Najbolje domaće serije svih vremena, a i ovdje mislimo na sve serije nastale u bivšoj Jugoslaviji i zemljama koje su nakon nje ostale prate trend svjetske produkcije utoliko što doživljavamo vrhunac i domaće produkcije. U njoj prednjači Srbija u kojoj je u trećem desetljeću 21. stoljeća nastupila hiperprodukcija kako bi se zadovoljila potreba za programom njenih brojnih domaćih TV kanala. Ambicija velike TV produkcije je počela s „Montevideo, Bog te video!“ Dragana Bjelogrlića, koji je ljestvicu podigao još više sa „Senke nad Balkanom“. “Tajkun” i “Crna svadba” prate temu balkanskog crnila i mraka.

No, volimo mi i naše stare serije. “Kamiondžije”, “Vruć vetar”, “Grlom u jagode”, “Otpisani”, “Smogovci”, “Sivi dom” i “Bolji život” su i danas rado gledane domaće serije. Ako to nije dovoljno nostalgično, tu je i „Crno-bijeli svijet“, serija koja se zbiva u prostoru i vremenima u kojemu su se one navedene snimale. Da nije sve bilo crno-bijelo, nego u različitim nijansama sive, pokazuje serija „Prosjaci i sinovi“, jedna od prvih domaćih serija u boji, koja je zabranjena 1971. kada je snimljena, pa emitirana 1984., te postala jedna od najpopularnijih naših serija.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koje su najvažnije domaće serije svih vremena. Uzeli smo u obzir gledanost svake serije (prema IMDb-u), njenu popularnost (prema IMDb-u), našu ocjenu, broj nominacija i osvojene nagrade (prema IMDb-u), te mjesta na raznim listama najboljih serija.

1

Senke nad Balkanom

4.5/5

2017-2019., Srbija

Autor: Dragan Bjelogrlić

Uloge: Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović

Kriminalistički, Povijesni

„Senke nad Balkanom“ ima sve – policijske detektive, zamršeni slučaj, kriminalce s dna kace, političare, historijske ličnosti, tajne službe, mističnu auru, autentični povijesni period, te svetu relikviju koja pokreće radnju i za sobom ostavlja krvavi trag. Rijetko je ambiciozan projekt na našim tržištima i s oduševljenjem ćemo primijetiti kako je uspio. Svjetski, a balkansko.

Pogledaj na:
RTL play
2

Vratiće se rode

4.5/5

2007., Srbija

Autori: Dragan Bjelogrlić, Goran Bjelogrlić, Branimir Brstina

Uloge: Dragan Bjelogrlić

Kriminalistički, Povijesni

Oporost kojom bazde „Vratiće se rode“ dolazi iz kriminalnog miljea kojim se bavi. Sitni kriminalci koji vrte neku robu i glume frajere po kafićima nam ne mogu ponuditi neku aspiraciju. Švaba i Ekser, Nikola Đuričko i Dragan Bjelogrlić se snalaze najbolje što mogu s onim što imaju, dok mogu birati samo među lošim i lošijim odlukama.

Pogledaj na:
RTL play
3

Vruć vetar

4.5/5

1980., Jugoslavija (Srbija)

Autori: Siniša Pavić, Ljiljana Pavić

Uloge: Ljubiša Samardžić, Bora Todorović

Komedija

Borivoje Šurdilović (Ljubiša Samardžić) zvani Šurda dolazi iz dubokog juga Srbije u Beograd kod ujaka i babe kako bi ostvario svoje, kako se ono kažu, ambicije. Kako tomu nije niti vrijeme niti mjesto, tako se nižu apsurdne situacije zbog kojih je serije stekla veliku popularnost, jer tako je bilo i u stvarnosti. Ne samo kod nas nego je bila serija godine u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, a Samardžić postao velika zvijezda.

4

Kamiondžije

4.5/5

1972., Jugoslavija (Srbija)

Autor: Gordan Mihić

Uloge: Miodrag Petrović Čkalja, Pavle Vuisić

Komedija

Lagana komedija s radničkim srcem, serija „Kamiondžije“ je zrcalila sve one nedaće i muke običnog čovjeka koji je živio jugoslavenski povijesni trenutak početkom 1970-ih. Svi problemi s kojima se Paja i Jare susreću ne mogu i neće biti riješeni, ali život je lakši i ljepši zato što imaju jedan drugoga. Oni su partneri u vožnji kamiona, ali dobro srce i narav su ono što ih, prije svega, čini ljudima.

Pogledaj na:
YouTube
5

Tajkun

3.8/5

2020., Srbija

Autor: Đorđe Milosavljević

Uloge: Dragan Bjelogrlić, Tihana Lazović

Triler, Drama

„Tajkun“ je jedna od onih serija nakon koje se gase televizori, jer se nema više što gledati. Dragan Bjelogrlić igra Vladana Simonovića, tipa koji se domogao bogatstva 1990-ih pa postao najomraženija osoba u Srbiji. Sada su ga novi političari i moćnici stavili na listu za odstrel kako bi međusobno podijelili njegovo carstvo. Svi su mu neprijatelji, ostaje sam da se bori za život i za ono što mu nepravedno pripada. Pogledaj na:

Pogledaj na:
RTL play
6

Bolji život

4.2/5

1987-1991., Jugoslavija (Srbija)

Autori: Siniša Pavić, Ljiljana Pavić

Uloge: Marko Nikolić, Svetlana Bojković

Drama, Komedija

Stvarnost se u bivšoj državi prikazivala jedino u fikciji pa je serija „Bolji život“ bila dugovječna (82 epizode) i ludo popularna jer nam je bio potreban kakav-takav doticaj sa stvarnošću. Popadići, peteročlana obitelj urbane srednje klase se suočavala sa svim onim problemima s kojima smo se i mi. Ispada da se i dalje suočavamo s njima, jer su i reprize ludo gledane bez obzira na kojim regionalnim televizijama se prikazivale.

7

Grlom u jagode

4.5/5

1976., Jugoslavija (Srbija)

Autori: Rajko Grlić, Srđan Karanović

Uloge: Branko Cvejić, Bata Stojković

Komedija, Drama

„Grlom u Jagode“ dokazuju koliko je nostalgija jaka stvar, jer su 1970-ih već furale nostalgiju za 1960-im. No, nije samo to, upečatljivi likovi i autorski dvojac Grlić-Karanović su stvorili cijeli jedan svijet koji možda nije niti postojao baš na takav način, ali mu se i danas rado vraćamo. Svijet jednostavno djeluje puno jednostavnije kada si srednjoškolac i student.

Pogledaj na:
Daily Motion
8

Crna svadba

4/5

2021., Srbija

Autor: Strahinja Madžarević

Uloge: Uliks Fehmiu, Nikola Kojo

Detektivski, Horor, Triler

Vlaška magija vlada srpskom provincijom. Crna svadba je obred u kojem se prerano umrli mladi neženja pokapa u svadbenom odijelu dok ga ispraća djevojka odjevena u vjenčanicu. Saznat ćemo kakve to ma veze s čudnovatim masakrom koji je počinio Slavko Štimac. Morat ćemo razumjeti koje to mračne sile rade u pozadini ljudskih života i tjeraju ih u propast. Detektivi i psihologinja pokušavaju naći odgovore na pitanja na koja jedan monah već ima odgovore.

Pogledaj na:
RTL play
9

Crno-bijeli svijet

4.3/5

2015-2021., Hrvatska

Autori: Goran Kulenović, Igor Mirković

Uloge: Filip Riđički, Slavko Sobin

Komedija, Drama

Nostalgija je temelj serije „Crno-bijeli svijet“, likovi i zapleti bi se mogli odvijati bilo kada i bilo gdje. Svaka je epizoda nazvana prema jednoj poznatoj domaćoj pjesmi ili albumu, uglavnom iz 1980-ih. Naše emocionalno prepoznavanje pjesama i likova iz 1980-ih kada se serija zbiva su pretpostavka za njeno funkcioniranje. U redu, kaže naša emocionalna memorija, znamo da je nekada bilo bolje, odvedite nas onda tamo.

Pogledaj na:
HRTi
10

Otpisani

4.3/5

1974-1975., Jugoslavija (Srbija)

Autori: Dragan Marković, Siniša Pavić

Uloge: Dragan Nikolić Voja Brajović

Ratni, Triler

Balkanski prkos, hrabrost i inventivnost se suprotstavljaju nacističkom ratnom stroju u okupiranom Beogradu. „Otpisani“ su postali kultna serija ne samo zbog svoje stvarnim događajima inspirirane borbe malih protiv velikih, nego što je ta borba upakirana u paket s licem Dragana Nikolića i Voje Brajovića u naponu snage, te modernim soundtrackom.

Pogledaj na:
YouTube
11

Bitange i princeze

4.3/5

2005-2010., Hrvatska

Autor: Goran Kulenović

Uloge: Mila Elegović, Rene Bitorajac

Komedija

„Bitange i princeze“ strašno podsjećaju na nešto što bi netko smislio kada bi htio napraviti nešto kao hrvatsku verziju „Prijatelja“. No, bez obzira što se opire bilo kojem drugom pokušaju opisa, serija ima svoje blistave trenutke u pisanju i izvedbi pravog domaćeg urbanog sitcoma kojem, zapravo, nema premca, jer ostalo je u ponudi uglavnom čobanski humor za široku publiku.

Pogledaj na:
HRTi
12

Crni Gruja

4.1/5

2003., Srbija

Autor: Aleksandar Lazić

Uloge: Sergej Trifunović, Boris Milivojević

Komedija, Povijesni

Srpska povijest, odnosno srpski odnos prema vlastitoj historiji, silno treba seriju poput ove koja se sprda s nacionalnim mitovima s početka 19. stoljeća kada je sazrela ideja da se narod konačno oslobodi vladavine Turaka. Pokvarenjaci i idioti su zapravo likovi koji nastanjuju zemlju 200 godina nakon događaja koje serija opisuje, samo su spretno preneseni u vrijeme u kojem više nikome ne mogu nauditi.

Pogledaj na:
YouTube
13

Smogovci

4.4/5

1982-1997., Jugoslavija (Hrvatska)

Autori: Hrvoje Hitrec. Milivoj Puhlovski

Uloge: Ivica Zadro, Damir Šaban

Komedija, Drama

„Smogovci“ su počeli kao ekranizacija istoimenog romana za mlade Hrvoja Hitreca da bi dobili svoj vlastiti život koji se ispreplitao s drugim romanima u serijalu o pustolovinama zagrebačke obitelji Vragec i njihovih prijatelja. Daju nevini dječji pogled na situacije iz svijeta odraslih, jer se isprva šest dječaka Vragec mora samo snalaziti s obzirom da nemaju oca, a mama mora raditi u Njemačkoj kako bi prehranila obitelj.

Pogledaj na:
YouTube
14

Naše malo misto

4.6/5

1970-1971., Jugoslavija (Hrvatska)

Autor: Miljenko Smoje

Uloge: Karlo Bulić, Asja Kisić, Boris Dvornik

Komedija, Drama

Vjerojatno najpopularnija hrvatska serija, „Naše malo misto“ ima sve elemente da to stvarno tako i bude. Svoj humor temelji na suprotnostima – dalmatinskog mentaliteta i socijalističke ideologije, malog čovjeka i velike države, tradicije i civilizacije, juga i sjevera. Miljenko Smoje je tu napravio i svoje najbolje djelo i svojim jedinstvenim pogledom i stilom opisao i pokazao ono što su svi ostali samo nazirali.

Pogledaj na:
HRTi
15

Ubice mog oca

4.1/5

2016.-, Srbija

Autori: Predrag Antonijević, Nataša Drakulić

Uloge: Vuk Kostić, Tihomir Stanić

Kriminalistički, Triler, Drama

Inspektor Aleksandar Jakovljević već pet sezona istražuje složene slučajeve ubojstva u srpskoj prijestolnici dok duh i misterij ubojstva njegovog oca lebdi na njim. „Ubice mog oca“ koristi klasični recept američke detektivske serije (uključujući i odjel za forenziku) koja svoju istragu polako rasteže cijelu sezonu i to čini vrlo efektno.

Pogledaj na:
RTL play
16

Porodica

3.6/5

2021., Srbija

Autor: Bojan Vuletić

Uloge: Boris Isaković, Mirjana Karanović, Milan Marić

Biografski, Drama

Hrabri Boris Isaković je nakon Ratka Mladića (u filmu „Quo vadis, Aida?“) odglumio i Slobodana Miloševića u seriji „Porodica“ koja prati psihozu posljednjih 48 sati u domaćinstvu Miloševićevih prije nego li su ga isprašili u Haag. Ovo je veliki Isakovićev doprinos u istjerivanju demona novije srpske historije.

Pogledaj na:
RTL play
17

Sivi dom

4.4/5

1986., Jugoslavija (Srbija)

Autori: Gordan Mihić, Darko Bajić

Uloge: Bata Živojinović, Dragan Nikolić

Drama

Serija „Sivi dom“ je ozbiljan rad kojim se pokušalo objasniti koji je razlog dolaska mladih osoba u jednu kazneno-popravnu ustanovu, što ih drži tamo i zašto se vraćaju kriminalu. Kao takva, postala je kult serija, jer je posredno ili neposredno opisivala probleme mladih u društvu koje ne dozvoljava mladima općenito da budu ono što jesu.

Pogledaj na:
Vimeo
18

Južni vetar

4.1/5

2020., Srbija

Autor: Miloš Avramović

Uloge: Miloš Biković, Miodrag Radonjić

Kriminalistički, Triler, Drama

Popularnost stvarno dobrog kriminalističkog filma je potaknula autorsku ekipu na širenje početne priče i snimanje serije. Film je poslužio kao materijal za prve četiri epizode, a onda, uz promjenu nekih glumaca (Predrag Miki Manojlović umjesto Dragana Bjelogrlića kao Car), je snimljeno još 10 epizoda u kojima Maraš izlazi iz zatvora, a sada Beograd služi kao distribucijski centar za bolivijski kokain na putu u Zapadnu Europu.

Pogledaj na:
RTL play
19

Prosjaci i sinovi

4.1/5

1971., Jugoslavija (Hrvatska)

Autor: Ivan Raos

Uloge: Fabijan Šovagović, Rade Šerbedžija

Drama

Smiješna zato što je istinita, serija „Prosjaci sinovi“ savršeno opisuje dinarski mentalitet u koji se davno usadilo uvjerenje kako se rad ne isplati, te da lopovluk i šverc stvaraju najbolji stil života – u se, na se i poda se. Zabranjena je odmah nakon snimanja, usred Hrvatskog proljeća zbog danas teško dokučivih razloga (s jedne strane uzdiže taj narodni mentalitet, ali se i sprda s njim, no, daleko je od prikaza socijalističkog čovjeka pa valjda to) i prikazana tek 1984.

Pogledaj na:
YouTube
20

Besa

4.4/5

2018.-, Srbija

Autori: Tony Jordan, Mladen Matičević, Igor Stoimenov

Uloge: Radivoje Bukvić

Triler, Drama

S britanskim scenaristom i producentom Tony Jordanom je „Besa“ jedan rijedak proizvod koji ima ambiciju biti na razini britanskih serija. Priča je, pak, jedinstveno balkanska. Besa je ta veza, kod Albanaca jača od obećanja, koja se ne krši niti kad je vlastiti život u pitanju, bez obzira kome se daje. Kada jedan običan obiteljski čovjek sudjeluje u prometnoj nesreći u kojoj strada kćer albanskog narko bosa, stavlja se u njegovu službu kako bi sačuvao živote svoje obitelji.

Pogledaj na:
RTL play
21

Gruntovčani

4.5/5

1975., Jugoslavija (Hrvatska)

Autor: Krešo Golik

Uloge: Martin Sagner, Smiljka Bencet

Komedija, Drama

Dobri, pošteni i naivni Dudek ne vlada profesionalnim vještinama, zna od svega po malo pa pomaže po selu, ali uvijek u doticaju mutnim poslovima u koje su upleteni oni bogati i moćni izvlači kraći kraj. U zadnjoj epizodi će se uputiti na rad u Njemačkoj, jer ne vidi perspektivu u ovakvim odnosima u društveno-političkom sustavu. Serija je pisana i snimana u prvoj polovici 1970-ih i namjerno ima veze s prostorom i vremenom u kojem još uvijek živimo.

Pogledaj na:
HRTi
22

Velo misto

4.5/5

1980., Jugoslavija (Hrvatska)

Autor: Miljenko Smoje

Uloge: Boris Dvornik, Zdravka Krstulović

Povijesni, Drama

Miljenko Smoje s velikim budžetom seli iz malog mista u velo misto. K tome još i u boji. U te dvije njegove serije se nalazi sve ono najbolje što možemo misliti o Dalmaciji, a to je puno, a to su njezini ljudi. Njegova kronika Splita u prvoj polovici 20. stoljeća ima povijest Hajduka kao sidrište dok se mijenjaju države i politički sustavi. HŽV!

Pogledaj na:
HRTi
23

Otvorena vrata

4.6/5

1994-2014., Srbija

Autori: Biljana Srbljanović, Miloš Radović

Uloge: Vesna Trivalić, Milan Gutović

Komedija

Recept humorističnog lijeka za svakodnevicu su koristila i „Otvorena vrata“, ali je ovdje humor način bijega, a ne suočavanja sa svakodnevicom. Sredinom devedesetih je stvarnost bila drugačija od one s kojom se suočava obitelj samohrane umjetnice dok ona pokušava biti shvaćena sa svojim nemogućim projektima, a djeca pokušavaju navigirati životom u kojem su problemi zdravstveni, ljubavni i poslovni.

Pogledaj na:
YouTube
24

Top lista nadrealista

4.7/5

1984-1991., Jugoslavija (Bosna i Hercegovina)

Autori: Nenad Janković, Zenit Đozić

Uloge: Nenad Janković

Komedija

„Top lista nadrealista“ je briljirala u momentima kada je zrcalila apsurdnu stvarnost oko nas, stoga se i smatra da su neki od njenih skečeva proročanski. Isto kao što se svima činilo da se prosječan Bosanac ne mora truditi, dovoljno je samo da progovori i bit će smiješan, tako se i činilo da se oni u TLN ne moraju truditi, dovoljno je da kažu i pokažu ono što primjećuju oko sebe.

Pogledaj na:
YouTube
25

Jutro će promeniti sve

4.5/5

2018., Srbija

Autori: Goran Stanković, Vladimir Tagić

Uloge: Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković

Drama

Život 30-i-kusur-godišnjaka u Beogradu kakvim prikazuje „Jutro će promeniti sve“ budi slatko-tužne osjećaje, sevdah za one koji su premladi da bi ga osjećali. Ali tako je to na ovim prostorima, možda s 30 još uvijek živimo s roditeljima, nemamo posao, niti perspektivu stvarnog života, ali dobro znamo sve o životnim razočaranjima, teškim osjećajima, krizama i svim emocionalnim problemima koje nosi zrelost.

Pogledaj na:
RTL play
26

Grupa

3.7/5

2019., Srbija

Autori: Uroš Tomić, Dragan Đurković

Uloge: Igor Benčina, Vojin Ćetković

Kriminalistički, Drama

Grupni mentalitet nasuprot individualnom jest u zapletu mnogih velikih priča. Serija „Grupa“ će suprotstaviti mentalitete tri grupe – policije, kriminalaca i mladih ulovljenih u unakrsnu vatru. U svemu tome individue iz svih triju grupa pokušavaju sačuvati obraz, razum ili tek goli život. Vrlo mračno, poput vremena i prostora koje nastanjuju ovi likovi.

Pogledaj na:
RTL play
27

Državni posao

4.7/5

2012.-, Srbija

Autori: Dimitrije Banjac, Nikola Škorić, Dejan Ćirjaković

Uloge: Dimitrije Banjac

Komedija

„Državni posao“ ima svoju najvažniju kvalitetu prije u upornosti nego li u sadržaju. Iako, inspiracija za svaki od sada preko 1.700 skečeva jest u svakodnevici koja daje puno materijala za satirični sadržaj. Tri lika sjede u sobi u neimenovanoj državnoj firmi i komentiraju dnevne događaje. Tako i zamišljamo rad u državnoj firmi. Uhljebistan susreće Apsurdistan.

Pogledaj na:
YouTube
28

Montevideo, Bog te video!

4.2/5

2012., Srbija

Autor: Dragan Bjelogrlić

Uloge: Miloš Biković, Petar Strugar, Predrag Vasić

Povijesni, Drama, Komedija

S „Montevideo, Bog te video!“ je Dragan Bjelogrlić pokazao kako se radi kvalitetna komercijalna produkcija na domaćem terenu. Slobodnim načinom pričajući priču o tome kako se Jugoslavenska nogometna reprezentacija pripremala za prvo ikada Svjetsko nogometno prvenstvo u Urugvaju 1930. godine je postigao nekoliko važnih pogodaka. Još važnije, ostvario je asistencije koje su tržište otvorile sličnim naslovima.

29

Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo

4.4/5

1988, Jugoslavija (Crna Gora)

Autor: Živko Nikolić

Uloge: Veljko Mandić, Drago Malović

Komedija

Još se ne zna je li Đekna umrla, ali po svoj prilici nikada neće. Dok god se ljudi sjećaju barem ovog nezaboravnog naslova živjet će u kolektivnoj svijesti svih naroda bivše Jugoslavije. Radosav, Ljeposava, Mišur, Joka i ostali stanovnici će još dugo nastanjivati sela u općini Šavnik u crnogorskim planinama zahvaljujući Živku Nikoliću, najboljem redatelju kojeg je Crna Gora dala.

Pogledaj na:
YouTube
30

Ljubav, navika, panika

4.1/5

2005-2007., Srbija

Autori: Nebojša Romčević, Slobodan Šuljagić

Uloge: Jelisaveta Sablić, Nikola Simić

Komedija

Svakodnevne situacije se često zakompliciraju, kako u životu, tako i u humorističnoj seriji „Ljubav, navika, panika“. Roditelji (Nikola Simić, Jelisaveta Sablić) su rastavljeni, ali im je jeftinije da nastave živjeti zajedno. Dvije kćerke (Marija Karan, Mirka Vasiljević) žive s njima, ali imaju svoje živote. Tu su i pacijenti (mama je psihijatrica) koji prolaze kroz kuću i stvari čine uzbudljivima kada god pređu u kolotečinu.

Pogledaj na:
YouTube
31

Novine

4/5

2016-2020., Hrvatska

Autori: Ivica Đikić, Dalibor Matanić

Uloge: Branka Katić Aleksandar Cvjetković

Drama

Novinar Ivica Đikić kao scenarist upisuje svoja osobna iskustva u priču o borbi riječke novinske redakcije protiv korupcije zanata uslijed dolaska novog vlasnika, građevinskog krkanskog tajkuna. Dalibor Matanić režirao je “Novine” inspiriran tada aktualnim valom tzv. nordic noira, skandinavskih žanrovskih serija. U konačnici, “Novine” su živjele tri sezone i postale prva hrvatska serija prodana Netflixu. (VG)

Pogledaj na:
NetflixHRTi
32

Područje bez signala

4.2/5

2021., Hrvatska

Autori: Ankica Jurić Tilić, Dalibor Matanić

Uloge: Rene Bitorajac, Krešimir Mikić

Drama

Dalibor Matanić ponovo u svijetu serija, ovog puta kao redatelj adaptacije romana Roberta Perišića, moderne psihološke drame koja secira karaktere i slojeve hrvatskog društva kroz priču o dva različita muškarca iz Zagreba. Oni odlaze u provinciju oživjeti tvornicu turbina, ali usput ožive duhove i traume vlastite i tuđe prošlosti. Uz Renea Bitorajca, Krešimira Mikića i Tihanu Lazović, našlo se mjesta i za legendarnog Slavka Štimca. (VG)

Pogledaj na:
HRTi
33

Lud, zbunjen, normalan

3.4/5

2007-2021., Bosna i Hercegovina

Autor: Feđa Isović

Uloge: Mustafa Nadarević, Moamer Kasumović

Komedija

“Lud, zbunjen, normalan“ je, možda najpopularnija domaća serija i sigurno najdugovječnija humoristična serija s 12 sezona i 309 emitiranih epizoda na tri nacionalne televizije. Banalne situacije i slabašno karakterizirani likovi su okvir za prizeman humor koji mogu shvatiti svi, privući će mnoge, te odbiti one koji od televizije očekuju više. Glavna zvijezda je Mustafa Nadarević, čijom smrću je serija, s pravom, prestala sa snimanjem i emitiranjem prije planiranog kraja pa nismo nikada saznali što se dogodilo s glavnim likovima serije, muškim članovima obitelji Fazlinović. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
YouTube
34

Odmori se, zaslužio si

3.6/5

2006-2014., Hrvatska

Autori: Goran Tribuson, Snježana Tribuson, Neven Hitrec

Uloge: Ivo Gregurević

Komedija

Hrvatski sitkom koji je živio čak pet sezona, u više od 70 epizoda i ponekad prestizao popularnost TV Dnevnika – projekt koji su skovali Goran i Snježana Tribuson pred kamerama su izveli Ivo Gregurević, Goran Navojec i Vera Zima, kao tipična hrvatska anti-hero obitelj. Obitelj Kosmički je u vječnom sukobu sa susjedima mesarima, ali prije svega sa samima sobom. (VG)

Pogledaj na:
HRTi
35

Kalup

4.3/5

2020., Srbija

Autori: Bojana Maljević, Miodrag Majić

Uloge: Nada Šargin, Mišo Obradović

Kriminalistički, Drama

Mini serija scenarista i redatelja Vuka Ršumovića, koja se bavi fenomenom “nestalih beba”, urbanom legendom o prodaji beba iz rodilišta, pod krinkom njihove lažne smrti pri porodu. Legenda se počela širiti Jugoslavijom 1970-ih, a onda se ispostavila mračnom praksom koja se događala desetljećima. Serija, morbidno nazvana “Kalup”, po kalupima u kojima se čuvaju tkiva s obdukcija, drama je o roditeljima koji pokušavaju doći do istine i privatnom detektivu koji im pomaže prokrčiti džunglu ljudskog zla, korupcije i pohlepe. (VG)

Pogledaj na:
RTL play
36

Kljun

3.6/5

2021., Srbija

Autori: Milorad Milinković, Srđan Dragojević

Uloge: Ivana Vuković, Ljiljana Blagojević

Kriminalistički, Drama

Srpska inačica nordijskog noira, samo umjesto u norveške selendre, smještena u Suboticu, grad poznat po samoubojstvima i atmosferičnoj vojvođanskoj depresiji. Naslov serije – Kljun – prezime je policajke Sonje koja u toj mračnoj statistici suicida pronalazi slučaj koji smrdi na ubojstvo, uvelike zahvaljujući svom posebnom daru snažne intuicije. Intriga i istraga, uz nadrealne “SF” elemente, u režiji Jelene Gavrilović i Uroša Tomića, poznatima po seriji “Grupa”. (VG)

37

Jelenko

4.4/5

1981., Jugoslavija (Hrvatska)

Autori: Maja Gluščević, Obrad Gluščević

Uloge: Milan Luketić, Ramiz Pašić

Dječji, Drama

Domaća verzija “Bambija”, sa skupinom djece koja usvajaju malu šumsku životinju (za potrebe serije posuđene iz zagrebačkog Zoo vrta) i roditeljima koji paralelno žive neke svoje, odraslije živote. Autorski serijal Maje i Obrada Gluščevića, koji su napisali i režirali polusatne epizode za TV zagreb, obilježio je odrastanje generacija koje su svoje klinačke oči držali zalijepljene za male ekrane tijekom 1980-ih. (VG)

Pogledaj na:
YouTube
38

Pozorište u kući

4.2/5

1972-1984., Jugoslavija (Srbija)

Autor: Dejan Ćorković

Uloge: Đuza Stojiljković, Stanislava Pešić

Komedija

“Pa boga mu poljubim, dokle će to tako? Dokle će u ovoj kući da popuje svatko?” pjevušio je Vlastimir Đuza Stojiljković, superstar humoristične TV serije “pozorište u kući”, superpopularne zabave s malih ekrana koja je krenula u prvoj polovini 1970-ih, a onda se s novim sezonama i rimejkovima nastavila do novog milenija. Sitkom o obitelji Petrović i tipičnom životu sedamdesetih, problemima s fićom, kućnim pomoćnicama i svakodnevicom u beogradskom naselju Karaburma. (VG)

Pogledaj na:
YouTube
39

Kuda idu divlje svinje

4.2/5

1971., Jugoslavija (Hrvatska)

Autor: Ivo Štivičić

Uloge: Ljubiša Samardžić, Fabijan Šovagović,

Ratni, Drama

Povijest je opisuje kao prvu hrvatsku igranu TV seriju, napisanu i snimljenu isključivo za male ekrane, još 1971. godine. Ljubiša Samardžić i Fabijan Šovagović oduševljavali su u priči o avanturama krijumčarskih bandi u okolici Zagreba, između 1941. i 1943. godine, monumentalnom djelu koje je bilo politički kontroverzno (lik domobrana kao pozitivca), ali i neopisivo popularno među gledateljima gladnih lokalnih atraktivnih TV sadržaja. (VG)

Pogledaj na:
HRTi
40

Ljubav na seoski način

4.4/5

1970., Jugoslavija (Srbija)

Autori: Dušan Savković, Dragoslav Lazić

Uloge: Dragan Zarić

Komedija

Milorad, stric Gvozden, deda Paun i bogata udavača Radmila – u skladu s naslovom, “Ljubav na seoski način” putovanje je u “egzotični” svijet srpskog sela 1970. godine, tada iznimno popularna humoristična serija u programu TV Beograd. Sukob sela i grada, ljubavi i pohlepe bio je toliki hit da su snimili i filmski novogodišnji specijal, nastavak nazvan “Milorade, kam bek”. (VG)

Pogledaj na:
YouTube

NAŠA PREPORUKA

_
41

Dnevnik velikog Perice

4.1/5

2021., Hrvatska

Autor: Albino Uršić

Uloge: Živko Anočić, Mirjana Bohanec Vidović

Komedija

Nitko nije mogao očekivati da će klasik Kreše Golika, film “Tko pjeva zlo ne misli” (1970) svoj nastavak dobiti 40 godina kasnije – i to u obliku Tv serije! Tridesetak godina nakon filma, pratimo dolazak 1960-ih u Jugoslaviju, a s njom i invaziju zapadnjačkog modernizma u sve pore života; modu, glazbu, politiku… Razvoj Zagreba, plesnjaci, politička turbulencija i sudbine glavnih junaka izgubljenih između napretka budućnosti i nevinosti prošlosti. (VG)

Pogledaj na:
HRTi
42

Vreme zla

3.7/5

2021., Srbija

Autor: Goran Šušljik

Uloge: Nada Šargin ,Goran Šušljik, Goran Bogdan

Povijesni, Drama

Ambiciozna kostimirana drama u post-”Senke nad Balkanom” trendu (serije dijele i redatelja Ivana Živkovića), samo bliže događajima iz Drugog svjetskog rata i s kontroverznom literarnom podlogom, knjiškom trilogijom Dobrice Ćosića. Hrvatski glumac Goran Bogdan u jednoj od glavnih uloga vodi nas na povijesno putovanje, natrag sve do rađanja jugoslavenskog komunističkog pokreta i sukoba s domaćim i njemačkim neprijateljima, u vrhunski stiliziranom TV epu. (VG)

43

Zakon!

4.2/5

2009., Hrvatska

Autori: Zoran Lazić, Tonči Kožul

Uloge: Stojan Matavulj, Robert Ugrina,

Komedija

Zvali su ga i “hrvatski South Park”, a ovaj neobični, satirični hrvatski sitkom autora Zorana Lazića i Tončija Kožula oslikavao je hrvatsko društvo 2008. godine kroz avanture dvojice policajaca u izmišljenom naselju Svetkovina. Buddy buddy komediju vode Stojan Matavulj kao Zdravko i Robert Ugrina kao Mateo, policajci u borbi protiv pljački, otmica, automobilske mafije, CD piratstva i mitskih čudovišta. (VG)

Pogledaj na:
HRTi
44

Državni službenik

4.1/5

2019-2022., Srbija

Autori: Predrag Gaga Antonijević, Dimitrije Vojnov

Uloge: Milan Marić, Igor Đorđević

Triler, Drama

U stilu modernih, nabrijanih američkih TV serija, snimljena je srpska saga o agentima nacionalne obavještajno-sigurnosne agencije; adrenalinski, koliko i dramski pogled u svijet tajnih službi, prvi put predstavljen u jednoj ovakvoj žanrovskoj televizijskoj formi. Predrag Antonijević i Dimitrije Vojnov zamiješali su akciju, dramu, krimić i triler, CIA-u, Ruse i Albance, sve u holivudsko-balkanski hit-koktel. (VG)

Pogledaj na:
RTL play
45

Močvara

3.4/5

2020.-, Srbija

Autori: Milena Marković, Oleg Novković

Uloge: Goran Bogdan, Stefan Trifunović

Triler, Drama

U stilu modernih, nabrijanih američkih TV serija, snimljena je srpska saga o agentima nacionalne obavještajno-sigurnosne agencije; adrenalinski, koliko i dramski pogled u svijet tajnih službi, prvi put predstavljen u jednoj ovakvoj žanrovskoj televizijskoj formi. Predrag Antonijević i Dimitrije Vojnov zamiješali su akciju, dramu, krimić i triler, CIA-u, Ruse i Albance, sve u holivudsko-balkanski hit-koktel. (VG)

Pogledaj na:
RTL play
46

Vikend sa ćaletom

4/5

2021., Srbija

Autor: Miroslav Momčilović

Uloge: Nenad Jezdić, Vasa Vraneš, Bane Vidaković

Kriminalistički, Drama, Komedija

Srpski dramedy, gorka komedija koja se oslanja na likove iz srpskih mafijaških dokumentaraca – jedan od takvih arhetipa pretvoren je u glavnog lika ovog serijala koji je zaživio i u igrano-filmskom obliku, lika sredovječnog krimosa Kašike. U danima koje provodi sa svojim malim sinom, dijeli mu esencijalne životne mudrosti, oslonjene o glavnu maksimu: “U životu ili jašeš ili te drugi jašu”. (VG)

47

Kalkanski Krugovi

3.9/5

2021., Srbija

Autor: Đorđe Milosavljević

Uloge: Vojin Ćetković, Žarko Laušević, Ivana Zečević

Triler, Horor, Drama

Kalkan je kreč, kojim su iscrtavali krugove oko prostora u kojima su getoizirali oboljele od gube. U ovoj seriji, još jednom žanrovskom složencu trilera, misterije i horora, kalkan je materijal u rukama redatelja Milana Karadžića – on gradi priču o arhitektu koji zbog problematične kćeri odlazi na selo. Ali tamo, umjesto pomirbe i iskupljenja nalazi gramzivog poduzetnika i šumu koja krije sto godina staru tajnu… (VG)

Pogledaj na:
RTL play
48

Uspjeh

3.9/5

2019., Hrvatska

Autor: Marjan Alčevski

Uloge: Uliks Fehmiu, Filip Mayer, Iva Mihalić

Triler, Kriminalistički, Drama

Pobjednički scenarij s prvog regionalnog HBO-ovog natječaja za dramske serije rezultirao je “Uspjehom”, jednom od prvih serija modernog tipa na ovom području, štoviše trilera koji se usudio biti mračniji od drugih. Oskarovac Danis Tanović režirao je šest epizoda o slučajnom susretu četiri potpunih stranaca, povezanih nasiljem i potonućem u mračnu stranu zagrebačke metropole. (VG)

49

U registraturi

4.3/5

1974., Jugoslavija (Hrvatska)

Autor: Joakim Marušić

Uloge: Ljubica Jović, Rade Šerbedžija

Drama

Ante Kovačić napisao je roman još krajem 19. stoljeća, a onda je 1974. došla i TV serija, apsolutni hit koji se reprizirao sljedećih nekoliko desetljeća, savršeno oslikavajući mentalitet ovih prostora. U središtu pažnje je Rade Šerbedžija kao Ivica Kičmanović, arhetip naivnog mladića sa sela, koji dolazi u veliki grad po obrazovanje, ali prije svega nalazi oholost, zlobu i licemjerje urbane gospode. (VG)

Pogledaj na:
YouTube
50

Počivali u miru

4.1/5

2013-2018., Hrvatska

Autor: Goran Rukavina, Koraljka Meštrović

Uloge: Judita Franković, Dragan Despot

Drama

Stilski i narativno, bila je to suvremena inovacija u hrvatskim dramskim TV serijama, s režijom Kristijana Milića i Gorana Rukavine, koji je seriju napisao s Koraljkom Meštrović i Dariom Vinceom, stvarajući intrigantan svijet skriven u podzemlju hrvatskog društvenog mainstreama. Kroz tri sezone, pratimo sukob ambiciozne mlade novinarke (Judita Franković) s političkim ubojicama, tajanstvenim istarskim kultom i zagrebačkom mafijom. (VG)

Pogledaj na:
HRTi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.