Posljednja izmjena 01/03/23 by Ivan Palijan

Filmovi 2020-e su se tek počeli prikazivati u kinima, a onda je cijela godina ukinuta. Stoga smo se naviknuli gledati sve naše filmove doma. Indie filmovi su se našli u prvom planu u nedostaktu pravih blockbustera. Drama o abortusu „Never Rarely Sometimes Always“ je iznimno upečatljiv emocionalni put za svakoga tko ga gleda. Žene su u fokusu i u horroru „Nevidljivi čovjek“, Elizabeth Moss glumi ženu koja će se dokraja filma morati naučiti suprotstaviti svojem nevidljivom muškom zlostavljaču. „Tenet“ Christophera Nolana je vjerojatno najdebatiraniji film ove godine. To što je na ovoj listi pokazuje da mi mislimo da je vrijedan gledanja. I to nekoliko puta kako bi se do kraja shvatilo to iskustvo. Najvrjedniji gledanja je, dakako „Nomadland“ koji je nakon Zlatnog lava u Veneciji, osvojio Oscara za najbolji film, režiju i treći Oscar glavnoj glumici Frances McDormand. Nedostatak američkih filmova u kino distribuciji je otvorio put azijskim kinematografijama da, ako ništa drugo, na svojim matičnim tržištima naprave dobre poslove. To je, osim kineskim filmovima, uspjelo i japanskom animiranom filmu „Demon Slayer: Mugen Train“. Netflix je producirao „Mank“, „I’m Thinking of Ending Things“, „Čikašku sedmorku“  i „Da 5 Bloods“, solidne i vješto napravljene autorske filmove koje bi bilo šteta propustiti. Kako su kina bila otvorena tek do proljeća, zadnjeg smo tamo uspjeli pogledati „Tenet“. Do tada su u njima još bili „Loši dečki zauvijek“, „Sonic: Super Jež“, „Birds of Prey i emancipacija famozne Harley Quinn“, naslovi za neobaveznu zabavu koji nisu do kraja iskoristili svoj potencijal. Pogotovo „Birds of Prey“ koji je mogao biti i hrabriji s iskorištavanjem sposobnosti i hrabrosti koje Margot Robbie ima. Isto vrijedi i za „Wonder Woman 1984“ koji s „Birds of Prey“ dijeli univerzum . Dok Gal Gadot ima spektakularnost Margot Robbie, nema njene izvedbene sposobnosti, iako je prilično napredovala od prve avanture kao Wonder Woman.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koji su najvažniji filmovi 2021. Uzeli smo u obzir rezultate na box officeu, popularnost filma, broj nagrada za koje je nominiran i koje je dobio, ocjene kritičara i mjesta na listama najboljih filmova godine.


1. Nomadland

(Chloé Zhao, 2020.)

„Nomadland“ je hibrid igranog i dokumentarnog filma temeljen na istoimenoj knjizi koja istražuje način na koji su se stariji Amerikanci koji su u recesiji 2008. ostali bez prihoda i doma prilagodili i počeli živjeti na cesti u svojim kamperima, radeći sezonske i privremene poslove. To je poput „Plodova gnjeva“, samo bez imalo gnjeva, a ne radi se više na plantažama, nego u Amazonovim skladištima. Iako je nematerijalistička i anti-kapitalistička poruka prisutna, redateljica Chloé Zhao više istražuje osjećaj slobode koje takav način života nudi.

Nomadland

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


2. Tenet

(Christopher Nolan, 2020.)

Christopher Nolan se prestao praviti da radi filmove. Njegova djela su zabavni parkovi, rollercoasteri za naš doživljaj stvarnosti i kuća strave za naše poimanje vremena i prostora. Stoga, ukoliko vam se činilo da nakon „Teneta“ ništa ne razumijete i da ste dezorijentirani, to je proračunata posljedica iskustva koje ste imali. Kako bi se inače osjećali nakon što ste putovali kroz vrijeme fizički unatrag, dok ostatak svijeta teče svojim tokom?

Tenet

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


3. A Quiet Place Part II / Mjesto tišine 2

(John Krasinski, 2020.)

Vješto izveden nastavak post-apokaliptičkog trilera iz 2018. Johna Krasinskog se drži strogo okvira svog žanra. Patrijarh Lee (Krasinski) je žrtvovan u prvom filmu pa Evelyn (Emily Blunt, partnerica Krasinskog u stvarnom životu) i njezino troje djece moraju ponovno nadmudriti vojsku izvanzemaljaca izuzetnog sluha. Film je premijerno prikazan u proljeće 2020., ali je zbog pandemije čekao na pravu distribuciju do 2021.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


4. Promising Young Woman / Djevojka koja obećava

(Emerald Fennell, 2020.)

Ova zaigrana, provokativna i genijalna satira o osveti nakon silovanja govori o društvu koje misli kako bi bila šteta da je karijera mladog čovjeka koji obećava uništena zbog nekog navodnog incidenta u kojem su obje strane vjerojatno bile pijane.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


5. Minari

(Lee Isaac Chung, 2020.)

Ispunjen prekrasnom sentimentalnošću, dramski obrađena priča Lee Isaaca Chunga o njegovom djetinjstvu u SAD-u istražuje sve muke obiteljske farme. Minari je istočnoazijska biljka, raste u divljini i poznavatelji je vrlo cijene. Njegova pojava u ovom filmu znak je nečeg tajanstvenog i providnog, pokazatelj dobrih stvari koje dolaze iz tla.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


6. Soul

(Pete Docter, Kemp Powers, 2020.)

Ova Pixarova šarmantna, zbunjujuće i lijepa animacija o životu nakon smrti i životu prije smrti. Njen nas naslov želi podsjetiti kako smo dobili riječ “animacija”. To je free-jazza fantazija o tužnom i usamljenom glazbeniku, s primjesama Franka Capre, psihodelijom 1960-ih, komedijama sa zamjenom tijela iz 1980-ih i staromodnim stepenicama do neba koje podsjećaju na Emerica Pressburgera i Michaela Powella, a ne na Led Zeppelin.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


7. Bad Boys for Life / Loši dečki zauvijek

(Adil El Arbi, Bilall Fallah, 2020.)

Zaplet je glup, ali ima se u čemu uživati ​​jer se Will Smith i Martin Lawrence vraćaju nakon 17 godina kako bi valjali fore i dizali stvari u zrak. Martin Lawrence možda nije glumio u filmu gotovo desetljeće, ali on sigurno ga netko ima razloga gledati na njemu. Iako “Loši dečki zauvijek” ima potpuno kretensku priču, općenitu radnju, predvidljive obrate, moronski dijalog i uistinu upitne stavove, netko se tu može i dobro provesti.

Rating: 3.5 out of 5.

8. Kimetsu no Yaiba: Mugen Ressha-Hen / Demon Slayer: Mugen Train

(Haruo Sotozaki, 2020.)

Temeljen na istoimenoj bestseller manga seriji, filmu je trebalo samo 45 dana da postane drugi film s najvećom zaradom u Japanu, koji je potkraj studenog prošao pored “Titanica” prije nego što je preuzeo prvo mjesto od “Spirited Awaya”. Dio uspjeha “Demon Slayera” leži u uvjerljivoj staromodnoj priči o borbi dobra protiv zla koja prati Tanjira, tinejdžera koji se pridružuje grupi boraca protiv demona kako bi osvetio pokolj većine svoje obitelji i spasio svoju sestru koja je pretvorena u demona.

Rating: 4.5 out of 5.

9. Sonic the Hedgehog / Sonic: Super Jež

(Jeff Fowler, 2020.)

To ponekad prisutno uvjerenje kako su videoigre i filmovi prije svega namijeni djeci pa onda i filmovi po videoigrama moraju biti namijenjeni još manjoj djeci ne prestaje čuditi odraslu osobu u nama. No, u ovoj, do sada, najuspješnijoj ekranizaciji videoigre će dosta toga zanimljivoga pronaći osmogodišnjak u nama, a vjerojatno će se i zabaviti. Sve će to promatrati onaj bezvremeni dio nas i reći kako bi bilo najbolje da sve ovo što prije zaboravimo dok nije ostavio trajne posljedice.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


10. Mank

(David Fincher, 2020.)

David Fincher je za Netflix film „Mank” snimio u crno-bijeloj tehnici i bez prikazivanja ili prijetnje fizičkog nasilja. Nasilje je u priči o slavnom holivudskom scenaristu iz 1920-ih i 1930-ih Hermanu J. Mankiewiczu emocionalno i psihološko. Mank, kako je poznat među ekipom, piše scenarij za „Građanina Kanea“ za koji će kasnije dobiti Oscara. U retrospektivi pratimo njegov odnos obilježen ideološkim, moralnim i intelektualnim sukobima s Hollywoodom, njegovim moćnicima i Williamom Randolphom Hearstom, medijskim tajkunom koji je proslavljen, na svoju veliku nevolju, kao inspiracija za centralni lik „Građanina Kanea“.

Mank

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


11. I’m Thinking of Ending Things

(Charlie Kaufman, 2020.)

Jessie Buckley je problematična mlada žena na rubu prekida sa svojim novim dečkom u ovoj nadrealnoj, uznemirujućoj i ponekad izvanrednoj drami. Svojim novim filmom Charlie Kaufman ponovno dokazuje da ako želite nešto zbog čega ćete se osjećati zarobljeni u zastrašujućoj klaustrofobičnoj mori zauvijek … pa, on je vaš tip. Njegov posljednji film govori o studentici, koju glumi Jessie Buckley, koja već šest tjedana hoda s dosadnim muškarcem po imenu Jake (Jesse Plemons) iz razloga u koje baš ne može uprijeti prst. Ona će sada upoznati njegove roditelje, važan sljedeći korak u koji se zakotrljala, kao i u sve ostalo u njihovoj vezi.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


12. Ma Rainey’s Black Bottom

(George C. Wolfe, 2020.)

Filmska verzija priče o bluzu Augusta Wilsona, u kojoj glume Chadwick Boseman i velika Viola Davis, žestoka je opera o strasti i boli. Detonacija čiste glumačke vatrene moći ono je što se nudi u ovoj filmskoj verziji scenske predstave Augusta Wilsona iz 1982. godine. Možda je deklarativna i teatralna, ali također je žestoko inteligentna i nasilno usredotočena opera strasti i boli. Vidimo afroameričke glazbenike kako se jednog zagušljivo vrućeg dana 1920-ih motaju oko jednog studija u Chicagu u bijelom vlasništvu, čekajući da se legendarna pjevačica bluesa Gertrude “Ma” Rainey pojavi sa svojom pratnjom kako bi mogli snimiti album.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


13. Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn / Birds of Prey i emancipacija famozne Harley Quinn

(Cathy Yan, 2020.)

Što može DC Entertainment/Warner kada Marvel/Disney već posjeduje gotovo sve? Ovo je neravnopravna borba među superherojima koji DC spektakularno i urnebesno gubi. Odmaknuli su se začepljenog nosa od „Jokera“ kao preozbiljnog koncepta pa se vratili natrag na jednostavne atrakcije koje razumije nezahtjevna publika i direktori filmskih kompanija. Šteta, moglo je i ovo biti zastrašujuće, jer Margot Robbie je igrala i veće luđakinje na filmu (“I, Tonya”).

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


14. The Trial of the Chicago 7 / Čikaška sedmorka

(Aaron Sorkin, 2020.)

Aaron Sorkin opisuje polu-cirkusku, polu-mračnu dramu smještenu u intenzivni komadić američke povijesti, tijekom koje je grupi antiratnih aktivista suđeno za poticanje nasilja na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji 1968. godine. Rezultat je živo djelo usklađeno s građanskom odgovornošću i malim demokratskim idealima, film koji je istovremeno zabavan i galvaniziran.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


15. Da 5 Bloods

(Spike Lee, 2020.)

Ratni ep Spike Leeja zakopao je u američku prošlost kako bi ispitao njenu sadašnjost, baveći se naslijeđem američkog imperijalizma u Vijetnamu. Četvero afroameričkih veterana se vraćaju na ratišta tog krvavog sukoba iz 60-ih, tražeći ostatke svog poginulog vođe odreda (pokojnog Chadwicka Bosemana u jednoj od njegovih posljednjih i najboljih izvedbi) i zlato koje im je pomogao sakriti.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


16. One Night in Miami

(Regina King, 2020.)

Film zamišlja što se dogodilo kad su se četvorica poznatih i popularnih Afroamerikanaca, radikalni političar Malcolm X, najveći boksač svih vremena Cassius Clay, zvijezda NFL-a Jim Brown i pjevač Sam Cooke okupili u stvarnom životu kako bi proslavili Clayjevu pobjedu i naslov svjetskog prvaka u veljači 1964. Umjesto zabave s pićem i djevojkama, čeka ih sladoled od vanilije i burna rasprava. “Htio sam da malo razmislimo”, kaže Malcolm, duhovni mentor Clayu, koji je na rubu da postane Muhammad Ali i pređe u Naciju islama. Pokret za građanska prava je bio u punom zamahu, ali još nije postigao svoje ciljeve. Oni, bez obzira na svoje profile su trpjeli segregaciju i rasizam.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


17. The Croods: A New Age

(Joel Crawford, 2020.)

Ovaj nastavak doista djeluje kao stepenica dalje u evoluciji od “The Croodsa” iz 2013. godine. Pruža više istih animacija u kombinaciji “Obitelji Kremenko” i “Ledenog doba”, ali isto toliko gegova u kojima netko dobiva udarac u glavu, što je jako puno. Dok su verbalne dosjetku uglavnom za odrasle.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


18. Never Rarely Sometimes Always

(Eliza Hittman, 2020.)

Autumn, glavna junakinja filma „Never Rarely Sometimes Always“ na pitanje svoje sestrične o tome ne želi li ponekad da je frajer, odgovara: „Cijelo vrijeme“. Da je frajer svi njeni problemi ne bi bili njeni, jer ima sedamnaest godina i sazna da je trudna. Ne znamo s kime je ostala trudna, ali putem prolazimo sva ponižavajuća i bolna iskustva koje mlade cure prolaze kada ostanu u tom stanju i kada se odluče na abortus. Iz seoskog dijela Pennsylvanije Autum putuje sa svojom sestričnom u New York kako bi obavila abortus. U filmu nema ekspozicije, ne saznajemo puno o njoj, jer to nije važno. Činjenice koje otkriva u razgovoru sa socijalnom radnicom o tome da je prisiljavana na seks se ne  raspliću, ne saznajemo tok joj je to učinio. Jer to nije važno. Kakav god je razlog da mladu curu navede na abortus, ona prolazi kroz iskustvo koje je bolno, ponižavajuće i razarajuće. To nam ovaj film priušti i, kakav god naš stav o toj temi bio, tjera na suosjećanje.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


19. Wonder Woman 1984

(Patty Jenkins, 2020.)

Gal Gadot je strahovito dominantna, dok je Kristen Wiig njena antagonistica koja joj krade svaku scenu u epski drskom nastavku Patty Jenkins. 1984. je bila to utopijsko doba natapiranih frizura, zasukanih rukava jakni i prijetnje nuklearnog rata, a Diana od Themyscire dobiva svoju drugu avanturu u svijetu u kojem dominiraju previše promovirani smrtni muškarci.

Rating: 3 out of 5.

Pogledaj na:


20. The Invisible Man / Nevidljivi čovjek

(Leigh Whannell, 2020.)

Svijet može biti zastrašujuće mjesto, ako ste pripadnik ranjivih skupina, kao što smo to vidjeli za ove posljednje pandemije. I bez nje, siromašni, nezaštićeni, gladni, bolesni, mladi i stari pate od nedostatka osnovnih životnih uvjeta i, vjerujemo, žive u strahu za svoju egzistenciju. Postoji i druga vrsta straha, onaj strah privilegiranih u najbogatijim zemljama svijeta. To je uglavnom strah od gubitka kontrole nad vlastitim životom, nad tijelom, umom i osjetilima. Tako u ovom filmu možemo vidjeti kako to izgleda kada vas proganja narcisoidni psihopat koji je u isto vrijeme nevidljiv. Dobro, nevidljiv je pa nešto od toga ne možemo vidjeti, ali zlostavljanje žena, pa bile one američke plavuše je stvarno.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.