Najbolji filmovi svih vremena, njihovo gledanje ili njihova lista, moraju početi „Kumom“ Francisa Forda Coppole. To je film koji je obilježio vrijeme koje je slijedilo nakon njega, uključujući i ovo naše. To je film kojim je dominantna svjetska filmska industrija priznala svojim djelatnicima da mogu biti umjetnici i da mogu biti autori. Oni to već jesu bili, ali tek s „Kumom“ je nastala ravnoteža pri kojoj je za financijski i umjetnički uspjeh američkog filma mogao biti odgovoran i autor filma, a ne samo sustav velikih studija i njihovih zvijezda s ekrana. U istom desetljeću su svoje uspjehe mogli požnjeti George Lucas i Steven Spielberg, te na njima izgraditi svoje vlastite studije i tvornice snova. Stoga, odmah na početku liste najvažnijih filmova su dva dijela Coppoline gangsterske trilogije. No, između njih se uglavio „Pulp Fiction“, još jedan prijelomni naslov u povijesti filma. Njime je, kao što se to glazbenoj industriji koju godinu ranije dogodilo s Nirvanom, indie scena ušla u mainstream i zauvijek je promijenila. Naučili smo, recimo, da veliki hitovi mogu nastati i s malo novaca. Danas, recimo, Marvelov Universe snimaju isključivo donedavni indie redatelji, na taj način Disney mudro osigurava svježinu ideja i pristupa franšizi koju ipak strogo kontrolira.

Stanley Kubrick i Steven Spielberg imaju po pet filmova na ovoj listi najboljih filmova svih vremena. Kubrickov autorski utjecaj su valjda priznali svih filmski autori nakon njega koje bismo ovdje mogli spomenuti. Coppola i Scorsese imaju po tri filma, isto kao i braća Coen i James Cameron. Alfred Hitchcock i Ridley Scott imaju svoja dva klasika na listi, a tu su i dva filma iz Jacksonove trilogije „Gospodar prstenova“. Samo je jedan film koji nije na engleskom jeziku, „Amelie“ Jean-Pierre Jeuneta, dakako ne zbog svoje umjetničke vrijednosti, mnogo je boljih francuskih filmova, a i svi ostali Jeunetovi filmovi su vjerojatno bolji od ovog. No, ovaj je daleko najuspješniji i najpristupačniji. Jednostavno, filmove volimo gledati i zato da bismo se osjećali dobro.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koji su najvažniji filmovi svih vremena. Uzeli smo u obzir rezultate na box officeu, popularnost filma, broj nagrada za koje je nominiran i koje je dobio, ocjene kritičara i mjesta na listama najboljih filmova godine.

1

The Godfather

(Kum)

5/5

1972., SAD

Redatelj: Francis Ford Coppola

Uloge: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan

Kriminalistički, Drama

Francis Ford Coppola, tada tek 33-godišnjak, zadivio je svojom tehnikom i razumijevanjem svoga posla. Svaki kadar je odmjeren, pozicija svakog od likova izmjerena, svjetlo namjerno ugašeno ili upaljeno, a zvukovi usmjereni ka naglašavanju teme trenutne scene. Priča o mafijaškoj obitelji je sazdana od dualnosti. Gangstersko podzemlje se isprepliće sa visokim predstavnicima zakona, politike i showbizom. Svetost obiteljskog života, vjenčanja i krštenja, se isprepliće s obiteljskim poslovima ubojstava, nasilja i reketarenja. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
NetflixSHOWTIME
2

Pulp Fiction

(Pakleni šund)

4.8/5

1994,, SAD

Redatelj: Quentin Tarantino

Uloge: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman

Kriminalistički, Komedija

Quentin Tarantino stvara vlastita pravila i svoj filmski svijet bez obzira što su ga ranije s Reservoir Dogs optužili za plagiranje i eksploataciju suvremene hongkonške kinematografije. Eksploataciju je nastavio i s ovim svojim drugim filmom, a dubina i širina te eksploatacije, od francuskog novog vala do blaksplotacijskog filma, te od te sirovine majstorski izvedena roba s dodanom vrijednošću, dovela je do toga da ga svi smatraju genijalcem. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Netflix
3

The Godfather: Part II

(Kum 2)

4.9/5

1974,, SAD

Redatelj: Francis Ford Coppola

Uloge: Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton

Kriminalistički, Drama

Nakon, i za samog Coppolu, neočekivanog megauspjeha prvog „Kuma“, filmski studio Paramount ga je na koljenima molio da snimi i nastavak sage. Izborio se za dio zarade što mu je omogućilo da kontrolira sve svoje poslove do kraja života, te postane i relativno poznat i priznat proizvođač vina. No, u ovom slučaju je važnije to što je dobio potpunu kreativnu kontrolu nad filmom. Rezultat je bio još spektakularniji, te je osvojio još više nominacija i nagrada Oscar. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
SHOWTIME
4

Inception

(Početak)

4.5/5

2010., SAD

Redatelj: Christopher Nolan

Uloge: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe

Znanstveno-fantastični, Triler, Akcijski

Nekada se postavljalo pitanje hoće li Christopher Nolan ikada snimiti film o james Bondu? Pa, s “Inceptionom” ga je već nekako napravio. Osim što umjesto britanskog tajnog agenta dobivamo slobodnog korporacijskog lopova snova. A veliki vrhunac akcijske sekvence toliko je velik da zauzima gotovo polovicu filma i zapravo je tri velike akcijske sekvence koje su privremeno smještene jedna u drugu oko nadrealne srži o metafizičkom sukobu.

Pogledaj na:
NetflixHBO Max
5

The Dark Knight

(Vitez tame)

4.1/5

2008., SAD

Redatelj: Christopher Nolan

Uloge: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart

akcijski, kriminalistički, drama

Da, Batmanu jedan, zašto si tako ozbiljan? S temama koje u stripovima o Batmanu svojom vedrinom i lakoćom variraju uglavnom od sumračnog do potpunog mraka, stvaratelj nasilja i kaosa Joker se nameće kao ultimativni negativac. Dok je Batmanov razlog postojanja uspostavljanje pravde i osvete u nefunkcionalnim svijetu u kojem ta pravda nije moguća, kod Jokera je razlog postojanja stvaranje kaosa i osveta nefunkcionalnom svijetu koji je ionako otišao kvragu. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO Max
6

Shawshank Redemption

(Iskupljenje u Shawshanku)

4.5/5

1994., SAD

Redatelj: Frank Darabont

Uloge: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

drama

“Iskupljenje u Shawshanka” bezvremenska je priča o ostrajnosti, prijateljstvu i trajnoj snazi nade. Adaptiran prema noveli Stephena Kinga, film prati Andyja Dufresnea, američkog odvjetnika koji je pogrešno osuđen za ubojstvo na doživotnu kaznu u državnoj kaznionici Shawshank. Dok se Andy snalazi u surovoj stvarnosti zatvorskog života, stvara duboke veze sa svojim kolegama zatvorenicima, uključujući i zagonetnog Reda. Djelima ljubaznosti i tihe odlučnosti, Andy ostavlja neizbrisiv trag u Shawshanku, pretvarajući ga iz mjesta očaja u mjesto iskupljenja i mogućnosti. “Iskupljenje u Shawshanku” dirljiv je podsjetnik da čak i u najmračnijim okolnostima uvijek postoji nada.

Pogledaj na:
Netflix
7

Goodfellas

(Dobri momci)

4.6/5

1990., SAD

Redatelj: Martin Scorsese

Uloge: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci

Kriminalistički, Biografski

Scorseseov tretman mafijaša djeluje kao pokazivanje srednjeg prsta Coppoli. Dok su Coppolini kumovi razapeti između zakona s one strane zakona, Scorseseovi ne priznaju niti jedan zakon pa niti onaj cosa nostre. Kada stvari pođu po zlu, pobit će, izdat će sve i svakoga samo da sačuvaju svoju kožu. Njegov krimos Henry Hill je od malih nogu gledao opake frajere preko puta svoje zgrade koji rade što žele i jedino što je želio je postati gangster. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Netflix
8

Schindler's List

(Schindlerova lista)

4.6/5

1993,, SAD

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes

Povijesni, Biografski, Ratni, Drama

Nije ništa neobično da Steven Spielberg iste godine izbaci dva filma koja je režirao, a onda i nekoliko koje je „samo“ producirao“. „Schindlerova lista“ je tako izašla iste godine kada i „Jurski park“. Lovu na Oscare je prethodio začetak jedne od najuspješnijih franšiza svih vremena. Ništa neobično, čovjek je tvornica zabave. No, nema ništa zabavno u holokaustu, kao što zna svako dijete koje nije obrazovano u hrvatskim školama. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Netflix
9

One Flew over the Cuckoo's Nest

(Let iznad kukavičjeg gnijezda)

4.7/5

1975., SAD

Redatelj: Miloš Forman

Uloge: Jack Nicholson, Louise Fletcher, William Redfield

Drama

Ken Kesey, prema čijem legendarnom romanu je film snimljen nije nikada vidio film, ali je rekao da je vrlo nezadovoljan onime što je čuo o njemu. Uglavnom je riječ o kreativnim nesuglasicama i pomicanjem točke gledišta s Velikog Poglavice koji u romanu služi kao narator. Svaka čast Keseyu i njegovom djelu, ali sretni smo što Miloš Forman i producent Michael Douglas nisu poklekli pred njegovim nezadovoljstvom. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Netflix
10

Star Wars: Episode IV - A New Hope

(Ratovi zvijezda IV – Nova nada)

4.2/5

1977., SAD

Redatelj: George Lucas

Uloge: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher

Znanstveno-fantastični, Pustolovni

Da su „Ratovi zvijezda“ hrana bili bi pizza. Sama pomisao na njih na lice će nam obasjati osmijehom. Nakon konzumacije, čak i kada su loši, uvijek ostavljaju osjećaj zadovoljene želje i uvijek ćemo im se rado vratiti. George Lucas i cijela franšiza (sada, poput većine toga danas komercijalnog u Hollywoodu, u Disneyevim rukama) imali su svoje trenutke u kojima su ih smatrali genijalnima, ali i one u kojima su ih fanovi molili da obustave rad. No, početak je bio zvjezdan. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Disney +
11

Gone with the Wind

(Zameo ih vjetar)

4.3/5

1939., SAD

Redatelj: Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood

Uloge: Clark Gable, Vivien Leigh

Povijesni, Ljubavni, Drama

Epska melodrama koja prikazuje život i odnose na južnjačkim plantažama u predvečerje, za vrijeme i nakon Američkog građanskog rata je nekritička prema robovlasništvu koje je činilo okosnicu južnjačkog socio-ekonomskog sustava. Glavni junaci su pogonjeni romantičnim strastima, manama u karakteru i obavezama koje im nameće društveni sustav, nečim tako tipičnim za beletristiku 19. stoljeća. No, nemoguće je danas gledati film i ne čuditi se kako unatoč svim simbolima i praktičnim prikazima robovlasništva, ono u filmu nema osude. (Čitaj još…)

12

The Silence of the Lambs

(Kad jaganjci utihnu)

4.3/5

1991., SAD

Redatelj: Jonathan Demme

Uloge: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn

Detektivski, Triler

Ono što nam u „Jaganjcima“ tjera jezu niz kralježnicu, nije nasilje, nego njegovo očekivanje. Nasilje, zapravo niti ne vidimo. Vidimo groteskni krvavi prizor koji je ostao nakon bijega Hannibala Lectera i vidimo Clarice kako ejakulira metke iz pištolja u klimaktičkoj završnoj sceni hvatanja Buffalo Billa. No, naši strahovi su dobro aktivirani od trenutka kada ugledamo predatorski pogled Anthony Hopkinsa. Vičemo na Jodie Foster da mu ne odaje svoje tajne, makar i mi želimo saznati koja je to fora s janjcima u naslovu, jer očigledno je da će se problem stočarstva u filmu slabo obraditi. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO Max
13
dobar loš zao poster

Il buono, il brutto, il cattivo

(Dobar, loš, zao)

4.8/5

1966., SAD

Redatelj: Sergio Leone

Uloge: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef

Vestern

„Dobar, loš, zao“ je postapokaliptična satira upakirana u umjetničku obradu trivijalnog žanra. Ništa u njemu nema uporište u stvarnom svijetu (zbog čega ga, vjerojatno, Quentin Tarantino smatra najboljim filmom ikada), a, opet, smatra se jednim od najrealističnijih vesterna uopće. Vestern žanr je stvorio mitološki Divlji zapad pa svako njegovo podrivanje mora odražavati pretpostavljeno stvarno stanje stvari. Kod Sergia Leonea se krupni kadrovi lica njegovih protagonista izmjenjuju s totalima koji prikazuju pustoš krajolika. Lica su znojna, prljava i neobrijana, odražavaju proračunatu zlobu i pohlepu ili puku bol postojanja u svijetu u kojem ništa nema smisla. Krajolik je sablasno pust, bez obzira je li to doslovno pustinja ili ulica naseljenog mjesta kojom ljudi besciljno bauljaju. Čak i njegova jedina masovna scena u rovovima vojske Unije prikazuje moralnu pustoš zbog koje gomila ljudi pogiba bez ikakvog razloga. (Čitaj još…)

14
Apocalypse Now film poster

Apocalypse Now

(Zameo ih vjetar)

5/5

1979., SAD

Redatelj: Francis Ford Coppola

Uloge: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall

Ratni, Pustolovni, Drama

Svo ludilo koje sadrži „Apokalipsa danas“ nije stalo u originalnu verziju filma, nego smo mu morali biti svjedocima u „Redux“ verziji, te dokumentarcu o njenom nastajanju „Hearts of Darkness: A Filmmakers Apocalypse“. Ona je apsolutni trijumf genija i ludosti Francisa Fora Coppole koji je debelo prekoračio budžet, zadužio sebe i svoju imovinu kako bi završio produkciju koja je bila sputana neviđenim kreativnim i stvarnim problemima. Film o Vijetnamskom ratu počinje baš tako, ali kako kapetan Willard putuje rijekom da obavi svoju misiju i ubije pukovnika Kurtza, on postaje psihodelična disertacija o čovjekovom mjestu u svijetu, onome što čovjek radi od svijeta i ono što svijet radi od njega. (Čitaj još…)

15

Back to the Future

(Povratak u budućnost)

4.2/5

1985., SAD

Redatelj: Robert Zemeckis

Uloge: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson

Znanstveno-fantastični, Pustolovni, Komedija

Najvrijednije što nam putovanje kroz vrijeme može donijeti jest da se vratimo, susretnemo vlastitu majku/oca i provjerimo bi li se ona zaljubila/zaljubio u nas. „Povratak u budućnost“, uz sav svoj visoki koncept karakterne i situacijske komedije sa SF štihom, žestoko iskorištava to pitanje koje svi podsvjesno ili nesvjesno postavljamo. Da nema tog trenutka u filmu u kojem vlastita majka ljubi Martyja u usta, bi li film smatrali važnijim od bolje pustolovne komedije tipične za sredinu 1980-ih? (Čitaj još…)

Pogledaj na:
SHOWTIMEAmazon Prime
16

The Matrix

4.6/5

1999., SAD

Redatelj: The Wachowskis

Uloge: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss

Znanstveno-fantastični, Akcijski

Prije nego li smo pogledali „Matrix“ nismo se pitali je li svijet oko nas stvaran ili je samo kompjuterski stvorena stvarnost. To je važniji utjecaj ovog filma, nego li bullet time, spektakularne akcijske scene oko kojih se grade velike sekvence unutar filma, pojačan interes za azijsku kinematografiju i koreografiju borbi, kožni mantili, sunčane naočale i mobiteli. K tome, „Matrix“ nas je uvjerio da se stvarno može snimiti sve, jedino je ograničenje naša mašta. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
NetflixHBO Max
17

Forrest Gump

4/5

1994., SAD

Redatelj: Robert Zemeckis

Uloge: Tom Hanks, Rebecca Williams, Sally Field

komedija, drama

“Forrest Gump” predstavlja jedinstvenu perspektivu na burna vremena kroz koja prolazi, nudeći benignu refleksiju, a ne kritički pregled. Kroz objektiv svoga simpatičnog protagonista, film daje uvid u značajne povijesne događaje i društvena pitanja, ali ne zadire duboko u složenost ili nijanse tih tema. Umjesto toga, “Forrest Gump” laganim dodirom plovi kroz spektar emocija, nikad ne zadržavajući se dovoljno dugo da izazove nelagodu ili izazov kod gledatelja. To je namjeran izbor koji omogućuje filmu da zadrži svoj šarm i pristupačnost, privlačeći široku publiku bez da ostane zaglavljen u grubim komentarima.

Pogledaj na:
Netflix
18

Fight Club

(Klub boraca)

4/5

1999., SAD

Redatelj: David Fincher

Uloge: Edward Norton, Brad Pitt, Meat Loaf

komedija, drama

“Klub boraca” stoji kao dalekovidan i odlično glumljen klasik koji nastavlja odjekivati kod publike godinama nakon premijere. Usidren sjajnim izvedbama Brada Pitta i Edwarda Nortona, film donosi briljantnu premisu koja zadire u teme identiteta, konzumerizma i potrage za smislom u modernom svijetu. U svojoj srži, “Klub boraca” je žestoka optužba na račun društvenih normi i razočaranja koje osjećaju mnogi u suvremenom društvu. Njegov obrat i nadrealne sekvence nasilja služe kao instinktivni odraz unutarnjeg nemira protagonista i kaosa koji ključa ispod površine svakodnevnog života.

Pogledaj na:
NetflixRTL play
19

Psycho

(Psiho)

4.5/5

1960., SAD

Redatelj: Alfred Hitchcock

Uloge: Anthony Perkins, Vera Miles, Janet Leigh

Horor

Studio Universal prvo nije želio da Hitchcock napravi ovaj film koji ne samo da se pokazao kao remek-djelom, već je i izmislio žanr: film s psihopatama ubojicama. Filmska čudovišta više nisu bili samo veliki, dlakavi vukovi, vampiri ili stvari iz močvare. Sada su mogli izgledati potpuno normalno. Mogao bi biti tip koji sjedi tik do tebe, …

20

Avengers: Endgame

(Osvetnici: Završnica)

4.2/5

2019., SAD

Redatelji: Anthony Russo, Joe Russo

Uloge: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo

Znanstveno-fantastični, Pustolovni, Akcijski

Najveća i najskuplja serija svih vremena dobila je svoju kulminaciju i mogući kraj s „Avengers: Endgame“. Filmom, koji je, ako ne računamo inflaciju (ako je računamo, „Zameo ih vjetar“ je uprihodio najviše), do tog trena rekorder box officea. „Avengers: Infinity War“ je rastegnuo popis likova do maksimuma uključivši sve iz MCU, a „Endgame“ je proširio koncept s do sada u jednoj priči neviđenim putovanjem kroz prostor i kroz vrijeme. Ne treba čuditi da je i to ponovo vrlo uspješno, iako se čini nemogućim. Kreativni tim iza Marvelovog svijeta savršeno vlada alatima potrebnima za pričanje ovako grandiozne priče, te egom da se usudi to napraviti. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Disney +
21
Taxi Driver poster

Taxi Driver

(Taksist)

4.6/5

1976., SAD

Redatelj: Martin Scorsese

Uloge: Robert De Niro, Cybill Shepherd, Jodie Foster

Kriminalistički, Drama

Upečatljiv prikaz Martina Scorsesea i Paula Schradera mentalno raspadajućeg vijetnamskog veterinara (Travis Bickle Roberta De Nira) koji naposljetku shvaća da je jedini način da opere kriminalnom ukaljane ulice New Yorka lijepo, veliko krvoproliće. Ovdje su svi na Svom vrhuncu: Scorsese, Schrader, De Niro, 14-godišnja Jodie Foster i skladatelj Bernard Herrmann. Da, još uvijek govori nama.

22
saving private ryan poster

Saving Private Ryan

(Spašavanje vojnika Ryana)

4.6/5

1998., SAD

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Tom Hanks, Edward Burns, Matt Damon

Ratni, Akcijski

Možda je „Saving Private Ryan“ samo tradicionalni ratni spektakl, ali je spektakularniji od svih ostalih. Ima originalan scenarij, uzbudljivi soundtrack, uvjerljive zvučne i specijalne efekte, savršenu fotografiju i izrazito umješnu montažu, ali Spielbergova odluka da snimi ratni film koji će biti pošten prema veteranima i prikazati najvjernije moguće kakvo je iskustvo bilo iskrcavanje u Normandiji 6.6.1944. je film učinilo bezvremenim. (Čitaj još…)

23

A Clockwork Orange

(Paklena naranča)

4.6/5

1975., V.Britanija - SAD

Redatelj: Stanley Kubrick

Uloge: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Adrienne Corri

Znanstveno-fantastični, Kriminalistički

Među svim redom vizualno impresivnim filmovima Stanley Kubricka se ističe „Paklena naranča“. Konstantnu nelagodu nemamo samo zbog čestih slikovitih prikaza ultra-nasilja, nego i zbog načina na koji Kubrick koristi kameru i njenu poziciju u prostoru. Širokokutni objektivi u malenim sobama stvaraju osjećaj dezorijentiranosti, a prazni veliki prostori onaj otuđenja. Glavni junak Alex nas svojom naracijom uvodi u njegovu vlastitu noćnu moru, dezorijentirane osobe daleke od sebe same. (Čitaj još…)

24
Blade Runner poster

Blade Runner

(Istrebljivač)

4.7/5

1982., SAD

Redatelj: Ridley Scott

Uloge: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young

Znanstveno-fantastični, Drama

Sa svojim kulturnim utjecajem koji se nastavlja i desetljećima nakon premijere „Blade Runner“ je postao više od filma. On je referenca za svaku vizualnu distopijsku naraciju nakon njega, te ogledalo u kojem se odražava naša humanost i uspješnost kao vrste živih bića. Budućnost koju prikazuje je već prošla, tehnološki napredak nije išao u tom smjeru. No, dehumanizacija, nedostatak empatije, svemoć korporacija i uništenje prirodnih resursa su proročanski prisutni. „Blade Runner“ funkcionira na bogatstvu dramaturških i narativnih razina. On je klasični film noir u kojem su utkane filozofske i religijske teme iz znanstvenofantastičnih romana. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO Max
25

Aliens

(Osmi putnik 2)

4.6/5

1986., SAD

Redatelj: James Cameron

Uloge: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Paul Reiser

Znanstveno-fantastični, Akcijski

Odred iskusnih i tvrdih svemirskih marinaca i u budućnosti rješava probleme zlih korporacija. Ksenomorf kojeg je Ripley jedina preživjela u prethodnom filmu ima rođake koji su se nakotili u zemaljskoj koloniji na planetoidu na kojem se njena posada prva susrela s njima. Slijedi žestoki ratni film opsade u kojem opasnija od dviju vrsta prevlada.

Pogledaj na:
Disney +
26

Titanic

(Titanik)

4.3/5

1997., SAD

Redatelj: James Cameron

Uloge: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane

Drama, Ljubavni, Pustolovni

James Cameron ne radi ništa na pola. Njegov film o potonuću najvećeg svjetskog broda za krstarenje iz 1912. godine bio je najskuplji koji je ikada snimljen, pretrpio je teško snimanje koje je prekoračilo rokove i predviđalo se da će doživjeti neuspjeh. No, ispostavilo se da je to jedan od najuspješnijih filmova svih vremena (što se tiče utrška i nagrada), pa ga je učinio Kraljem svijeta.

Pogledaj na:
Disney +
27

Interstellar

4.3/5

2014., SAD - V. Britanija

Redatelj: Christopher Nolan

Uloge: Ellen Burstyn, Matthew McConaughey

znanstveno-fantastični, pustolovni, drama

“Interstellar” je spektakl koji oduzima dah dok osvaja publiku svojim ambicioznim opsegom i zadivljujućim prizorima. Znanstveno-fantastični ep Christophera Nolana ispunjava obećanje veličanstvenosti, uranjajući gledatelje u kozmičko putovanje kroz prostor i vrijeme. Dok je radnja filma možda ima nedosljednosti, njegov čisti spektakl i osjećaj čuda drže publiku očaranom od početka do kraja. Nolanova majstorska režija i evokativna glazba Hansa Zimmera kombiniraju se kako bi stvorili kinematografsko iskustvo koje ulijeva strahopoštovanje i emocionalno rezonira.

Pogledaj na:
NetflixHBO Max
28

The Shining

(Isijavanje)

4.1/5

1980., SAD

Redatelj: Stanley Kubrick

Uloge: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Scatman Crothers

Horor

Stanley Kubrick je adaptirao „Shining“, horor roman o duhovima i nadnaravnom Stephena Kinga kao horor film o ludilu i mračnim stranama ljudske psihe. King je bio zgrožen onime što je napravio, ali Kubrick je autor toliko jasne vizije da nema milosti prema tuđim idejama. Stvorio je film jezive atmosfere u kojem se ne možemo pouzdati u ništa. Na kraju ne znamo je li to sve bilo samo u glavama nekog od tri glavna lika, je li hotel zameten snijegom stvarno mjesto u ovom vremenu i prostoru ili je samo neko mjesto zarobljeno na putu do potpunog ludila. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO Max
29

Raiders of the Lost Ark

(Otimači izgubljenog kovčega)

4.4/5

1981., SAD

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman

Pustolovni

Te 1981. godine je ovo sigurno zvučalo kao ultimativna ideja za film: kreator “Ratova zvijezda” udružuje se s redateljem “Ralja” kako bi napravio avanturu u stilu James Bonda, u kojoj glumi tip koji je glumio Hana Soloa, u kojem su negativci najgori ikad (nacisti), a pokretač radnje je velika, zlatna kutija koja sadrži moć Božju. Još uvijek zvuči kao ultimativna ideja za film.

Pogledaj na:
SHOWTIMEDisney +
30

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

(Gospodar prstenova: Prstenova družina)

4.3/5

2001., SAD

Redatelj: Peter Jackson

Uloge: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen

Fantasy, Pustolovni, Akcijski

Peter Jackson je postavio standard za stvaranje svjetova i epsko pripovijedanje na ekranima 21. stoljeća. Bez njegove trilogije „Gospodar prstenova“ ne bi bilo niti Marvel Cinematic Universe, niti serije „Igra prijestolja“. Kažemo da je to njegova trilogija, jer iako se temelji na još jednom temeljnom djelu, Tolkienovoj trilogiji „Gospodar prstenova“ kojim se počeo razvijati žanr mača i magije, napravio je svijet i priču koju mogu razumjeti i oni koji nisu čitali knjige. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO Max
31

Gladiator

(Gladijator)

4.3/5

2000., SAD

Redatelj: Ridley Scott

Uloge: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen

Povijesni, Pustolovni, Drama

„Zar se ne zabavljate?“ je pitanje koje zapanjenoj publici postavlja gnjevni Maximus (Russell Crowe) nakon što brutalnom brzinom smakne skupinu gladijatora u jednoj maloj areni na sjeveru Afrike. Nakon toga puštamo da nas „Gladijator“ zabavi svim onim povijesno neutemeljenim stranputicama koje čine ovu veličanstvenu priču o sudbini, časti i osveti. Paradoksalno, njegova zastranjivanja su stvorila interes za stari vijek koji traje i danas. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
NetflixAmazon Prime
32

The Departed

(Pokojni)

4.3/5

2006., SAD

Redatelj: Martin Scorsese

Uloge: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson

Kriminalistički, Drama

Film “Pokojni“ je dao priliku Mattu Damonu i Marku Wahlbergu da odigraju svoje najbolje uloge, a Leonardu Dicapriju i Jacku Nicholsonu da tek odigraju samo neke od svojih najboljih uloga. Redatelj Martin Scorsese je konačno ovim filmom dobio Oscara za režiju, nešto što je davno trebao osvojiti. Ovdje, kao da je snimio izbor iz najboljih stvari iz svoje karijere – grubi likovi s obje strane zakona koji se nimalo ne suzdržavaju kada je nasilje u pitanju, vrlo nejasne granice morala i kriminala, te naši višestruki osjećaji kada je u pitanju ono što gledamo. Za što je priča o kriminalcu koji postaje policajac da bi špijunirao za svog bossa i policajcu na tajnom zadatku koji se uvlači organizaciju tog istog bossa savršena. (Čitaj još…)

33

No Country for Old Men

(Nema zemlje za starce)

4.3/5

2007., SAD

Redatelji: Ethan Coen, Joel Coen

Uloge: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin

Kriminalistički, Triler

Adaptacija braće Coen romana Cormaca McCarthya je napeti film koji juri Texasom 1980-ih, koji također zamišljeno razmatra pitanje: kako se dobri ljudi uopće mogu nositi sa posranim svijetom? Također je otkrio da Javier Bardem čini sjajnog negativca; otkad je glumio hladnokrvnog ubojicu Antona Chigurha, Hollywood ga ne može prestati činiti lošim momkom.

34

Die Hard

(Umri muški)

4.3/5

1988., SAD

Redatelj: John McTiernanrg

Uloge: Bruce Willis, Alan Rickman, Alexander Godunov

Akcijski

Jedan čovjek koristi samo svoju pamet i ono što može izvući iz svog okruženja. Banda loših momaka terorizira mještane. Da “Umri muški” nije smješten u neboder tijekom osamdesetih, to bi lako mogao biti vestern. Vestern koji je, u obliku Brucea Willisa, ne samo uvjerio svijet da zvijezda TV komedije može biti akcijski junak, već nam je dao i jednog od najkarizmatičnih zlikovaca na velikom ekranu: Alana Rickmana.

Pogledaj na:
Disney +
35

The Lord of the Rings: The Return of the King

(Gospodar prstenova: Povratak kralja)

4.4/5

2003., N. Zeland - SAD

Redatelj: Peter Jackson

Uloge: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen

Fantasy, Pustolovni, Akcijski

Klimaks „Gospodara prstenova“ morao je donijeti katarzu Peteru Jacksonu. Projekt je počeo 1997. da bi završio sa dodjelom Oscara pri kojoj ih je osvojio 11 od isto toliko nominacija, uključujući najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, scenografiju, kostime, montažu, šminku i vizualne efekte. Tolkien je već majstorski doveo do kraja glavnu priču o Ratu za prsten, te sve pojedinačne priče glavnih i sporednih likova. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO Max
36

2001: A Space Odyssey

(2001: Odiseja u svemiru)

4.5/5

1968., V. Britanija - SAD

Redatelj: Stanley Kubrick

Uloge: Keir Dullea, Gary Lockwood

Znanstveno-fantastični

Vjerojatno svačiji omiljeni Kubrickov film, što i ima smisla. Vjerojatno je to njegov najveći dar kinematografiji, beskrajno ambiciozna vizija budućnosti u Svemiru čija se priča usredotočuje na najvažniji trenutak u ljudskoj evoluciji – kad je neki čovjek-majmun prvi put udario drugog čovjeka-majmuna sa starom kosti. Elegantan, prekrasan, nedirnut prolaskom vremena. Prilično poput onog monolita.

37

Avatar

4/5

2009., SAD

Redatelj: James Cameron

Uloge: Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang

Znanstveno-fantastični, Pustolovni

“Avatar” je mogao nastati samo zato što je Cameron već snimio film s najvećom zaradom u povijesti svijeta. Međutim, kad je počeo raditi na tome, otkrio je da tadašnji posebni efekti nisu bili dovoljno dobri. “Avatar” je, dakle, proizvod opsesivnog laserskog fokusa i umjetničke megalomanije jednog čovjeka. Nije dopustio da njegova ideja propadne.

Pogledaj na:
Goole Play MoviesDisney +
38

Casablanca

4.6/5

1942., SAD

Redatelj: Michael Curtiz

Uloge: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid

Ljubavni, Drama

Kad imate tako jasan scenarij “dobro-protiv-zla” kao što je to bio Drugi svjetski rat, potrebna je hrabrost da se izbaci film koji omogućuje njegovom (anti)junaku da toliko boravi u sivom području tog sukoba – dok je rat još uvijek bjesnio, naime. Naravno, Rick (Humphrey Bogart) na kraju čini pravu stvar, ali gledati ga kako vrti Pokret otpora i Naciste oko malog prsta sve do posljednje scene zaista je veselo.

39

E.T. the Extra-Terrestrial

(E.T.)

4.4/5

1982., SAD

Redatelj: Steven Spielberg

Uloge: Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote

Znanstveno-fantastični, Dječji, Drama

Velika je šansa da čak i ako niste fan SF-a i ne hajete za život na ovom ili bilo kojem drugom planetu, da ste pogledali ovu priču o dragom prijatelju iz djetinjstva. Steven Spielberg je napravio melodramu o svim tjeskobama odrastanja usred koje je ubacio izgubljenog vanzemaljca kojeg desetogodišnji Elliott spašava tako da spasi sebe od običnosti života u američkom predgrađu.

Pogledaj na:
SHOWTIMEAmazon Prime
40

Full Metal Jacket

4.3/5

1987., V.Britanija - SAD

Redatelj: Stanley Kubrick

Uloge: Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio

Ratni, Drama

Stanley Kubrick je snimao film o posljedicama rata – što se događa kada mladići koji su cijeli život naučeni poštivati ​​život postanu ubojice. Svjedočanstvo je njegove namjere da imamo lik koji bi se inače mogao smatrati lošim momkom – instruktora marinaca kojeg glumi Lee Ermey – pa ipak se nitko ne veseli, nitko nije sretan kad instruktora ustrijele i ubiju, jer znate da je taj tip pokušavao naučiti te momke da rade zajedno.

41

Oppenheimer

4.4/5

2023., SAD

Biografski, Drama, Povijesni

Režija: Christopher Nolan

Uloge: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr.

„Oppenheimer“ je gusto i zamršeno djelo koje se bavi poviješću , a ispleteno je od razlilčitih vremenskih linija. Isprepliće sudsku dramu, romantične veze, laboratorijska otkrića i kultove ličnosti u fakultetskoj predavaonici. Ali možda i više od svega toga, „Oppenheimer“ je ultimativni film o čudovištima. Oppenheimer Cilliana Murphyja je Frankenstein iz atomskog doba, čovjek očaran bezgraničnim mogućnostima znanosti, koji prekasno shvaća da njegova kreacija ima neograničenu sposobnost uništenja.

Pogledaj na:
SHOWTIME
42

Doctor Zhivago

(Doktor Živago)

4.8/5

1965., V. Britanija - Italija - SAD

Redatelj: David Lean

Uloge: Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin

Povijesni, Ljubavni

“Doktor Živago” je prvi sveobuhvatni pokušaj Zapada da ispriča priču o važnom događaju u prošlom stoljeću, jednom od najvažnijih u čovjekovoj povijesti, s njegovim rezultatima i zaostacima – Ruskom revolucijom. Film Davida Leana radi to ljudski i u širokom i blještavom sjaju povijesne neizbježnosti. Produkcija Carla Pontija veličanstvena je, veličanstvena slika rata i mira, na nacionalnoj razini i svedena na osobnu.

43

Mad Max: Fury Road

(Pobješnjeli Max: Divlja cesta)

4.1/5

2015., Australija

Redatelj: George Miller

Uloge: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult

Znanstveno-fantastični, Akcijski

Stari pas George Miller je naučio Hollywood neke nove trikove. Skidajući film o potjeri do njegovih sirovih osnova (radnja je u osnovi: bježi … pa opet bježi natrag!), Miller je stručno izgradio naraciju kroz neke od najupečatljivijih i najveličanstvenijih operetskih akcijskih scena koje smo vidjeli u desetljećima. Istovremeno osiguravajući da su njegovi ženski likovi najjači u filmu; Charlize Theronina Furiosa i Immortan Joeve bivše nevjeste nasljeđuju svijet koji su “ubili” muškarci…

44

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

(Amélie)

4.1/5

2001., Francuska

Redatelj: Jean-Pierre Jeunet

Uloge: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus

Ljubavni, Komedija

Prekrasno ćudljivi pariški rom-com Jean-Pierrea Jeuneta uspio je ne samo zato što je u Audrey Tautou pronašao savršenu dobricu i slatkicu, već i zato što su njegovi brojni nadrealni dodiri uistinu dali osjećaj da u svijetu uvijek postoji čarolija oko nas – ako samo znamo kako to tražiti.

45

Fargo

4.3/5

1996., SAD

Redatelj: Joel Coen

Uloge: Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi

Kriminalistički, Komedija

Snježna kriminalistička komedija Joela i Ethana Coena najbolji je primjer podžanra “jadnih kriminalaca”, podsjećajući nas da su prijestupnici vrlo rijetko uglađeni, profesionalni tipovi, a češće ljudi koji su ili nesposobni ili samo improviziraju bez plana. No, ima jako dobro srce, naravno, u obliku Marge Frances McDormand, čija svjetlina ostaje neumanjena užasima kojima svjedoči.

Pogledaj na:
HBO MaxAmazon Prime
46

The Exorcist

(Istjerivač đavola)

4/5

1973., SAD

Redatelj: William Friedkin

Uloge: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair

Horor

Horor remek-djelo Williama Friedkina u kojem 12-godišnju djevojčicu opsjeda demon ima reputaciju šokera (u dobrom smislu), s povraćanjem juhe od graška, okretanjem glave i zlostavljanjem raspela koji su najviše spominjani s njim u vezi. No, razlog zbog kojeg tako duboko zastrašuje je način na koji održava i gradi svoju uznemirujuću atmosferu tako lukavo i dosljedno.

Pogledaj na:
Netflix
47

Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

(Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu)

4.6/5

1963., V. Britanija - SAD

Redatelj: Stanley Kubrick

Uloge: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden

Komedija, Ratni

Briljantna i iz današnje perspektive suluda hladnoratovska satira Stanleya Kubricka „Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu“ funkcionira jer se nitko u njoj ne trudi biti smiješan dok provodi u djelo važeće teorije o uzajamnom uništenju između tadašnjih dviju veliki sila, SAD-a i SSSR-a. Da komuniste treba uništiti nuklearnim udarom jer zagađuju dragocjene tjelesne tekućine Amerikanaca ubacivanjem flora u vodoopskrbni sustav je bila teorija koja je plutala eterom, nešto poput one suvremene kako putem cjepiva za COVID-19 Bill Gates želi čipirati čovječanstvo i zbog toga ga treba razapeti preko optičkih kablova interneta. (Čitaj još…)

48

It's a Wonderful Life

(Divan život)

4.6/5

1946., SAD

Redatelj: Frank Capra

Uloge: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore

Fantastična drama

Filmovi Franka Capre su sentimentalna prevara, slika svijeta kakav bi mogao biti kada bi većina ljudi na svijetu uvažila potrebe i prava drugih. „Divan život“ je najveća prijevara od svih, pretjerano sentimentalna poruka o dobroti i solidarnosti koja vlada u srcima običnih ludi koji nastanjuju idiličan američki gradić. Ipak, razlog zbog kojeg je, ne samo omiljeni božićni film, nego jedan od najboljih filmova svih vremena jest, zbog toga što je uvjerljiv. Svijet u kojem ne bi bilo Georgea Baileya, u kojem moćni bogataši nekažnjeno rade što žele je svijet u kojem živimo. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
SHOWTIME
49

12 Years a Slave

(12 godina ropstva)

4.2/5

2013., SAD - V. Britanija

Redatelj: David Fincher

Uloge: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender

Biografski, Povijesni, Drama

Brutalna realnost ekonomskog i političkog sustava na kojem počiva korporacija pod imenom Sjedinjene Američke Države u „12 godina ropstva“ Stevea McQueena je prokazana s gotovo savršenom vjernošću. Barem prema onome što znamo o njoj. Solomon Northup, Afroamerikanac rođen slobodan u državi New York gdje je živio, imao obitelj i respektabilan posao je na prijevaru otet i odveden duboko na Američki jug, prodan kao rob i robovao 12 godina na plantaži među drugim nesretnicima. (Čitaj još…)

50

Rear Window

(Prozor u dvorište)

4.5/5

1954., SAD

Redatelj: Alfred Hitchcock

Uloge: James Stewart, Grace Kelly

Detektivski, Triler

Fotograf LB Jeffries (James Stewart) na bolovanju je, sa slomljenom nogom. Do bola mu je dosadno pa počinje špijunirati susjede. Tada svjedoči ubojstvu. Ili, je li stvarno tako? Alfred Hitchcock doista je znao uzeti banalnu premisue i pretvoriti je u triler bez premca (zato su ga i zvali The Master Of Suspense), ali “Prozor u dvorište” također zaslužuje pohvalu za zadivljujuću postavu: cijelo dvorište Greenwich Villagea izgrađeno je u Paramount studijima, zajedno s odvodnim sustavom kako bi mogao podnijeti svu kišu.

41

The Social Network

(Društvena mreža)

4.5/5

2010., SAD

Redatelj: David Fincher

Uloge: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake

Biografski, Drama

Ili nazvan još “Sredit ću te Zuckerberže”. Glumac Jesse Eisenberg, ga je predstavio kao ultra-nemilosrdnog ultra-štrebera pa možemo reći da je osnivač Facebooka izašao iz drame o društvenim mrežama Davida Finchera s manje mirisa na ruže nego na stvari u kojima ih uzgajate. Ali to je velika drama, koju je vješto izveo scenarist Aaron Sorkin, koji iskorištava središnji paradoks priče (tip koji ne kuži ljude obogaćuje se okupljajući ljude na internetu) do iznimno sočnog učinka.

Pogledaj na:
Netflix
45

Gravity

(Gravitacija)

4.1/5

2013., SAD

Redatelj: Alfonso Cuarón

Uloge: Sandra Bullock, George Clooney

Pustolovni, Triler

„Gravitacija“ je više triler u svemiru, nego znanstvena fantastika. Astronautica Ryan Stone (Sandra Bullock) nađe se sama u Svemiru u zemljinoj orbiti s uništenim svemirskim stanicama i mrtvim posadama oko sebe i mora se nekako vratiti na Zemlju. Alfonso Cuarón je 80 od 91 minute filma napravio u CGI-ju, ali niti to nam ne može objasniti kako je to zapravo napravio. Pričao je on u mnogo navrata kako tehnologije da se napravi ova vožnja na rollercoasteru nije bilo pa je nekoliko godina proveo u post-produkciji prije nego li je uopće počeo snimati kako bi razvio sofversku tehnologiju. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
HBO Max
46

L.A. Confidential

(L.A. Povjerljivo)

4.3/5

1997., SAD

Redatelj: Curtis Hanson

Uloge: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce

Kriminalistički

“L.A. povjerljivo” luta cijelim prostranstvom Los Angelesa 1950-ih koje je u svom romanu stvorio James Ellroy. Film noir raj pun tinjajućeg zla i glamura koji stvara strahopoštovanje s prljavom malom tajnom iza svake palme. Kako ga je prvo dočarao autor, a potom i film nevjerojatno vjeran svom proznom izvorniku (iako vješto sužava zamršenu radnju), ovo je mjesto koje najbolje simboliziraju njegovi oblici korupcije. Mafijaši, droga, brutalno rasistički policajci i kurve stvorene da nalikuju filmskim zvijezdama i ispunjavaju svaku želju, svi se udružuju kako bi provukli film kroz drek dok u isto vrijeme, u smislu filmske ambicije, poseže za zvijezdama.

Pogledaj na:
HBO MaxGoole Play Movies
48

WALL-E

4.6/5

2008., SAD

Redatelj: Andrew Stanton

Uloge: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin

Animirani, Znanstveno-fantastični, Komedija

Nakon senzacionalnog uspjeha kod publike i kritike već sa „Pričom o igračkama“ (1995.), njihovim prvim dugometražnim animiranim filmom, su kreativnoj ekipi u Pixaru dovoljno narasla muda da se nikada ne smanje na veličinu na kojoj bi im nedostajalo ambicije i težnje za genijalnošću. Legenda kaže da su Andrew Stanton („WALL-E“, „Potraga za Nemom“, „Potraga za Dory“), John Lasseter („Priča o igračkama“, „Život buba“, „Auti“), Pete Docter („Čudovišta iz ormara“, „Nebesa“, „Izvrnuto obrnuto“) i scenarist Joe Ranft na jednom ručku 1994. godine. (Čitaj još…)

Pogledaj na:
Disney +
49

The Big Lebowski

(Veliki Lebowski)

4.6/5

1998., SAD

Redatelj: Joel Coen

Uloge: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore

Kriminalistički, Komedija

Moramo priznati braći Coen. Ne samo da su vjerojatno napravili najsmješniji film 90 -ih – koji je od tada iznjedrio pravi filmski kult – nego su uspjeli konstruirati i misteriju otmice u kojoj detektiv nije detektiv i nitko zapravo nije otet. Uz kuglanje, mliječne koktele i tepih umrljan urinom.

Pogledaj na:
NetflixSHOWTIMEAmazon Prime
50

Scarface

(Lice s ožiljkom)

4.5/5

1983., SAD

Redatelj: Brian De Palma

Uloge: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer

Kriminalistički, Komedija

Veliki gangsterski filmovi iz 1930 -ih preuzeti su izravno s naslovnica novina, a ovaj remake klasika “Scarface” Howarda Hawksa iz 1932. prosipa se s naslovnica 1980-ih. Naizgled nekontrolirana trgovina drogom na jugu Floride, povezana i rasplamsana ciničnim izvozom Fidela Castra nekih od najtvrdokornijih kriminalaca Kube u SAD 1981. su pozadina na kojoj se kreće ova priča.

Pogledaj na:
NetflixSHOWTIME

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.