Posljednja izmjena 15/12/21 by Ivan Palijan

Lažno se predstavljajući kao serija o ničemu, „Seinfeld“ je postao postmoderni kulturološki i komercijalni fenomen čiji utjecaj osjetimo dobrano i u 21. stoljeću. Njegov humor je uglavnom u našim očekivanjima koja budu iznevjerena na svakom koraku. Od sit-coma očekujemo da budi tople emocije, da se situacije u njemu razriješe na dobrobit sviju i da likovi u njemu postaju mudriji i bolji. Odnos Seinfelda, Elaine, Georgea i Kramera ne počiva na emocijama, niti ih u nama budi, neprestano propadaju u svim svojim pokušajima i pothvatima, te na kraju završavaju u zatvoru, potpuno nesposobni išta promijeniti u svom karakteru.


Seinfeld Comedy | July 5, 1989 (United States) 8.8
Writer: Larry David, Jerry SeinfeldStars: Jerry Seinfeld, Julia Louis-Dreyfus, Michael RichardsSummary: Jerry Seinfeld stars in this television comedy series as himself, a comedian. The premise of this sitcom is Jerry and his friends going through everyday life, discussing various quirky situations, to which we can all relate (especially if we live in New York City). The eccentric personalities of the offbeat characters who make up Jerry's social circle contribute to the fun. —Tad Dibbern <DIBBERN_D@a1.mscf.upenn.edu>

Photos


See all photos >>


Seinfeld (Larry David, Jerry Seinfeld; 1989-1998.)

No, „Seinfeld“ je neponovljivo smiješna serija. U devet sezona i 180 epizoda je zadržala razinu dijaloga i napisanih situacija s kojom se nitko ne može mjeriti. Sukreatori Jerry Seinfeld i Larry David (koji je nastavio u istom stilu sa svojom serijom „Curb Your Enthusiasm“) su svojim perfekcionizmom i začuđujućim osjećajem za mjeru najviše za to zaslužni. Larry David je napustio seriju na kraju sedme sezone, snimala se do kraja devete kada je Jerry Seinfeld rekao da je dosta bez obzira što mu je televizijska kuća NBC nudila 100 milijuna dolara da snimi još jednu sezonu. Bio je to višestruko veći novac od najveće svote koja je do tada bila isplaćena bilo kojoj TV zvijezdi. Seinfeld je jednostavno rekao da želi završiti dok zna da je kvaliteta serije na vrhuncu. Netflix je 2021. platio preko 500 milijuna dolara kako bi ga imao u svojoj ponudi sljedećih pet godina. Do tog trenutka je serija samo od ponovnih prikazivanja svojim vlasnicima donijela prihode od pet milijardi dolara.„Seinfeldov“ humor je bezvremen, ukorijenjen u običnim i neobičnim društvenim situacijama, nije niti blizu toga da je „o ničemu“. Sve situacije u njemu pođu nepovratno u krivom smjeru. Svatko od nas se može prepoznati u nekim situacijama, nikako u svim. Serija stoga nudi olakšanje, jer uvijek na m je lakše kada vidimo da je nekome gore nego nama.  U tome je njegova daljnja popularnost i  zato sada kada pričamo o njemu moramo pričati i o novcu. Svaka terapija košta.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.