Posljednja izmjena 16/11/21 by Ivan Palijan


Možda je samo odlika vremena u kojem živimo da najbolje knjige 20. stoljeća počinjemo Orwellowom „1984“. Od svijeta koji Orwell opisuje strepe oni koji su pročitali knjigu, a u paranoji žive oni koji je nisu pročitali. Krajem stoljeća je objavljen prvi roman iz serijala o Harry Potteru. Vrijeme u kojem živimo je pokazalo da su, unatoč i zahvaljujući tehnologiji, knjige popularnije i željenije nego ikada. Stvar je samo u tome kako ćemo rasporediti svoje slobodno vrijeme, za čitanje uvijek možemo imati vremena. „Hobbit“ je jedna od knjiga koja je od pojavljivanja uvijek u knjižarama, za nju uvijek postoji interes. To je tip priče koji će inspirirati, motivirati, zabaviti i informirati (o geografiji, politici i povijesti  Međuzemlja), te joj se uvijek rado vraćamo.Ubiti pticu rugalicu je grijeh, kako kaže naslov romana, a isto tako je grijeh učiniti nešto nažao samo zato što je drugačiji. To je roman koji opisuje američki jug 30-ih godina stoljeća, dok 20-e godine u New Yorku opisuje „Veliki Gatsby“. Također prikazuje zabludu američkog sna i razočaranje koje se krije u njegovom srcu. U Americi je super i možeš ostvariti sve, ako dolaziš iz bogate bijele obitelji.

Stoljeće je počelo tim velikim romanima toka svijesti, poput ciklusa „Traganje za izgubljenim vremenom“, „Uliksa“, „Krika i bijesa“ i „Pod vulkanom“. Kraj stoljeća je donio fantaziju Harry Pottera i „Pjesme leda i vatre“. Između se uguralo dovoljno klasičnih modernih romana poput „Lolite“, „Plodova gnjeva“, „Puta do Indije“, „Na cesti“, „Lovca u žitu“, „Procesa“ i „Stranca“. Žanrovski romani su oni koje smo voljeli, a ne morali čitati – „Klaonica pet“, „Fahreheit 451“, „Paklena naranča“, „Kvaka 22“ i „Vodič kroz galaksiju za autostopere“ držali su se kanona svoga žanra, ali su bili i mnogo više, bili su prava književnost koja se maskirala u komercijalu. Dok se, recimo, „Rakova obratnica“ maskirala u erotske memoare.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koje su najvažnije knjige 20. stoljeća. Uzeli smo u obzir popularnost knjige, ocjene u recenzijama i mjesta na listama najboljih knjiga.


1. Nineteeneightyfour / Tisučudevetstoosamdesetčetvrta (1984)

(George Orwell, 1949.)

Tehnologija kojom se vladajući služe kako bi nadzirali svoje podanike, konstantni ratovi i krize, povijesni revizionizam i politička propaganda su u ovom ili onom obliku prisutni kroz cijelu ljudsku povijest pa se „1984“ čini aktualnom danas kao i tada kada je napisana. Orwell je prije svega, kao socijalist, bio zgrožen u šta je metastazirala sovjetska država i to svoje razočaranje i užas pretočio u ideje koje nas i dan-danas plaše. Među političarima će i ljevica i desnica koristiti opća mjesta i pojmove romana, bez volje da ga razumiju ili pročitaju, kako bi zapalile mase iz ovog ili onog razloga.

Nineteeneightyfour / Tisučudevetstoosamdesetčetvrta (1984)

Rating: 5 out of 5.

2. Lolita

(Vladimir Nabokov, 1955.)

“Lolita“ je čista fantazija, naracija satkana od riječi i slika, ispričana glasom ultimativnog nepouzdanog pripovjedača. Sofisticirani obrazovani um Humberta Humberta se ne može odvojiti od ultimativne poslastice, slasnije od francuske književnosti i bogatije od akademskog svijeta Nove Engleske – 12 godišnje djevojčice. On je monstrum koji ne zna da je monstrum, ganja i stalo mu je samo da preživi i da konzumira predmet svojih želja, koji, s obzirom da nije predmet, nego živo biće, možda ima, a možda i nema, vlastite ciljeve koje želi ostvariti u ovoj igri mačke i mačora. Lolita je iz svake perspektive žrtva, ali oslikana jezikom svog nepouzdanog zlotvora vidimo je i kao manipulatoricu koja uvidjevši da nad njim ima moć, ostaje trajno gladna te moći, te materijalnih prednosti koje ona donosi.

Lolita

Rating: 5 out of 5.

3. The Hobbit, or There and Back Again / Hobit

(J.R.R. Tolkien, 1937.)

„Hobbit“ još nije bio dovoljan da se stvori jedan novi žanr književnosti – fantasy, za to je trebao pravi epski pothvat, „Gospodar prstenova“ kojeg je J.R.R. Tolkien počeo objavljivati koje desetljeće kasnije. „Hobbit“ je više bajka, direktno inspirirana anglosaksonskim i nordijskim epovima, s početnim mjestom u nečemu što podsjeća na ruralnu Englesku u kojoj se Tolkien toliko dobro osjećao i udobno živio. I njegov hobit Biblo Baggins ugodno i udobno živi sve dok mu poznanstvo s čarobnjakom Gandalfom na vrata ne dovede trinaest patuljaka koji kreću u pustolovinu koja će im vratiti izgubljeno patuljačko kraljevstvo ispod planine u kojem svoj brlog sada ima strašni i moćni zmaj Smaug.

The Hobbit, or There and Back Again / Hobit

Rating: 5 out of 5.

4. Under the Volcano / Pod vulkanom

(Malcolm Lowry, 1947.)

Roman Malcolma Lowryja ima toliko potencijalnih interpretacija, tako da samo jedno čitanje nije dovoljno. Ima reputaciju remek-djela engleskog modernizma. Lowry je smatrao da je potrebno nekoliko čitanja da bi njegovo puno značenje “eksplodiralo u umu”. Zbiva se u jednom danu, na meksički dan Svih svetih, u kojem osramoćeni britanski konzul proživljava zadnji dan svog života i sve dane koji su njemu prethodili i koji su do njega doveli da bude baš takav.

Rating: 5 out of 5.

5. To Kill a Mockingbird / Ubiti pticu rugalicu

(Harper Lee, 1960.)

Naslov „Ubiti pticu rugalicu“ je objašnjen u jednoj rečenici knjige koja kaže kako je ubiti pticu rugalicu grijeh, jer ona ne čini nikome ništa nažao, ne uništava vrtove i usjeve, nego samo pjeva. Tako priča, ispričana pogledom djevojčice Scout koja opisuje svoju fascinaciju susjedom Boo Radleyem koji živi u vlastitom svijetu i borbu njenog oca odvjetnika Atticusa Fincha (finch = ptica zeba) da oslobodi nepravedno za silovanje bjelkinje optuženog Crnca Toma Robinsona (robin = ptica crvendać).

To Kill a Mockingbird / Ubiti pticu rugalicu

Rating: 4.5 out of 5.

6. The Great Gatsby / Veliki Gatsby

(F. Scott Fittzgerald, 1925.)

Zgrtanje bogatstva i društveni položaj kao preduvjet ima različite boje i okuse nemorala, za Fitzgeralda u to nema sumnje. Pisac koji je opjevao i dao ime „dobu jazza“ u svome najpoznatijem i klasičnom romanu nedvojbeno je zgađen svojim svijetom i vremenom. Sam je bio rastrgnut između želje da se „dokaže“ i pruži uzbudljiv ženi svog života (Zeldi koju je i oženio) pišući dobro plaćene priče za pomodne magazine i svojih umjetničkih ideala i aspiracija koje se za njegovog života nisu pokazale toliko uspješnima.

The Great Gatsby / Veliki Gatsby

Rating: 5 out of 5.

7. Der Prozeß / Proces

 (Franz Kafka, 1925.)

Smatra se da “Proces” ne može biti samo obična priča o čovjeku, Josefu K, koji je uhvaćen u sudski proces koji će košmarnu neizbježnost dovesti do njegovog pogubljenja. Zasigurno je to barem alegorija nevolje palog čovjeka, njegova stanja trajne i nepopravljive krivnje u svijetu iz kojega je izbrisana svaka nada. Ipak, knjiga ima svoje izravne izvore u svjetovnim, iako ekstremnim okolnostima Kafkinog života, a posebno u onome što Elias Canetti naziva Kafkinim “drugim procesom”.

Rating: 5 out of 5.

8. Lord of the Flies / Gospodar muha

 (William Golding, 1954.)

„Gospodar muha“ izražava nimalo optimističan pogled na čovječanstva, no, nije baš, ako ćemo pratiti sličan jedan kasniji stvaran događaj, baš realan pogled na čovječanstvo. Ali, u kontekstu svih zvjerstava koja su se zbivala tijekom XX. stoljeća, možemo reći da je svakako uzbudljiv pogled u predjele mračnog dijela kolektivne psihe čovječanstva. Negdje tijekom nuklearnog III. svjetskog rata je srušen avion nad Pacifikom. Skupina britanskih dječaka je jedina preživjela pa na pustom rajskom otoku pokušavaju organizirati svoje daljnje preživljavanje i spas s mora.

Lord of the Flies / Gospodar muha

Rating: 5 out of 5.

9. Harry Potter and the Philosopher’s Stone / Harry Potter i kamen mudraca

(J.K. Rowling, 1997.)

Zahvaljujući knjigama o Harry Potteru koje su se opsesivno pratile i Amazonu zbog kojeg su knjige postale dostupnije (iako ne financijski) nego ikada, počeli smo čitati više nego ikada. Prvi roman, „Harry Potter i kamen mudraca“ je izašao 1997. i bio je, poput sljedeća 2 nastavka zabavan, dobro strukturiran i napisan, roman za djecu i mlade u dobi do 20 godina. Kasniji romani su postali opsežna gotička istraživanja straha od smrti i smrti same, ali ovdje na početku smo imali svježu dječju avanturu.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone / Harry Potter i kamen mudraca

Rating: 4 out of 5.

10. A Passage to India / Put do Indije

(E.M. Forster, 1924.)

Godine 1957. E.M. Forster, gledajući unatrag u starosti, napisao je da svijet kasnog carstva iz “Puta do Indije” više ne postoji, ni politički ni društveno. Danas, više od 100 godina nakon dovršetka, roman je vjerojatno zastario kao i tada. Pa ipak – budući da je Forsterova briga uspostavljanje odnosa između britanskog učitelja i muslimanskog liječnika, odražavajući veću tragediju imperijalizma – “Put do Indije” stoji kao neobično bezvremensko postignuće, jedan od velikih romana 20. stoljeća.

Rating: 5 out of 5.

11. The Catcher in the Rye / Lovac u žitu

(J.D. Salinger, 1951.)

Holden Caulfield je u sukobu sa svijetom i sa samim sobom. Strateška je pozicija je to uobičajena u adolescenciji. Sedamnaest mu je godina i na pragu je toga da izgubi tlo pod nogama. S jedne strane prijeti mu odrastanje, a s druge njegova vlastita otpornost na očekivanja drugih. U privatnoj školskoj instituciji koju pohađa mu poručuju da ga, s obzirom da je pao iz svih predmeta osim engleskog, ne mogu više držati na stanu i hrani.

The Catcher in the Rye / Lovac u žitu

Rating: 5 out of 5.

12. The Lord of the Rings / Gospodar prstenova (trilogija)

(J.R.R. Tolkien, 1954.)

Tolkienova priča o malom hobitu i pustolovini u koju se tami i natrag uputio s nepoznatim patuljcima je dobila mitološki okvir i kulminaciju s trilogijom „Gospodar prstenova“. Fantasy je njime dobio mjesto i u visokoj književnosti, jer način na koji Tolkien barata jezikom je umjetnost ukorijenjena u znanosti. Njegova profesura na Oxfordu i znanje iz staroengleskog i staronordijskog jezika i povijesti je dala plodno tlo na kojem je njegova mašta mogla uzgojiti vlastitu mitologiju svijeta u kojem su nekada vladali vilenjaci i čarobnjaci, da bi se morali povući jer nastupa vrijeme ljudi. Borba između dobra i zla je vječna, zlo biva poraženo, ali nikada uništeno, a na strani dobra se stalno uzdižu novi heroji koji vraćaju ravnotežu svijetu.

Gospodar prstenova / Lord of the Rings (trilogija)

Rating: 5 out of 5.

13. Brave New World / Vrli novi svijet

(Aldous Huxley, 1932.)

Unuk T.H. Huxleyja, uglednog viktorijanskog znanstvenika i potomak slavne obitelji javnih intelektualaca, Aldous Huxley bio je prerano darovit kao mladić stekao je 1920-ih reputaciju za bešćutnu, satiričnu fikciju koja se svidjela tadašnjoj generaciji. Danas nije toliko popularan i uglavnom se čita kao kuriozitet svog vremena, ali ostaje poznat radi živahnosti njegove mašte, kao i njegove proze, koja je često preopterećena idejama.

Rating: 4.5 out of 5.

14. À la recherche du temps perdu / U traganju za izgubljenim vremenom

(ciklus romana, Marcel Proust 1927.)

U čistom smislu zapleta, gotovo sve što se događa na prvim Proustovim stranicama je da se mladi Marcel bori da zaspi. Naravno, opisivanje Prousta samo u terminima zapleta ne dotiče razmišljanja, kontrarefleksije, digresije i razmišljanja koja tvore toliki dio imerzivnog užitka koji on nudi. Ali to, nažalost, objašnjava zašto toliko čitatelja pušta knjigu iz ruke prije nego li je dovrši.


15. The Grapes of Wrath / Plodovi gnjeva

(John Steinbeck, 1939.)

Ovo je “američka knjiga” koju je Steinbeck uvijek želio napisati, realistička snažna priča koja predstavlja primjere prilično primitivnih instinkta koji su izvorno vladali anglo-američkim romanom, krik bijesa, odnosno miješanje gorčine radnog čovjeka, prerijske narodne mudrosti i obične ljevičarske politike. sve to od prodavanog i popularnog prodavanog pisca nadahnutog da podigne svoje pero zbog dubokog osjećaja društvene nepravde, u ovom slučaju užasnih uvjeta useljeničkih imanja na američkom jugozapadu.

Rating: 5 out of 5.

16. Midnight’s Children / Djeca ponoći

(Salman Rushdie, 1981.)

Drugi roman Salmana Rushdieja uzeo je indijski engleski roman, revolucionirao ga vjenčanjem fikcije Jane Austen i Charlesa Dickensa s usmenom narativnom tradicijom Indije, te napravio roman magičnog realizma (taj je naziv u to vrijeme tek nastajao) za novu generaciju. Novo globalno čitateljstvo našlo je, u priči smještenoj u Bombayu, djelo suvremene fantastike koja je pripojila priče o istoku i zapadu u samoispovjednu izmišljotinu koju pripovijeda izrazito simbolična figura Saleema Sinaija, indijskog dječaka rođenog točno u u ponoć, 15. kolovoza 1947.,na dan indijske nezavisnosti.


17. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Harry Potter i zatočenik Azkabana

(J.K. Rowling, 1999,)

Treća knjiga u serijalu o Harry Potteru je uvela jedan od najfascinantnijih likova, zatočenika iz naslova, Harryjevog krsnog kuma, Siriusa Blacka. „Harry Potter i zatočenik Azkabana“ je i najomiljenija knjiga iz serijala. J.K. Rowling je pišući je već bila milijunašica i mogla se opušteno prepustiti likovima i priči za koju je bila sigurna kako će se razvijati. Stoga, iako korača po poznatim i sigurnim stazama koje su joj osigurale uspjeh ipak uvodi teme iluzije i našeg nepoznavanja stvarne prirode stvari. Ništa nije onako kako se čini je centralna tema knjige. Nešto što će se obilato koristiti za obrate do kraja serijala. Svijet oko Harry Pottera će do kraja tonuti sve više u tamu.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Harry Potter i zatočenik Azkabana

Rating: 4 out of 5.

18. A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire #1) / Igra prijestolja (Pjesma leda i vatre #1)

 (George R.R. Martin, 1996.)

Jednostavna je i lako uočljiva činjenica o Martinovoj izuzetnoj sposobnosti pripovijedanja. Svako poglavlje završava učinkovitom napetošću, svaka od brojnih priča sadrži desetke drugih, a sva ona doprinose daljnjim važnim pitanjima o sudbini svakog od njegovih stotina likova. Stalo nam je do nekoliko njih, ali nas zanima što se dogodilo sa svakim. Naoko sve počinje s jasnom moralnom podjelom na crne i bijele, ali kako se priča odmotava sve više nijansi ulazi u smjesu. Tko sada ne bi uzeo sljedeći roman bez obzora na skoro 1000 stranica?

Rating: 4.5 out of 5.

19. The Sound and the Fury / Krik i bijes

(William Faulkner, 1929.)

Četiri dijela knjige, koji govore o raspadu južnjačke obitelji, kreću se naprijed -natrag kroz vrijeme. Knjigu je sam Faulkner opisao kao “pravog kurvinog sina … najvećeg kojeg ću ikada napisati”. Iako je u prošlosti bilo pokušaja da se utvrdi njegova promjenjiva kronologija, sa sigurnošću možemo reći da postoji 14 različitih vremenskih linija u Benjyjevom odjeljku knjige, koji se kreće kroz godine između 1900. i otvaranja 7. travnja 1928. dok Luster i Benjy lutaju posjedom Compsonovih.

Rating: 5 out of 5.

20. On the Road / Na cesti

(Jack Kerouac, 1957.)

Ono što odlikuje Kerouacovo pisanje je intenzivno i na kraju tragično čovječanstvo. Nije morao pisati ni o čemu, o konobarici koja je čistila tanjure u sumornoj zalogajnici neke zabiti u jesenski sumrak, a opet udahnuti čitav svijet imaginarnog života mjestima i ljudima koje vidi. Ako s vremena na vrijeme dođe do recidiva u škrtost izraza, kao što ih nesumnjivo ima, oni su nusprodukt pisca koji je mogao vidjeti ranjivost u svima, dušu stvari koje bi nas trebale potaknuti da si međusobno pomažemo.

Rating: 4.5 out of 5.

21. Animal Farm / Životinjska farma

(George Orwell, 1945,)

“Životinjska farma“ Geroge Orwella je satira na račun Oktobarske revolucije i Staljinovog SSSR-a do kojeg je u tom trenutku dovela, studija o izazovima i problemima samoupravljanja i upozorenje o koruptivnoj snazi politike i moći. Svemu tome je Orwell imao prilike svjedočiti kao pripadnik milicije POUM-a, trockističko-marksističke stranke koja je bila žrtva staljinističkih čistki koju je usred Španjolskog građanskog rata u Barceloni i Kataloniji provodila Komunistička partija Španjolske. Razjedinjena fronta je doprinijela padu Republike, a Orwell je svoje razočaranje prvo opisao u memoarima „Kataloniji u čast“.

Životinjska farma

Rating: 4.5 out of 5.

22. Catch 22 / Kvaka 22

(Joseph Heller, 1961.)

Kvaka 22 je pojam koji označava birokratski idiotizam toliko uzvišen da se nakon što ga čujete zamišljeno počnete gledati kroz prozor. Radnja romana je smještena na izmišljeni otok u blizini obale Italije tijekom Drugog svjetskog rata, gdje je stacionirana američka bombarderska skupina. Očajnički želeći impresionirati svoje nadređene, pukovnik Cathcart stalno povećava broj misija koje njegovi ljudi moraju letjeti. Naš junak, Yossarian, preletio je 50. Izluđen voljom za životom, želi van. No, osujetila ga je kvaka 22, klauzula koja kaže da piloti ne moraju letjeti ako su proglašeni ludima, ali da je bivanje ludim od straha u osnovi racionalno. Stoga svatko tko želi prestati ili se boji letjeti ne može biti lud.

Rating: 4.5 out of 5.

23. L’Étranger / Stranac

(Albert Camus, 1942.)

Albert Camus je napisao svoju dužu novelu „Stranac“ kako bi izrazio svoju ranije formiranu filozofiju apsurda. Izdana je u manjoj nakladi usred nacističke okupacije Francuske. Filozofija koja je nastala nakon percipiranog sukoba između čovjeka koji traži smisao svoga postojanja i svijeta koji mu to odbija dati je našla plodno okruženje usred najvećeg krvoprolića u povijesti i svih ostalih strahota koje su ga pratile. U njoj je njegov junak Mersault ravnodušan prema svijetu koji ga zbog toga osuđuje na smrt. U jednom slučajnom sukobu na plaži ubija Arapa, a na suđenju je glavni argument optužbe kako nije plakao na sprovodu svoje majke. Zbog toga biva osuđen na smrt.

Stranac

Rating: 5 out of 5.

24. Ulysses / Uliks

(James Joyce, 1922.)

Danas romanopisci koji pišu stotinu godina nakon dovršetka “Uliksa” još uvijek pišu u sjeni ovog izvanrednog postignuća. Ponekad se kaže da je beletristika na engleskom jeziku od 1922. niz fusnota za Joyceovo remek-djelo.


25. Slaughterhouse Five or The Children’s Crusade / Klaonica-pet ili dječji križarski pohod

(Kurt Vonnegut, 1969.)

Vonnegut je i dalje više kultna figura nego književni gigant (i vjerojatno bi to preferirao), ali zaslužuje uvrštenje među klasike ovim romanom o Billyju Pilgrimu, čovjeku koji se otkačio od vremena. Pilgrim je bespomoćno razbacan iz desetljeća u desetljeće živeći epizode svog života u nekom posebnom slijedu, ne isključujući vlastitu smrt, zarobljavanje izvanzemaljaca zvanih Tralfamadorijci i traumatičnu službu u Drugom svjetskom ratu, kada proživljava bombardiranje Dresdena vatrenim bombama. “Klapnica pet” je ciničan roman, ali ispod gorkog, mrkog humora je očajnički, bolno iskren pokušaj da se suoči s monstruoznim zločinima 20. stoljeća.

Rating: 5 out of 5.

26. A Clockwork Orange / Paklena naranča

(Anthony Burgess, 1962.)

Poput “1984.”, ovo je knjiga u kojoj se čitav društveni poredak uspostavlja kroz jezik. Kako bi naznačio opaki svijet 15-godišnjeg delinkventa Alexa i njegovih ubojitih prijatelja, Burgess je stvorio “nadsat”, bogat futuristički izražaj. “Sinny” za “kino”. “viddy” za “vidi”, “hororhow” za “dobro” – od ruskog “harašo”, što nam daje neku ideju o tome i kako je totalitarizam prevladao. Riječi ga smještaju u svijet iskvarenih vrijednosti, nasilja i bezgranične infantilne popustljivosti. (Njegova droga je “mlijeko plus.”) Kad vlasti uhvate Alexa i podvrgnu ga psihološkoj uvjetovanosti kako bi mu postalo mučno zbog svakog impulsa prema nasilju, Burgessova knjiga postaje razmišljanje o tome može li svijet u kojem se zlo može slobodno izabrati još uvijek biti bolji od onog u kojem je dobrota prisiljena.

Rating: 4.5 out of 5.

27. Tropic of Cancer / Rakova obratnica

(Henry Miller, 1934.)

Miller, tada nepoznati književni buntovnik, uživao je u novoj granici zahuktalog očaja za svog novog života u Parizu, gdje su postojale “prostitutke poput uvelog cvijeća i pisoara punih mokraćom natopljenim kruhomom”. On i njegova muza Anaïs Nin ovdje su cvjetali – odlučni, izolirani i stoički u potrazi za svojom novom estetikom. Njegovo opsesivno izvješćivanje o njegovim seksualnim podvizima i njegovom životu na dnu i bez uporišta tema je romana (u kome nema zapleta) i nemilosrdni je napad na konvenciju.

Rating: 4.5 out of 5.

28. The Lion, the Witch and the Wardrobe (The Chronicles of Narnia #1) / Lav, vještica i ormar

(C.S. Lewis, 1950.)

“Narnijske kronike” je preveliko ime za seriju od sedam romana brzo nastalih tijekom tri ili četiri godine. Prilično su raznovrsni. Jedno od zadovoljstava koje nude je odstupanje od središnje priče.


29. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy / Vodič kroz galaksiju za autostopere

(Douglas Adams, 1979.)

Ovo je priča o dva ljudska bića koja su preživjela besmisleno uništenje Zemlje i njihovim pustolovinama u prostoru i vremenu pokušavajući otkriti smisao života ili, u slučaju Arthura Denta, jednostavno pronaći pristojnu šalicu čaja ( što ponekad može predstavljati istu stvar).

Rating: 4.5 out of 5.

30. Fahrenheit 451

(Ray Bradbury, 1953.)

Nema frke, možete spaliti sve naše knjige, jer su sada sigurne negdje u cloudu. Na tabletu, mobitelu ili računalu možemo čitati Bibliju, njene zabranjene knjige, markiza de Sada, Mahabharatu, biografiju Danijele Martinović i Raya Bradburya.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.