Posljednja izmjena 02/02/22 by Ivan Palijan

Najbolji stripovi 2021. donose mnogo novih iznenađujućih stripova, kao i dugo očekivane završetke dužih epskih priča. Uzeli smo u obzir serijale, samostalna izdanja i sakupljena izdanja, samo da su izdani između početka i kraja ove godine. Tako da imamo naslove koji su praktički za djecu, poput „Claudia and the New Girl“ i „Avatar: The Last Airbender: Toph Beifong’s Metalbending Academy“, neke romantične priče poput „In Love & Pajamas“, ali pustolovina i opačina će nas čekati u „The Many Deaths of Laila Starr“ i „The Department of Truth“. Iznenađujuće, još uvijek možemo računati na Marvelov, čiji novi superherojski naslovi, začudo, ne jašu na superpopularnosti filmskog i TV dijela franšize, nego nude nešto izazovno s „Immortal Hulk“ i „Hellions“.


1. Lore Olympus: Volume One

(Rachel Smythe, 2021.)

Sakupljajući stotine milijuna pregleda od svog debija u ožujku 2018., elegantna kreacija Rachel Smythe pomogla je korejskoj strip platformi Webtoon praktički preko noći potaknuti svjetski uspjeh. Aspekti njenog stila izgledaju jako modernu, očito je u potpunosti kreiran u aplikaciji za digitalno crtanje, bez olovke i papira na vidiku. No, „Lore Olympus“ je prepričavanje grčkih mitova, posebno mita o Perzefoni koju je oteo Had, kralj podzemlja.


2. The Adventure Zone Graphic Novels #4: The Crystal Kingdom

(Clint McElroy, 2021.)

Podcast „Adventure Zone“ je jedan od najpopularnijih među popularnim podcastovima o tome kako ljudi igraju Dungeons & Dragons. Toliko je popularan da je pretvoren u strip serijal, a uskoro će biti i animirana serija. „The Crystal Kingdom“ prati najvažniju priču u kojoj trojac zaposlen u Bureau of Balance  traga za Kamenom mudraca, relikvijom koja prijeti uništiti svijet.


3. In Love & Pajamas: A Collection of Comics about Being Yourself Together

(Catana Chetwynd, 2021.)

„In Love & Pajamas“ je djelo autorice Catane Chetwynd koja je svoj slatki dizajn već uspjelaprodati u milijunima primjeraka u prijašnjim izdanjima „Snug“ i „Little Moments of Love“ te pripadajućim čestitkama, kalendarima, planerima i ostalim drangulijama. Naime, njezin je rad idealan poklon za Valentinovo, a tako se trebamo i osjećati dok ga čitamo, potpuno opušteni s osobom koju volimo, toliko da uz nju možemo nositi svoju najstariju pidžamu.


4. The Many Deaths of Laila Starr #1-5

(Ram V., Filipe Andrade, 2021.)

Kako izgleda Smrt na dopustu, možemo vidjeti u „The Many Deaths of Laila Starr“. Naime, čovječanstvo je pred znanstvenim rješenjem problema smrtnosti pa Smrt uskoro neće imati više posla. Zaposjedne tijelo dvadesetineštogodišnje Laile Starr pa krene u potragu za čovjekom koji će ukinuti smisao njenog postojanja. Samo da bi na kraju svakog poglavlja umrla i ponovo se rodila koju godinu poslije.


5. Immortal Hulk Vol. 8, 9 & 10

(Al Ewing, Joe Bennett , 2021.)

„Immortal Hulk“ uspio je svoj trogodišnji niz od 50 izdanja privesti zadovoljavajućem kraju. Bez sumnje najkreativniji i najdinamičniji superherojski strip posljednjih nekoliko godina, „Immortal Hulk“ je tijekom svoje epske sage obradio body horror, vjerski fanatizam, pa čak i antikapitalističku politiku. Završno izdanje je bilo izvanredno po svojoj usredotočenosti na oprost kao najbolji odgovor na zlo, umjesto da Hulk razbija sve.


6. Claudia and the New Girl (Baby-Sitters Club Graphic Novels #9)

(Gabriela Epstein, 2021.)

„Baby-Sitters Club“ je masovna franšiza koja sada već ima preko 200 romana za mlađe tinejđere izdavanih na mjesečnoj bazi koji su prodani u preko 176 milijuna primjeraka. Rodila je TV serije, a i strip adaptacije. „Claudia and the New Girl“ je adaptacija 12. romana izdanog u travnju 1988. prilagođena novom dobu. U njemu Claudia upoznaje novu curu u školi koja ju nagovara da napusti baby-sitterice. Opako.


7. The Department of Truth, Vol 1 & Vol 2

(James Tynion IV, Martin Simmonds, 2021.)

Teorije zavjere danas dolaze u pregrštima. Briljantnost „The Department of Truth“ proizlazi iz njegovog priznanja da svaka zavjera u biti može postati stvarna ako u nju vjeruje dovoljno ljudi, i njegovog okvira (u obliku titularne vladine agencije zadužene za potiskivanje ovog procesa) koji omogućuje kreatorima da se osvrne na svaku od najistaknutijih teorija na način koji izaziva razmišljanje. Nakon što je seriju započeo prošle godine s klasicima poput ravne zemlje i atentata na JFK-a, „The Department of Truth“ ove je godine dosegao novi vrhunac svojom sekvencom od dva izdanja o Bigfootu.


8. Teen Titans: Beast Boy Loves Raven

(Kami Garcia, Gabriel Picolo, 2021.)

„Teen Titans: Beast Boy Loves Raven“ je treći naslov u serijalu, a sav humor, unutarnji nemir, šarm i akcija iz prva dva se vraćaju na pojačan način. Slatka i evoluirajuća romansa između ova dva omiljena lika ovu priču trenutno stavlja na vrh. Stvari se poprilično pokreću od prve stranice, jer brzo vidimo kako se Raven i Beast Boy susreću i počinju stvarati svoju divnu kemiju.


9. Hellions, Vol. 2

(Zeb Wells, Stephen Segovia, 2021.)

X-Men stripovi uživaju u novom zlatnom dobu otkako je autor Jonathan Hickman iznova osmislio „House of X“ 2019 koja je predstavila novu mutantsku otočnu utopiju Krakoa. Od svih X-stripova koji su od tada procvjetali, najuvjerljiviji je definitivno „Hellions“, koji je okupio najčudnije, najneprikladnije mutante. Ove godine je serijal došao kraju s #18., a sveske #7-12 su izašle zajedno kao „Hellions, Vol. 2“.


10. Avatar: The Last Airbender: Toph Beifong’s Metalbending Academy

(Faith Erin Hicks, Peter Wartman, 2021.)

Originalna serija „Avatar: The Last Airbender“ zaokupila je maštu obožavatelja i stvorila svijet koji i danas traži da se istraži. Ova priča je jednostavna samostalna avantura koja omogućava da Toph, omiljena slijepa Earthbenderica koja vidi kroz vibracije u tlu, zauzme svjetla pod reflektorima. Toph se smjesti u lagodan život pretvarajući Earthbendere u Metalbendere nakon što izgradi dovoljno infrastrukture. Međutim, Toph smatra da je posao zamoran, pa joj bivši učenici Penga, Ho Tun i Dark One pomažu obaviti posao dok ona pokušava naći uzbuđenje negdje drugdje.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.