Posljednja izmjena 19/12/22 by Ivan Palijan


1. The Queens’ Gambit / Damin gambit

(Scott Frank, 2020.)

Besprijekornu narativnu strukturu „The Queen’s Gambit“ upotpunjuje besprijekorno izvedenim šahovskim partijama i glavnom junakinjom punom mana koja nas prisiljava na suosjećanje, jer je njena borba nadljudska. Bori se protiv društvenog neprihvaćana uspješnih žena početkom 60-ih godina prošlog stoljeća u Americi. Suočava se s vlastitim demonima i roditeljima koji je nisu željeli pa je, nakon što je majka njihov auto zabila u kamion i poginula, završila u sirotištu.

The Queen’s Gambit / Damin gambit

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


2. I May Destroy You / Mogu te uništiti

(Michaela Coel, 2020.)

Jednom kada se pogleda, nikad se ne zaboravlja, “I May Destroy You” Michaele Coel je serija neopipljive ljepote. Autobiografska, ali ipak ne, teška, ali ne toliko, ovo je transcendentan pogled na svijet iz Božjih očiju. Kao priča o ženi koja traži svog silovatelja, mogla je biti nemoguće teška. Ali bila je i pametna, subverzivna i, u nekim trenucima, doista smiješna. Neuništiva.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


3. Ted Lasso

(Brendan Hunt, Joe Kelly, Bill Lawrence, 2020.)

Prije sedam godina, NBC Sports je objavio vrlo smiješan skeč u kojem Jason Sudeikis glumi trenera američkog nogometa po imenu Ted Lasso koji se uspijeva zaposliti kao menadžer Tottenhama bez znanja o sportu koji ostatak svijeta zove football. Ovdje smo fokusirani na AFC Richmond, osrednji engleski nogometni klub suočen s ispadanjem. Uspjeh serije počinje i završava sa Sudeikisom čiji je Lasso gotovo patološki pristojan i dobar kao trener i motivator, a ne taktički genij. Ali i ostatak glumačke ekipe je također vrhunski.

Rating: 4 out of 5.

4. Normal People / Normalni ljudi

(Lenny Abrahamson, Hettie Macdonald, 2020.)

Ekranizacija romana Sally Rooney koji se na prilično opušten marksistički način bavi pitanjem klase, spola i rase je postala očekivani hit i na ekranima. Dvoje glavnih glumaca su sa svom sirovošću i ranjivosti utjelovili likove koji zajedno prolaze najranjivija i najsirovija razdoblja svojih života. Marianne i Connell počinju svoj u vezu u srednjoj školi u irskoj provinciji. On je zvijezda momčadi gaelic footballa, ona je prepametna za svoju okolinu.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


5. Mrs. America

(Anna BodenRyan Fleck, Amma Asante, 2020.)

Jednakost je u srcu “Mrs. America”. Serija, koja počinje 1971. i traje do 1979. godine, ispituje američku nacionalnu raspravu o amandmanu o jednakim pravima, čiji je cilj staviti žene na iste pravne temelje kao i muškarce. Međutim, za neke kućanice diljem Amerike taj je amandman bio zabrinjavajući jer su ga uvele feministice drugog vala koje su (kako su one vjerovale) prijetile rušenjem tradicionalnih obiteljskih vrijednosti. A na čelu tog pokreta protiv amandmana bila je domaćica iz Illinoisa i majka šestero djece, Phyllis Schlafley (Cate Blanchett).

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


6. Lovecraft Country

(Misha Green, 2020.)

Mješavina horora i povijesti, o crnoj obitelji 1950 -ih koja se bori sa strahotama, nadnaravnim i onim bolno stvarnim. U svom najboljem izdanju uključuje putovanje kroz Ameriku u doba rasnih zakona dok Leti (Jurnee Smollett) razbija niz automobila u vlasništvu susjeda rasista, a Hippolyta (Aunjanue Ellis) koji vodi pleme afričkih žena ratnica u bitku protiv vojske Konfederacije. “Lovecraft Country” je ciljao više i pogodio jače od gotovo svega ove godine na televiziji.


7. Unorthodox

(Maria Schrader, 2020., Njemačka, neortodoksna serija)

Esther Shapiro je mlada žena, pripadnica je ultra-ortodoksne zajednice Židova u Brooklynu u kojoj je rođena, ali u kojoj se ne osjeća da pripada. Njen bijeg ne prolazi bez posljedica, muž je želi natrag, a ona utočište nalazi u ultra-liberalnoj umjetničkoj sceni Berlina. Mjesto iz kojeg se provodila politika holokausta postaje mjesto njenog spasenja, uskrsnuća i mogućnosti za drugačiji život. Mini serija je napravljena prema istinitoj priči, a zanimljiva je zbog prilično vjernog uvida u običaje i život ultra-ortodoksne zajednice Židova u Brooklynu.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


8. Bridgerton

(Chris Van Dusen, 2020.)

Besmislena i iscrpljena klišejima, ova priča o intrigama u doba britanskog regenstva s početka 19. stoljeća, s naracijom Julie Andrews koja daje dodir “Tračerice”, ipak ostavlja želju da vidimo još više. Suparništvo između lordske obitelji Bridgerton i lordske obitelji Featherington, od kojih svaka želi biti viđena kao najgospodskija od gospodskih obitelji i gospodariti nad ostatkom visokog društva onodobnog Londona. Usred toga je sočna strastvena priča o dvoje mladih ljudi na slici lijevo.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


9. The Last Dance

(Jason Hehir, 2020., SAD, pobjednička dokumentarna serija)

Iako znamo kako će završiti, „The Last Dance“ nas tjera na binđanje i sasvim razumljivo je zašto je postao najgledaniji dokumentrarac ikada. Michael Jordan je izuzetan, sasvim vjerojatno vanzemaljac. Iz ranijih priča, iz serije, te publiciteta koji ju je pratio znamo da je bio i osoba s manama. No, razlog zašto je i postao najveći košarkaš, a vjerojatno i najveći sportaš svih vremena je, uz svoj nevjerojatan talent, zbog toga što je na terenu davao sve od sebe u svakoj utakmici.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


10. The Great

(Tony McNamara, 2020.)

Za one koji su voljeli “Miljenicu”, scenarist Tony McNamara vratio se s “povremeno istinitom pričom” koja se usredotočila na uspon Katarine, buduće Velike, kad je bila samo “20-godišnjakinja koja je u Rusiji bila šest mjeseci, a koja se – uz pomoć pijanog generala, ljute sluškinje i nervoznog birokrata – bori protiv nasilnog režima koji je Petrovo carstvo “(kako jezgrovito kaže jedan lik).

Pogledaj na:


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.