Posljednja izmjena 05/04/22 by Ivan Palijan


1. The Hunger Games / Igre gladi

(Suzanne Collins, 2008.)

„Igre gladi“ su spektakularna subverzivna literatura za 21. stoljeće, young adult roman sparen s distopijskim, ali ispod tog sloja vreba još jedna neman koja prijeti da će iskvariti mlade umove ugojene na prehrani od televizijskog i obrazovnog programa. Distopijska budućnost koju nastanjuje i kojoj želi preživjeti Katniss Everdeen od tinejdžera stvara robu i robove koji će u konačnici služiti za zabavu masa. Igre gladi u kojima 24 djevojaka i momaka sudjeluje kao pokora potlačenih masa, a jedan preživljava da bi bio dignut do razine nacionalne ikone nije ništa drugo nego metafora za kapitalizam.

Rating: 4.5 out of 5.

2. The Fault in Our Stars / Greška u našim zvijezdama

(John Green, 2012.)

Strašnija od „Sumraka“ i herojskija od „Igara gladi“, „Greška u našim zvijezdama“ slika destrukciju i smrt kao onaj dio života koji je neminovan, od kojeg svi strepimo, ali s kojim se jedino možemo suočiti prihvaćajući ga. Hazel je 16-godišnjakinja koja boluje od raka štitnjače koji joj se proširio na pluća. Rak je pod kontrolom, ali su pluća slaba pa treba pomoć boce s kisikom za disanje. Na grupi za pomoć tinejdžerima oboljelima o raka upoznaje 17-godišnjeg Augustusa čiji se rak kostiju povukao. Odmah se zacopaju jedno u drugo i ostatak je njihovog druženja borba za svaki trenutak koji im preostaje.

 • Pročitaj cijelu recenziju The Fault in Our Stars / Greška u našim zvijezdama
 • Rating: 4.5 out of 5.

  3. Gone Girl / Nestala

  (Gillian Flynn, 2012.)

  U svojoj mračnoj sprdačini na račun suvremenog stanja u društvu, ekonomiji i međuljudskim odnosima Gillian Flynn pušta dva savršeno nepouzdana pripovjedača da nas na vode kroz svoje mutne vode i da se na svakoj stranici pitamo što se, do vraga, događa. K vragu je otišlo sve, suvremeni svijet već davno, onda ekonomija, a nakon toga i tiskani mediji koji su ovisili o oglašivačima i publici koja je u stanju držati pažnju na tekstu dužem od twitter feeda.

 • Pročitaj cijelu recenziju Gone Girl / Nestala
 • Rating: 4.5 out of 5.

  4. The Testaments / Svjedočanstva

  (Margaret Atwood, 2019.)

  “Svjedočanstva” kombinira prepredenu perspektivu tete Lydije na teokratski režim – njegovo brutalno rođenje i njezinu dvosmislenu ulogu u njegovom središtu – s više akcijsko-pustolovnih niti o dvije mlade žene koje ga žele srušiti. Ovo je podilaženje fanovima, književni kuriozitet i fascinantan primjer međuigre između pisane fikcije i one napravljene za TV. S Atwoodovim razmišljanjima o moći i obrascima povijesti jednako pronicljivim kako je i uobičajeno.


  5. The Road / Cesta

  (Cormac McCarthy, 2006.)

  Otac i njegov sinčić, koji su “jedan drugome cijeli svijet”, hodaju po ruševinama postapokaliptične Amerike u ovoj zastrašujućoj, ali nježnoj priči ispričanoj s biblijskim uvjerenjem. Spuštanje u divljaštvo dok se civilizacija urušava je mučan materijal, ali McCarthyjevi metafizički napori da zamisli hladni mračni svemir u kojem svjetlo čovječanstva treperi su što roman čine tako snažnim ekološkim upozorenjem.

  Rating: 4.5 out of 5.

  6. Curious Incident of the Dog in the Night-Time / Neobičan događaj sa psom u noći

  (Mark Haddon, 2003.)

  Petnaestogodišnji Christopher John Francis Boone bude potpuno uvuče u misterij smrti psa, pomno istražujući dijagrame, rasporede, karte i matematičke probleme. Haddonov fascinantni prikaz nekonvencionalnog uma s Aspergerovim sindromom je mješavina romana za djecu i odrasle, ali čisto očaravajući

  Rating: 4.5 out of 5.

  7. The Underground Railroad / Podzemna željeznica

  (Colson Whitehead, 2016.)

  Uzbudljiva priča o bijegu iz ropstva na američkom dubokom jugu, ova dobitnica Pulitzerove nagrade kombinira izvanrednu prozu i neugodne istine. Dva roba bježe od svojih gospodara podzemnom željeznicom, mrežom abolicionista koji su pomagali robovima s juga, koju je Whitehead sjajno zamislio kao steampunk viziju doslovnog vlaka i napravio neobičnu mješavinu žanrova.

  Rating: 4 out of 5.

  8. Wolf Hall

  (Hilary Mantel, 2009.)

  Čitati sagu Hilary Mantel o usponu Thomasa Cromwella na Tudorovom dvoru, s detaljima o stvaranju nove Engleske i samostvaranju nove vrste čovjeka, znači gledati svijet očima njenog heroja. Površinski detalji su senzualno, živopisno neposredni, jezik svjež poput premaz nove boje; ali njezino istraživanje moći, sudbine i bogatstva također je duboko promišljano i stalno je u dijalogu s njenim vlastitim vremenom, budući da ga oblikuje i stvara prošlost. U ovoj knjizi imamo, kako je ona utvrdila, “osjećaj povijesti koja sluša i razgovara sama sa sobom”.


  9. L’amica geniale / Genijalna prijateljica

  (Elena Ferrante, 2011.)

  “Genijalna prijateljica“ je početak, u onome što je sada ciklus od četiri romana, stvaranja dviju protagonistica i njihovog odnosa. Čisto stavljanje mesa od emocija na kostur od karaktera, kako bi im se omogućilo da se počnu kretati kroz četvrti Napulja u godinama nakon Drugog svjetskog rata. Dvije djevojčice, Lena i Lila, počinu stvarati svoj odnos jednostavno pojavivši se na ovom svijetu jedna kraj druge. Dok je Lena ovdje pripovjedačica i samo jedna genijalna prijateljica iz naslova, iznimno snažna i sposobna, Lila je neustrašiva buntovnica koja izrasta u prekrasnu, darovitu i genijalnu mladu ženu koja prometejski ostaje prikovana za ulice siromašne četvrti Napulja, jednostavno zato što ne može prihvatiti ničiji autoritet, čak i onda kada bi joj on omogućio napredak u životu.

 • Pročitaj cijelu recenziju Elena Ferrante: Genijalna prijateljica
 • Rating: 5 out of 5.

  10. Life After Life / Život za životom

  (Kate Atkinson, 2013.)

  Kate Atkinson istražuje obitelj, povijest i moć fikcije dok priča priču o ženi rođenoj 1910. – a zatim je priča opet, i opet, i opet. Višestruki životi Ursule Todd vide je zadavljenu pri rođenju, utopljenu na plaži Cornish, zarobljenu u groznom braku i posjećujući Adolfa Hitlera u Berchtesgadenu. Ali ova vrtoglava izmišljena konstrukcija utemeljena je na takvoj emocionalnoj inteligenciji da se borbe njezine junakinje uvijek osjećaju bolno, radosno stvarne.

  Rating: 4.5 out of 5.

  11. Twilight (Twilight Saga #1) / Sumrak (Sumrak saga #1)

  (Stephenie Meyer, 2005.)

  Roman kojim je počela “Sumrak saga” kojim je zadovoljena glad starijih tinejdžera (young adults, kakav im je komercijalni naziv) za čarobnim pričama o odrastanju. Harry Potter, njegova autorica J.K. Rowling i njihov spektakularan uspjeh su, naravno, odgovorni za sve mlade polubogove, vampire, vukodlake i čarobnjake koji se uče suočavati sa životom, ali, prije svega, sa smrću. Kod Belle, glavne junakinje ove sage, to je, zapravo isto, da bi živjela, ona mora umrijeti, biti mrtva među živima, poput onog kojeg voli. Ako nam ovo nema smisla, to je samo zato što i nema.

  Rating: 3 out of 5.

  12. The Book Thief / Kradljivica knjiga

  (Markus Zusak, 2005.)

  „Kradljivica knjiga“ ima kao svoj središnji lik jednu djevojčicu, pripovjedač je Smrt, a događa se u nacističkoj Njemačkoj za vrijeme 2. svjetskog rata. Kao pretpostavka, bila bi to sumorna priča, ali ova Smrt je puna suosjećanja, zaposlena preko svake mjere, ali puno više ljudska od onih koji su joj dali toliko posla. Liesel, čije stradanje pratimo, koja je dana na skrb obitelji Hubermanovih, a koja će putem skrivati i jednog Židova je biće puno nade koje u nedostatku života krade knjige, ne puno njih, tek pokoju tu i tamo, usput učeći čitati i na njihovim stranicama nalazi slobodu od svijeta koji je okružuje.

  Rating: 4.5 out of 5.

  13. Never Let Me Go / Nikada me ne ostavljaj

  (Kazuo Ishiguro, 2005.)

  “ikada me ne ostavljaj“ će vaše srce uzeti u ruku i onda ga polako mrviti u sitnu prašinu i na kraju vas ostaviti da se u njoj valjate loveći zrak i pitajući se što se dogodilo. A dogodilo se to da u paralelnom svijetu ljude kloniraju kako bi iz njih vadili organe za doniranje pa tko preživi pričat će. Većina ih, kako saznajemo preživi 2-3 donacije, a neki i četiri. Preživi i Kathy koja priča ovu priču, o tome kako su kao siročad živjeli u školi Hailsham i tamo je počelo prijateljstvo i ljubavni trokut između nje, Ruth i Tommyja. Njihovo odrastanje (uzgajanje?) u zatvorenom i štićenom svijetu u kojem nisu učili ništa važno o vanjskom svijetu, nego je naglasak bio na održavanju zdravlja i razvijanju kreativnih vještina je imalo namjenu samo održati ih zdravim i zadovoljnim, spremnim na neminovnu sudbinu. I oni su spremni, jer ništa drugo ne poznaju. Vanjski svijet je neobičan, u njemu su poput autistične djece, nesposobni da uspostave bilo kakvu konekciju.

 • Pročitaj cijelu recenziju Never Let Me Go / Nikada me ne ostavljaj
 • Rating: 4.5 out of 5.

  14. Divergent (Divergent #1) / Različita (Različita #1)

  (Veronica Roth, 2011.)

  “Različita“ je očigledni korak da se zaradi lova na uspjehu „Igara gladi“. U oba slučaja je riječ o distopijskom romanu namijenjenom mlađoj publici (young adult) sa ženskim glavnim likom. Priča u kojoj mlada žena, na pragu zrelosti mora odabrati drugačiji put za sebe od onog kojeg joj nameće represivno društvo, a pri tome, unatoč smrtnoj opasnosti za nju i sve koje voli, ima prilike doista upoznati sebe i steći naklonost starijeg muškarca koji će joj pružiti bezuvjetnu podršku i možda ljubav, mora postati globalni hit ukoliko je donekle pristojno dozirana i napisana.

 • Pročitaj cijelu recenziju Različita
 • Rating: 3.5 out of 5.

  15. Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter #7) / Harry Potter i darovi smrti (Harry Potter #7)

  (J.K. Rowling, 2007.)

  „Harry Potter i darovi smrti“, kako je pomalo zavaravajuće preveden originalni naslov „Harry Potter and the Deathly Hallows“, zadnja je knjiga u sagi o borbi dobra i zla nevinog mladog čarobnjaka i onog koji je utjelovljenje zla, Lorda Voldemorta. Njime se zaokružuje centralna preokupacija serijala, suočavanje sa i pobjeda nad smrću. Odiseja Harry Pottera počinje time što postaje Onaj-koji-je-preživio napad ubilačkom kletvom najvećeg od crnih magova, a završava Harryjevom konačnom pobjedom i doslovnim uskrsnućem, odnosno vraćanjem iz mrtvih. Voldemort nije imao šanse od samog početka.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter i darovi smrti
 • Rating: 4 out of 5.

  16. Män som hatar kvinnor (Millennium #1) / Muškarci koji mrze žene (Millennium #1)

  (Stieg Larsson, 2005.)

  Ovo je nasilni triler koji se fokusira na složenu financijsku prijevaru i zlokobnu tajnu moćne obitelji. Počinje polako, s detaljima o tome kako jedna švedska tvrtka otima državna sredstva za pokretanje lažnog poslovanja u Rusiji. Roman ubrzava kada uđe u složenost prošlosti bogate obitelji Vanger. Četrdeset godina ranije Harriet Vanger nestala je s obiteljskog privatnog otoka. Nitko je nije vidio kako odlazi, nema tragova njezina nestanka i nema leša. Njezin ujak je, međutim, uvjeren da ju je ubio član obitelji.

  Rating: 4.5 out of 5.

  17. Catching Fire (The Hunger Games #2) / Plamen (Igre gladi #2)

  (Suzanne Collins, 2009.)

  “Plamen” je nastavak “Igara gladi” koji nas vodi dublje u posljedice preživljavanja igara i mučne noćne more kojih se e Katniss ne može riješiti. Onsa se sada suočava s prijetnjom gubitka svojih najmilijih kad predsjednik Snow shvati da su neki ljudi Katnissino preživljavanje shvatili kao čin prkosa.

  Rating: 4 out of 5.

  18. Atonement / Okajanje

  (Ian McEwan, 2001.)

  “Okajanje“ je roman o moći iluzije. One koja će nas natjerati na djelovanje s tragičnim i katastrofalnim posljedicama za nas i za ostale. I one koja će nam možda donijeti iskupljenje. Saznamo na kraju da je cijeli ovaj roman jedno okajanje nečega tragičnoga što se dogodilo prije puno puno desetljeća, što se ne može promijeniti, ali kroz umjetnost, kroz književnost se možda može ispraviti i glavnim junacima dati novi život ili jednostavno – život. Nešto kao što je Quentin Tarantino napravio sa stvarnim svijetom u „Bilo jednom u… Hollywoodu“ gdje je spasio Sharon Tate brutalne smrti ili u „Nemilosrdnim gadovima“ u kojem je ubio Hitlera i spasio milijune brutalne smrti.

 • Pročitaj cijelu recenziju Atonement / Okajanje
 • Rating: 4.5 out of 5.

  19. Mockingjay (The Hunger Games #3) / Šojka rugalica (Igre gladi #3)

  (Suzanne Collins, 2010.)

  Premda se “Šojka rugalica” može činiti nedovršenom, to je dobro napisana iako vjeorjatno požurena knjiga. Za razliku od njezinih prethodnih knjiga, ovo je ratna priča, ali je akcija u njoj sporadična, nasilna i ponekad neočekivana. Mnogim čitateljima ponašanje Katniss također se može učiniti regresivnim, ali valja se sjetiti da je namjera ove knjige bila uzeti Katniss njezin osjećaj herojstva, baš kao što je rat uzeo živote ljudi oko nje.

  Rating: 4 out of 5.

  20. Cloud Atlas / Atlas oblaka

  (David Mitchell, 2004.)

  Epska saga koja je Davida Mitchellovo učinila poznatim je babuška od knjige, koja sadrži priče u pričama i koja se s bez napora proteže kroz stoljeća i žanrove. Od pomoraca iz 19. stoljeća do priče s kraja civilizacije, preko nuklearnih intriga iz 1970-ih i kloniranja, ove vrtoglave priče su delikatno međusobno povezane, naglašavajući odjeke i ponavljanja ogromne ljudske simfonije.


  21. Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter #4) / Harry Potter i plameni pehar (Harry Potter #4)

   (J,K. Rowling, 2000.)

  „Harry Potter i plameni pehar“ se događa na četvrtoj Harryjevoj godini u Hogwartsu. Škola čarobnjaštva te godine je domaćin Tromagijskom turniru na kojem se osim Hogwartsa natječu bugarska i francuska škola čarobnjaštva. Plameni pehar je taj koji odabire natjecatelje koji će predstavljati školu i, iako je odabrao sva tri, pehar natjecateljima dodaje i Harry Pottera, jer je očito netko ubacio i njegovo ime.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter i plameni pehar / Harry Potter and the Goblet of Fire
 • Rating: 4 out of 5.

  22. The Kite Runner / Gonič zmajeva

   (Khaled Hosseini, 2003.)

  „Gonič zmajeva“ Khaleda Hosseinija nam slomi srce već negdje u prvom dijelu, kada rat u Afganistanu još nije počeo u niti jednom svom obliku, a onda ga nastavi gnječiti s jedinim olakšanjem na kraju koje je saznanje da se i s takvim srcem može nastaviti živjeti. Pratimo Amirov život od relativno idiličnog odrastanja u bogatoj četvrti Kabula pa do par desetljeća kasnije kada obitelj bježi u Ameriku, a on se vraća kako bi iz razorenog  Afganistana izvukao sina svog nekadašnjeg najboljeg prijatelja.

  Rating: 4.5 out of 5.

  23. Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter #5) / Harry Potter i Red feniksa (Harry Potter #5)

  (J.K. Rowling, 2003.)

  Stvari postaju doista ozbiljne u „Harry Potter i Red feniksa“, petoj i najdužoj knjizi serijala. Iako je prethodna knjiga, „ Harry Potter i plameni pehar“ završila Voldemortovim povratkom i smrću Cedrica Diggoryja, sva van Harryjevog uskog kruga ljudi imaju problema suočiti se sa realnošću povratka Gospodara Tame. Stoga se pojavljuje Red feniksa, Dumbledoreova tajna organizacija dobrih i moćnih čarobnjaka koji se bore protiv Voldemorta i sve većeg broja Smrtonoša.

  Rating: 4 out of 5.

  24. Half of a Yellow Sun / Polovica žutog sunca

  (Chimamanda Ngozi Adichie, 2006.)

  Kada je nigerijska autorica Chimamanda Ngozi Adichie odrastala, rat u secesionističkoj pokrajini Biafri je “lebdio iznad svega”. Njezin opsežan, evokativan roman, koji je osvojio nagradu Orange, prikazuje političke i osobne borbe onih koji su zahvaćeni sukobom i istražuje brutalno nasljeđe kolonijalizma u Africi.


  25. The Emperor of All Maladies

  (Siddhartha Mukherjee, 2010.)

  “Normalne stanice su nalik jedne na druge; zloćudne stanice su zloćudne na jedinstven način.” Prilagođavajući uvodne riječi Tolstojeve “Ane Karenjine”, Siddharta Mukherjee iznosi zadivljujuću ambiciju svog proučavanja raka: ne samo podijeliti znanje onkologa koji prakticira svoje znanje, već i povesti svoje čitatelje na književno i povijesno putovanje.


  26. The Lightning Thief (Percy Jackson and the Olympians #1) / Kradljivac gromova (Percy Jackson i Olimpijci #1)

  (Rick Riordan, 2005.)

  Percy Jackson misli da je samo zločesti dječak s teškoćama u učenju i ADHD -om sve dok ne sazna da je sin Posejdona, boga mora. Dolazi u kamp za obuku, na sigurno mjesto od čudovišta gdje susreće druge polubogove. No, ubrzo saznaje da je Zeusova glavna munja ukradena i da je on glavni osumnjičeni. Da se riješi ove optužbe, odlazi u opasnu potragu ispunjenu mitološkim čudovištima kako bi pronašao pravog lopova i izbjegao rat među bogovima.


  27. Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter #6) / Harry Potter i princ miješane krvi (Harry Potter #6)

  (J.K. Rowling, 2005.)

  „Harry Potter i Princ miješane krvi“ opisuje proces u kojem svijet klizi u mrak, kada se vraća Gospodar tame, s potpunim dnom u trenutku na kraju knjige kada Snape ubije Dumbledorea. S Voldemortovim povratkom među žive saznajemo sve detalje koji su bili potrebni da se upotpuni njegova pozadinska priča. Način na koji je rascijepio svoju dušu ne bi li se učinio besmrtnim. Usporedo s time mali čarobnjaci postaju mladi čarobnjaci, iz djece se pretvaraju u mlade tinejdžere sa svim dodatnim opterećenjima koje to razdoblje u životu predstavlja.

  Rating: 4 out of 5.

  28. American Gods / Američki bogovi

  (Neil Gaiman, 2001.)

  Amerika nema svoja božanstva iz mitologije. Tlo joj nije tako plodno, mitovi se tamo ne razvijaju kao u Starom svijetu. No, u “Američkim bogovima” Neil Gaiman, Britanac, vidi ono što je nevidljivo domorocima: stara božanstva koja životare u Novom svijetu — nordijska, slavenska, irska, egipatska, vudu — koje su donijele generacije imigranata i potom su ostavljene da umru na neplodnom tlu. Gaiman im pomaže da obnove stare mitove, a pokazuje nam da čak i tamo mogu imati svoju staru moć.


  29. The Tipping Point / Točka preokreta

  (Malcolm Gladwell, 2000.)

  Malcolm Gladwell istražuje fenomene od prodaje cipela do stope kriminala kroz leću epidemiologije, čime je dosegnuo i vlastitu prijelomnu točku kada je postao zvjezdani intelektualac i pokrenuo val neobičnih studija o suvremenom društvu. Često ga optužuju za pretjerano pojednostavljivanje i odabiranje primjera koje potvrđuju njegove teze, ali njegovi su idiosinkratični bestseleri pomogli u oblikovanju kulture 21. stoljeća.


  30. Little Fires Everywhere / Mali požari posvuda

  (Celeste Ng, 2017.)

  U fikciji uvijek ima problema. Ng počinje s bogatim Richardsonovima, nakon što im je netko zapalio kuću. Troje starije djece odmah okrivljuje mlađu curu – obiteljsku šašavicu, čiji je nestanak upadljiv. To upada u oči, ali možda neće biti tako. Problem nije u identitetu krivca, koji se naravno skriva do samog kraja, već u tome što se zločin čini duboko nemotiviranim.


  Napiši prvi komantar

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.