Posljednja izmjena 19/10/21 by Ivan Palijan


1. The Last of Us

(2013., PS3)

Količina detalja koja je ubačena u „The Last of Us“ ostavlja bez daha. Posebno oni detalji u kojima se moramo šuljati kako bismo se približili i nečujno odstranili jednu izrazito gadnu vrstu Inficiranih (The Infected) nazvanih Klikavci (Clickers). Tada doslovno zadržavamo dah od strepnje i želje da nas ne čuju i da što prije završimo s tim. Što je potpuno suprotno od onoga što želimo s igrom. Ne želimo da završi, iako je to survival horror koji se zbiva 20 godina nakon što je opaki virusni fungus zarazio većinu čovječanstva.

Rating: 5 out of 5.

2. Mass Effect 2

(2010., PC)

„Mass Effect 2“ je akcijsko-pustolovni RPG. U isto vrijeme je i taktički third-person shooter i strateška igra. K tome je i melodrama u kojoj uspješnost završetka misije ovisi o tome koliko smo se investirali u odnose s ostalim likovima i njihove osobne priče. Odabir reakcije na pojedine situacije otvara mogućnosti reakcije na sljedeće, te na način na koji će se odvijati priča. Sve se to odvija unutar složenih i kompliciranih društveno-političko-povijesno-vojnih odnosa unutar galaksije pri kraju 22. stoljeća.

Mass Effect 2 (PC)

Rating: 5 out of 5.

3. Red Dead Redemption

(2010., PS3)

„Grand Theft Auto“, iako je nastao koje desetljeće ranije, je „Red Dead Redemption“ koji se odigrava uz sva ograničenja koja pred odmetnika stavlja moderno doba. Divlji zapad je to vrijeme i mjesto koje svakom kriminalnom duhu sputanom zakonima, socijalnim vezama, civilizacijskim dosezima i moralnim prosudbama vlastitih akcija koje dolaze već od pukog jutarnjeg gledanja u ogledalo nudi prazno platno na kojem će krvlju slikati pejzaž svog iskupljenja ili potonuća u Pakao u koji će sa sobom povući svakog tko mu se nesmotreno približi.

Red Dead Redemption

Rating: 4.5 out of 5.

Skyrim pc box cover

4. The Elder Scrolls V: Skyrim

(2011., PC / PS3 / Xbox 360)

„Skyrim“ daje, u nedostatku veće riječi, veličanstveno iskustvo, ukoliko imamo par stotina sati koje mu možemo posvetiti. Samo tako možemo biti nagrađeni za svo ono vrijeme uloženo u proizvodnju čarobnih napitaka i predmeta, oružja i oklopa, te zbrinjavanja siročadi. Na drugom kraju skale zanimljivih stvari koje se događaju u Skyrimu je glavna priča. Između je nemogući broj manjih questova i modova koji od igre čine neprestano mutirajući organizam koji nikada ne možete do kraja upoznati. To nam daje nepodnošljivi osjećaj slobode da možemo u igri otići bilo gdje i raditi, dobro, no bilo šta, ali prilično toga što uključuje oružje, magiju i zmajeve.

The Elder Scrolls V: Skyrim

Rating: 5 out of 5.

Red Dead Redemption s cover art

5. Red Dead Redemption 2

(2018., PS4/PC)

„Red Dead Redemption 2“ je strahovita demonstracija moći i iskustva koje je Rockstar Games stekao u dva desetljeća stvaranja open-world akcijskih igara. Za ovu igru je kompanija koristila sve svoje resurse, oko 2.000 ljudi je radilo na njoj i smatra se najskupljom igrom ikada napravljenom, jer je u produkciju i marketing uloženo preko 500 milijuna USD. Što je namireno u prvom tjednu prodaje, jer ovaj naslov ima najbolje otvaranje u povijesti industrije zabave. Verzija za PC je još tehnički dotjeranija, a već ona za PS4 je vjerojatno najljepša i vizualno najrealističnija igra ikada napravljena. Velika pažnja je posvećena sitnim detaljima stvarnog života na Divljem zapadu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. No, način na koji se priča odvija i kako se razvijaju likovi je glavni razlog zbog kojeg ćemo desetke sati provesti uz igru.

Red Dead Redemption II

Rating: 5 out of 5.