Posljednja izmjena 23/11/21 by Ivan Palijan


1. 12 Years a Slave / 12 godina ropstva

(2013., Steve McQueen)

Brutalna realnost ekonomskog i političkog sustava na kojem počiva korporacija pod imenom Sjedinjene Američke Države u „12 godina ropstva“ Stevea McQueena je prokazana s gotovo savršenom vjernošću. Barem prema onome što znamo o njoj. Solomon Northup, Afroamerikanac rođen slobodan u državi New York gdje je živio, imao obitelj i respektabilan posao je na prijevaru otet i odveden duboko na Američki jug, prodan kao rob i robovao 12 godina na plantaži među drugim nesretnicima.

12 Years a Slave / 12 godina ropstva

Rating: 4.5 out of 5.

2. Gravity / Gravitacija

(2013., Alfonso Cuarón)

„Gravitacija“ je više triler u svemiru, nego znanstvena fantastika. Astronautica Ryan Stone (Sandra Bullock) nađe se sama u Svemiru u zemljinoj orbiti s uništenim svemirskim stanicama i mrtvim posadama oko sebe i mora se nekako vratiti na Zemlju. Alfonso Cuarón je 80 od 91 minute filma napravio u CGI-ju, ali niti to nam ne može objasniti kako je to zapravo napravio. Pričao je on u mnogo navrata kako tehnologije da se napravi ova vožnja na rollercoasteru nije bilo pa je nekoliko godina proveo u post-produkciji prije nego li je uopće počeo snimati kako bi razvio sofversku tehnologiju.

Gravity / Gravitacija

Rating: 4.5 out of 5.

3. Roma

(2018., Alfonso Cuarón)

Alfonso Cuarón je „Romu“ napisao, režirao, producirao, snimio i montirao što nam i bez gledanja može dati naznaku o tome da je riječ o njegovom osobnom filmu. Osobna strast ga je do ovog projekata dovela kao i u slučaju „Gravitacije“, ali ovdje je to više od toga. Ovo je film o njemu samo, odnosno o njegovom sjećanje. Naslov se odnosi na kvart Colonia Roma u gradu Meksiku u kojem je odrastao. Dobrostojeći građani tamo žive sa svojim obiteljima u kućama ograđenim visokim ogradama, dok se o njihovim potrebama brinu sluge.

Roma

Rating: 4.5 out of 5.

4. Moonlight / Mjesečina

(2016., Barry Jenkins)

Ima onda legendarna scena u Ben Stillerovom „Tropical Thunder“ u kojoj Robert Downey Jr. objašnjava Ben Stilleru da ako želi dobiti Oscara što trteba učiniti je „Never go full retard“. Jer tako su učinili i Tom Hanks i Dustin Hoffman glumeći likove koji su spori i autistični, ali nisu potpuno retardirani. Na tu scenu asocira cijela „Mjesečina“. Nitko ovdje nije retardiran, ali glavni lik je višestruko i potpuno društveno prikraćen i neprihvaćen. On je gej Afroamerikanac koji odrasta da bi bio diler droge.

Moonlight / Mjesečina

Rating: 4 out of 5.

5. Avengers: Infinity War / Osvetnici: Rat beskonačnosti

(2018., Anthony Russo, Joe Russo)

Cijelih deset godina prije toga i 18 dugometražnih filmova su u Marvelu gradili svijet koji će, barem nakratko, nestati s „Infinity War“. Kozmička bitka između, uvjetno rečeno, dobra i zla ne bi se na ovako grandioznoj pozornici mogla drugačije odviti. Trebalo je izgraditi svaki od mikrosvjetova superheroja, njihove pozadine, njihove sposobnosti i mjesto u velikom planu stvari. Deseci superheroja i njihovih pomagača predvodit će ovdje vojsku koja će se pokušati suprotstaviti Thanosu i njegovim hordama da bi spektakularno propali i pola njih zajedno s polovicom populacije ostatak Svemira bilo izbrisano iz egzistencije.

Avengers: Infinity War / Osvetnici: Rat beskonačnosti

Rating: 4.5 out of 5.

6. Boyhood / Odrastanje

(2014., Richard Linklater)

Snimana dvanaest godina, priča Richarda Linklatera o životu jednog dječaka između 6 i 18 godina je dokaz umjetničkih ambicija u doba kinematografije koja traži samo trenutnu zaradu. Njegova loša strana je da vam uništi gotovo svaki drugi film – barem sve one u kojima su glumci uočljivo ostarjeli. Gledajući istinski prolazak godina Ellara Coltranea – kao i Patricie Arquette i Ethana Hawkea kao njegovih roditelja – “Odrastanje” svojoj publici pruža intimnost i ulaganje kao nitko drugi. Ovo je kino kao nježna revolucija.

Rating: 4.5 out of 5.

7. Mad Max: Fury Road / Pobješnjeli Max: Divlja cesta

(2015., George Miller)

Stari pas George Miller je naučio Hollywood neke nove trikove. Skidajući film o potjeri do njegovih sirovih osnova (radnja je u osnovi: bježi … pa opet bježi natrag!), Miller je stručno izgradio naraciju kroz neke od najupečatljivijih i najveličanstvenijih operetskih akcijskih scena koje smo vidjeli u desetljećima. Istovremeno osiguravajući da su njegovi ženski likovi najjači u filmu; Charlize Theronina Furiosa i Immortan Joeve bivše nevjeste nasljeđuju svijet koji su “ubili” muškarci…

Rating: 4.5 out of 5.

8. Avengers: Endgame / Osvetnici: Završnica

(2019., Anthony Russo, Joe Russo)

Najveća i najskuplja serija svih vremena dobila je svoju kulminaciju i mogući kraj s „Avengers: Endgame“. Filmom, koji je, ako ne računamo inflaciju (ako je računamo, „Zameo ih vjetar“ je uprihodio najviše), do tog trena rekorder box officea. „Avengers: Infinity War“ je rastegnuo popis likova do maksimuma uključivši sve iz MCU, a „Endgame“ je proširio koncept s do sada u jednoj priči neviđenim putovanjem kroz prostor i kroz vrijeme. Ne treba čuditi da je i to ponovo vrlo uspješno, iako se čini nemogućim. Kreativni tim iza Marvelovog svijeta savršeno vlada alatima potrebnima za pričanje ovako grandiozne priče, te egom da se usudi to napraviti.

Avengers: Endgame / Osvetnici: Završnica

Rating: 4.5 out of 5.

9. Gisaengchung / Parazit

(2019., Joon-ho Bong)

“Parazit“ je film koji se poput gliste migolji i onemogućava nam da ga jednostavno primimo i objasnimo čemu smo upravo prisustvovali. S vremena na vrijeme je obiteljska komedija, ubojita satira, psihološka drama, i krvavi triler. Osim toga, djeluje kao komercijalni proizvod, a u isto vrijeme i kao art film. Jedna siromašna obitelj se prijevarom uvuče u život bogate obitelji zauzevši sve plaćene poslove u njihovom domaćinstvu kojim se oni nisu u stanju baviti, niti da si obrok pripreme. Slijedi klasni sukob, rat svjetova i krv prosuta po besprijekorno pošišanom travnjaku oko kuće.

Parazit

Rating: 5 out of 5.

10. The Social Network / Društvena mreža

(2010., David Fincher)

Ili nazvan još “Sredit ću te Zuckerberže”. Glumac Jesse Eisenberg, ga je predstavio kao ultra-nemilosrdnog ultra-štrebera pa možemo reći da je osnivač Facebooka izašao iz drame o društvenim mrežama Davida Finchera s manje mirisa na ruže nego na stvari u kojima ih uzgajate. Ali to je velika drama, koju je vješto izveo scenarist Aaron Sorkin, koji iskorištava središnji paradoks priče (tip koji ne kuži ljude obogaćuje se okupljajući ljude na internetu) do iznimno sočnog učinka.

Rating: 4.5 out of 5.

11. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens / Ratovi zvijezda: Sila se budi

(2015., JJ Abrams)

Shvatiti briljantnost filma “The Force Awakens” znači prisjetiti se gdje su “Ratovi zvijezda” bili prije 2015. – naslijeđe prequela koji još uvijek traje, osjećaj avanture i vitalnosti davno nestao. Film JJ Abramsa oživio je sagu o Skywalkeru doslovnom potragom za ponovnim otkrivanjem davno izgubljenog srca originalne trilogije, propovijedajući važnost nastavka legende za novu generaciju. Na tom frontu imate Rey Daisy Ridley i Finna Johna Boyege – ženu i crnca koji prednjače u nenedmašenom gigantskom holivudskom blockbusteru, koji je još uvijek iznenađujuće rijedak – kojeg podupire očaravajući negativac Adama Drivera Kylo Ren. Iako ga često optužuju da igra na sigurno, ima i trenutke narativnog bezobrazluka zbog kojeg su čeljusti padale pri prvom gledanju. “The Force Awakens” je povratak na mnogo načina – ali je također potpuno suvremen, dokazujući da bi “Ratovi zvijezda” mogli i trebali biti za apsolutno svakoga.

Rating: 4.5 out of 5.

12. The Favourite / Miljenica

(2018., Yorgos Lanthimos)

Uvrnuti nestašluk radnje – dvorske intrige u palači kraljice Anne prekrivene seksualnom izdajom među njezinim dvorjanima – vješto je obrađen, ali ono što ovaj film izdvaja su njegovi brojni trenuci scenske i glumaške smjelosti. Emma Stone zbija šale o silovanju. Rachel Weisz puca u golubove s puškom s prednjim punjenjem. Olivia Colman žali se na giht. Tu su zečevi, pačje utrke i ljudska menažerija šašavaca, budala i fatalnih žena. Vjerojatna pouka je da moć kvari, a korupcija je zabavna.

Rating: 4.5 out of 5.

12. Inception / Početak

(2010., Christopher Nolan)

Nekada se postavljalo pitanje hoće li Christopher Nolan ikada snimiti film o james Bondu? Pa, s “Inceptionom” ga je već nekako napravio. Osim što umjesto britanskog tajnog agenta dobivamo slobodnog korporacijskog lopova snova. A veliki vrhunac akcijske sekvence toliko je velik da zauzima gotovo polovicu filma i zapravo je tri velike akcijske sekvence koje su privremeno smještene jedna u drugu oko nadrealne srži o metafizičkom sukobu.

Rating: 5 out of 5.

13. The Wolf of Wall Street / Vuk s Wall Streeta

(2013., Martin Scorsese)

“Vuk s Wall Streeta“ počinje scenom u kojoj paranoični Jordan Belfort kojeg glumi Leonardo DiCaprio šmrče koku iz kurvinog anusa. Količina razvrata i megalomanije koja slijedi u sljedeća tri sata pokušava doseći tu početnu razinu jedne od ključnih scena suvremene kinematografije. Jer, što može bolje opisati kapitalizam, nego taj besmisao. Sav trud radnika i građana, sve njihove težnje i snovi o boljem životu dovode do toga da bi jedna gnjida iz parazitskog financijskog sektora šmrkala koku iz kurvine guzice. Jordan Belfort je kriminalac, a Scorsese svoje kriminalce prikazuje s punim razumijevanjem zašto bi netko postao kriminalcem i zašto bi netko gledao filmove o njima.

The Wolf of Wall Street / Vuk s Wall Streeta

Rating: 4.5 out of 5.

14. The Grand Budapest Hotel / Hotel Grand Budapest

(2014., Wes Anderson)

Ova sumanuta farsa od operete je jezivo detaljno i vrlo smiješno djelo Wesa Andersona. Radnja je smještena u blijedećoj veličini besmisleno luksuznog hotela u jednako besmislenoj prijeratnoj srednjoeuropskoj zemlji, izmišljenoj Zubrowki. Ovu vrstu miljea – hotelske toplice ili sanatorij koji su okupirali tajanstveni invalidi, muljatori ili osiromašeni Bijeli Rusi – voljeli su Thomas Mann i Vladimir Nabokov, ali završna špica otkrivaju da je redatelja posebno inspirirao austrijski pisac Stefan Zweig. Zapravo, brkata zvijezda filma Ralph Fiennes prilično podsjeća na Zweiga sa starih fotografija.

Rating: 4.5 out of 5.


16. Dunkirk

(2017., Christopher Nolan)

Većina ratnih filmova govori o pobjedama. “Dunkirk” govori o preživljavanju. Uz neusporedivu vještinu i tehniku, Christopher Nolan nas diže u zrak, kotrlja morem i spušta na tlo tijekom spasilačke misije na francuskoj obali početkom Drugog svjetskom rata i, nakon što je spašavanje završeno, jasno daje do znanja da se borba nastavlja. To ne radi naracijom, nego slikom i zvukom.

Rating: 4.5 out of 5.

17. Once Upon a Time… in Hollywood / Bilo jednom… u Hollywoodu

(2019., Quentin Tarantino)

Quentin Tarantino je zadužio čovječanstvo cijelim svojim opusom i personom ultimativnog filmskog geeka na kojeg se svi ostali geekovi trebaju ugledati. Genij i geek u njemu su bili na djelu u svemu što radio, ali u ovoj posveti Hollywoodu kakav (ni)je nekad bio i uzdizanju umjetnosti iznad života sebi je osigurao dostojnu penziju. Ne mora napraviti onaj deseti film, bolje da izađe s ovom pričom u kojoj Leonardo DiCaprio kao glumačka zvijezda na zalasku i Brad Pitt kao ljudsko biće na zalasku nalaze iskupljenje među legendarni bićima koja žive na holivudskim brežuljcima. Umjetnost jest veća i važnija od života.

Once Upon a Time… in Hollywood / Bilo jednom… u Hollywoodu

Rating: 4.5 out of 5.

18. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

(2014., Alejandro González Iñárritu)

Nije namijenjen svima, „Birdman“ je vrlo osoban film koji je redatelj Alejandro González Iñárritu imao potrebu snimiti jer se, prema vlastitim riječima, nalazio godinama u istoj situaciji u životu. Njegov glavni junak Riggan Thomson pokušava postaviti broadwaysku adaptaciju priče Raymonda Carvera kako bi revitalizirao svo ju karijeru. Karijeru koja je obilježena nečim sasvim drugačijim, njegovim utjelovljenjem super-junaka „Birdmana“ u velikim holivudskim produkcijama. Od prve ideje je Iñárritu namjeravao snimiti film kao da se odvija u jednom kadru kako bi potpuni slom glavnog lika i njegova situacija bili što uvjerljiviji, jer stvarni život nema rezova.

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Rating: 4.5 out of 5.

19. Toy Story 3 / Priča o igračkama 3

(2010., Lee Unkrich)

Savršena kraj trilogije, dok je još bila samo trilogija. “Toy Story 3” je Pixar na vrhuncu snage, koji u jednakoj mjeri izaziva suze i smijeh. U vrijeme završetka serije koja je stvorila ovaj studio animacije, oproštaj od Woodyja i Buzza oduševio je djecu i naveo odrasle (osobito one koji su doslovno odrasli uz naslovne igračke) na perceptivna razmišljanja o kraju djetinjstva.

Rating: 4.5 out of 5.

20. La La Land

(2016., Damien Chazelle)

„La La Land“ je uspio nostalgiju i regresiju učiniti osvježavajućom. Ne bi se to dogodilo bez tehničke i kreativne izvrsnosti filmske ekipe i redatelja Damiena Chazellea koji je tek navršio 30 godina dok je snimao film. Želja mu je bila rekreirati svijet mjuzikala iz klasičnog Hollywooda i nasaditi ga na današnji stvarni Los Angeles sa svim svojim uništenim snovima i tragedijama. Teško je ne voljeti tu gorko-slatku priču o dvoje privlačnih ljudi rastrganih između dvije privlačne sile od kojih ih jedna vuče prema ispunjenju snova u karijeri u umjetnosti i showbizu, druga jedno prema drugome, da bi ih na kraju bilo nemoguće pomiriti.

La La Land

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.