Posljednja izmjena 21/01/22 by Ivan Palijan

Najbolje knjige 2021. uključuju naslove nekih komercijalnih autora poput „The Four Winds“ Kristin Hannah i „The Last Thing He Told Me“ Laure Dave. No, bila je to i godina u kojoj su pažnju privukli i neki debitantski romani – „The Love Songs of W.E.B. Du Bois“ Honorée Fanonne Jeffers i „Detransition, Baby“ Torrey Peters. Među naslovima koji su konkurirali za nagrade svakako treba izdvojiti „Klara and the Sun“ Kazua Ishigura, „Cloud Cuckoo Land“ Anthony Doerra i „Great Circle“ Maggie Shipstead. Velike teme koje su prisutne u sadašnjem vremenu se zrcale u dva djela publicistike – „How the Word Is Passed“ Clinta Smitha koja se bavi nasljeđem robovlasništva još uvijek prisutnom u međurasnim i klasnim odnosima u Americi, te „Empire of Pain“ Patricka Raddena Keefea o tome kako superbogata obitelj Sackler profitira na epidemiji ovisnosti o opioidima i kako ih nitko ne može ili ne želi zaustaviti.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koje su nabolje knjige 2021. Uzeli smo u obzir popularnost knjige, prodaju knjige, ocjene u recenzijama, broj nagrada za koje je knjiga nominirana i mjesta na listama najboljih knjiga.


1. The Four Winds

(Kristin Hannah, 2021.)

Smješten u vrijeme Velike depresije 1930-ih u Americi i s nevjerojatnom heroinom koja nas nadahnjuje, „The Four Winds“ je podsjetnik na otpornost ljudskog duha u najgorim vremenima. Za Krstina Hannah to je samo jedan u nizu njenih bestsellera o obiteljima i ženama koji se suočavaju s velikim izazovima.


2. How the Word Is Passed: A Reckoning with the History of Slavery Across America

(Clint Smith, 2021.)

Clint Smith, pjesnik i novinar, obišao je mjesta ključna za povijest ropstva i njegovu današnju ostavštinu, uključujući imanje Monticello Thomasa Jeffersona, državni zatvor u Louisiani koji se naziva Angola prema nekadašnjoj plantaži koja se nalazila na istom mjestu, te groblje vojnika Konfederacije. Razgovarajući s turistima, vodičima, aktivistima i lokalnim povjesničarima koje susreće usput, uz pomno proučavanje povijesti i osobnim promišljanjem, Smith drži zrcalo teškog odnosa Amerike s prošlošću.


3. Empire of Pain: The Secret History of the Sackler Dynasty

(Patrick Radden Keefe, 2021.)

Ovo opsežno obrušavanje na Sacklerove – obitelji koja stoji iza izuma OxyContina i krize s opioidima koja godinama hara Amerikom – možda nije lagano za čitanje, ali Keefe ima sposobnost da složene istrage pretvori u trilere kojima se stranice same okreću. To nije knjiga koliko poklič za čitalačke mase.


4. The Love Songs of W.E.B. Du Bois

(Honorée Fanonne Jeffers, 2021.)

Debitantski roman američke pjesnikinje Honorée Fanonne Jeffers je uvršten na listu za Nacionalnu nagradu za knjigu. To je prodoran ep koji prati priču jedne američke obitelji od kolonijalne trgovine robljem do danas. U njegovoj je srži misija Ailey Pearl Garfield, crnkinje koja je postala punoljetna 1980-ih i 90-ih, odlučna saznati više o povijesti svoje obitelji. Na 800 stranica Jeffers nudi sveobuhvatan prikaz klase, rase i međugeneracijske traume.


5. Klara and the Sun

(Kazuo Ishiguro, 2021.)

Osmi roman Kazua Ishigura, dobitnika Nobelove nagrade, uvršten je na listu za Nagradu Booker. Prati “umjetnu pratilju” zapravo robota po imenu Klara, koja sjedi u trgovini i čeka da bude kupljena. Kada postane družica bolesne 14-godišnjakinje, Klara svoje zapažanje svijeta stavlja na kušnju. Istražujući dinamiku između umjetne inteligencije i tinejdžera, Ishiguro stvara narativ koji postavlja uznemirujuća pitanja o čovječanstvu, tehnologiji i svrsi.


6. Crying in H Mart

(Michelle Zauner, 2021.)

Michelle Zauner je ove godine izdala sjajan album sa svojim bendom Japanese Breakfast. U svome memoaru na iskrena i ranjiv način opisuje kako su je korejska hrana (H Mart je najveći američki lanac supermarketa specijaliziranih za azijske namirnice) i njezino obiteljsko naslijeđe povukli s ruba očaja nakon što je njezina majka prerano umrla od raka. Tužnu priču nikada nije bilo ovako nemoguće zanemariti.


7. Cloud Cuckoo Land

(Anthony Doerr, 2021.)

U „Cloud Cuckoo Land“ finalistu američke Nacionalne nagrade za knjigu u knjižnici bivši ratni zarobljenik uvježbava kazališnu adaptaciju grčke priče s pet srednjoškolaca, a usamljeni tinejdžer jeu pravo sakrio bombu. Doerr katapultira svoju priču naprijed-natrag od ovog trenutka do Carigrada iz 15. stoljeća pa do međuzvjezdanog broda i natrag u ovu prašnjavu knjižnicu u Idahu. Njegova impresivna izgradnja svijeta i blistava proza povezuju naizgled različite niti dok naglašava vrijednost pripovijedanja i moć mašte.


8. The Last Thing He Told Me

(Laura Dave, 2021.)

Prije nego što Owen Michaels nestane, ostavi poruku svojoj voljenoj koju je oženio prije godinu dana: „Zaštiti je“. Unatoč svojoj zbunjenosti i strahu, Hannah Hall točno zna na koga se poruka odnosi – na Owenovu šesnaestogodišnju kćer, Bailey. Bailey, koja je kao dijete tragično izgubila majku i koja ne želi imati apsolutno ništa sa svojom novom maćehom.


9. Great Circle

(Maggie Shipstead, 2021.)

Početak romana Maggie Shipstead, finalista za Nagradu Booker, uključuje niz završetaka: dvije zrakoplovne nesreće, potopljeni brod i nekoliko mrtvih ljudi. Loša sreća se nastavlja kada jedna od mladih preživjelih s broda, Marian, odraste i postane pilot – samo da nestane na poslu. Shipstead razotkriva paralelne narative, Marianine i one druge žene čiji je život promijenila Marianina priča, u veličanstvenim detaljima. Svaki lik, bilo da se spominje jednom ili 50 puta, ima specifičnu, nužnu prisutnost.


10. Detransition, Baby

(Torrey Peters, 2021.)

Reese je 30-godišnja transrodna žena koja očajnički želi dijete. Njezin bivši Ames, koji je nedavno napustio tranziciju, upravo je saznao da je njegova nova ljubavnica trudna s njegovom bebom. Ames daje Reese priliku koju je čekala: možda njih troje mogu zajedno odgajati bebu. U svom ljupkom debitantskom romanu, Torrey Peters prati ove likove dok se upleću u neurednu, emocionalnu mrežu dok razmatraju ovaj potencijalno katastrofalan prijedlog—i istovremeno vrti komentare koji izazivaju razmišljanje o spolu, seksu i želji.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.