Najbolji domaći filmovi, a pri tome mislimo na sve filmove iz bivše Jugoslavije i zemalja koje su ostale njenim raspadom, nisu samo lista ex-yu nostalgije, nego sadrže i neke svježe naslove koji se bave bolnim zajedničkim temama. Raspad Jugoslavije i pripadajući rat su teme koju od filmaša s ovih prostora očekuju strani distributeri i strana publika. Takav je eksploatacijski odnos nagrađen brojnim prestižnim nagradama, ali odvraća pažnju s kinematografije (ili kinematografija) koja je ipak zanimljivija od toga. Pogled u našu slavnu prošlost pokazuje nam kako je ovdje uvijek bilo kreativnosti i duhovitosti koja je tjerala publiku u kino i zbog koje su obožavali (i danas obožavaju) svoje filmove.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koji su najvažniji domaći filmovi svih vremena. Uzeli smo u obzir gledanost filma, popularnost filma, broj nagrada za koje je nominiran i koje je dobio, ocjene i mjesta na listama najboljih filmova.

1

Maratonci trče počasni krug

4.4/5

1982., Jugoslavija (Srbija)

Redatelj: Slobodan Šijan

Uloge: Bogdan Diklić, Bata Stojković, Pavle Vujisić

Komedija

Kultni status koji film „Maratonci trče počasni krug“ ima u ex-Yu kinematografiji, uz filmove „’Ko to tamo peva?“ i „Balkanski špijun“, ima, poput navedenih filmova, prvo zbog scenarija Dušana Kovačevića, onda zbog režije Slobodana Šijana pa zbog nastupa svih glumaca. To je apsurdna komedija koja se događa na razmeđi civilizacija i razmeđu vremena kako bi negirala i jedno i drugo. Pogrebno poduzeće obitelji Topalović i njihova nova peć za kremiranje je crna rupa u kojoj nestaje svaki smisao života. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Daily Motion
2

'Ko to tamo peva?

4.4/5

1980., Jugoslavija (Srbija)

Redatelj: Slobodan Šijan

Uloge: Pavle Vujisić, Dragan Nikolić, Danilo Stojković

Komedija

„’Ko to tamo peva?“ je prvi film tada 33-godišnjeg Slobodana Šijana koji je svoju nesigurnost riješio tako što je jednostavno stavio kameru što bliže sjajnim srpskim glumcima dok izgovaraju sada besmrtne rečenice Dušana Kovačevića. Rečenice, od kojih su mnoge ušle u vokabulare jezika svih naroda i narodnosti bivše države. Sve što je trebalo je napuniti stari autobus bezvremenim likovima, na njega napisati „Kpctић и cиh“, te ga poslati za Beograd uoči nacističkog bombardiranja 1941.

Pogledaj na:
YouTube
3

Balkanski špijun

4.3/5

1984., Jugoslavija (Srbija)

Redatelji: Dušan Kovačević, Božidar Nikolić

Uloge: Bata Stojković, Bora Todorović

Komedija, Drama

„Balkanski špijun“ će se s „’Ko to tamo peva?“ vječno natjecati za najcitiraniji jugoslavenski film svih vremena, dok će film „Maratonci trče počasni krug“ uvijek biti na trećem mjestu, a dugo nakon njih niti jedan film više. Ovo je satira koja se može gledati kao drama o čovjeku koji je žrtva vlastitih pogrešno postavljenih ideala i shvaćanja sustava koji nema razumijevanja za njegovu pretjeranu budnost dok prati svog podstanara koji se vratio nakon 20 godina u Parizu i moguće predstavlja opasnost i prepreku u izgradnji socijalizma. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Daily Motion
4

Crna mačka, beli mačor

4.2/5

1998., Srbija

Redatelj: Emir Kusturica

Uloge: Bajram Severdžan, Srđan Todorović, Branka Katić

Komedija

Tankoćutni Emir Kusturica se vratio filmom „Crna mačka, beli mačor“, nakon što je zaprijetio da se ostavlja režije, jer su ga neki francuski intelektualci napali da je u „Podzemlju“ (1995.) furao srpsku propagandu (unatoč još jednoj Zlatnoj palmi u Cannesu za Kusturicu), s jedinstvenim oblikom romske romantične komedije za koju je dobio Srebrnog lava za režiju na filmskom festivalu u Veneciji. Ljubav koju on ima za ekscesne i ekscentrične likove koji se kote u njegovoj imaginaciji je dirljiva i jedinstvena.

Pogledaj na:
Eastern European Movies
5

Mi nismo anđeli

4.2/5

1992. Srbija

Redatelj: Srđan Dragojević

Uloge: Nikola Kojo, Milena Pavlović, Branka Katić

Komedija

Vrhunac duha prijeratnog Beograda možemo vidjeti u „Mi nismo anđeli“. Sniman 1991. tijekom raspada Jugoslavije i početka rata u Hrvatskoj, koristio je produkcijske mogućnosti Avala filma i jedan je pokazatelj onoga što smo mogli imati da nije bilo rata, razaranja, pljačke i vladavine seljaštva koja im je slijedila. Taj urbani humor filma, hrpa pop-kulturnih referenci, pa i način na koji je film napisan, režiran, snimljen, montiran i odglumljen je nešto za čime stalno vapimo još.

Pogledaj na:
RTL play
6

Ničija zemlja

3.6/5

2001., Bosna i Hercegovina

Redatelj: Danis Tanović

Uloge: Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović

Ratni

„Ničija zemlja“ je dobila Oscara za najbolji strani film i Zlatni globus za najbolji strani film 2002. Danisu Tanoviću je to bio prvi dugometražni film i važne nagrade su bile veliko priznanje za tada 33-godišnjeg redatelja. Parabola je to o ratu u Bosni koja ne štedi niti jednu uključenu stranu, uključujući tu i tzv. međunarodnu zajednicu. Situacija je nemoguća, tri su vojnika, dva bosanska i jedan bosanskih Srba zaglavili u rovu, osuđeni na stradanje i smrt, dok UN ima mandat da samo promatra što se događa. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
YouTube
7

Medena zemja

(Medena zemlja)

4/5

2019., Makedonija

Redatelj: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov

dokumentarni

U sjajnom dokumentarcu “Medena zemlja”, snimljenom u surovim krajolicima Sjeverne Makedonije, život usamljene pčelarke prikazan je potresnom ljepotom i neočekivanom dramom. Film prati Hatidze, upornu ženu koja se bavi divljim pčelama koristeći drevne, održive metode. Njezinu mirnu egzistenciju narušava dolazak novih susjeda iz pakla čiji postupci ugrožavaju njezin način života i osjetljivu ravnotežu prirode koju je održavala. “Medena zemlja” majstorski hvata napetost između tradicije i modernog, ističući duboke utjecaje ljudskih postupaka na okoliš.

8

Toma

4.4/5

2021., Srbija

Redatelji: Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac

Uloge: Milan Marić, Tamara Dragičević

biografski, drama, glazbeni

“Toma”,  je zadivljujuće i potresno istraživanje života Tome Zdravkovića, legendarnog srpskog pjevača i tekstopisca narodne glazbe. Film na prekrasan način prikazuje uspone i padove Zdravkovićeve burne karijere i osobnog života, oslikavajući živopisan portret duboko problematičnog umjetnika. “Toma” je više od biografskog filma; to je dirljiva počast kulturnoj ikoni čija je glazba stekla brojne obožavatelje. Vješto uravnotežuje glamur njegove javne ličnosti s oštrom stvarnošću njegovih privatnih borbi, što ga čini obaveznim za gledanje obožavateljima njegove glazbe i onima koje zanima duboka ljudska priča.

9

Lepa sela lepo gore

3.6/5

1996., Srbija

Redatelj: Srđan Dragojević

Uloge: Dragan Bjelogrlić, Nikola Kojo

Ratni

Srđan Dragojević ja napravio jako dobar film, jer Srđan Dragojević to tako radi. No, s tek završenim Ratom u Bosni, sa svim onim ratnim zločincima još na položajima moći film je imao neku pogrešnu vizuru prikazivanja Rata u Bosni kao nekakvog srpskog Rata u Vijetnamu kako ga je prikazivao Oliver Stone. Eto, hrpa urbanih i kul tipova je upala u tu groznu situaciju i ispala žrtvom prisiljena da radi stvari koje nikada ne bi, jer zločesti rat.

Pogledaj na:
Daily Motion
10

Bitka na Neretvi

3.4/5

1969., Jugoslavija (Hrvatska-Bosna i Hercegovina)

Redatelj: Veljko Bulajić

Uloge: Yul Brynner

Ratni

Veljko Bulajić imao je živog Tita, dakle neograničene resurse za stvaranje jednog od najvećih ratnih filmova svih vremena, što podrazumijeva ne samo uniforme, tenkove i lokacije, nego i novac za dodjelu uloga Yulu Brynneru, Francu Neru i Orsonu Wellesu, uz bok Ljubiši Samardžiću, Bati Živojinoviću i Borisu Dvorniku. “Bitka na Neretvi” danas je ne samo partizanski klasik, nego i istinski ratni spektakl, YU kandidat za Oscara čiji je plakat dizajnirao Pablo Picasso. (VG)

Pogledaj na:
YouTube
11
Quo Vadis Aida filmski poster

Quo vadis, Aida?

3.8/5

2020., Bosna i Hercegovina

Redateljica: Jasmila Žbanić

Uloge: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović

Ratni, Drama

„Quo vadis, Aida?“ pokušava opisati neopisivo, kako se 50 godina nakon 2. svjetskog rata u Europi ponovo dogodio genocid. Aida Selmanagić je prevoditeljica, zaposlena u UN-u i pridružena nizozemskom bataljonu koji je trebao osiguravati sigurnosnu zonu Srebrenice tijekom rata u Bosni. Tisuće ljudi koje je srpska vojska tada pobila i zlostavljala nisu spašene, to znamo, a Aida u tome kaosu pokušava spasiti svog muža i svoja dva sina. Film je nagrađen Europskom filmskom nagradom za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu. (Čitaj još…)

12

Rane

4.1/5

1998. Srbija

Redatelj: Srđan Dragojević

Uloge: Dušan Pekić, Milan Marić, Dragan Bjelogrlić

Kriminalistički, Drama, Komedija

Srđan Dragojević se u svakom filmu hrabro hvata ukoštac sa stvarnošću oko sebe, barem onom koja ga zaokuplja ili kako je, kao čovjek koji prije svega zna i voli film, doživljava. „Rane“ se zbivaju tijekom dobrog dijela 1990-ih, tenkovi iz Beograda idu na Vukovar, a dva klinca koji će postati teen gangsteri, jer u bezumlju oko njih ne mogu ništa drugo niti postati, ne kuže ništa što se događa i koje su to iracionalne sile oblikovale svijet u kojem žive.

Pogledaj na:
Daily Motion
13

Kad porastem biću Kengur

3.8/5

2004, Srbija

Redatelj: Radivoje Andrić

Uloge: Sergej Trifunović, Marija Karan, Nikola Đuričko

Komedija

Tranzicija je donijela veliku prazninu, beznađe drugačijeg okusa i mirisa čije priče su sada lišene velikih tema. Ukoliko tema nije sama tranzicija ili rat koji ju je ubrzao i cementirao. U tri gradske priče čijim ispreplitanjem nastaje „Kad porastem biću Kengur“ likovi pokušavaju naći sreću muvanjem neke ribe, lake love iz kladionice ili jednostavnim čekanjem da se pojave vanzemaljci i nekako ih spase ili završe cijelu stvar.

Pogledaj na:
Daily Motion
14

Podzemlje

3.1/5

1995., Srbija

Redatelj: Emir Kusturica

Uloge: Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Mirjana Joković

Art, Komedija, Drama

Fantazmagorija Emira Kusturice pogonjena rakijom i harmonikom bi vjerojatno trebala biti priča o tome kako je nestala određena zemlja, naime, Jugoslavija. No, „Podzemlje“ ne priča stvari faktički nego u slikama, o porodici koja živi u podzemlju, proizvodi i prodaje oružje, tako dajući oruđe za sve ratove koji se na površini zbivaju. Za Kusturicu to ima veze s Jugoslavijom, a za žiri u Cannesu s vrhunskom kinematografijom pa mu daje još jednu Zlatnu palmu.

Pogledaj na:
Eastern European Movies
15

Otac na službenom putu

4.3/5

1985., Jugoslavija (Bosna i Hercegovina)

Redatelj: Emir Kusturica

Uloge: Moreno De Bartoli, Miki Manojlović

Komedija, Drama

„Otac na službenom putu“ je pokazao Emira Kusturicu kao autora u najboljem svjetlu. Gledajući stvarnost poslijeratne Jugoslavije kroz dječje oči pokazao je iskrenost, humor, ljudskost i inteligenciju koji su mu je donijeli prvu Zlatnu palmu i učinili od njega redatelja svjetskog glasa što i zaslužuje. Njegova obitelj Malkoč pati uslijed zbivanja u vanjskom svijetu (otac poslan u radnik logor zbog političke opaske na račun sukoba Tito-Staljin), ali i zbog svojih vlastitih karaktera.

Pogledaj na:
Eastern European Movies
16

Južni vetar

4.1/5

2018., Srbija

Redatelj: Miloš Avramović

Uloge: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić

kriminalistički, triler

“Južni vetar” nas vodi kroz surov i opasan svijet organiziranog kriminala na Balkanu. Film prati Petra Maraša (Miloš Biković), talentiranog kradljivca automobila čiji život krene opasno nakon što slučajno ukrade krivi automobil. To nije samo kriminalistički triler, jer istražuje teme odanosti, izdaje i potrage za moći. To je uvjerljiv pogled na to koliko daleko će jedan čovjek ići da zaštiti svoju obitelj i osigura svoje mjesto u svijetu u kojem je povjerenje rijetka roba.

Pogledaj na:
RTL play
17

Tesna koza

3.9/5

1982., Jugoslavija (Srbija)

Redatelj: Mića Milošević

Uloge: Nikola Simić, Ružica Sokić, Milan Gutović

Komedija

Do „Boljeg života“ je serijal „Tesna koža“ bio vrhunac stvaralaštva Siniše i Ljiljane Pavić, koji su fokus imali na populističkim i komercijalnim naslovima. Njihovo umijeće je sigurno bilo razlog popularnosti serijala. No, način na koji satirizira jugo-svakodnevicu, način na koji se sve čini pretjeranim, ali zapravo nije, jer upravo tako izgleda život većine naših građana i građanki je razlog zašto bismo film trebali gledati i danas. Barem nekoliko situacija i dalje vrijede.

Pogledaj na:
Daily Motion
18

Pred doždot

(Prije kiše)

3.8/5

1994, Makedonija

Redatelj: Milčo Mančevski

Uloge: Katrin Cartlidge, Rade Serbedzija

Drama

Nagrađen Zlatni lavom na Filmskom festivalu u Veneciji 1994. film „Pred doždot“ je djelo neobične narativne strukture u kojoj se isprepliću tri priče, odnosno tri različita načina prikaza osnovne teme o cikličkoj prirodi povijesnih događaja u kojoj se likovi mijenjaju i zauzimaju drugačije uloge. Također, etničko nasilje, u ovom slučaju u Makedoniji između pravoslavnih Makedonaca i muslimanskih Albanaca, je zaplet koji s ovih prostora često dolazi do filmskih nagrada. Od nas se očekuje da radimo filmove s divljeg istoka.

Pogledaj na:
YouTube
19

Dom za vešanje

4.1/5

1988., Jugoslavija (Bosna i Hercegovina)

Redatelj: Emir Kusturica

Uloge: Davor Dujmović, Bora Todorović

Drama

Romska čarolija Emiru Kusturici znači ultimativni bijeg od stvarnosti, de facto način na koji se ona popravlja, kojim se ona manipulira. Njegov Perhan je otpadnik u romskom svijetu, ali iz njega ne može pobjeći. Jedino mu njegove telekinetičke sposobnosti daju mogućnost izlaza, ali neiskustvo će dovesti do toga da njime manipuliraju i da bude još više upleten u svijet oko sebe. Tragično je kako jedan tako veliki talent može postati toliko loš za ljude koji su ga okruživali i davali mu podršku.

Pogledaj na:
Eastern European Movies
20

Montevideo, Bog te video!

3.6/5

2010., Srbija

Redatelj: Dragan Bjelogrlić

Uloge: Miloš Biković, Petar Strugar

Povijesni, Drama, Komedija

S „Montevideo, Bog te video!“ je Dragan Bjelogrlić pokazao kako se radi kvalitetna komercijalna produkcija na domaćem terenu. Slobodnim načinom pričajući priču o tome kako se Jugoslavenska nogometna reprezentacija pripremala za prvo ikada Svjetsko nogometno prvenstvo u Urugvaju 1930. godine je postigao nekoliko važnih pogodaka. Još važnije, ostvario je asistencije koje su tržište otvorile sličnim naslovima.

Pogledaj na:
RTL play
21

Lajanje na zvezde

3.5/5

1998, Srbija

Redatelj: Zdravko Šotra

Uloge: Dragan Mićanović, Nataša Tapušković

Komedija

Film „Lajanje na zvezde“ je anomalija u kinematografiji ovih prostora 1990-ih, jer u njemu nema rata, nema političara, nema psovanja, a nema niti golotinje. Vrlo pristojno upakirana priča o tome kako svatko može naći svoje mjesto pod suncem i nekoga da mu pod njim pravi društvo je eskapizam u bilo koje vrijeme, a posebno se činila tada. Treba imati srce kako bi se ispričala priča o idiličnom odrastanju. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
YouTube
22

Varljivo leto '68

4.1/5

1984., Jugoslavija (Srbija)

Redatelj: Goran Paskaljević

Uloge: Slavko Štimac, Danilo Stojković

Drama, Komedija

„Varljivo leto ’68“ je takvo jer donosi promjene. Slavko Štimac je opet žrtva krivo usmjerene seksualne privlačnosti. Jedno vrijeme ga privlači sve što hoda i diše, a onda, kada se odluči, biva tragično i nepravedno razdvojen od svog objekta žudnje. Tog ljeta 1968. bili su i masovni prosvjedi studenata u Jugoslaviji, kao i u većini Europe. Beogradski su prosvjedi bili žestoki, tamo su studenti tražili još veći zaokret u komunističku dogmu i zaustavljanje reformi koje su prijetile samoupravnom poretku. Dok su, recimo, prosvjedi u Zagrebu bili dio nacionalističkog pokreta za reformom i većom ekonomskom autonomijom. Dvije nepomirljive težnje koje su cijepale sustav na komadiće.

Pogledaj na:
Daily Motion
23

Mrtav 'ladan

3.9/5

2002., Srbija

Redatelj: Milorad Milinković

Uloge: Srđan Todorović, Nenad Jezdić

Komedija

U filmu „Mrtav ‘ladan“ dva potpuna kretena voze mrtvog i maskiranog dedu vlakom iz Beograda u Vršac na istoku Vojvodine , jer nemaju love za prijevoz mrtvaca. U kupeu se nađe i diler heroinom Limeni koji, iako je dobio nadimak zbog bezosjećajne reputacije, vodi djevojčicu koju mu je ostavila jedna njegova mušterija. Dedu ostali putnici iz kupea izbace iz vlaka, jer se uplaše da ga je ubio kofer koji mu je pao na glavu. Ima tu toga još i jednako je zapetljano.

Pogledaj na:
RTL play
24

Zona Zamfirova

3.4/5

2002., Srbija

Redatelj: Zdravko Šotra

Uloge: Vojin Ćetković, Katarina Radivojević

Drama, Komedija

Nemoguće ga je gledati bez titlova, ali film „Zona Zamfirova“, smješten u južnu Srbiju nakon oslobođenja od Turaka, dovoljno govori i o našoj svakodnevici kroz likove različitih mentaliteta. Zona je najljepša i najpoželjnija udavača u mjestu koju njen otac i tetke ljubomorno čuvaju. Ona će, unatoč željama rodbine da se dobro i bogato uda, ipak odabrati onoga kojeg njeno srce vidi na, iznenađujuće, odobravanje sviju.

Pogledaj na:
Daily Motion
25

Munje!

3.5/5

2001., Srbija

Redatelj: Radivoje Andrić

Uloge: Boris Milivojević, Sergej Trifunović

komedija

„Munje!“ su živahan energičan film koji dočarava duh mladosti u postmiloševićevskoj Srbiji. Film prati trojicu prijatelja čiji se životi preokrenu u ludom noćnom provodu u Beogradu. Snaga filma leži u njegovim dinamičnim i privlačnim likovima. Njihova kemija i komični tajming su besprijekorni, što njihove nevolje čini i bliskim i urnebesnim. Scenarij je oštar duhovit, pun nezaboravnih replika i situacija koje dočaravaju bit srpske urbane kulture ranih 2000-ih. Nudi kratki pregled generacije uhvaćene između ostataka burne prošlosti i nade u svjetliju budućnost.

Pogledaj na:
Daily Motion
26

Montevideo, vidimo se!

4.1/5

2014., Srbija

Redatelj: Dragan Bjelogrlić

Uloge: Miloš Biković, Danijela Petković

povijesni, drama, komedija

“Montevideo, Vidimo se!” nastavlja inspirirajuću priču o jugoslavenskoj nogometnoj reprezentaciji na putu na prvo FIFA Svjetsko prvenstvo u Urugvaju 1930. Prati igrače dok napuštaju svoju domovinu na međunarodnu scenu. Glumački ansambl donosi zanimljive izvedbe koje hvataju uzbuđenje i tremu mladih sportaša koji se otisnu u nepoznato. Njihovo prijateljstvo i odlučnost su zarazni, dajući snažnu emocionalnu srž priče. Film također zadire u individualne priče likova, istražujući njihove snove, strahove i odnose. Ovaj osobni fokus dodaje dubinu priči, čineći pobjede i neuspjehe tima još dirljivijima.

27

Karaula

3.9/5

2006., Hrvatska - Makedonija - Slovenija - Srbija - BiH

Redatelj: Rajko Grlić

Uloge: Toni Gojanović

Komedija, Drama

„Karaula“ Rajka Grlića, prema romanu Ante Tomića „Ništa nas ne smije iznenaditi“, je film bratstva i jedinstva među jugoslavenskim narodima u kojem su sudjelovale produkcijske kuće iz svih država bivše države, a u kojem se to bratstvo i jedinstvo temeljito demontira uslijed slučaja sifilisa dobivenog od prostitutke u jednoj karauli (vojnoj postaji) na jugoslavensko-albanskoj granici krajem 1980-ih, kada oboljeli oficir (časnik) laže svojoj supruzi o incidentima s albanskim separatistima ne bi li ostao na položaju i dao vremena penicilinu da ga izliječi. Država se nakon toga morala raspasti.

Pogledaj na:
Daily Motion
28

Ta divna splitska noć

3.8/5

2004., Hrvatska

Redatelj: Arsen Anton Ostojić

Uloge: Dino Dvornik, Marija Škaričić, Coolio

Drama

Split, Dino Dvornik i heroin idu skupa kao prst, nokat i lak za nokte u filmu „Ta divna splitska noć“ Arsena Antona Ostojića. Tri priče se zbivaju za Novu godinu, Dino ima koncert, nad splitskim nebom se vidi vatromet, ali ništa ne može razmaknuti oblake tjeskobe i depresije, pogonjene zajebanim međuljudskim odnosima i dopom, koji se uz miris kanalizacije sa splitske rive prostiru gradom.

Pogledaj na:
Movie MIX
29

Krugovi

4.3/5

2013., Srbija

Redatelj: Srđan Golubović

Uloge: Aleksandar Berček, Leon Lučev

Drama

Kada se srpski filmaši bave stvarnim stanjem srpskog društva tada su rezultati bolni za gledati, ali si ne možemo dopustiti da ih ne pogledamo. Srđan Golubović je po tome važniji autor od Srđana Dragojevića i, eto, Srđana Spasojevića. Njegovi „Krugovi“ su temeljeni na stvarnom ubojstvu Srđana Aleksića kojeg su nasmrt pretukli njegovi suborci dok je pokušavao zaštititi svog prijatelja Bošnjaka u Trebinju. Godinama poslije se svi koje je dotakao taj zločin moraju suočiti s posljedicama.

Pogledaj na:
Daily Motion
30

Srpski film

2.6/5

2010., Srbija

Redatelj: Srđan Spasojević

Uloge: Srđan Todorović, Sergej Trifunović

Triler, Horor

Redatelj Srđan Spasojević je objasnio kako je „Srpski film“ samo alegorija na stanje srpskog društva, stoga i naslov, ali teško je film gledati i razmišljati o vještom seciranju društva kada se na ekranu redaju scene rijetko viđenog brutalnog nasilja zbog čega je film navodno zabranjivan u mnogim zemljama. Dok nam je um uglavnom u fight or flight stanju teško je uvidjeti intelektualnu pozadinu priče u kojoj ostarjeli porno glumac ne sluteći pristane na snimanje snuff filma.

Pogledaj na:
Internet Archive
31

Nacionalna klasa

4.1/5

1979.; Jugoslavija (Srbija)

Redatelj: Goran Marković

Uloge: Dragan Nikolić, Bogdan Diklić

Komedija, Drama

Današnjim rječnikom bi Flojd, glavni junak filma „Nacionalna klasa“ bio slacker. Kako to Dado Topić kaže u pjesmi „Flojd“ – „Ko je ona tvrda glava što do podne uvek spava“. No, Flojd je i „šmeker svetskog glasa za kim šizi cela masa“, a k tome „za njim jato riba cunja“, on je vječiti student koji se natječe u utrkama automobila nacionalne klase do 785 cm. Naravno, kao takav, morao je biti prvi veliki idol mladih.

Pogledaj na:
Internet Archive
32

Klopka

4.1/5

2007., Srbija

Redatelj: Srđan Golubović

Uloge: Nebojša Glogovac, Nataša Ninković

Drama, Kriminalistički

Ništa manje razoran od „Krugova“ koji se bave ratnim zločinom je „Klopka“ koji tretira tranziciju kao zločin. Žrtve su obični ljudi pa tako jedan od njih, inženjer Mladen, u nemoći da plati skupu operaciju koja će mu sinu spasiti život pristane na sumnjivu ponudu neznanca da ubije nekoga. Mladena taj vrtlog vuče sve više u bezdan, a gluma Nebojše Glogovca nas suosjećanjem u sve veći očaj zbog neizbježnog pitanja – što bismo mi učinili na njegovom mjestu?

Pogledaj na:
Daily Motion
33

Sjećaš li se, Dolly Bell

4.1/5

1981., Jugoslavija (Bosna i Hercegovina)

Redatelj: Emir Kusturica

Uloge: Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić

Drama, Komedija

„Sjećaš li e Dolly, Bell?“ je prva od dvije suradnje Kusturice i pisca Abdulaha Sidrana, druga je bila „Otac na službenom putu“. Ekranizacija je to Sidranovog istoimenog romana o odrastanju. U toj priči školarac Dino otkriva svijet oko sebe, jednog ljeta 1963. godine kroz filmove u kinu i glazbu sa singlica. Na sarajevskim ulicama upoznaje lokalne sitne kriminalce pa dobije gažu da smjesti i sakrije prostitutku imenom Dolly Bell. U koju se, naravno, zaljubi.

Pogledaj na:
Eastern European Movies
34

Davitelj protiv davitelja

3.8/5

1984., Jugoslavija (Srbija)

Redatelj: Slobodan Šijan

Uloge: Taško Načić, Srđan Šaper

Komedija

Negdje pri vrhu komercijalnog uspjeha Idola, taman prije raspada benda, je Srđan Šafer našao vremena da nastupi nasuprot Tašku Načiću kao jedan od dva davitelja u „Davitelj protiv davitelja“ Slobodana Šijana. Jugoslavija je dobila svog prvog serijskog ubojicu, čovjeka koji davi žene, ako ne žele kupiti karanfil od njega. Mnogo je žena umrlo da bi Taško Načić postao besmrtan.

Pogledaj na:
Eastern European Movies
35

Profesionalac

3.8/5

2003., Srbija

Redatelj: Dušan Kovačević

Uloge: Branislav Lečić, Bora Todorović

Komedija, Drama

„Profesionalac“ je prvi film koji je Dušan Kovačević sam režirao prema vlastitom dramskom predlošku. Drama se izvodi od 1990., a film je prilagođen novijim događajima, svrgavanju Slobodana Miloševića. U središtu komedije je odnos pojedinca i totalitarnog sustava, ovdje predstavljenog u razgovoru, i nizu flashbacka, između sveučilišnog profesora, sada direktora izdavačke kuće i umirovljenog službenika državne bezbednosti koji mu dolazi s materijalom koji je 20. godina svakodnevno skupljao o njemu i koji bi, očigledno, bio odličan materijal za cijeli niz knjiga.

Pogledaj na:
Daily Motion
36

Bure baruta

3.8/5

1998., Srbija

Redatelj: Goran Paskaljević

Uloge: Miki Manojlović, Sergej Trifunović

Drama

Nekoliko narativnih tokova se međusobno dodiruju i isprepliću pa stvaraju eksplozivnu smjesu koja dočarava atmosferu nasilja i beznađa u Beogradu sredinom 1990-ih. Kako to obično biva na ovim prostorima, svaka nadrealnost doslovno opisuje realnost na ovim prostorima. Crno je toliko da nema niti humora.

Pogledaj na:
YouTube
37

Sedam i po

3.8/5

2006., Srbija

Redatelj: Miroslav Momčilović

Uloge: Branislav Trifunović, Marija Karan

Komedija

Komedija koja nudi više smrtnih grijeha, nego što to nudi film „Sedam“. Jer, tko to može biti grešniji od nas. Omnibus priče su kvartovske, svakodnevne, pune humora, nisu smrtonosne, iako mogu izazvati povraćanje i nelagodu. Stoga, prevaranti, nasilnici, razvratnici, muljatori, preljubnici, lopovi i pljačkaši su samo neki od ljudi među nama. Sve je u redu.

Pogledaj na:
Daily Motion
38

Halimin put

3.8/5

2012., Hrvatska

Redatelj: Arsen Anton Ostojić

Uloge: Alma Prica, Olga Pakalović

Drama

„Halimin put“ nudi nekoliko razina boli, otvorene rane na koje se slažu nove ozljede. Baš poput stvarnosti rata u Bosni i njegovih posljedica koje pokušava opisati. No, kao što je dubine Halimine boli nemoguće shvatiti, bez obzira na fantastičnu Almu Pricu u glavnoj ulozi, tako je nemoguće i shvatiti dubinu boli i tragediju tog rata, ukoliko niste sami snosili njegove posljedice.

Pogledaj na:
YouTube
39

Metastaze

3.5/5

2009., Hrvatska

Redatelj: Branko Schmidt

Uloge: Rene Bitorajac, Franjo Dijak

Kriminalistički, Drama

Metastaze hrvatskog društva i svakodnevice su prikazane u drami koja se zbiva na malom prostoru kvartova u Novom Zagrebu. Ekipa propaliteta se ne snalazi sama sa sobom, u odnosima s dugima i općenito prema okolini pa rješenje pronalazi redom u nasilju, alkoholu, drogi i nogometu. Tri su najčešće riječi u filmu „kurac“, „pička“ i „Dinamo“ po čemu se tek u nijansi razlikuje od svakodnevice u kojoj su najčešće riječi „kurac“, „Dinamo“ i „sto eura“.

Pogledaj na:
HRTi
40

Tito i ja

3.6/5

1992., Srbija

Redatelj: Goran Marković

Uloge: Dimitrije Vojnov, Lazar Ristovski

Komedija

Fora o tome kako je desetogodišnji Zoran usred 1950-ih zaljubljen u Tita je briljantna. Njegova zaluđenost jedinim predsjednikom polako jenjava kako se film bliži kraju i shvaća da više od Tita voli svoje roditelje, te da je cijelo to idolopoklonstvo zapravo bez veze. Kroz dječje točku gledišta je u „Tito i ja“ ispričana jedna prilično golema istina, kako bavljenje formom bez sadržaja vodi svaki pothvat u propast. Nešto što i dalje ne uspijevamo naučiti.

Pogledaj na:
YouTube
41

Kako je propao rokenrol

4/5

1989., Jugoslavija (Srbija)

Redatelji: Goran Gajić, Zoran Pezo, Vladimir Slavica

Uloge: Srđan Todorović

Glazbeni, Komedija

Vrhunac urbane kulture bivše države bio je i njen labuđi pjev. Na jednom mjestu je sakupljen glazbeni i scenski talent. Glazbu su radili Gile, Koja i Vlada Divljan, a ispred kamere su bili Srđan Žika Todorović, Sonja Savić, Anica Dobra, Branko Đurić, Dragan Bjelogrlić, Bata Živojinović i Bogdan Diklić. Tri priče su bile uronjene u beogradski asfalt, ali mogle su se događati u bilo kojem velikom gradu u svijetu i to uz isti soundtrack.

Pogledaj na:
YouTubeMovie MIX
42

Ivkova slava

3.6/5

2005., Srbija

Redatelj: Zdravko Šotra

Uloge: Zoran Cvijanović, Dragan Bjelogrlić

komedija

“Ivkova slava” je šarmantan i duhovit film koji oživljava bogatu kulturnu tradiciju i živahni duh ruralne Srbije. Temeljen na priči proslavljenog srpskog pisca Stevana Sremca, film nudi nostalgičan pogled na seoski život i vjekovne običaje koji ga definiraju. Radnja se vrti oko Ivka, dobronamjernog, ali pomalo nestašnog seljaka, dok se priprema proslaviti obiteljsku slavu, tradicionalnu srpsku pravoslavnu svetkovinu posvećenu svecu zaštitniku obitelji. Ivkovi planovi za mirno slavlje urnebesno su poremećeni nizom neočekivanih gostiju, eskalirajućih nezgoda i komičnih nesporazuma.

Pogledaj na:
YouTube
43

Parada

4.1/5

2011., Srbija

Redatelj: Srđan Dragojević

Uloge: Nikola Kojo, Miloš Samolov

Komedija

„Parada“ je jedan od najgledanijih domaćih filmova na svim našim teritorijima, što zaslužuje biti sa svojim velikim srcem. Svaka partikularna netrpeljivost koju naša društva imaju prema drugima i drugačijima, te jedna prema drugima, je sjedinjena u onoj koju imaju prema onima koji svoju ljubav pokazuju prema istom spolu. Srđan Dragojević se uspio bolno narugati svima, bez da uvrijedi ikoga.

Pogledaj na:
YouTube
44

Variola vera

4.1/5

1982., Jugoslavija (Srbija)

Redatelj: Goran Marković

Uloge: Rade Šerbedžija, Erland Josephson,

Komedija, Horor

Da je „Variola vera“ nastao na Zapadu bi potaknuo cijeli jedan podžanr koji bi ponovo zaživio početkom 2020-ih. Muslimanski hodočasnik se vraća u zemlju i donosi virus za koji se smatralo da je iskorijenjen prije više od 40 godina. Birokracija i medicinsko osoblje nisu spremni nositi se s epidemijom, tenzija raste, sve se pretvara u horror. Snimljen prema stvarnoj epidemiji velikih boginja u Jugoslaviji 1972. kada je na kraju cijela populacija ponovo cijepljena u samo 2 tjedna.

Pogledaj na:
YouTube
45

Grbavica

3.8/5

2006., Bosna i Hercegovina

Redateljica: Jasmila Žbanić

Uloge: Mirjana Karanović, Luna Mijović

Drama

Mučno hrvanje s posljedicama masovnog sustavnog silovanja kojeg su srpska vojska i paravojne formacije provodili tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Kako nastaviti i s kojim osjećajima živjeti nakon proživljenih i preživljenih traumi i zločina, pita nas sve Jasmila Žbanić, jer odgovor nitko ne može dati. Ostaju samo posljedice koje godinama kasnije i dalje uništavaju ljude. Nema izlječenja, nema olakšanja, ostaje praznina i ostaje bol.

Pogledaj na:
Internet Archive
46

Tko pjeva zlo ne misli

4.3/5

1970., Jugoslavija (Hrvatska)

Redatelj: Krešo Golik

Uloge: Franjo Majetić, Mirjana Bohanec

Komedija, Mjuzikl

„Tko pjeva zlo ne misli“ nudi nostalgiju za vremenom koje nikada nije postojalo, Zagrebu sa starih fotografija i licitarskih srdaca. Istovremeno nudi i filmsku nostalgiju za komedijama s pjevanjem. Uspješan u oba žanra, film je s razlogom među omiljenim naslovima hrvatskog filma. Njegove brojne žaoke usmjerene prema općevažećem moralu ne ubadaju jako, nego su premazane rastopljenim šećerom koji je ostao od ukrašavanja licitarskih srdaca.

Pogledaj na:
Daily Motion
47

Nebeska udica

2.9/5

2000., Srbija

Redatelj: Ljubiša Samardžić

Uloge: Nebojša Glogovac, Ana Sofrenović

Drama

Dok NATO avioni rasturaju Srbiju, u „Nebeskoj udici“ se ne pitaju zašto se to događa, nego traže način da nađu nešto normalno u kaosu i beznađu koje traje cijelo desetljeće. Kako je u to vrijeme Srbija (pod imenom FR Jugoslavija) unatoč sankcijama bila svjetska košarkaška velesila s jednim svjetskim zlatom, dva europska zlata i olimpijskim srebrom, tako je i popravak lokalne dvorane za basket stvar vraćanja nacionalnog i osobnog ponosa.

Pogledaj na:
YouTube
48

Zvizdan

3.6/5

2015., Hrvatska

Redatelj: Dalibor Matanić

Uloge: Tihana Lazović. Goran Marković

Drama

„Zvizdan“ je prvi hrvatski film koji je od osamostaljenja prikazan na festivalu u Cannesu, a u selekciji Un certain regard je dobio nagradu žirija. Film progovara, kroz tri priče u tri desetljeća o ljubavi tri para koje glume isti glumci, o ljubavi koja je jača od mržnje, nesreće i boli kojima je uzrok međunacionalna netrpeljivost na Balkanu.

Pogledaj na:
Netflix
49

Kako je počeo rat na mom otoku

3.5/5

1996., Hrvatska

Redatelj: Vinko Brešan

Uloge: Vlatko Dulić, Ljubomir Kerekeš, Ivan Brkić

Komedija

Klasik hrvatske komedije i jedan od najvećih blockbustera u novijoj povijesti hrvatske kinematografije. Samo godinu dana nakon ratne operacije Oluja, Vinko Brešan snima komediju o ratnoj 1991., koristeći motiv bitke za vojarne kao podlogu za svoj satirični obračun s ljudskim ludilom rata, pričom o majoru JNA koje prijeti malom otoku, dok mještani danonoćnim glazbeno-umjetničkim programom pred zidinama vojarne pokušavaju nagovoriti vojsku na predaju. Ima i paštašute. (VG)

Pogledaj na:
YouTube
50

Mi nismo anđeli 2

3.1/5

2005., Srbija

Redatelj: Srđan Dragojević

Uloge: Nikola Kojo, Mirka Vasiljević, Uroš Đurić

Komedija

Nastavak omiljene srpske komedije vraća neobične likove i kaotičan humor koji je originalni film učinio klasikom. Priča počinje godinama nakon događaja iz prvog filma. Nikola, sada odgovoran otac, suočava se s novim izazovima dok njegova kći tinejdžerica Sofija ulazi u buntovničku fazu svog života. Nikolini pokušaji da vodi Sofiju komplicira se ponovnim pojavljivanjem nestašnog vraga, koji ponovno želi napraviti nered u Nikolinom životu.

Pogledaj na:
YouTube
43

Maršal

3.6/5

1999., Hrvatska

Redatelj: Vinko Brešan

Uloge: Dražen Kühn, Linda Begonja, Ilija Ivezić

Komedija

„Maršal“ dobro uviđa kako je vrijeme da se kult ličnosti unovči. Kinezi tada još nisu nudili investicije u Kumrovec, ali je u filmu promovirana ideja da se Vis pretvori u turističko odredište za milijardu Kineza, jer je neko uvjeren da je Maršalov duh viđen na pogrebu lokalnog partizana. Racionalni elementi nove države su skeptični oko ideje. Lokalni preživjeli članovi Sedme dalmatinske su njome zgroženi i odluče stvari i oružje uzeti u svoje ruke.

Pogledaj na:
YouTube
44

Ustav Republike Hrvatske

4.1/5

2016., Hrvatska

Redatelj: Rajko Grlić

Uloge: Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković

Drama, Komedija

Rajko Grlić satirično oslikava povijesne probleme i svjetonazorsku slojevitost moderne hrvatske države – jedna od osnova demokracije jest tolerancija, tj. sposobnost potpuno drugačijih ljudi da žive i ravnopravno sudjeluju u odlukama i procesima jednog područja. U ovom slučaju, različitosti pokušavaju naučiti suživot ne samo unutar jedne države, ulice i zgrade, nego i jednog tijela, s glavnim likom Vjekom (Nebojša Glogovac), koji je u isto vrijeme gay transvestit i ekstremni desničar. (VG)

Pogledaj na:
HRTi
46

Sabirni centar

3.5/5

1989., Jugoslavija (Srbija)

Redatelj: Goran Marković

Uloge: Rade Marković, Bogdan Diklić, Dragan Nikolić

Fantastična komedija, Drama

Dušan Kovačević (“Maratonci trče počasni krug, “Balkanski špijun”) je napisao, a Goran Marković režirao briljantni oproštaj od 1980-ih (dobitnik pulske Zlatne arene 1989.), još jednu komediju snažne poruke i dramske podloge, ovog puta priču o mrtvima koji otkrivaju prolaz u svijet živih pa kreću radosno posjećivati rodbinu, sve dok ne shvate da svijet u kojem mi živimo nije onakav kakvog su ga zamišljali iz groba. Bogdan Diklić, Danilo Stojković i Anica Dobra u svojim najboljim izdanjima. (VG)

Pogledaj na:
Daily Motion
47

Nož

2.7/5

1999., Srbija

Redatelj: Miroslav Lekić

Uloge: Žarko Laušević, Bojana Maljević

Povijesni, Drama

Filmu koji govori o besmislenosti međuetničkog nasilja u Bosni i Hercegovini, a u njemu niti jednu ulogu ne igraju bosanski glumci mnogo toga nedostaje. „Nož“, valjda svoju tezu o tome kako je ta mržnja apsurdna jer i pravoslavci i muslimani imaju zajedničko porijeklo, pojačava time što i jedne i druge igraju srpski, vrlo viđeni, glumci. Teško itko od nas o ovome problemu može govoriti kao treba, kada imamo perspektivu samo svog plemena.

Pogledaj na:
YouTube
48

Skupljači perja

4/5

1967., Jugoslavija (Srbija)

Redatelj: Aleksandar Petrović

Uloge: Bekim Fehmiu, Olivera Vučo, Bata Živojinović

Drama

Bila je to 1967. godina, vrhunac jugoslovenskog “crnog vala”, a Aleksandar Saša Petrović snima jedan od vrhunaca tog vrhunca – “Skupljači perja” priča je o ljubavi i multietničkom kaosu sjevera Vojvodine. Balkanska romska egzotika i kvaliteta ove legendarne arthouse drame (Bekim Fehmiju i OIivera Vučo u glavnim ulogama) dovele su “Skupljača perja” do nominacije za Oscar (jedan od samo šest YU filmova kojima je to pošlo za rukom) i osvajanja Grand Prixa u Cannesu. (VG)

Pogledaj na:
YouTube
49

Radovan III

4.7/5

1983., Jugoslavija (Srbija)

Autor: Dušan Kovačević

Uloge: Zoran Radmilović, Mira Banjac

Komedija, Drama

“Bušnuta ko sito”, “negliže”, “kćer Georgina” – toliko legendarnih citata koji su obilježili kraj osamdesetih u Jugoslaviji, kao dio jednog od od najvećih komada improvizacijskog teatra svih vremena. Legendarni Zoran Radmilović kao Radovan i Mira Banjac kao supruga Rumenka, u predstavi snimljenoj kamerama. Nastao po dramskom tekstu legendarnog Dušana Kovačevića (“Maratonci trče počasni krug, “Sabirni centar”, “Balkanski špijun”), “Radovan III” je vrhunski komad satire o nezadovoljnom muškarcu iz provincije, izgubljenom u svjetlima velegrada, ali prije svega u vlastitim slabostima. (VG)

Pogledaj na:
YouTube
50

Apsolutnih sto

3.8/5

2001., Srbija

Autor: Srđan Golubović

Uloge: Vuk Kostić, Srđan Todorović, Bogdan Diklić

Kriminalistički, Triler

Šampion sportskog streličarstva u ratu postaje snajperist, ubojica i narkoman, a njegov mlađi brat nasljeđuje traume starijih generacija pa s okom na optici počinje svoj pohod protiv prljavštine raspada srpskog društva kraja devedesetih – vigilante triler i drama u režiji Srđana Golubovića, priča o izgubljenoj generaciji, nihilizmu, nemoći i osveti, sa sjajnim Vukom Kostićem i Srđanom Todorovićem u glavnim ulogama. (VG)

Pogledaj na:
YouTube

1 Komentar

  • Živi i mrtvi, Crvena prašina, Priča iz Hrvatske, Fine mrtve djevojke, ZG80, Outsider, Kekec, F20, Da mi je biti morski pas, Broj 55, Nebo, sateliti, Šuma summarum

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.