Posljednja izmjena 22/02/21 by Ivan Palijan

Pozdrav i dobrodošli u SuperExtraZonu!

Moje ime je Ivan Palijan i napravio sam ovaj projekt kako bih odgovorio na sljedeća izuzetno važna pitanja:

 • Koji su najvažniji filmovi svih vremena?
 • Koji su najvažniji albumi svih vremena?
 • Koje su najvažnije serije svih vremena?
 • Koje su najvažnije knjige svih vremena?
 • Koji su najvažniji stripovi svih vremena?
 • Koje su najvažnije video igre svih vremena?

Pitam se „najvažniji/najvažnije“, a ne „najbolji/najbolje“, jer najbolji bi uključivali samo moj izbor sputan mojim vlastitim ukusom, a odgovori na ta pitanja su mi jasna (“Apocalypse Now”, “A Love Supreme”, “Monty Python’s Flying Circus”, “Sto godina samoće”, “Watchmen”, “The Last of Us”).

Ova pitanja su mi se dugo motala po glavi pa sam imao vremena doći do rješenja koje mi se učinilo prilično genijalnim. Naime, napravio sam formulu koja će računati na skali od 1 do 100 važnost pojedinog djela u odnosu prema drugima unutar njegova vlastite kategorije. Vrijednost svakog djela (filma, albuma, serije, knjige, stripa ili videoigre) odredio sam prema 5 parametara koji mogu varirati ovisno o kategoriji i prema dostupnim podacima:

 1. Komercijalni uspjeh
 2. Ocjena kritike
 3. Ocjena publike
 4. Nominacije i nagrade
 5. Pojavljivanje na „best of“ listama

Tako sam dobio prema mojoj procjeni i iskustvu prilično vjernu vrijednost pojedinog djela koju sam onda modificirao vlastitom ocjenom od 1 do 100 i dobio konačnu ocjenu o kojoj onda ovisi poredak na listama. Sve o čemu možete čitati i sve što je na listama sam gledao, slušao, čitao i igrao. To radim cijeli život, bez obzira čime se profesionalno bavio. Stvaranje ovog bloga mi predstavlja još veću zabavu od toga. Nadam se da će i vas čitanje zabaviti barem upola onoliko koliko je stvaranje zabavilo mene i da ćete u njemu naći nešto korisno.

ZANIMA ME ŠTO MISLITE. PIŠITE MI I KOMENTIRAJTE ISPOD LISTI I RECENZIJA KOLIKO STE ZADOVOLJNI S NJIMA I KAKO BI IZGLEDALE VAŠE.

2 komentara

 • Poštovani, danas sam otkrila Vašu stranicu i veoma mi se sviđa. Mene najviše zanimaju knjige i jako mi je drago što ste moje najomiljenije, 1984. i Lolitu, stavili na prva dva mjesta onih ‘naj’ svih vremena. Recenzije su odlične, navode me na razmišljanje o pojedinoj knjizi. Puno pozdrava, Lidija

  • Draga Lidija, hvala ti, drago mi je da ti se stranica sviđa i da voliš iste knjige. Želim ti dobru zabavu i još lijepih uvida.
   Ivan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.