Nema bolje provedenog vremena pred pretjerano velikim televizorom od binđanja barem jedne sezone naše omiljene serije. Najbolje serije svih vremena moraju u ovo vrijeme i doba početi s „Igrom prijestolja“. Bez obzira na završetak tragičan na nekoliko razina adaptacija serije fantasy romana George R.R. Martina je vrhunac televizijske produkcije u ovom vremensko-prostornom kontinuumu koji će biti teško nadmašen. Vrhunac televizije (peak television) je počeo rasti koje desetljeće ranije sa „Obitelji Soprano“, u vrijeme kada televizija još nije shvaćana ozbiljno. Serija o obiteljskom životu mafijaša u New Jerseyu je bila eksperimentalna, inventivna i inteligentna, sve ono što televizija danas jest u usporedbi s mainstream filmskom produkcijom, a u ono vrijeme nije bila niti blizu. Otvorila je put za serije poput „Breaking Bad“ i njezin spin-off „Better Call Saul“ u kojima je mračno srce američkog sna eksplodiralo i svoje ružne iznutrice prosulo na vrelinu sunca Novog Meksika.

Sredinom devedesetih to na površini nije izgledalo tako. Likovi u „Prijateljima“ su bili neurotična nakupina nastala na ruševinama raspalog društvenog i obiteljskog tkiva, ali barem su željeli ga ponovo uzgojiti. Cijelo to prethodno desetljeće, zapravo, cijelo prethodno stoljeće, od pojave formata televizijskog serijala koji bi sigurno prikovao gledatelje uz novi medij i zadovoljio njihovu glad za pričama, velike televizijske kuće su dominirale i zadovoljavale potrebe široke publike. Dale su nam „Hitnu službu“, ali i „Simpsone“, „Seinfelda“, te „Twin Peaks“ i „The X-Files“. 

Rasprostranjenost i profitabilnost kablovskih kanala omogućila je dizanje razine televizijske produkcije i baš je HBO bio ključan sa svojim načinom rada pa je donio i „Band of Brothers“, „The Wire, „The Last of Us“ i „Černobil“. Kada je Internet posvuda postao širokopojasan i dovoljno brz, Netflix je već imao zahtjevnu i zrelu publiku koja je mogla podnijeti složene i maštovite svjetove koje prikazuju „Stranger Things“, „Narančasta je nova crna“, „Kuća od karata“ i „The Crown“. Razvoj internetskih streaming platformi, ubrzano dizanje razine produkcije serija, te nedostatak kreativnih barijera od kojih i dalje prati filmska produkcija  nas drži u uvjerenju kako ćemo puno serija koje nas čekaju u budućnosti moći dodati na ovu listu.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koje su najvažnije serije svih vremena. Uzeli smo u obzir gledanost svake serije, njenu popularnost, broj nagrada za koje je nominirana i koje je dobila, ocjene kritičara i mjesta na listama najboljih serijaT

1

Game of Thrones

(Igra prijestolja)

4.4/5

2011-2019., SAD

Autori: David Benioff, D. B. Weiss

Uloge: Peter Dinklage, Lena Headey

Fantasy, Pustolovni, Drama

Nitko ne može imati sumnje u tvrdnju kako je s „Igrom prijestolja“ televizijska produkcija doživjela svoj vrhunac. Sama ambicioznost projekta izaziva strahopoštovanje. Kroz osam sezona pratiti toliku količinu likova, a da sve ima smisla… Sve do nesretne osme sezone. Razlog zbog čega je sve funkcioniralo do tada jest u predlošku George R.R. Martina koji je svoju naraciju pleo na specifičan način koji je dozvoljavao da čak i glavni likovi budu smaknuti, a da se ona nastavi. (Čitaj još..)

Pogledaj na:
HBO Max
2

Breaking Bad

(Na putu prema dolje)

4.3/5

2008-2013., SAD

Autor: Vince Gilligan

Uloge: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul

Drama, Krimi

Društvena nepravda i osobna tragedija u srcu serije „Breaking Bad“ stvaraju dramu koja je svima razumljiva. Znanstvenik na rubu genijalnosti predaje kemiju u srednjoj školi i nakon što oboli od raka ne može sebi priuštiti liječenje, niti svojoj obitelji dostojan život s njime i bez njega u njemu. Situacija u kojoj se našao nas tjera da suosjećamo s njim od prvog trenutka. Suosjećamo i opraštamo mu, kako i on oprašta, podnosi i opravdava sebe, njegovo kriminalno poduzetništvo. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Netflix
3

The Sopranos

(Obitelj Soprano)

4.4/5

1999-2007., SAD

Autor: David Chase

Uloge: James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco

Drama, Krimi

Danas slavimo televiziju kao elitni oblik zabave unutar pripadajuće industrije, ali do pojave „Sopranosa“ nije niti televizija sebe smatrala ozbiljnom. Mogli smo je smatrati šundom i ne bi nam nitko puno zamjerio. HBO je i tada imao slogan „Mi nismo televizija, mi smo HBO“. Sebe su shvaćali ozbiljnije i sa „Obitelji Soprano“ to pokazali i dokazali. Cijeli je gangsterski podžanr ovdje rastavljen na sastavne dijelove i od njega je autor David Chase napravio slojevite lazanje za prste polizati. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO Max
4

Better Call Saul

(Nazovi Saula)

4.2/5

2015-2022., SAD

Autori: Vince Gilligan, Peter Gould

Uloge: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn

Drama, Komedija, Krimi

Napraviti spin-off prequel jedne od najvažnijih serija svih vremena koje morate pogledati, ne bi imalo smisla da to također ne bude jedna od najvažnijih serija koje morate pogledati. Srećom jabuka nije pala daleko od stabla „Better Call Saul“ je jednako važan kao i „Breaking Bad“. Urnebesniji je od svog izvornika, nema toliku dramu u svojoj osnovi, njegov je glavni junak ljudskiji, ali jednako pati zbog svog neostvarenog američkog sna i bit će isto spreman učiniti sve kako bi ga ipak ostvario. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Netflix
5

The Last of Us

4.4/5

2023., SAD

Znanstveno-fantastični, Drama, Horor

Autori: Craig Mazin, Neil Druckmann

Uloge: Pedro Pascal, Bella Ramsey, Anna Torv, Lamar Johnson

Mnogo se govorilo o njezinom izvoru kao videoigre, djelomično zato što je izvorni materijal izgledao kao da bi mogao ponuditi dosad najbolju priliku za uvjerljiv prijelaz s konzole na ekran. Ali igre „The Last of Us“ pružaju više od stilskog nacrta. One su mučne, emotivne i duboke, kao i prepune akcije. Oni koji su upoznati s franšizom uočit će prepoznatljive scene, lokacije pa čak i dijaloge. Ova prilagodba ne otkriva ponovno svoj izvorni materijal, ali zašto bi kad je izvorni materijal tako potpun.

Pogledaj na:
HBO Max
6

The Wire

(Žica)

4.6/5

2002-2008., SAD

Autor: David Simon

Uloge: Dominic West, Lance Reddick, Deirdre Lovejoy

Drama, Krimi

David Simon je rekao da je “Žicu” zamislio kao “lean-in” televiziju, seriju koju ne možete gledati dok obavljate kućanske poslove. Njegova serija bazirana u Baltimoreu zahtijevala je našu pažnju, a njezino polagano i temeljito pripovijedanje je uvijek izrazito uvjerljivo. Simon je izradio seriju koja preskače uobičajene proceduralne poteze u detektivskim serijama. Umjesto toga gleda povezane svjetove policajaca i kriminalaca, te razbija uobičajene obrasce koje smo stvorili o njima putem istog medija.

Pogledaj na:
HBO Max
7

True Detective

(Pravi detektiv)

4.5/5

2014-., SAD

Autor: Nic Pizzolatto

Uloge: Matthew McConaughey, Colin Farrell, Mahershala Ali

Drama, Krimi

HBO se baš i ne bavi klasičnim detektivskim serijama, najbliže što se tome dogodilo je “pravi detektiv”, kriminalistička serija koja čupa mutne priče iz mračnog srca Amerike s poznatim facama u glavnim ulogama. Svaka sezona imala je drugačiju postavu, priču i okus, ali elementi se ponavljaju: policajci umorni od svijeta, neriješeni slučajevi, više vremenskih crta koje osvjetljavaju različite aspewkte slučaja. Prva sezona, s Matthewom McConaugheyjem i Woodyjem Harrelsonom u potrazi za Žutim kraljem, smatra se najboljom – važna je prekretnica u ‘zlatnom dobu TV -u’ za privlačenje takvih zvučnih zvijezda i ključni točka u McConaisansi.

Pogledaj na:
HBO Max
8

Chernobyl

(Černobilj)

4.3/5

2019., SAD

Autor: Craig Mazin

Uloge: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Paul Ritter

Drama, Povijesni

Na najosnovnijoj razini, Černobil je jedna od najboljih mini-serija prema istinitoj priči ikad napravljenih, iskorištavajući zanimljivu činjenicu da većina ljudi ne zna gotovo ništa o topljenju nuklearnog reaktora u Pripjatu u Ukrajini u travnju 1986., unatoč globalnoj ozloglašenosti tog događaja. Ali također je napravio univerzalna zapažanja, kojih smo svjesni proteklih desetljeća, o tome kako institucije i vladajuća hijerarhija pretvaraju ljude u lažljivce koji u ekstremnim okolnostima gube svoju osnovnu ljudskost.

Pogledaj na:
HBO Max
9

Fargo

4.2/5

2014-2023., SAD

Autor: Noah Hawley

Uloge: Allison Tolman, Billy Bob Thornton

Komedija, Krimi

Činilo se kao stravična ideja, kao što se televizijske adaptacije filmova obično i čine. A s obzirom da je ovo trebala biti adaptacija kultnog filma braće Coen s razlogom smo sumnjali da se ovako nešto uopće može izvesti. No, Noah Hawley, autor serije i čovjek kojemu je ovo palu na pamet je pokazao da je originalan autor s vlastitim idejama. Kasnije je to još jednom dokazao na podcijenjenoj ZF seriji „Legion“. Uzeo je motive „krvi na snijegu“ i napravio svoje viđenje zla i zločina koje se uvlači u idiličan provincijski gradić u kojem je sve tako obično, normalno i pitomo da je čak šef policije trudnica. (Čitaj još…)

10

Black Mirror

(Crno zrcalo)

4.2/5

2011-2019., Velika Britanija

Autor: Charlie Brooker

Uloge: Daniel Lapaine, Hannah John-Kamen

Znanstveno-fantastični

Postoji razlog zašto je internet “sve je to malo Black Mirror” koristi kao referentna točku posljednjih godina. Mračna znanstveno-fantastična serija Charliea Brookera i Annabel Jones utječe na strahove o našem odnosu s tehnologijom i spiralama smrti kojima bi čovječanstvo u budućnosti moglo krenuti. Niz samostalnih epizoda koje se često smještaju u zabrinjavajuće prilično moguće budućnosti, način pripovijedanju uglavnom se naginje mračnom, a sve prožeto s Brookerovim podrugljivim smislom za humor.

Pogledaj na:
Netflix
11

Lost

(Izgubljeni)

3.9/5

2004-2010., SAD

Autori: Jeffrey Lieber, J. J. Abrams, Damon Lindelof

Uloge: Matthew Fox

Drama, Znanstveno-fantastični

Tek pa serija oduševilo je maštu gledatelja poput ovog hibrida “Robinsona Crusoa”” i “Twin Peaksa”. Kompleksni središnji misterij je ovdje isprepleten s podzapletima usmjerenim na likove (vješto obogaćenima korištenjem pomacima u naprijed i natrag u vremenu, te ponekad i negdje drugdje u prostoru). Držao je publiku zarobljenom i širio fokus na sve likove. No, osim mnoštva šarenih likova – od ozbiljnog Jacka do nabrijanog Sawyera, lukave Julije do buljavog Bena – razlog za gledanje su sve dublje misterije koje se stalno vraćaju: što su značili brojevi? Što je bio crni dim? Tko su bili Drugi? I koja su, dovraga, uopće bila “pravila”?

Pogledaj na:
Disney +
12
Stranger Things poster

Stranger Things

4.2/5

2016.-, SAD

Autori: The Duffer Brothers

Uloge: Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard

Horor, Znanstveno-fantastični

Jedan od Netflixovih najvećih hitova nastao je zahvaljujući njihovom produkcijskom modelu u kojem prolazi sve s vjerom da će pronaći barem nekakvu publiku. „Stranger Things“ je koncept u kojem toliko toga može poći krivo, a uglavnom je sve pošlo vrlo pravo. Radnja se serije zbiva u prošlosti, ali u 1980-ima kakve znamo iz tadašnjih SF i horror filmova i romana Stephena Kinga. Usred zbivanja koja uključuju tajne vladine eksperimente, čudovišta i paralelne dimenzije, nalaze se klinci koji prolaze kroz najteže trenutne svoga djetinjstva, ali ipak imaju vremena za Dungeons&Dragons, svoje bicikliće i zaljubljivanje. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Netflix
13
South Park poster

South Park

4.2/5

1997.-, SAD

Autori: Trey Parker, Matt Stone

Uloge: Trey Parker, Matt Stone

Animirani, Komedija

“South Park“ je urnebesan, bitan i razarajući i u svojim dvadesetima. Njegova satira je i dalje brutalna, Trey Parker i Matt Stone pokazuju da im je i dalje stalo ili jednostavno nisu u stanju prestati. Njihova satira je ubojita prema konzervativcima i njihovim vrijednostima, ali još više prema liberalima i onome što oni smatraju svetim. Vjerojatno je to razlog što se i dalje doimaju svježima, opiru se svrstavanjem u kalupe, a njihova je pozicija je izvan percipiranog društvenog sustava. Stoga im je pogled širok i mogu raspaliti po svemu što im se čini da nema smisla. To je Amerika danas, svi pratimo vijesti i vidimo da puno toga nema smisla. (Čitaj još…)

14

The Office

(U uredu)

4/5

2005-2013., SAD

Autor: Greg Daniels

Uloge: Steve Carell, Rainn Wilson, John Krasinski

Komedija

Američki pokušaji prevođenja britanskih sitcoma rijetko uspijevaju tako dobro. Ovdje je ipak Greg Daniels svladao početni kiks kako bi napravio nešto uvjerljivo na svoj način. Zvjezdani nastup Stevea Carella u ulozi Michaela Scotta samo je dio onoga što je ovdje dobro, iako je primjetno da serija nikada nije ostala ista nakon što se preselio na velike ekrane. Naizgled obični životi grupe korporativnih uredskih štakora u jednoj tvrtki za dilanje uredske opreme omogućuju potpuno gledljivu urnebesnu seriju, umjesto samo kopije britanske serije. Ovdje je “U uredu” u potpunosti prihvatio svoje američke postavke, koristeći različite običaje i situacije iz američkih ureda koji osnažuju njegovu komediju i likove, te nude nešto mekše iskustvo od britanske verzije. Nesnosna sramota i susramlje nikada nisu djelovali tako dobro.

Pogledaj na:
SHOWTIMEAmazon Prime
15

Seinfeld

4.3/5

1989-1998., SAD

Autori: Larry David, Jerry Seinfeld

Uloge: Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus

Komedija

Lažno se predstavljajući kao serija o ničemu, „Seinfeld“ je postao postmoderni kulturološki i komercijalni fenomen čiji utjecaj osjetimo dobrano i u 21. stoljeću. Njegov humor je uglavnom u našim očekivanjima koja budu iznevjerena na svakom koraku. Od sit-coma očekujemo da budi tople emocije, da se situacije u njemu razriješe na dobrobit sviju i da likovi u njemu postaju mudriji i bolji. Odnos Seinfelda, Elaine, Georgea i Kramera ne počiva na emocijama, niti ih u nama budi, neprestano propadaju u svim svojim pokušajima i pothvatima, te na kraju završavaju u zatvoru, potpuno nesposobni išta promijeniti u svom karakteru. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Netflix
16

The Simpsons

(Simpsoni)

3.9/5

1989.-., SAD

Autori: James L. Brooks, Matt Groening, Sam Simon

Uloge: Dan Castellaneta, Julie Kavner

Animirani, Komedija

Nakon više od 30 sezona je lako reći da su „Simpsoni“ postali dosadni, da nisu više kao prije, ali moramo uzeti u obzir da ih uspoređujemo s onime što su bili u svojem zlatnom dobu do desete sezone – najzanimljivija, najinovativnija i najduhovitija serija na televiziji. Osim toga, izmislili su animirane serije za odrasle, politički i društveni komentar u prime-time televiziji, pop-kulturne reference kao dio pozadine na kojoj se zbiva glavna radnja, te, kako se pretpostavlja, našli način kako predvidjeti buduće događaje. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Disney +
17

Friends

(Prijatelji)

3.8/5

1994-2004., SAD

Autori: David Crane, Marta Kauffman

Uloge: Jennifer Aniston, David Schwimmer

Komedija

Jedino kada su „Prijatelji“ zaista funkcionirali je kada je svih šest likova bilo na jednom mjestu. Bio je to potpuni trijumf koncepta ensemble casta i pokazatelj kemije koje su glumci imali i van ekrana. Postali su pravi prijatelji i u stvarnom životu pa su čak zajednički pregovarali i o honorarima da ne bi niti jedan imao više od drugih. Premisa „Friendsa“ je vrlo jednostavna, rekli bismo bezvezna i skromna, oni su prijatelji, druže se i prolaze sve one stvari koje bi dvadeset-i-nešto-godišnjaci prolazili u velikom gradu poput New Yorka. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO Max
18

Succession

(Nasljeđe)

4.6/5

2018.-2023., SAD

Autor: Jesse Armstrong

Uloge: Nicholas Braun, Brian Cox, Kieran Culkin

komedija, drama

Finale “Successiona” je savršeno užasan oproštaj, majstorski pripovjedački potez koji je donio završetak epa Jesseja Armstronga koji para srce. Kako je napetost rasla, agonija se pojačavala svakim trenutkom, kulminirajući savršeno ponižavajućim završetkom kakvi bismo mogli zamisliti. Likovi koje smo upoznali – i koji nam se gade – gurnuti su u vrtlog izdaje, srušenih snova i brutalnih obračuna. Svaki zaplet i razvoj lika su se spojili u završni čin koji je jednako razoran koliko i neizbježan. Sirov, nepokolebljiv prikaz obiteljskih svađa i borbi za moć doseže svoj vrhunac, ostavljajući gledatelje da se skupljaju s poda od čistog emocionalnog razornog udarca

Pogledaj na:
HBO Max
19

Homeland

(Domovina)

4.2/5

2011-2020., SAD

Autori: Howard Gordon, Alex Gansa

Uloge: Claire Danes, Damian Lewis, Morena Baccarin

Drama, Triler

Claire Danes vratila se natrag 15 godina nakon “Mog takozvanog života” kao agentica CIA-e u seriji o terorizmu. Sa svojim šašavim skokovima (ona spava s teroristom koji želi ubiti potpredsjednika i dobiva promaknuće!), puno uplakanih očiju i umirujućom prisutnošću brade Mandy Patinkina, “Domovina” je postala neočekivani hit.

Pogledaj na:
Disney +
20

Hannibal

(Hanibal)

4.6/5

2013.-2015., SAD

Autor: Bryan Fuller

Uloge: Hugh Dancy, Mads Mikkelsen

Triler

Dugi dijelovi ove adaptacije romana Thomasa Harrisa o Hannibalu Lecteru s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi naslovnog serijskog ubojice dolazili su kao vizije iz noćne more psihički oštećenog FBI-jevog profilera Willa Grahama (Hugh Dancy). Sama serija još uvijek izgleda kao san. Kako je ova krvava i beskrajno neobična serija trajala tri sezone na mainstream televizijskoj mreži poput NBC-a? I dok je posljednje što je svijetu trebalo u tom trenutku bila još jedna priča o serijskom ubojici, a kamoli još jedna o ovom ubojici, “Hannibalov” barokni stil bio je toliko apsurdno zadivljujući da se serija često činila manje trilerom nego apstraktnom znanstvenom fantastikom.

21

Arrested Development

(Prikraćeni)

4.5/5

2003-2019., SAD

Autor: Mitchell Hurwitz

Uloge:Jason Bateman, Portia de Rossi, Will Arnett

Komedija

Eh sada, ovo je, zapravo, priča o revolucionarnom sitcomu koji je umalo umro tihom, sramotnom smrću u rukama ravnodušne mreže na čijem se kanalu emitirao, prije nego što ga je spasio pionir internetskog streaminga. Kad je prvi put stigao 2003., “Arrested Development” je bio tako prokleto pametan, tako gusto razrađen, tako lukavo ironičan da je Fox jedva znao što bi s njim. Unatoč Foxovim naporima da seriju zakopa u čudne vremenske termine emitiranja, obitelj Bluth zaradila je grozničavo vjernu kultnu publiku, koja joj je na kraju dala ponovno rođenje na Netflixu.

Pogledaj na:
Disney +
22

Mr. Robot

4.1/5

2015.-2019., SAD

Autor: Sam Esmail

Uloge: Rami Malek, Carly Chaikin, Portia Doubleday

Triler, Drama

Ovaj američki cyberpunk triler usredotočen je na briljantnog hakera (Rami Malek, koji je osvojio Emmyja za ulogu prije nego što je dobio Oscara za ulogu Freddieja Mercuryja) koji želi voditi revoluciju protiv zlih korporacija. Ukratko, činilo se kao da će serija revolucionirati i televiziju, zahvaljujući svom neuobičajenom vizualnom stilu i paranoji koja budi ovisnost. To se nikada nije dogodilo, ali Malekova sirova izvedba i hičkočkovska vizija kreatora Sama Esmaila učinili su “Mr. Robot” zanimljivim sve do posljednje sezone.

Pogledaj na:
SHOWTIME
23
Walking Dead series poster

The Walking Dead

(Živi mrtvaci)

4/5

2010.-2022., SAD

Autor: Frank Darabont

Uloge: Norman Reedus, Melissa McBride,

Drama, Horor

Nelagoda u dubini želuca koju osjećamo prilikom gledanja „The Walking Dead“ ne dolazi samo iz prizora stvarno odvratnih raspadajućih ljudskih tijela koja po svoj prirodi stvari ne bi smjela hodati okolo, nego počivati negdje u zemlji. Dolazi i iz prizora prilično zdravih ljudskih tijela koja su u stanju zanemariti svu ljudskost kako se ne bi pretvorila u raspadajuća ljudska tijela koja hodaju okolo gladna ljudskog mesa. Serija „Živi mrtvaci“, poput stripa na kojem je bazirana, je drama koja istražuje što znači i što može biti čovjek u ekstremnoj situaciji kakva je zombi apokalipsa. Pitanje je sada je li nam svijet i prije serije izgledao kao da mu se bliži kraj ili nam se to počelo ukazivati nakon što smo uronili u nju? (Čitaj još…)

Pogledaj na:
NetflixHBO MaxDisney +
24

Mad Men

(Momci s Madisona)

4.3/5

2007.-2015, SAD

Autor: Matthew Weiner

Uloge: Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser

Drama

Obavezno piće po izboru bez kojeg niti jedna scena u „Mad Men“ ne može je neka žestica, obojena ili bistra. I poput te žestice, koju sofisticirani ljudi pijuckaju, a ne eksaju, tako su i „Momci s Madisona“ serija koju nećemo bindžati, nego ćemo polako uživati u njoj. Takav joj je i ritam, ona polako plete sliku promjena koje su se događale 1960-ih u centru moderne civilizacije. Te promjene su zrcaljene kroz oglašivačku industriju i Madison Avenue u New Yorku, gdje su radili najsposobniji i najbolje plaćeni. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Pickbox
25

House of Cards

(Kuća od karata)

3.9/5

2013.-2018, SAD

Autor: Beau Willimon

Uloge: Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly

Drama, Triler

Ovaj Netflixov politički triler je stvorio koncept “binge-watchinga” zahvaljujući veličanstveno ljigavom nastupu Kevina Spaceyja kao Franka Underwooda, ubojitog političara iz washingtonskog centra moći čiji su monolozi toliko uvjerljivi da ne možete stati samo s jednim. A onda se svijetu otkrio pravi ljigavi Kevin Spacey pa nitko više ne želi gledati “Kuću od karata”.

Pogledaj na:
Netflix
26

Dexter

3.8/5

2006.-2013., SAD

Autor: James Manos Jr.

Uloge: Michael C. Hall, Julie Benz, Jennifer Carpenter

Drama, Krimi

Tijekom većeg dijela serije, Dexter je bio jedna od najopasnijih serija na televizoru. Michael C. Hall u naslovnoj ulozi donosi hladnu distanciranost i mrkli humor kao forenzičar koji gaji goruću želju za ubijanjem – ubilački poriv kanalizira u obijanje loših momaka koje policija ne može dotaknuti. U svom najboljem izdanju serija buja od napetosti hoće li-neće-uhvatiti ga dok Dexterovi kolege promatraju njegova mjesta zločina – a četvrta sezona, sa zastrašujućim Trinity Killerom Johna Lithgowa, možda je njezin vrhunac.

Pogledaj na:
SHOWTIME
27

Community

(Klub otpisanih)

3.9/5

2009.-2015., SAD

Autor: Dan Harmon

Uloge: Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi

komedija

“Community” je rijedak dragulj u nizu sitkoma, koji spaja nadrealizam i sentimentalnost kako bi stvorio jedinstveno iskustvo. Zamisao Dana Harmona prkosi konvencionalnim žanrovskim granicama, miješajući hommage pop kulturi pod utjecajem “Pulp Fictiona” s introspektivnim dijalogom kako bi proizvela seriju koja je istovremeno bizarna i iskrena. U svojoj srži, serija “Community” je vođena svojom eklektičnom grupom likova, od kojih svaki donosi svoje hirove i dubinu u miks. Serija se razvija na svom metahumoru i inventivnom pripovijedanju, neprestano pomičući granice žanrovskim parodijama i nekonvencionalnim narativnim strukturama. Bilo da se radi o paintball ratu koji kampus pretvara u bojno polje ili epizodi koja ne izlazi iz radne sobe, “Community” iznenađuje i oduševljava svojim nepredvidivim zapletima.

28

Rick and Morty

4.6/5

2013.-, SAD

Autori: Dan Harmon, Justin Roiland

Uloge: Justin Roiland, Chris Parnell

Animirani, Komedija, Znanstveno-fantastični

Već sa tri kratke sezone, “Rick & Morty” je postao trenutačni favorit interneta. Divlje nadrealna, ponekad duboko neprikladna animirana komedija koja uzima znanstvenofantastične klišee i prati ih do njihovih uglavnom užasnih raspleta. Njegov naslovni dvojac sastoji se od djeda alkoholičara grubog glasa i njegovog pretjerano slatkog i naivnog unuka, koji igraju uvrnutu verziju odnosa Marty McFly-Doc iz “Povratka u budućnost”, dok se upuštaju u avanture koje obrađuju, među ostalima, “Mad Maxa”, beskonačne alternativne svemire, “The Purge” i, u jednoj osobito poznatoj epizodi, svjesne kisele krastavce. Mračno, čudno, jedinstveno, a ponekad i emocionalno mudro. Nemojte dopustiti da vas odbiju natprosječno iritantni fanovi.

Pogledaj na:
HBO Max
29

Twin Peaks

4.4/5

1990-1991., 2017., SAD

Autori: David Lynch, Mark Frost

Uloge: Kyle MacLachlan, Michael Ontkean

Detektivski, Drama

Halucinacija koja je spojila sapunicu i detektivsku seriju je vjerojatno nešto što ne bismo očekivali od televizijske produkcije s kraja 80-ih. No, David Lynch je već postao popularan među hipsterima koji se tada nisu tako zvali, a Mark Frost se proslavio radom na policijskoj seriji Hill Street Blues koja je pratila puno likova u složenim pričama. Ipak, ništa od toga svega nije moglo autore i publiku pripremiti na ono što je slijedilo. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
SHOWTIME
30

The X-Files

(Dosjei X)

4.1/5

1993-2002., 2016-2018., SAD

Autori: Chris Carter

Uloge: David Duchovny, Gillian Anderson, Robert Patrick

Drama, Triler, Znanstveno-fantastični

David Duchovny i Gillian Anderson igrali su nespojivi par iz snova Muldera i Scully, FBI agente koji istražuju neriješene paranormalne misterije. Fox je bio prepoznatljiv prema ovoj seriji tijekom 1990-ih, a i mi svoje gledanje televizije u to vrijeme pamtimo po “Dosjeima X”. Stvorio ih je Chris Carter, jedna je od najboljih znanstveno-fantastičnih serija svih vremena na primetime televiziji. Iako je za to da se nazove znanstvenom fantastikom potrebno rastegnuti pojam da obuhvaća paranormalno i teorije zavjere.

Pogledaj na:
Disney +
31

BoJack Horseman

4.7/5

2014.-2020., SAD

Autor: Raphael Bob-Waksberg

Uloge: Will Arnett, Amy Sedaris

Animirani, Komedija

Animirana komedija koja satirizira Hollywood s propalim konjem glumcem s glasom Willa Arnetta kao glavnim junakom zvuči kao da bi trebala donijeti lagani, glupi smijeh. To čini dubinu tuge “BoJacka Horsemana” još više iznenađujućom. BoJack je nekadašnja zvijezda, potpuno svjestan svog sve manjeg statusa i samouništavajućih izbora koje pokreću ego i alkohol. S obzirom na poticajnu platformu na Netflixu, serija je okupila publiku koja je prigrlila njegovo izudarano srce – što ne znači da nije smiješna. Preplavljena životinjskim dosjetkama kako bi izbalansirala tamu, to je jedinstvena smjesa koja će zbog svoje složenosti emocija proći kao definitivna animirana serija.

Pogledaj na:
Netflix
32

The Handmaid's Tale

(Sluškinjina priča)

3.9/5

2017.-, SAD

Autor: Bruce Miller

Uloge: Elisabeth Moss, Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski

Znanstveno-fantastični, Drama

Zastrašujuća vizija Margaret Atwood o manje Sjedinjenim Državama kojima vlada okrutna, regresivna teokracija postaje sve više proročanska kako vrijeme prolazi. I premda “Sluškinjina priča” ponekad pati jer je neprestano mračna, nešto svjetla i nade počelo se pojavljivati kroz pukotine. Čak i uz mračni, distopijski izgled, ovdje postoji mnogo toga za preporučiti: nagrađena izvedba Elisabeth Moss kao June/Offred za početak. Inspirirala je prosvjednu opremu u stvarnom životu i ubacila nam nekoliko važnih točaka za razmišljanje. Njene velike ideje stoje na ispitu vremena, a serija predstavlja zvjezdani primjer kako uzeti ključni koncept romana i jednostavno nastaviti s njim. Serija je to koja plete svoj svijet iz niti koje je uspostavila izvorna spisateljica.

Pogledaj na:
HBO Max
33

Boardwalk Empire

(Carstvo poroka)

4.4/5

2010.-2014., SAD

Autor: Terence Winter

Uloge: Steve Buscemi ,Michael Pitt, Kelly Macdonald

Kriminalistički, Drama

Kombinirajući talente Terencea Wintera, koji je dio svoje karijere proveo radeći na “The Sopranos”, i pomalo poznatog filmaša Martina Scorsesea (koji je pokrenuo seriju režirajući pilot i glumeći izvršnog producenta u nastavku), “Boardwalk Empire” zauzima visoko mjesto u nizu HBO-ovih kriminalističkih serija. Vraćajući sat natrag u doba prohibicije, serija istražuje tešku politiku i kriminalne aktivnosti Atlantic Cityja iz 1920-ih. Nominalni fokus je Enoch “Nucky” Thompson (Steve Buscemi), koji sklapa poslove s gangsterima čak i kada se savezna vlada počinje istrage. Prepun je uobičajenih HBO-ovih sastojaka – krvi, golotinje i psovki – ali sve se koristi razumno.

Pogledaj na:
HBO Max
34

The Crown

(Kruna)

4.3/5

2016.-2022., Velika Britanija

Autor: Peter Morgan

Uloge: Claire Foy, Matt Smith, Vanessa Kirby

Povijesni, Biografski, Drama

Filigranska televizija, sa svakom mukotrpno uprizorenom scenom stvorenom za raskošno uživanje – ali Netflixova više-manje istinita priča o britanskoj kraljevskoj obitelji ima dovoljno hrabrosti da bude više od pukog luksuza. Čelična Elizabeth II Claire Foy uvela je finu studiju o ljudima koji nisu sigurni kako živjeti živote koje čine izvanredne ogromne povlastice i nejasna moć. Olivia Colman je u trećoj i četvrtoj sezoni preuzela palicu kao da je ona stvorila ulogu.

Pogledaj na:
Netflix
35

Downton Abbey

4.3/5

2010.-2015., Velika Britanija

Autor: Julian Fellowes

Uloge: Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Maggie Smith

Povijesni, Drama

Ima nešto u „Downton Abbey“ što donosi osmijeh na lice. Apsurdnost britanskog klasnog sustava i rastvaranje Britanske monarhije odvijaju se u šest sezona smještenih između 1912. i 1926. Sve, od privilegiranog života aristokracije, preko irske borbe za neovisnost, do homoseksualnosti, je prikazano s velikom blagonaklonosti, a ponekad i vrlo jasnim uvidima u sustav koji prikazuje. Prikaz je obavljen bez oštrice kritike, ali s jako puno suptilnog humora. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO MaxSHOWTIME
36

Saturday Night Live

4.3/5

1976.-, SAD

Autor: Lorne Michaels

Uloge: Kenan Thompson, Seth Meyers, Fred Armisen

Komedija

Uživo iz New Yorka, subota je navečer – više od 40 godina je prošlo nakon što su glumci koji nisu spremni za udarni termin prvi put izumili komediju kao rock & roll. Kao što Lorne Michaels voli reći: “Ne nastupamo jer smo spremni. Nastupamo jer je 11:30.” SNL održava tu električnu energiju aktivnom, čak i ako to znači da će epizoda biti loša ili čak cijela sezona. Svi su mislili da je klasična glumačka ekipa iz 1970 -ih – John Belushi, Gilda Radner, Bill Murray, Dan Aykroyd – previše divlja i luda da bi je zamijenila. Ali neeeee, SNL je svijetu dao Eddieja Murphyja 1980 -ih, Mikea Myersa i Chrisa Rocka 1990-ih, Willa Ferrella i Tinu Fey 2000 -ih, Kate McKinnon, Cecily Strong i Aidy Bryant danas. Ljudi stalno ponovo tvrde da je ova subota navečer mrtva, ali s vremena na vrijeme se vraća. Niti jedna druga emisija nije oslobodila toliko lijepo dementnih izvođača svijetu.

Pogledaj na:
HBO Max
37

Severance

4.2/5

2022., SAD

Autor: Dan Erickson

Uloge: Adam Scott, Zach Cherry, Britt Lower

znanstveno-fantastični, drama

U „Severance“ imamo priliku promotriti kako u produkciji velike korporacije (Apple TV) izgleda odraz svijeta u kojem velike korporacije eksploatiraju svoje zaposlenike oduzimajući im svaku vezu s ljudskošću, stvarajući neizrecivu patnju. Što je apsolutno first world problem, jer iako su glavni junaci kirurškim postupkom odvojeni od svojih privatnih života i apsolutno manipulirani, moramo reći kako nam ne bi ovo palo na pamet kao prvi problem danas vezan za korporacije.

38

Big Little Lies

(Male laži)

4.1/5

2017.-2019., SAD

Autor: David E. Kelley

Uloge: Reese Witherspoon, Nicole Kidman

Kriminalistički, Drama

“Male laži” uvijek su nešto poput zvjezdanog događaja, glumačka ekipa im je napunjena imenima poput Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Zoë Kravitz i Laura Dern. Njihova prva sezona pokazala se kao velika uvrnuta misterija ubojstva temeljena na knjizi Liane Moriarty koja je radnju preselila iz Australije u kalifornijsku izoliranu zajednicu Monterey. Prva epizoda postavlja napetosti u zajednici koje vode ubojstvu misteriozne žrtve – ali briljantno sapunična drama između vodećih ženskih likova toliko nas povuče da je lako zaboraviti usred sezone da je nasilje na pomolu. Serija se pokazala toliko uspješnom da je dodana druga sezona s Meryl Streep. E pa to bio potez moći.

Pogledaj na:
HBO Max
39
narančasta je nova crna poster

Orange Is the New Black

(Narančasta je nova crna)

4.2/5

2013.-2019., SAD

Autorica: Jenji Kohan

Uloge: Taylor Schilling, Laura Prepon, Michael Harney

Komedija, Drama, Kriminalistički

Prvi veliki originalni Netflixov hit, „Narančasta je nova crna“ je i prva velika serija koja je najavila kako ćemo dalje gledati serije. Van zadanog termina, trajanja epizoda i broja epizoda po sezoni, serije mogu ići svojim ritmom u širinu i dužinu kako bi do kraja i u detalje ispričale priču koju kane ispričati. „Orange Is the New Black“ je možda u nekim trenucima u tome pretjerala, mogla je biti i kraća. No, tko može reći gdje bi to bilo u seriji čije junakinje pripadaju svim poniženim i prezrenim manjinama s dna američke društvene kace. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Netflix
40

It’s Always Sunny in Philadelphia

(Uvijek je sunčano u Philadelphiji)

4.1/5

2005.-, SAD

Autorica: Rob McElhenney

Uloge: Charlie Day, Glenn Howerton, Rob McElhenney

komedija

“It’s Always Sunny in Philadelphia” evoluirao je od skromnog sitcoma do diva pop-kulture, prkoseći svim iizgeldima svojom jeftinom produkcijom, anarhičnim humorom i neumoljivo prezira vrijednim likovima. Serija se vrti oko skupine sebičnih, moralno propalih alkoholičara koji vode Paddy’s Pub i uživaju u pomicanju granica pristojnosti i ukusa. Ono što je počelo kao niskobudžetni strastven projekt zaokupilo je maštu gledatelja i kreatora, postavši kultni klasik sa sve većim brojem obožavatelja. Njegova sirova, nefiltrirana komedija i spremnost da se uhvati u koštac s tabu temama privukli su obožavatelje visokog profila i gostujuće zvijezde, uključujući kreatore “Igre prijestolja” i P Diddyja, koji su svi željni biti dio njegovog nemirnog svemira.

Pogledaj na:
Disney +
41

24

4.3/5

2001.-2010., 2014., SAD

Autori: Robert Cochran, Joel Surnow

Uloge: Kiefer Sutherland

Triler, Drama

U svom najboljem izdanju, nije bilo ničega poput “24”, lude razine adrenalina, fino kalibriranih političkih intriga i obrata koji nas pogađaju ravno u lice poput udarca s dvije šake Tonyja Almeide. U svoje vrijeme “24” je bio filmski koliko je TV mogla biti. Nije se šparalo kako bi se prikazala intenzivna borba Jacka Bauera protiv lukavih terorista i ponekog Predsjednik van kontrole. Čak i kad je “24” bio uglavnom bezveze – i nažalost posljednja miniserija “Live Another Day” nije bila sjajna – i dalje nam je bila draga.

Pogledaj na:
Disney +
42

Sesame Street

(Ulica Sezam)

4.1/5

1969.-, SAD

Autori: Joan Ganz Cooney, Lloyd Morrisett, Jim Henson

Dječji

“Ulica sezam” je ispunjena emisijama unutar emisija, koje preuzimaju format komercijalnog TV svijeta i primjenjuju ih na obrazovne građevne blokove. Usput, djeca su naučila o prijateljstvu, suradnji, pa čak i (preko gospodina Hoopera) smrti. Format emisije evoluirao je tijekom godina (nedavno uzimajući naznake iz hitova kao što su “Blue’s Clues” i “Dora the Explorer”), ali ostaje jedna od najpametnijih stvari koje su djeci ikada donijela slova T i V.

43

Freaks and Geeks

4.9/5

1999.-2000., SAD

Autori: Paul Feig, Judd Apatow

Uloge: James Franco, Seth Rogen

Komedija, Drama

Tipično briljantan trenutak “Freaks and Geeks” izgleda ovako: Srednjoškolka, matematičarka Lindsay popuši prvi joint, ali je uhvati jedan od njezinih kolega štrebera, koji joj kaže: “Znam kako izgledaju napušeni ljudi. Prošlo ljeto sam bio na koncertu Seals and Crofts!” Paul Feig i Judd Apatow doista su uhvatili agoniju američke adolescencije u ovoj izrazito suosjećajnoj humorističnoj seriji, smještenoj u grad u Michiganu 1980-ih. Tragično je trajala samo jednu sezonu, ali svih 18 epizoda je bilo na mjestu, s rock glazbom i glumačkom postavom budućih legendi. Bill Starrov Bill, Jason Segelov Nick, ponajviše Lindsay Linde Cardellini – to su djeca koja se ne uklapaju, žude za mjestom u kojem bi mogli pripadati, bilo da se radi o sesiji Dungeons & Dragonsa ili kombiju koji prati Grateful Dead na turneji.

44

Sherlock

4.1/5

2010.-2017., V. Britanija

Autori: Mark Gatiss, Steven Moffat

Uloge: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman

Detektivski, Drama

Ponovno koračanje Baker Streetom dovelo nas je u palaču misli Benedikta Cumberbatcha. “Sherlock” skoro da nema premca kao televizijski klasik. Poput Drakule (na koji su, prikladno, prešli autori serije Steven Moffat i Mark Gatiss), Sherlock Holmes jedan je od onih uvijek svježih likova koji se beskrajno puta ponovo obrađuju, bilo s razdobljem primjerenim originalu, bilo prilagođenim za vrijeme onoga tko se snjim uhvatio u koštac. Spomenuti kreativni dvojac nakanio se na ovo drugo, dovodeći velikog detektiva u moderno vrijeme sa SMS-ovima, seksualnim tonovima, bromanceom i općom navrijanošću. Benedict Cumberbatch i Martin Freeman odavno su ušli u kanon velikih Sherlockova i Watsona, a svaki njihov korak prati ogromna, oduševljena baza obožavatelja. BBC -jev klasik, Moffat i Gatissova verzija velikog detektiva duhovita je i najveća do sada.

Pogledaj na:
HBO Max
45

Brooklyn Nine-Nine

3.9/5

2013.-2021., SAD

Autori: Dan Goor, Michael Schur

Uloge: Andy Samberg, Stephanie Beatriz

Detektivski, Komedija

“Brooklyn Nine-Nine” je prilično staromodni sitcom na radnom mjestu koji je mogao postojati u mnogim prethodnim desetljećima, a ne u ovom peak TV-ja. Serija, koju su kreirali Mike Schur i Dan Goor dolazi na ovu listu ne kroz inovacije, već kroz način na koji je izvedena. To je komedija u kojoj je pola užitka samo biti u društvu glupih članova jednog detektivskog policijskog tima, a posebno svjedočiti komičnom yinu i yangu šlampavog Jakea Peralte (Andy Samberg) i gotovo robotskog kapetana Raymonda Holta (Andre Braugher). Tamo gdje čak i sjajni sitcomi obično posustaju do svoje četvrte ili pete sezone, “Brooklyn Nine-Nine” je do kraja jak kao i na početku, s jednostavnim, ali čvrstim temeljima.

Pogledaj na:
Netflix
46

ER

(Hitna služba)

3.9/5

1994.-2009., SAD

Autori: Michael Crichton, Kevin Reilly

Uloge: Anthony Edwards, George Clooney

Drama

„ER“ predstavlja toliko realan prikaz hitne medicinske službe na ekranu da od brzine kojom se stvari događaju ne stignemo shvatiti što se, zapravo, događa. Teška drama ostavlja upečatljiv utisak i djelomičnu traumu na gledatelja. Liječnici i medicinsko osoblje hitne službe rješavaju tuđe probleme i spašavaju živote, ali imaju i svojih privatnih problema na pretek. Što nas nagoni da zamolimo da se ovakav sadržaj balansira s humorom kao što su to radili „M.A.S.H.“ ili „Scrubs“.

Pogledaj na:
HBO Max
47

Battlestar Galactica

4.1/5

2003.-2009., SAD

Autori: Glen A. Larson, Ronald D. Moore

Uloge: Edward James Olmos

Znanstveno-fantastični, Drama

Dok se Hollywood fokusira sam na sebe reciklirajući i ponovno startajući stalno iste koncepte i franšize, “Battlestar Galactica” pokazuje što se događa kada se to učini kako treba. Napravljena u sjeni 11. rujna, ova obnovljena serija iz 1978.-79. (sa sjajnim konceptom, ali originalno lošom izvedbom), donio je relevantnost, fascinirajuće likove i novu zrelost u televizijskoj znanstvenoj fantastici. Ono što je preostalo od čovječanstva bori se za opstanak protiv kibernetičkih Cylonaca, dok traži navodno izgubljenu koloniju, Zemlju.

Pogledaj na:
SHOWTIME
48

The White Lotus

3.8/5

2021.-, SAD

Autor: Mike White

Uloge: Jennifer Coolidge, Jon Gries, F. Murray Abraham

komedija, drama

Smješten i sniman u ekskluzivnom havajskom ljetovalištu kako bi glumci i ekipa mogli biti zajedno u karanteni, „The White Lotus“ je dizajniran da bude relativno otporan na Covid. Ali bio je pravovremenna druge načine, sa svojom satirom na sebično, destruktivno ponašanje ultrabogatih koja je pogodila kolektivni. Bijeli Lotus je komična simfonija sitnih pritužbi i pretjeranih reakcija.

Pogledaj na:
HBO Max
49

Band of Brothers

(Združena braća)

4.6/5

2001. SAD

Autori: Tom Hanks, Steven Spielberg

Uloge: Damian Lewis, Ron Livingston

Ratni, Drama

Kad Tom Hanks razvije TV miniseriju i ima Stevena Spielberga za jednog od ključnih suradnika, znate da vas čeka prava poslastica. Tako je bilo i s “Band of Brothers”, koji su Hanks i Erik Jendresen izvukli iz knjige Stephen E. Ambrosea. Dramatizirani ratni put čete Easy, 2. bojne, 506. padobransko-pješačke pukovnije, 101. zračno-desantne divizije, njihova obuka i opasne misije u Drugom svjetskom ratu pružaju pozadinu za intenzivnu dramu i napetu akciju.

Pogledaj na:
HBO Max
50

Andor

4.1/5

2022.- SAD

Autor: Tony Gilroy

Uloge: Diego Luna, Kyle Soller, Adria Arjona

Znanstveno-fantastični, Triler

Zašto ne možemo dobiti više serija poput „Andora“? Ova serija je prequel filma „Rogue One“, koji je bio prequel Star Wars filma „A New Hope“, prvog ikada snimljenog i onog kojeg čvrsto držimo u sjećanju da nam se ne zavrti u glavi od uragana koji je stvorio. Kao što je „Rogue One“ bio prekrasan film o ratnoj misiji u Star Wars Univezumu, tako je i ovo prekrasno opori špijunski triler smješten prije njega.

Pogledaj na:
Disney +
42

Modern Family

(Moderna obitelj)

4.4/5

2009.-2020., SAD

Autori: Steven Levitan, Christopher Lloyd

Uloge: Ed O'Neill, Sofía Vergara

Komedija

Puna srca, prepuna sjajnih likova, pametno odigrana, znalački napisana i smiješna od početka do kraja, “Moderna obitelj” je jedan od najboljih sit-coma za široku publiku na televizijskim mrežama posljednjih godina. Najljepše mjesto u njoj, napravljeno kao lažni dokumentarac, je razotkrivanje rastućih nevolja u kulturi koja se suočava s fluidnim značenjem toga što obitelj, temeljna zajednica, zapravo jest. Da, serija je pametnija nego što njena premisa zvuči.

Pogledaj na:
Disney +
45

Six Feet Under

(Dva metra pod zemljom)

4.1/5

2001.-2005., SAD

Autor: Alan Ball

Uloge: Peter Krause, Michael C. Hall

Drama, Komedija

Uz mračnu, nadrealnu komediju i brutalno oštre istine o životu i smrti, ne čudi što je “Dva metra pod zemljom” isteklo iz istog pera koje nam je podarilo jednako nevjerojatan “Vrtlog života”. HBO -ova serija Alana Balla o disfunkcionalnoj obitelji iiz kalifornijske Pasadene koja vodi neovisno pogrebno poduzeće divna je meditacija o obitelji, ljubavi i tuzi. Na čelu s Peterom Krauseom kao rasipničkim starijim sinom Nateom Fisherom i s Michaelom C. Hallom, Frances Conroy, Lauren Ambrose i Rachel Griffiths, glumačka ekipa, kao i svaki aspekt ove uvjerljive produkcije, odiše klasom, nadarenom oštrim pisanjem i završnicom koja nudi jedan od najemotivnijih raspleta u povijesti televizije.

Pogledaj na:
HBO Max
46

When They See Us

(Kad nas vide)

4.2/5

2019., SAD

Autorica: Ava DuVernay

Uloge: Asante Blackk, Caleel Harris

Drama

“When They See Us” je priča koja je s godinama dobivala sve više publiciteta. Petorica tamnoputih tinejdžera je lažno optuženo i osuđeno za napad i silovanje 1989. u Central Parku u New Yorku, da bi na kraju bilo oslobođeni optužbi nakon odsluženih dugogodišnjih kazni. Brutalna je u prizorima i u izvedbama mladih glumaca. Pet epizoda nas vodi kroz očaj i bijes da bi nam na kraju dala nadu i proizvela čuđenje kako su ti ljudi nakon svega uspjeli pronaći snagu da žive normalan život.

Pogledaj na:
Netflix
47

Buffy the Vampire Slayer

(Buffy, ubojica vampira)

4.1/5

1997.-2003., SAD

Autor: Joss Whedon

Uloge: Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon

Drama, Fantasy

Priča o Buffy se mogla zaustaviti na istoimenom film. Srećom, Joss Whedon je uzeo svoj scenarij i napravio meta vrisak na horor filmove u TV inkarnaciji. Sarah Michelle Gellar je cheer-leader koja je postaje “izabrana” ubojica nadnaravnih bića i pokrenula tisuću nezaboravnih linija dijaloga. “Buffy” je briljirala jer se bavila problemima stvarnom svijetu kroz medij fantazije i užasa, dajući nam velike zlikovce, romantične zaplete koji su bili bolno iskreni, i Scoobyjevu ekipu s kojom bismo se svi družili. Plus: čudovišta.

Pogledaj na:
Disney +
48

The Big Bang Theory

(Teorija velikog praska)

3.9/5

2007.-2019., SAD

Autori: Chuck Lorre, Bill Prady

Uloge: Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco

Komedija

„Teorija velikog praska“ je ponudila neodoljiv koncept koji je dao više nego li je puka matematička računica to mogla predvidjeti. Rezultat je bio nešto najbliže što smo se „Prijateljima“ uopće mogli približiti u sve disfunkcionalnijem 21. stoljeću. Četiri savršena nerda, disfunkcionalna u svakom socijalnom okruženju će na kraju postati djelomično funkcionirajući muževi, očevi, pomalo i zavodnici kada njihove partnerice prilagode svoju disfunkcionalnost njihovoj. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO Max
49

Westworld

4.1/5

2016.-2022., SAD

Autori: Jonathan Nolan, Lisa Joy

Uloge: Evan Rachel Wood, Thandiwe Newton

Znanstveno-fantastični, Drama

Od početka potpuno zbunjujuća serija sa svojim ultra-nelinearnim pripovijedanjem iz perspektive njegovih nepouzdanih androida, “Westworld” je ambiciozan, zapanjujući i potpuno uzbudljiv. Proširujući premisu robotskog zabavnog parka u kojem su stvari pošle krivo filma Michaela Crichtona iz 1973., serija Jonathana Nolana i Lise Joy bavi se teškim temama poput postojanja svijesti, iskustva vremena i moralnosti predodređenja – sa zapanjujućom produkcijom i nevjerojatnim izvedbama (posebno Evan Rachel Wood, Thandie Newton i Jeffrey Wright) koje očekujete od HBO-a. Nije baš novi “Game Of Thrones”, ali kada se njegovo pripovijedanje spoji i dogode preokreti, teško je ne biti oduševljen njegovom pameti.

Pogledaj na:
HBO Max
50

Silicon Valley

(Silicijska dolina)

4.1/5

2014.-2019., SAD

Autori: John Altschuler, Mike Judge, Dave Krinsky

Uloge: Thomas Middleditch, T.J. Miller

Komedija

Genijalna komedija Mikea Judgea o mukama šarolike grupe programera nemilosrdno se sprda sa svijetom tehnološke škvadre … a ipak su svi, od Marka Zuckerberga do osnivača Googlea Sergeya Brina, bili super fanovi. Bavi se sličnom vrstom ljudi poput “Teorije velikog praska”, ali na inteligentniji i pošteniji način sa čvrstim uporištem u stvarnom svijetu. Bonus je što ne tretira svoje gledatelje kao idiote, nego računa na njihovu inteligenciju i plete radnju kroz nekoliko sezona.

Pogledaj na:
HBO Max

1 Komentar

  • Pozdrav
    Dobar popis serija.
    Da li možda znaš ime jedne serije koja možda I nije Americka nego Europska produkcija. Tema serije je koliko se ja sijecs je paralerna zemlja ili zemlje ili meznam ni sam. Pokusao sam traziti preko interneta ali ništa.
    Svaka zemlja to jest Planet ima jednu zgradu I kada udes u tu zgradu onda mozes da izađes na drugom planetu koja je identicna ovome planetu ali radnja nije ista . Na primjer na ovoj zemlji postoji atomsko oruzije ali na drugoj ne postoji a na trecoj smo se već uništiti sa Tim istim atomskim oruzijem. Neke zemlje još nisu naseljene I tako dalje
    Da li možda znaš Ime

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.