Posljednja izmjena 02/01/23 by Ivan Palijan

Najbolje knjige 2022. obuhvaćaju knjige izdane tijekom 2022. godine. Prije završetka godine, svih lista i nagrada, imamo situaciju u kojoj listom dominira lagano štivo koje smo ove godine nosili na plažu. Krimi priče s neočekivanim obratima, ili one u kojima otkrivamo bolne istine o glavnim junacima su atraktivnije od onih u kojima mlade žene otkrivaju istine o sebi samo ukoliko niste mlada žena koja treba otkriti istinu o sebi. Što je možda najveći misterij od svih koji vrijedi otkriti.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koje su najvažnije knjige 2022. Uzeli smo u obzir prodaju i popularnost knjige (Goodreads) i ocjene u recenzijama.


1. Reminders of Him

(Colleen Hoover, 2022., SAD, srcedrapateljni dramatični bestseller)

Nakon što je odslužila pet godina zatvora zbog tragične pogreške, Kenna Rowan vraća se u grad u kojem je sve pošlo po zlu, nadajući se ponovnom susretu sa svojom četverogodišnjom kćeri. „Reminders of Him“ je bolna, potresna, srceparajuća, istinita i obzirna priča. Colleen Hoover je instinktivna i intuitivna pripovjedačica, koja zna kako prenijeti visoke emocije svojih likova.


2. Book Lovers

(Emily Henry, 2022., SAD, ljetno ljubavno štivo za na plažu)

„Book Lovers“ Emily Henry istovremeno je posveta i rušenje forme ljubavne priče u malom gradu koji je utočište od okrutnog i brzog života u velikom gradu. Razigrana i pametna suvremena romansa – treća od autorice koja je zvijezda ljetnog štiva za plažu – buši rupe u mnogim pretpostavkama koje okružuju male gradove u popularnoj kulturi.


3. Things We Never Got Over

(Lucy Score, 2022., SAD, odbjegla epska romansa)

Naomi Witt nikada nije mislila da će nositi nadimak Odbjegle mladenke, ali došla je do toga. Nakon nekoliko loših dana i još goreg dočeka u gradiću Knockemoutu u Virginiji, sada ozbiljno preispituje svoje životne izbore. Zaštitni znakovi pisanja Lucy Score su neobični likovi i ubojiti komični timingom pa je ova epska romansa puna ugodnih dijelova zbog kojih ju se teško pušta iz ruku.


4. I’m Glad My Mom Died

(Jennette McCurdy, 2022., SAD, emocionalno zlostavljani memoari)

U svojim debitantskim memoarima, naslovljenima prema one-woman predstavi iz 2020., pjevačica i glumica Jannete McCurdy (r. 1992.) otkriva sirove detalje onoga što opisuje kao godine emocionalnog zlostavljanja od strane svoje zahtjevne, emocionalno nestabilne majke Debre.


5. House of Sky and Breath

(Crescent City #2, Sarah J. Maas, 2022., SAD, romantični fantasy za mlade)

Ovaj nastavak je uspio otvoriti ionako golemi svijet koji je predstavljen u prvoj knjizi i podići ga na potpuno novu razinu. Kombinira fantasy i romantiku za mlađu publiku, kao što je to autorica Sarah J. Maas radila u svojim ranijim serijalima „Throne of Glass“ i „A Court of Thorns and Roses“


6. Lessons in Chemistry

(Bonnie Garmus, 2022., Velika Britanija, slatka komedija osvete obespravljene žene)

„Lessons in Chemistry“ bivše copywriterice Bonnie Garmus je rijetka zvijer, sofisticirana, smiješna priča koja potiče na razmišljanje, koja svoju problematiku nosi lagano, ali samouvjereno, i s rečenicama tako stilski sklepanima da je teško povjerovati da je to prvijenac. Priča o obespravljenosti žena u 50-ima i 60-ima na tragu „Marvelous Mrs Maisel“ i „Kraljičin gambit“ dobiva kulinarski dodatak u ovoj slatkoj komediji osvete.


7. Every Summer After

(Carley Fortune, 2022., Kanada, tinejdžerska romantika)

„Every Summer After“ je priča je o Percy i Samu koji se upoznaju kada Percyna obitelj kupi kućicu pokraj kuće u kojoj Sam živi sa svojom mamom i bratom Charliejem. Percy i Sam postaju najbolji prijatelji, a na kraju i više, sve dok Percy ne napravi neopozivu pogrešku koja ih rastavi.


8. The Maid

(Nita Prose, 2022., SAD, možda autistična detektivska priča)

U otmjenom urbanom hotelu gost leži mrtav, a glavna osumnjičena je Molly Gray, čistačica čija je predanost poslu ravna samo ljubavlju prema preminuloj baki. Gornja priča bila bi dovoljna za solidno štivo, ali autorica smanjuje napetost stvarajući stvarnosno drugačiju junakinju. Molly Gray možda ima poremećaj iz autističnog spektra, nije da Molly koristi bilo koji od tih izraza, samo nam priča kako se nosi sa svijetom.


9. Hook, Line, and Sinker

(Bellinger Sisters #2, Tessa Bailey, 2022., SAD, sporedna tinejdžerska priča)

Uvijek u sporednoj ulozi, nikad u glavnoj. Ovako se Hannah Bellinger oduvijek osjećala i većinom je bila sretna što je drugima davala podršku i što se držala podalje od svjetla reflektora, ali nešto se promijenilo kada je lovac na rakove u Westportu i svestrani šarmer Fox Thornton ušao u njezin život.


10. The Paris Apartment

(Lucy Foley, 2022., SAD, francuski krimić)

U „The Paris Apartment“ Lucy Foley vodi čitatelja u istraživanje tamnije strane Grada svjetlosti. Prateći mladu ženu koja bježi od previranja u svom privatnom životu i odlazi u utočište bratova doma u otmjenoj pariškoj stambenoj zgradi, ulazimo u svijet intriga, u kojem su svi osumnjičeni, a ništa nije onako kako se čini.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.