Posljednja izmjena 01/11/21 by Ivan Palijan


1. The Last of Us: Part II

(2020., PS4)

Nismo mislili da trebamo nastavak, ali „The Last of Us Part II“ je nastavak najvažnije igre svih vremena bez kojeg sada znamo da ne možemo. Teme morala, nasilja, plemenskog mentaliteta i onoga što smo sve spremni učiniti kada nekoga volimo, koje su činile suštinu prve igre, su ponovljene, a veća je pažnja posvećena karakterizaciji likova, te njihovim odnosima s okolinom. Priču pratimo iz dvije suprotstavljene točke gledišta pa na kraju svo nasilje i krvoproliće bude teže za podnijeti. „The Last of Us Part II“ je suštinsko gejmersko iskustvo, iako nije ugodno.

The Last of Us Part II

Rating: 5 out of 5.

2. Ghost of Tsushima

(2020., PS4)

Prva mongolska invazija Japana 1274. je povijesni i prostorni okvir u kojem se zbiva „Ghost of Tsushima“. Prvo iskrcavanje je bilo na otoku Tsushima gdje je malobrojna vojska samuraja i njihove pratnje poražena i masakrirana. Naš je zadatak, kao jedinog preživjelog samuraja, nećaka jednog od feudalnih gospodara otoka, potjerati mrske okupatore. Open-world sustav igranja nudi mnoge načine na koje možemo napredovati kroz priču i diviti se prekrasnim prizorima okoliša te biti ponosni na sebe sa svakim novom tehnikom borbe koju svladamo.

Ghost of Tsushima

Rating: 4.5 out of 5.

3. Final Fantasy VII Remake

(2020., PS4)

Remake koji daje uzbudljiv novi život klasikčnom PlayStation naslovu (uz neke dosadne elemente). Final Fantasy 7 je manje remake, već više potpuno nova obrada site priče i koncepta. Zamjenjuje turn-based borbu s uzbudljivom akcijom u stvarnom vremenu i proširuje prvu dionicu izvorne priče za desetke sati, uključujući neke nove podzaplete. Možda nije do kraja opravdan, ali opet ovo jedan sjajan japanski RPG sam za sebe.

Rating: 4 out of 5.

4. Hades

(2020., PC)

U starogrčkom mitu o Sizifu, jadnik je osuđena da zauvijek gura gromadu uzbrdo bez odmora. Svaki put kad bi je dotjerao do vrha, opet bi se kotrljala i morao bi početi iznova. Ali što kad bi taj heraklovski uspon uzbrdo zapravo bio fora borba protiv raznolikih i nasumičnih neprijatelja dok tražimo izlaz iz pakla, sa širokim rasponom božanskih moći koje rastu i kombiniraju se na zanimljive načine kako napredujemo? A što ako smo, umjesto da se vratimo na nulu, svaki put malo ojačali uz pomoć šarene ekipe saveznika i neprijatelja koji se sjećaju svakog vašeg pokušaja? “Hades” ima takvu premisu, a rogue-like igra prožeta grčkom mitologijom koju je Supergiant izgradio oko nje čini odlazak u pakao radosnim pothvatom.

Rating: 4.5 out of 5.

Assassin's Creed Valhalla cover

5. Assissin’s Creed Valhalla

(2020., PS4/PC)

Bit će trenuci u „Assassin’s Creed Valhalla“ u kojima ćemo se osjećati pregaženo ili kao da nam izmiče tlo pod nogama. Toliko se velikim doima raspon mogućih zbivanja u igri. Ogromni open-world gameplay nije ništa novo, naravno, ali smo ovdje uronjeni u stvarna povijesna zbivanja tijekom vikinškog osvajanja Britanskih otoka, te još dublje u vikinšku mitologiju. Stoga je ovaj svijet vjerojatno najveći od svih kojih smo imali prilike iskusiti, jer se temelji na poznatoj povijesti i mitologiji.

Assassin’s Creed Valhalla

Rating: 4.5 out of 5.

6. Half-Life: Alyx

(2020., PC)

Jedna od prvih stvari koje primijetimo kada počnemo igrati “Half-Life: Alyx” je crno pod noktima Alyx Vance. To je sitan detalj, ali nije često da vidite tu razinu finih detalja u VR igri. Obično su virtualne ruke ili nezgrapni udovi niskih detalja ili se u rukavicama. Ova prljavština nam također govori nešto o ovom liku, sirotoj, preživjeloj i odrasloj nakon Sedmosatnog rata u kojem je vanzemaljski Combine osvojio Zemlju. Osim toga, brzo utvrđuje da nije uštogljena kao onaj štreber obrazovan na MIT-u, Dr. Gordon Freeman.


7. Animal Crossing: New Horizons

(2020., Switch)

Postoji toliko različitih vrsta igrača “Animal Crossing-a”, a opet “Animal Crossing: New Horizons” uspijeva poboljšati virtualne živote svake vrste igrača kojih se možemo sjetiti. Za Sakupljača postoji naoko beskrajna količina buba, ribe i namještaja za sakupiti; za Dizajnera postoje novi alati i vrlo malo ograničenja za ono što može izraditi i prilagoditi. No, Umjetnici, Dekorateri i Sanjari trebali bi biti najviše uzbuđeni: postoji cijeli otok za improvizaciju, proširujući prilagodljivo područje daleko izvan zidova naše kuće, za razliku od prethodne igre Animal Crossing.


8. Spider-Man: Miles Morales

(2020., PS4)

Miles Morales možda se tek snalazi kao superjunak, ali njegova prva samostalna igra dokazuje da je Insomniac ugodno napredovao pretvarajući svoj samostalni hit u serijal. “Spider-Man: Miles Morales” je sjakjan debi za Milesa, koji priča jednako zanimljivu priču kao i originalni “Spider-Man”, dok istodobno poboljšava gotovo svaku manju zamjerku koju bi za njega mogli imati.

Rating: 4.5 out of 5.

9. Ori and the Will of the Wisps

(2020., PC)

Uz svoju tužnu priču o vjernosti i iskupljenju i prekrasnim krajolikom, „Ori and the Will of the Wisps“ nas tjera da zaboravimo da je on, zapravo, 2D platformska igra. K tome, sa sposobnostima koje Ori polako razvija čini nam se da je to RPG. Način na koji moramo prelaziti mapu s jednog kraja na drugi, jer nam nove sposobnosti omogućuju da otvorimo nove predjele, pa to je čista akcijska avantura! Kako god, „Ori“ je čista magija, izuzetno vizualno privlačno iskustvo s puno srca i duše.

Ori and the Will of the Wisps

Rating: 4.5 out of 5.

10. Call of Duty: Warzone

(2020., PC/PS4)

“Call of Duty: Warzone”ima uvelike drugačiji pristup od većine drugih battle royala. Smrt je tek nezgoda, a ne kraj, do vrhunskog oružja vrlo je lako doći, a vještina će nas odvesti daleko samo ako nema više oklopa koje možete okolo pokupiti. Iako to znači da je pristupačan i jednostavan za početi igrati, nedostaje mu dubine. Solo igrači uspijevaju izvući sve dobro bez mnogo lošeg iz ovog kompromisa, ali isto se ne može reći kada igramo u timovima.