1. Game of Thrones / Igra prijestolja

(David Benioff, D.B. Weiss; 2011.-2019.)

Nitko ne može imati sumnje u tvrdnju kako je s „Igrom prijestolja“ televizijska produkcija doživjela svoj vrhunac. Sama ambicioznost projekta izaziva strahopoštovanje. Kroz osam sezona pratiti toliku količinu likova, a da sve ima smisla… Sve do nesretne osme sezone. Razlog zbog čega je sve funkcioniralo do tada jest u predlošku George R.R. Martina koji je svoju naraciju pleo na specifičan način koji je dozvoljavao da čak i glavni likovi budu smaknuti, a da se ona nastavi.

Game of Thrones / Igra prijestolja


2. Breaking Bad / Na putu prema dolje

(Vince Gilligan, 2008.-2013.)

Društvena nepravda i osobna tragedija  u srcu serije „Breaking Bad“ stvaraju dramu koja je svima razumljiva. Znanstvenik na rubu genijalnosti predaje kemiju u srednjoj školi i nakon što oboli od raka ne može sebi priuštiti liječenje, niti svojoj obitelji dostojan život s njime i bez njega u njemu. Situacija u kojoj se našao nas tjera da suosjećamo s njim od prvog trenutka. Suosjećamo i opraštamo mu, kako i on oprašta, podnosi i opravdava sebe, njegovo kriminalno poduzetništvo.

Breaking Bad / Na putu prema dolje


3. True Detective / Pravi detektiv

(Nic Pizzolatto, 2014.-)

HBO se baš i ne bavi klasičnim detektivskim serijama, najbliže što se tome dogodilo je “pravi detektiv”, kriminalistička serija koja čupa mutne priče iz mračnog srca Amerike s poznatim facama u glavnim ulogama. Svaka sezona imala je drugačiju postavu, priču i okus, ali elementi se ponavljaju: policajci umorni od svijeta, neriješeni slučajevi, više vremenskih crta koje osvjetljavaju različite aspewkte slučaja. Prva sezona, s Matthewom McConaugheyjem i Woodyjem Harrelsonom u potrazi za Žutim kraljem, smatra se najboljom – važna je prekretnica u ‘zlatnom dobu TV -u’ za privlačenje takvih zvučnih zvijezda i ključni točka u McConaisansi.


4. Chernobyl / Černobilj

(Craig Mazin, 2019.)

Na najosnovnijoj razini, Černobil je jedna od najboljih mini-serija prema istinitoj priči ikad napravljenih, iskorištavajući zanimljivu činjenicu da većina ljudi ne zna gotovo ništa o topljenju nuklearnog reaktora u Pripjatu u Ukrajini u travnju 1986., unatoč globalnoj ozloglašenosti tog događaja. Ali također je napravio univerzalna zapažanja, kojih smo svjesni proteklih desetljeća, o tome kako institucije i vladajuća hijerarhija pretvaraju ljude u lažljivce koji u ekstremnim okolnostima gube svoju osnovnu ljudskost.


5. Black Mirror / Crno zrcalo

(Charlie Brooker, 2011.-)

Postoji razlog zašto je internet “sve je to malo Black Mirror” koristi kao referentna točku posljednjih godina. Mračna znanstveno-fantastična serija Charliea Brookera i Annabel Jones utječe na strahove o našem odnosu s tehnologijom i spiralama smrti kojima bi čovječanstvo u budućnosti moglo krenuti. Niz samostalnih epizoda koje se često smještaju u zabrinjavajuće prilično moguće budućnosti, način pripovijedanju uglavnom se naginje mračnom, a sve prožeto s Brookerovim podrugljivim smislom za humor.


6. Fargo

(Noah Hawley, 2014.-)

Činilo se kao stravična ideja, kao što se televizijske adaptacije filmova obično i čine. A s obzirom da je ovo trebala biti adaptacija kultnog filma braće Coen s razlogom smo sumnjali da se ovako nešto uopće može izvesti. No, Noah Hawley, autor serije i čovjek kojemu je ovo palu na pamet je pokazao da je originalan autor s vlastitim idejama. Kasnije je to još jednom dokazao na podcijenjenoj ZF seriji „Legion“. Uzeo je motive „krvi na snijegu“ i napravio svoje viđenje zla i zločina koje se uvlači u idiličan provincijski gradić u kojem je sve tako obično, normalno i pitomo da je čak šef policije trudnica.

Fargo


Stranger Things poster

7. Stranger Things

(The Duffer Brothers, 2016.-)

Jedan od Netflixovih najvećih hitova nastao je zahvaljujući njihovom produkcijskom modelu u kojem prolazi sve s vjerom da će pronaći barem nekakvu publiku. „Stranger Things“ je koncept u kojem toliko toga može poći krivo, a uglavnom je sve pošlo vrlo pravo. Radnja se serije zbiva u prošlosti, ali u 1980-ima kakve znamo iz tadašnjih SF i horror filmova i romana Stephena Kinga. Usred zbivanja koja uključuju tajne vladine eksperimente, čudovišta i paralelne dimenzije, nalaze se klinci koji prolaze kroz najteže trenutne svoga djetinjstva, ali ipak imaju vremena za Dungeons&Dragons, svoje bicikliće i zaljubljivanje.

Stranger Things


8. Lost / Izgubljeni

(J.J. Abrams, Jeffrey Lieber, Damon Lindelof, 2004.-2010.)

Tek pa serija oduševilo je maštu gledatelja poput ovog hibrida “Robinsona Crusoa”” i “Twin Peaksa”. Kompleksni središnji misterij je ovdje isprepleten s podzapletima usmjerenim na likove (vješto obogaćenima korištenjem pomacima u naprijed i natrag u vremenu, te ponekad i negdje drugdje u prostoru). Držao je publiku zarobljenom i širio fokus na sve likove. No, osim mnoštva šarenih likova – od ozbiljnog Jacka do nabrijanog Sawyera, lukave Julije do buljavog Bena – razlog za gledanje su sve dublje misterije koje se stalno vraćaju: što su značili brojevi? Što je bio crni dim? Tko su bili Drugi? I koja su, dovraga, uopće bila “pravila”?


9. Better Call Saul

(Vince Gilligan, Peter Gould; 2015.)

Napraviti spin-off prequel jedne od najvažnijih serija svih vremena koje morate pogledati, ne bi imalo smisla da to također ne bude jedna od najvažnijih serija koje morate pogledati. Srećom jabuka nije pala daleko od stabla „Better Call Saul“ je jednako važan kao i „Breaking Bad“. Urnebesniji je od svog izvornika, nema toliku dramu u svojoj osnovi, njegov je glavni junak ljudskiji, ali jednako pati zbog svog neostvarenog američkog sna i bit će isto spreman učiniti sve kako bi ga ipak ostvario.

Better Call Saul


10. The Wire / Žica

(David Simon, 2002.-2008.)

David Simon je rekao da je “Žicu” zamislio kao “lean-in” televiziju, seriju koju ne možete gledati dok obavljate kućanske poslove. Njegova serija bazirana u Baltimoreu zahtijevala je našu pažnju, a njezino polagano i temeljito pripovijedanje je uvijek izrazito uvjerljivo. Simon je izradio seriju koja preskače uobičajene proceduralne poteze u detektivskim serijama. Umjesto toga gleda povezane svjetove policajaca i kriminalaca, te razbija uobičajene obrasce koje smo stvorili o njima putem istog medija.


11. The Office / U uredu

(Greg Daniels, Ricky Gervais, Stephen Merchant, 2005.-2013.)

Američki pokušaji prevođenja britanskih sitcoma rijetko uspijevaju tako dobro. Ovdje je ipak Greg Daniels svladao početni kiks kako bi napravio nešto uvjerljivo na svoj način. Zvjezdani nastup Stevea Carella u ulozi Michaela Scotta samo je dio onoga što je ovdje dobro, iako je primjetno da serija nikada nije ostala ista nakon što se preselio na velike ekrane. Naizgled obični životi grupe korporativnih uredskih štakora u jednoj tvrtki za dilanje uredske opreme omogućuju potpuno gledljivu urnebesnu seriju, umjesto samo kopije britanske serije. Ovdje je “U uredu” u potpunosti prihvatio svoje američke postavke, koristeći različite običaje i situacije iz američkih ureda koji osnažuju njegovu komediju i likove, te nude nešto mekđe iskustvo od britanske verzije. Nesnosna sramota i susramlje nikada nisu djelovali tako dobro.


12. Arrested Development / Prikraćeni

(Mitchell Hurwitz, 2003.-2019.)

Eh sada, ovo je, zapravo, priča o revolucionarnom sitcomu koji je umalo umro tihom, sramotnom smrću u rukama ravnodušne mreže na čijem se kanalu emitirao, prije nego što ga je spasio pionir internetskog streaminga. Kad je prvi put stigao 2003., “Arrested Development” je bio tako prokleto pametan, tako gusto razrađen, tako lukavo ironičan da je Fox jedva znao što bi s njim. Unatoč Foxovim naporima da seriju zakopa u čudne vremenske termine emitiranja, obitelj Bluth zaradila je grozničavo vjernu kultnu publiku, koja joj je na kraju dala ponovno rođenje na Netflixu.


13. Homeland / Domovina

(Alex Gansa, Howard Gordon, 2011.-2020.)

Claire Danes vratila se natrag 15 godina nakon “Mog takozvanog života” kao agentica CIA-e u seriji o terorizmu. Sa svojim šašavim skokovima (ona spava s teroristom koji je ubio potpredsjednika i dobiva promaknuće!), puno uplakanih očiju i umirujućom prisutnošću brade Mandy Patinkina, “Domovina” je postala neočekivani hit.


14. Mr. Robot

(Sam Esmail, 2015.-2019.)

Ovaj američki cyberpunk triler usredotočen je na briljantnog hakera (Rami Malek, koji je osvojio Emmyja za ulogu prije nego što je dobio Oscara za ulogu Freddieja Mercuryja) koji želi voditi revoluciju protiv zlih korporacija. Ukratko, činilo se kao da će serija revolucionirati i televiziju, zahvaljujući svom neuobičajenom vizualnom stilu i paranoji koja budi ovisnost. To se nikada nije dogodilo, ali Malekova sirova izvedba i hičkočkovska vizija kreatora Sama Esmaila učinili su “Mr. Robot” zanimljivim sve do posljednje sezone.


15. House of Cards / Kuća od karata

(Beau Willimon, 2013.-2018.)

Ovaj Netflixov politički triler je stvorio koncept “binge-watchinga” zahvaljujući veličanstveno ljigavom nastupu Kevina Spaceyja kao Franka Underwooda, ubojitog političara iz washingtonskog centra moći čiji su monolozi toliko uvjerljivi da ne možete stati samo s jednim. A onda se svijetu otkrio pravi ljigavi Kevin Spacey pa nitko više ne želi gledati “Kuću od karata”.


Walking Dead series poster

16. The Walking Dead / Živi mrtvaci

(Frank Darabont, Angela Kang, 2010.-)

Nelagoda u dubini želuca koju osjećamo prilikom gledanja „The Walking Dead“ ne dolazi samo iz prizora stvarno odvratnih raspadajućih ljudskih tijela koja po svoj prirodi stvari ne bi smjela hodati okolo, nego počivati negdje u zemlji. Dolazi i iz prizora prilično zdravih ljudskih tijela koja su u stanju zanemariti svu ljudskost kako se ne bi pretvorila u raspadajuća ljudska tijela koja hodaju okolo gladna ljudskog mesa. Serija „Živi mrtvaci“, poput stripa na kojem je bazirana, je drama koja istražuje što znači i što može biti čovjek u ekstremnoj situaciji kakva je zombi apokalipsa. Pitanje je sada je li nam svijet i prije serije izgledao kao da mu se bliži kraj ili nam se to počelo ukazivati nakon što smo uronili u nju?

The Walking Dead / Živi mrtvaci


17. Mad Men / Momci s Madisona

(Matthew Weiner, 2007.-2015.)

Obavezno piće po izboru bez kojeg niti jedna scena u „Mad Men“ ne može je neka žestica, obojena ili bistra. I poput te žestice, koju sofisticirani ljudi pijuckaju, a ne eksaju, tako su i „Momci s Madisona“ serija koju nećemo bindžati, nego ćemo polako uživati u njoj. Takav joj je i ritam, ona polako plete sliku promjena koje su se događale 1960-ih u centru moderne civilizacije. Te promjene su zrcaljene kroz oglašivačku industriju i Madison Avenue u New Yorku, gdje su radili najsposobniji i najbolje plaćeni.

Mad Men / Momci s Madisona


18. Dexter

(James Manos Jr., 2006.-2013.)

Tijekom većeg dijela serije, Dexter je bio jedna od najopasnijih serija na televizoru. Michael C. Hall u naslovnoj ulozi donosi hladnu distanciranost i mrkli humor kao forenzičar koji gaji goruću želju za ubijanjem – ubilački poriv kanalizira u obijanje loših momaka koje policija ne može dotaknuti. U svom najboljem izdanju serija buja od napetosti hoće li-neće-uhvatiti ga dok Dexterovi kolege promatraju njegova mjesta zločina – a četvrta sezona, sa zastrašujućim Trinity Killerom Johna Lithgowa, možda je njezin vrhunac.


19. Parks and Recreation / Parkovi i rekreacija

(Greg Daniels, Michael Schur, 2009.-2015., 2020.)

Prvo zamišljen kao spin-off američkog verzije “U uredu”, “Parks & Rec” se u početku trudio izaći iz sjene svog većeg brata. No, dok je prva sezona pokolebala povjerenje, druga je uzletjela i zadržala tu kvalitetu sve do svog emotivnog finala. Zadržavši “The Officeov” mockumentary format na radnom mjestu, rugao se sitničavosti politike malog grada iz perspektive uvijek optimistične birokratice Leslie Knope, koju je sjajno igrala Amy Poehler. Kao i kod “The Officea”, njegov je ansambl besprijekoran – najistaknutiji je alfa mužjak Ron Swanson, mrzovoljni libertarijanac spektakularnog Nicka Offermana.


20. Rick and Morty / Rick & Morty

(Dan Harmon, Justin Roiland, 2013.-)

Već sa tri kratke sezone, “Rick & Morty” je postao trenutačni favorit interneta. Divlje nadrealna, ponekad duboko neprikladna animirana komedija koja uzima znanstvenofantastične klišee i prati ih do njihovih uglavnom užasnih raspleta. Njegov naslovni dvojac sastoji se od djeda alkoholičara grubog glasa i njegovog pretjerano slatkog i naivnog unuka, koji igraju uvrnutu verziju odnosa Marty McFly-Doc iz “Povratka u budućnost”, dok se upuštaju u avanture koje obrađuju, među ostalima, “Mad Maxa”, beskonačne alternativne svemire, “The Purge” i, u jednoj osobito poznatoj epizodi, svjesne kisele krastavce. Mračno, čudno, jedinstveno, a ponekad i emocionalno mudro. Nemojte dopustiti da vas odbiju natprosječno iritantni fanovi.


narančasta je nova crna poster

21. Orange Is the New Black / Narančasta je nova crna

(Jenji Kohan, 2013.-2019.)

Prvi veliki originalni Netflixov hit, „Narančasta je nova crna“ je i prva velika serija koja je najavila kako ćemo dalje gledati serije. Van zadanog termina, trajanja epizoda i broja epizoda po sezoni, serije mogu ići svojim ritmom u širinu i dužinu kako bi do kraja i u detalje ispričale priču koju kane ispričati. „Orange Is the New Black“ je možda u nekim trenucima u tome pretjerala, mogla je biti i kraća. No, tko može reći gdje bi to bilo u seriji čije junakinje pripadaju svim poniženim i prezrenim manjinama s dna američke društvene kace.

Narančasta je nova crna


22. 24

(Robert Cochran, Joel Surnow, 2001.-2010., 2014.)

U svom najboljem izdanju, nije bilo ničega poput “24”, lude razine adrenalina, fino kalibriranih političkih intriga i obrata koji nas pogađaju ravno u lice poput udarca s dvije šake Tonyja Almeide. U svoje vrijeme “24” je bio filmski koliko je TV mogla biti. Nije se šparalo kako bi se prikazala intenzivna borba Jacka Bauera protiv lukavih terorista i ponekog Predsjednik van kontrole. Čak i kad je “24” bio uglavnom bezveze – i nažalost posljednja miniserija “Live Another Day” nije bila sjajna – i dalje nam je bila draga.


23. The Crown / Kruna

(Peter Morgan, 2016.-)

Filigranska televizija, sa svakom mukotrpno uprizorenom scenom stvorenom za raskošno uživanje – ali Netflixova više-manje istinita priča o britanskoj kraljevskoj obitelji ima dovoljno hrabrosti da bude više od pukog luksuza. Čelična Elizabeth II Claire Foy uvela je finu studiju o ljudima koji nisu sigurni kako živjeti živote koje čine izvanredne ogromne povlastice i nejasna moć. Olivia Colman je u trećoj i četvrtoj sezoni preuzela palicu kao da je ona stvorila ulogu.


24. Boardwalk Empire / Carstvo poroka

(Terence Winter, 2010.-2014.)

Kombinirajući talente Terencea Wintera, koji je dio svoje karijere proveo radeći na “The Sopranos”, i pomalo poznatog filmaša Martina Scorsesea (koji je pokrenuo emisiju režirajući pilot i glumeći izvršnog producenta u nastavku), “Boardwalk Empire” zauzima visoko mjesto u nizu HBO-ovih kriminalističkih serija. Vraćajući sat natrag u doba prohibicije, serija istražuje tešku politiku i kriminalne aktivnosti Atlantic Cityja iz 1920-ih. Nominalni fokus je Enoch “Nucky” Thompson (Steve Buscemi), koji sklapa poslove s gangsterima čak i kada se savezna vlada počinje istrage. Prepun je uobičajenih HBO-ovih namirnica – krvi, golotinje i psovki – ali sve se koristi razumno.


25. Battlestar Galactica

(Glen A. Larson, Ronald D. Moore, 2003.-2009.)

Dok se Hollywood fokusira sam na sebe reciklirajući i ponovno startajući stalno iste koncepte i franšize, “Battlestar Galactica” pokazuje što se događa kada se to učini kako treba. Napravljena u sjeni 11. rujna, ova obnovljena serija iz 1978.-79. (sa sjajnim konceptom, ali originalno lošom izvedbom), donio je relevantnost, fascinirajuće likove i novu zrelost u televizijskoj znanstvenoj fantastici. Ono što je preostalo od čovječanstva bori se za opstanak protiv kibernetičkih Cylonaca, dok traži navodno izgubljenu koloniju, Zemlju.


26. American Horror Story

(Brad Falchuk, Ryan Murphy, 2011.-)

Antologijska serije koja u svakoj sezoni priča novu priču ponekad inspiriranu stvarnim događajima i u kojima se glumci vraćaju igrajući nove uloge. Vrlo nizak koncept, očito stvoren za fanove žanra, ali nudi i zanimljive i vješto sročene zaplete. Glavna joj je snaga u glumcima koji sjajno odrađuju posao – Jessica Lange, Sarah Paulson, Angela Bassett i Kathy Bates glume u većini priča.


27. The Handmaid’s Tale / Sluškinjina priča

(Bruce Miller, 2017.-)

Zastrašujuća vizija Margaret Atwood o manje Sjedinjenim Državama kojima vlada okrutna, regresivna teokracija postaje sve više proročanska kako vrijeme prolazi. I premda “Sluškinjina priča” ponekad pati jer je neprestano mračna, nešto svjetla i nade počelo se pojavljivati kroz pukotine. Čak i uz mračni, distopijski izgled, ovdje postoji mnogo toga za preporučiti: nagrađena izvedba Elisabeth Moss kao June/Offred za početak. Inspirirala je prosvjednu opremu u stvarnom životu i ubacila nam nekoliko važnih točaka za razmišljanje. Njene velike ideje stoje na ispitu vremena, a serija predstavlja zvjezdani primjer kako uzeti ključni koncept romana i jednostavno nastaviti s njim. Serija je to koja plete svoj svijet iz niti koje je uspostavio izvorni pisac.


28. Big Little Lies / Male laži

(David E. Kelley, 2017.-2019.)

“Male laži” uvijek su nešto poput zvjezdanog događaja, glumačka ekipa im je napunjena imenima poput Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Zoë Kravitz i Laura Dern. Njihova prva sezona pokazala se kao velika uvrnuta misterija ubojstva temeljena na knjizi Liane Moriarty koja je radnju preselila iz Australije u kalifornijsku izoliranu zajednicu Monterey. Prva epizoda postavlja napetosti u zajednici koje vode ubojstvu misteriozne žrtve – ali briljantno sapunična drama između vodećih ženskih likova toliko nas povuče da je lako zaboraviti usred sezone da je nasilje na pomolu. Serija se pokazala toliko uspješnom da je dodana druga sezona s Meryl Streep. E pa to bio potez moći.


29. Band of Brothers / Združena braća

(David Frankel, Mikael Salomon, Tom Hanks, 2001.)

Kad Tom Hanks razvije TV miniseriju i ima Stevena Spielberga za jednog od ključnih suradnika, znate da vas čeka prava poslastica. Tako je bilo i s “Band of Brothers”, koji su Hanks i Erik Jendresen izvukli iz knjige Stephen E. Ambrosea. Dramatizirani ratni put čete “Easy”, 2. bojne, 506. padobransko-pješačke pukovnije, 101. zračno-desantne divizije, njihova obuka i opasne misije u Drugom svjetskom ratu pružaju pozadinu za intenzivnu dramu i napetu akciju.


30. Six Feet Under / Dva metra pod zemljom

(Alan Ball, 2001.-2005.)

Uz mračnu, nadrealnu komediju i brutalno oštre istine o životu i smrti, ne čudi što je “Dva metra pod zemljom” isteklo iz istog pera koje nam je podarilo jednako nevjerojatan “Vrtlog života”. HBO -ova serija Alana Balla o disfunkcionalnoj obitelji iiz kalifornijske Pasadene koja vodi neovisno pogrebno poduzeće divna je meditacija o obitelji, ljubavi i tuzi. Na čelu s Peterom Krauseom kao rasipničkim starijim sinom Nateom Fisherom i s Michaelom C. Hallom, Frances Conroy, Lauren Ambrose i Rachel Griffiths, glumačka ekipa, kao i svaki aspekt ove uvjerljive produkcije, odiše klasom, nadarenom oštrim pisanjem i završnicom koja nudi jedan od najemotivnijih raspleta u povijesti televizije.

 

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.