Posljednja izmjena 28/09/22 by Ivan Palijan

Najbolje video igre 2022. počinju s nezaobilaznim „Elden Rings“ na kojeg ćemo potrošiti jako puno vremena, ali nije jedina igra vrijedna igranja. „Sifu“ i „Stray“ nude, svaki za sebe, nove načine igranja ii istraživanja već poznatih predjela. „Lego Star Wars: The Skywalker Saga“, „Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge“ i „Kirby and the Forgotten Land“ djeluju kao da su napravljeni za djecu, ali više računaju na dijete u nama.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koje su najvažnije video igre 2022. Uzeli smo u obzir prodaju video igre, popularnost video igre (prema glasovima i ocjenama s IMDb-a) i ocjene kritičara (MetaCriric).


1. Elden Ring

(Hidetaka Miyazaki, George R. R. Martin, 2022., Japan, open world fantasy RPG iz mokrih snova, PS4/PS5, PC, Xbox One)

Da je „Elden Ring“ napisao sam Hidetaka Miyazaki bila bi to varijanta „Dark Souls“ serijala i samo kao takva vrijedna našeg vremena, te mjesta na listi video igara godine i desetljeća. No, „Elden Ring“ je Miyazaki napisao s George R.R.. Martinom, što je suradnja nastala u mokrom snu svakog ljubitelja fantasy RPG-a. Open world je slojevit, vrijedan desetina sati istraživanja, a dizajn čaroban.

Rating: 5 out of 5.

2. Horizon: Forbidden West

(Mathijs de Jonge, 2022, Nizozemska, post-apoklaptična RPG potraga za još jednom avanturom, PS4/PS5)

„Horizon: Forbidden Weest“ je nastavak igre „Horizon Zero Dawn“ u kojem nastavljamo priču o Aloy i njezine pokušaje da postapokaliptičnu Zemlju vrati u nešto što bi ličilo na prethodno stanje. Kroz različite okoliše i ekosustave ona traga za uzorcima zaraze koja ubija sve čega se dotakne, a tu su i dalje strojevi nalik na čudovišta koji su doveli do tog apokaliptičnog scenarija.

Rating: 4.5 out of 5.

3. Stray

(Koola and Viv, 2022., Francuska, post-apokaliptična mačja perspektiva, PS4/PS5, PC)

Svijet može biti temeljito pretražen jedino ako ste mačka. „Stray“ je izvrstan primjer kako promjena perspektive može oživjeti fiktivno okruženje na koje smo se navikli. Post-apokaliptične priče su u posljednje vrijeme umrtvljene, ali ova se čini zanimljivom jer je doživljavamo s tako neobičnog gledišta.

Rating: 4.5 out of 5.

4. Lego Star Wars: The Skywalker Saga

(James McLoughlin, 2022., SAD, nostalgična svemirska avantura, PC, PC4/PS5, Nintendo Switch, Xbox One)

„Lego Star Wars: The Skywalker Saga“ je dobro napravljen i vrlo zabavan dodatak ovom dugom i dugo, serijalu. Ne radi ništa radikalno novo s prokušanim receptom, ali zapravo i ne treba – ovo je igra nostalgije, ne samo za „Star Wars“ serijalom, nego i za samim „Lego“ igrama.

Rating: 4.5 out of 5.

5. The Quarry

(Will Byles, 2022. SAD, tinejdžerski horor, PC, PC4/PS5, Xbox One)

Šarmantan tekst i kinematografska prezentacija čine „The Quarry“ zadivljujućim hororom – čak i ako je ovo, paradoksalno, igra koja je često najbolja kada je ne igrate aktivno. Tvorci „Until Dawn“ su se vratili s tipiziranim tinejdžerskim hororom koji je napet, zabavan i jednostavan za igranje. Ili gledanje.

Rating: 4 out of 5.

6. The Last of Us: Part I

(Bruce Straley, Neil Druckmann, 2022., SAD, ponovljena post-apokaliptična drama, PC, PS5)

Prvi „The Last of Us“ je već remasteriran za PS4 pa ćemo opravdano postaviti opravdano pitanje je li potrebno još jedno tretiranje novog remastera kao posebne igre kada je očito da je riječ o podsjećanju da bi uskoro trebala izaći mii-serija prema istom predlošku. S obzirom da je riječ o najvažnijoj igri svih vremena, reći ćemo – je, je, je!

Rating: 4.5 out of 5.

7. Sifu

(Jordan Layani, 2022., Francuska, neumrla akcijska tučnjava, PC, PC4/PS5, Nintendo Switch)

Smrt nije kraj u „Sifu“. To je ono što čini da ova igra funkcionira. Možemo uskrsnuti, ali plaćamo cijenu – s godinama. Brojač smrti raste sa svakim padom, dodajući koliko postajemo stariji svaki put kada se vratimo: prvo godinu dana, zatim dvije, pa više. Lice našeg junaka se nabora i otvrdne; traka njihovog zdravlja se skraćuje, ali mudrost starosti čini da njihovi napadi nanose veću štetu. Kad napunimo 70 godina, sljedeći pad će nam biti posljednji.

Rating: 4.5 out of 5.

8. Dying Light 2: Stay Human

(Adrian Ciszewski, Marc Albinet, 2022., Poljska, kutija s igračkama puna zombija, PC, PC4/PS5, Nintendo Switch, Xbox One)

Ako je sve što želite ogromnu kutiju s igračkama punu zombija, pretrpanu plijenom i ponavljajućim, zatupljujućim nasiljem, „Dying Light 2: Stay Human“ apsolutno funkcionira. Pandemija je mnogima od nas dala iskustvo iz prve ruke koliko čudna i intimna može biti globalna katastrofa. Možda nam je već dosta nje.

Rating: 4 out of 5.

9. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

(Jonathan Lavigne, 2022., Kanada, lupanje po kontroleru, PC, PC4, Nintendo Switch, Xbox One)

„Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge“ je dijete nostalgije koje je inspirirano animiranom serijom „Teenage Mutant Ninja Turtles“ s njezinog samog početka krajem 1980-ih. Važnije, stil igre je inspiriran arkadnim igrama koje je Konami radio za kućne konzole istog razdoblja. Stoga, lupanje po kontroleru.

Rating: 4.5 out of 5.

10. Kirby and the Forgotten Land

(Shinya Kumazaki, Tatsuya Kamiyama, 2022., Japan, napuhana avantura, Nintendo Switch)

„Kirby and the Forgotten Land“ je, čekajte da provjerimo, trinaesta igra u serijalu o Kirbyju, balonu koji ima sposobnosti, je li, napuhati se. Osim toga, može usisati razne predmete i stvorenja pa dobiti njihove sposobnosti. To od njega čini junaka koji čini dobra djela koja uglavnom uključuju spašavanje zemalja i drugih važnih stvorenja na jedan očaravajući i, nakon svih ovih godina, zabavan način.

Rating: 4.5 out of 5.