Posljednja izmjena 24/01/23 by SuperExtraZona


Neki, zbog pandemije, odgađani naslovi su se konačno pojavili u otvorenim kinima pa najbolji filmovi 2021. uključuju i posljednjeg James Bonda, par Marvelovih filmova s početka četvrte faze Marvel Cinematic Universe, te Warnerov odgovor s naslovima iz DC Universea. Najviše očekivani i najspektakularniji  naslov je „Dina“ Denisa Villeneuvea, početak, nadamo se, duge sage koju ćemo imati prilike gledati sljedećih godina. Marvelova saga se nastavila s „Black Widow“ koja je uskrsnuta kako bi dobila svoju vlastitu avanturu. Marvel se pobrinuo za svoje kinesko tržište sa prvim azijskim superherojem u „Shang-Chi i legenda o deset prstenova“. Zanimljiviji o Marvelovih su iznimno ove godine DC-jeve adaptacije. Iznenađujuće, Zach Snyder je sa svojom verzijom „Lige pravde“, koja, k tome, traje četiri sada, unio smisao u franšizu. Uz to, James Gunn je uposlen kako bi napravio novi nastavak / verziju „The Suicide Squad“ i dao tim zlikovcima koji se prave da čine dobro neku oštricu  po kojoj mogu hodati.

Najhvaljeniji film godine je „Šape pasje“, oda klasičnom filmskom pripovijedanju na velikom platnu i sa širokom paletom emocija koju možemo gledati na Netflixu, što znači i na svom mobitelu. Klasikom se bavi i novi film Stevena Spielberga, njegova adaptacija broadwayskog mjuzikla „Priča sa zapadne strane“. „Free Guy“ je mogao i trebao biti animirani film, jer svaki recentniji animirani film svoje ozbiljne teme obrađuje na zreliji način, nego on. Nema, doduše, svaki animirani film Taiku Waititija kao negativca, ali, nažalost, nema ga niti većina filmova. „Raya i posljednji zmaj“ i „Luca“ se bave problemom zaštite prirode, te prihvaćanja onih drugačijih od nas. Prihvaćanjem vlastite sudbine i odgovornosti svoj temeljnu preokupaciju rješava „The Green Knight“ koji na glavu izvrće arturijansku legendu i žanr viteške romanse u komu se vitezovi snažni i snalažljivi junaci koji na kraju uvijek pobjeđuju svoje protivnike. Djeluje kao avantura, ali je čisti art koji susreće filozofiju. Čista avantura su, pak, „Krstarenje džunglom“ i „Godzilla vs. Kong“, lišene svake pretenzije na umjetnost ili filozofiju, oni svoje pretpostavke imaju u potrebi za adrenalinom i eksplozijama.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koji su najvažniji filmovi 2021. Uzeli smo u obzir rezultate na box officeu, popularnost filma, ocjene kritičara, broj nagrada i mjesta na listama najboljih filmova godine.


1. The Power of the Dog / Šape pasje

(Jane Campion, 2021.)

„The Power of the Dog“ je vestern. Na neki način. Redateljica Jane Campion koristi pozadinu i motive života na ranču u američkoj preriji (koju ovdje glumi njen Novi Zeland) dvadesetih godina 20. stoljeća kako bi ispričala priču o jednom sukobu isprepletenom lojalnošću, seksualnošću, ljubavi, zamjeranjem i odbojnošću. Dva suprotstavljena čovjeka nisu dva revolveraša, nego grubi rančer progonjen vlastitim demonima zbog kojeg uništava odnose sa svakim oko sebe i mladi, osjetljivi, naoko krhak student medicine.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


2. Dune / Dina

(Denis Villeneuve, 2021.)

Adaptacija Denisa Villeneuvea jednako je opsežan i intiman prikaz svemirskog epa Franka Herberta. Objavljena 1965. godine, Herbertova “Dina” je prekrasno golema knjiga (oko 900 stranica) prepuna vladara i buntovnika, vještica i ratnika. Herbert je imao puno toga za reći – o religiji, ekologiji, sudbini čovječanstva – i crpio je iz zaprepašćujuće količine izvora, od grčke mitologije do domorodačkih kultura. Inspiriran naporima vladara da zadrži pješčane dine podalje ljudi, sanjao je pustinjski planet gdje je voda bila nova nafta. Rezultat je ep o zastrašujućoj budućnosti koji se čita kao opomena za naš ekološki razoreni svijet.

Rating: 5 out of 5.

Pogledaj na:


3. Spider-Man: No Way Home / Spider-Man: Put bez povratka

(Jon Watts, 2021.)

Što se trećih nastavaka Spider-Mana tiče, „Spider-Man: No Way Home“ je prošao izuzetno dobro. Zapravo, 2021. je bio najgledaniji film, a i kritika je našla pohvalu za njega pa je prošao jako dobro za bilo kakav film. „Spider-Man 3“ iz 2007., kojeg je režirao Sam Raimi, nije znao kojim se putem kreće pa je zaustavio Raimijevu karijeru i onu Tobey Maguirea, tadašnjeg Spider-Mana. Sve lekcije su tada naučene pa Marvel, odnosno Disney, a ovdje u kombinaciji sa Sonyjem, štanca, evo, dvadeset i sedmi film svog Marvel Cinematic Universea.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


4. Don’t Look Up / Ne gledaj gore

(Adam McKay, 2021.)

Satira Adama McKaya je glumačku postavu s A-liste uznemirila zbog divovskog kometa koji prijeti našem planetu. Nakon toga se ne uspijeva dignuti iz potpunog očaja zbog stanja u kojem se nalazi spomenuta planeta. McKay je ljut zbog mnogo toga, pokazao je to u svojim prošlim, uglavnom sjajnim komedijama i satirama. No, ovdje je krenuo ubaciti baš sve što život na planeti čini lošim, bez da nam da jednako moćan trenutak katarze. Nedostaje mu Peter Sellers kojeg je Kubrick imao u „Dr. Strangelove“.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


5. Zack Snyder’s Justice League

(Zack Snyder, 2021.)

Počelo je kao hashtag: bezobrazno buntovna kampanja na društvenim mrežama protiv velikih medijskih korporacija koje hoće fanovima superjunaka govoriti što je dobro za njih. Ogorčeni DC-ovim mračnim filmom “Liga pravde” iz 2017-e koji je redatelj Zack Snyder morao napustiti tijekom postprodukcije nakon obiteljske tragedije, a kojeg je nepotpisani Joss Whedon dosnimio i ponovno montirao, obožavatelji su na Twitteru zahtijevali od DC Films da #ReleaseTheSnyderCut. Kao i cijena dionica GameStopa, nade su porasle. Opravdano.

Rating: 4.5 out of 5.

Popgledaj na:


6. No Time to Die / Za smrt nema vremena

(Cary Joji Fukunaga, 2021.)

25. epizoda franšize – i posljednja Daniela Craiga kao 007 – nalazi svog junaka u tmurnom raspoloženju. Dolazi sa neobičnom mješavinom težine i bezbrižnosti. Smrtnost se nadvija nad dosjetkama i jurnjavama automobilima – ne samo očekivani pokolj anonimnih poslušnika, već i tmurni oblak tuge, gubitka i izmorenosti. Blizu početka, usred živahnih mediteranskih praznika, Bond posjećuje grob Vesper Lynd, ljubavnice koja je umrla u “Casino Royale” 2006. “Nedostaješ mi,” kaže, i film je neočekivano zaokupljen sjećanjem i prazninom. Reći ćemo samo da se ovdje radi o nizu dugih oproštaja.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


7. Licorice Pizza (Pizza od sladića)

(Paul Thomas Anderson, 2021.)

Ovo je romantična komedija (na određeni način) i priča o odrastanju (na neki način) smještena u sedamdesete koja replicira vrstu nabrijane ali opuštene vibracije filmova iz tog doba do doslovnosti. Vinjete se sudaraju i slažu jedne na drugu, ali ovdje se radi više o vibri nego o bilo čemu drugom. O tome, i da prilici da mladi glumci prvi put pokažu svoje talente na filmu. Bradley Cooper kanalizira srž narcisoidnog šoubiznisa kao producent filmova iz stvarnog života Jon Peters.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


8. The Suicide Squad / Odred otpisanih: Nova misija

(James Gunn, 2021.)

“Odred otpisanih: Nova misija” počinje otprilike onako kako bismo očekivali. Na putu do otočke države Corto Maltese predstavljeni su nam članovi obnovljene Task Force X, šarene ekipe super (anti) heroja okupljenih za tajnu misiju po nalogu tajnovite američke obavještajne agencije Argus. Ovo su nova lica, ali prepoznajemo ih svejedno: tu je kurčeviti šaljiviđija, zgodni dječak, šutljivi starac – poznate figure koje nas vode kroz još jedan timski film o superjunacima. Barem tako mislimo.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


9. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings / Shang-Chi i legenda o deset prstenova

(Destin Daniel Cretton, 2021.)

Redatelj Destin Daniel Cretton, koji je pisao scenarij zajedno s Daveom Callahamom i Andrewom Lanhamom, dovoljno je lukav da shvati da ključ uspjeha s ekstravagancijom potaknutom efektima koji bodu oči nije CGI spektakl, već osnovne stvari. Teksturirani likovi. Karaoke i prijateljstva potaknuta pucnjavom. I naelektrizirajuća koreografija borbe.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


10. Black Widow

(Cate Shortland, 2021.)

Ovaj film daje nam pozadinu prisustva Crne udovice u Marvelovom kinematografskom svemiru, koja uključuje mitove o podrijetlu i obiteljskoj traumi, krizi identiteta i suparništvu među sestrama, s bijesnom mlađom sestrom Jelenom, koju zabavno izvodi Florence Pugh. Jelena ne može a da ne ismijava, ali i možda zavidi, baletanski stav prije borbe koji ima Black Widow koji uključuje apsurdno poziranje i nalikuje ženi koja zabacuje svoju grivu u reklami za šampon.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:11. West Side Story / Priča sa zapadne strane

(Steven Spielberg, 2021.)

Poštujući umjetnost i dobre namjere originalnog mjuzikla postavljenog na pozornici 1957., Spielberg ga je pretvorio u nešto hitno, moderno i uzbudljivo. U njegovim filmskim gestama poštovanja originala i revizionizma moglo bi se puno pričati, ali film je uglavnom napunjen velikim emocijama, nezaboravnim pjesmama i neskrivenom vjerom da će iskrenost uvijek biti jača od cinizma.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


12. Verdens verste menneske / The Worst Person in the World / Najgora osoba na svijetu

(Joachim Trier, 2021., Norveška, najgori najbolji jako dobar film)

Što Julie misli da jest? To je svakako pitanje koje se može postaviti na uobičajeni retorički, osuđujući način. Slobodoumna stanovnica Osla koja posrće i preskače u svojim 30-ima, može biti drsko ravnodušna prema normama pristojnog ponašanja i osjećajima drugih. Što Julie želi biti? U početku, to je više praktično nego filozofsko pitanje. Pratimo ju kroz 12 poglavlja kako se traži, u vezama i poslovima, a na kraju smo ostavljeni da sami stvorimo sud o njoj.

Rating: 4.5 out of 5.

13. Free Guy

(Shawn Levy, 2021.)

Non-playable character (lik koji se ne može igrati) ili NPC, koji je izbačen iz svoje pozadinske uloge kao topovsko meso za igrače pred-tinejdžerske dobi, odluči da, kao u pjesmi Zabranjenog pušenja, neće biti statist, niti u životu, niti u kinu. Nesvjestan da je u igri, bankovni blagajnik Guy (neodoljivi Ryan Reynolds) zadovoljan je svojim svakodnevnim ritualom kave, zafrkancije s najboljim prijateljem Buddyjem (Lil Rel Howery) i više od pet odvojenih oružanih napada na njegovo radno mjesto dnevno, sve dok ne ugleda Molotov Girl, avatara Millie (Jodie Comer, koja je savršeno pogodila onu točku između nepristupačnog coola i potpuno očaravajućeg). Tada počinje njegova transformacija u nekog poput Nea iz “Matrixa”.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


14. Eternals / Vječnici

(Chloé Zhao, 2021.)

Možemo vidjeti redateljicu Chloé Zhao kako se bori da smanji ovaj spektakl na ljudsku veličinu. Njezin trud najviše se očituje u iskrenim trenucima koji ističu film, stvarajući ubode topline svjetla. Ali to je titanska borba. I dok Zhao neprestano podmazuje mašineriju osjećajima i suzama, čini se da njezini napori odražavaju bitku koju njezini simpatični superheroji vode protiv sile koja želi temeljito kontrolirati njihove sudbine.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


15. Doraibu mai kâ / Drive My Car

(Ryûsuke Hamaguchi, 2021.)

Hamaguchijevo shvaćanje umjetnosti, života, gubitka, iscjeljenja i oprosta jedan od najbogatijih i najzahvalnijih primjera kako jednostavne ljudske interakcije pretvoriti u uvjerljivu kinematografiju. Adaptacija kratke priče Harukija Murakamija duža od tri sata o kazališnom redatelju koji postavlja međunarodnu, višejezičnu produkciju Čehovljevog „Ujaka Vanje“ u Hirošimi.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


16. Nobody

(Ilya Naishuller, 2021.)

Zvijezda serije “Better Call Saul” je dobila žestoko zabavnu pozornicu na kojoj igra pater familiasa iz predgrađa koji se sukobi s ruskom mafijom pa mračne strane iz njegove prošlosti izađu na vidjelo. Neobična uloga za Bob Odenkirka koji je u svojim 50-ima doživio nevjerojatnu transformaciju od glumca “iz onog filma ili serije” do glavne uloge u hit seriji nominirane za Emmy. No to ga čini uvjerljivim akcijskim herojem, dovoljno samouvjerenim da bude uvjerljiv, ali sa svestranijim i opsežnijim kompletom vještina od onih koje ima Liam Neeson.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


17. Red Notice / Crvena tjeralica

(Rawson Marshall Thurber, 2021.)

Što dobijete kada udružite Dwaynea Johnsona, Ryana Reynoldsa i Gal Gadot u strašnom, generičkom do jaja filmu o kradljivcima dragulja? U svemu tome postoji nešto nevjerojatno iscrpljujuće, od rasipanja dragocjenih talenta do osjećaja da gledamo posljednji dah prastare formule u kojoj je samo trebalo pred kamere postaviti zvijezde veće od života i stvari su se same od sebe događale. To je kao da dva sata gledamo u svijetli, sjajni epitaf Hollywoodu koji je nekada bio u stanju vjerovati u svoje zvijezde.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


18. Belfast

(Kenneth Branagh, 2021., Velika Britanija, romantični radničkki film)

Romantizam vlada u “Belfastu”, filmskom memoaru Kennetha Branagha o njegovom djetinjstvu u turbulentnoj Sjevernoj Irskoj. Od blistave, uglavnom crno-bijele fotografije do ugodnog okruženja radničke klase, film svojom mekanom oštricom omekšava srca. Obitelj u njegovom središtu ima zdravstvenih problema, novčanih briga i vanjski WC, ali na tim ulicama inat i glamur idu ruku pod ruku.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


19. F9: The Fast Saga / Brzi i žestoki 9

(Justin Lin, 2021.)

Nakon devet filmova u dvadeset godina pomislili bismo da je ova franšiza zaslužila da je netko iz čiste milosti umirovi. No, „Brzi i žestoki 9“ uzima sve na čemu je saga građena, napuhuje to i katapultira u Svemir. Doslovno. Ništa više nema nikakvog smisla i nikakve veze, gravitacija je samo opcija dok automobili lete zrakom i u jednom važnom trenutku se Roman i Tej ne upute autom u zemljinu orbitu kako bi uništili satelit.

Rating: 3 out of 5.

Pogledaj na:


20. Cruella

(Craig Gillespie, 2021.)

“Cruella“ je oduzela naslovnom liku specifičnu okrutnost koja ju je činila tako razornim primjerom pokvarenosti namijenjenoj kao kritika konzumerizma i želje za ugodom. Tako da smo ostali s priči o porijeklu lika u kojoj je Cruella anti-heroj, a ne zločinac. Film je ujedno i reklama za ostale Disneyeve filmove s njom, dva animirana filma i dva igrana, ali to je način na koji Disney danas posluje, širi vlastiti Univerzum. Obje Emme, Stone u naslovnoj ulozi i Thompson u ulozi njene suparnice, su sjajne u onome što rade, a to je uglavnom stvaranje karikature figure opijene moći i emocionalne pustoši.

  • Pročitaj cijelu recenziju Cruella

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:21. The Matrix Resurrections / Matrix uskrsnuća

(Lana Wachowski, 2021.)

„The Matrix Resurrections“ je film koji zna da poznajemo njegovo naslijeđe – zna da su jezik i ikonografija Matrixa ušli u kulturu, u našim su umovima, čak i ako nekako nismo vidjeli nijedan od prethodnih filmova. Također zna da je ovo 21. stoljeće. Što znači da je velik dio onoga što se činilo novim ili dalekovidnim o svijetu tog prvog filma – s njegovim alegoriziranim, cyber pametnim svijetom-unutar-svjetovima, njegovom obradom ideje digitalnog ja – postalo definicijom ljudskog iskustva kakvo trenutno poznajemo.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


22. Encanto

(Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith, 2021., SAD, imigrantski film)

U „Encanto“ je ugrađena važna politička poruka. Ovo je priča o prognanicima koji ni iz čega grade dom. Njihova je povijest izvor njihove magije, a oni tu magiju koriste kako bi nesebično poboljšali svoju zajednicu, bez potrebe da se u nju asimiliraju. S obzirom na rezultate koje Amerika ima u ovim temama, vidjeti takvu priču u američkom dječjem filmu je nevjerojatno.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


23. CODA

(Sian Heder, 2021.)

Otvoreno prihvaćanje kulture gluhih podiže ovu inače konvencionalnu priču o talentiranom tinejdžeru uhvaćenom između ambicije i odanosti. Ruby je sramežljiva 17-godišnjakinja koja jedina čuje u svojoj obitelji. Tumači za svoje roditelje i pomaže u vođenju obiteljskog ribarskog broda s ocem i starijim bratom svako jutro prije škole, pa je Ruby iscrpljena. Od djetinjstva je njezinoj obitelji most do svijeta sluha; sada je njezina tek probuđena želja za pjevanjem možda nešto što će najteže razumjeti.

Rating: 4.5 out of 5.

24. Venom: Let There Be Carnage / Venom 2

(Andy Serkis, 2021.)

Film je veličanstveno blesav, drzak, i taman toliko loš koliko treba biti. Bez ikakvih čudnih ideja koje bi se provlačile iz scene u scenu koje ionako nisu složene Teško je iz obje ekranizacije Venoma uopće shvatiti koliko je to kultni serijal marvelovih stripova i koliko je pomaknut ovaj spin-off Spider-Mana. „Venom 2“ je relativno jednako veliki hit kao njegov prethodnik i kao i on drži se uspješne formule koja bilo što neočekivano i čudno drži na velikoj distanci. On jednostavno ne vodi puno računa o ničemu i hrabro nastavlja dalje prema očekivanom kraju u kojem se naš junak sastavlja sa sobom i spašava što u tom trenutku treba spasiti.

  • Pročitaj cijelu recenziju Venom 2

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


25. Madres paralelas / Paralelne majke

(Pedro Almodóvar, 2021., Španjolska, film o paralelnim stvarnostima)

“Paralelne majke”, Almodóvarova nova pelicula, dodaje element koji je prije izbjegavao: naslijeđe Španjolskog građanskog rata i gotovo 40 godina fašističke diktature koja je uslijedila. Ta je sjena novi element u Almodóvarovom zamišljenom svemiru i dovodi u pitanje neke od njegovih umjetničkih pretpostavki. To bi mogla biti poanta “Paralelnih majki”, jer izmišljeni svijet nije bijeg od stvarnog, nego nam služi da ga bolje razumijemo.

Pogledaj na:


26. Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

(Questlove, 2021.)

Ono što nam Questlove svojim filmom daje je važnije od nevjerojatnih glazbenih izvedbi Stevie Wodnera, Nine Simone, Sly & the famili Stone, Mahalie Jackosn i ostalih izvođača ljeta 1969. u Harlemu u New Yorku.  To je kontekstualizirani pogled na određeni trenutak u povijesti koji nas podsjeća koliko je glazba djelovala kao lijek za državno institucionalizirano nasilje, katalizator promjene i slavlja. Sama činjenica da su prošla desetljeća da bilo tko vidi ovu snimku je zločin.

Rating: 4.5 out of 5.

Pogledaj na:


27. The Tragedy of Macbeth

(Joel Coen, 2021., SAD, duboko turobna drama)

Fantastična mašta glavnog junaka ono je što otkriva duboki očaj “Tragedije o Macbethu”, ali i ono što Shakespearovu dramu i ovaj film oslobađa od apsolutne turobnosti. Nema utjehe niti u Coenovoj viziji, ali njegova jasna usmjerenost – i Washingtonova snaga – su u svakom slučaju uzbudljivi.

Rating: 4.5 out of 5.

28. The Green Knight

(David Lowery, 2021.)

Redatelj David Lowery je u filmu „The Green Knight“ uposlio Dev Patela kako bi prepričao arturijansku legendu o vitezu Sir Gawainu i suočio nas s važnim pitanjima o moralu i potrazi za slavom. Vizualno raskošan, značenjima slojevit i narativno kompleksan, film uzima predložak i elemente legende pa postaje djelo koje nas baca licem u lice s dualnostima ovoga svijeta. Dev Patel je savršen u ulozi, jer je sposoban u isto vrijeme prikazati slabost i snagu, slabost karaktera i uzvišenost, te želju za zemaljskim užicima i nebeskom slavom.

Rating: 4.5 out of 5.

29. C’mon C’mon

(Mike Mills, 2021., SAD, dobar film o dobrim ljudima)

Priča o ljubavi i vječnom sukobu između osobnog interesa i brige za druge, “C’mon C’mon” je lijep film o likovima koji su jako dobri. Johnny se počne brinuti za svog nećaka, nakon jer mu sestra ima previše posla s mužem koji pati od mentalnih problema.


30. The Card Counter / Brojač karata

(Paul Schrader, 2021., SAD, film pokeraškog lica)

„The Card Counter“, film Paula Schradera  daje dovoljno prostora svome glavnom liku pogonjenom demonima za samoispitivanje, izvlačeći njegovu psihu u zatvorenim hotelskim sobama i, u drugim trenucima njegovog života, zatvorskoj ćeliji, jedinim mjestima (bez obzira na poker stol) za koja se čini da poznaje.

Rating: 3 out of 5.

Pogledaj na:31. Spencer

(Pablo Larraín, 2021.)

Larraínova atmosferski savršena (i jeziva) drama istodobno je žestoki obračun s britanskom monarhijom, žestoki psihološki portret i jezivo smiješan gotički horor pičvajz. Ako se i dalje smijemo i ponekad plačemo nad onom sapunicom zvanom “Kruna”, ovo bi moglo izbrisati naš osmijeh – ili nas samo natjerati da urlamo od smijeha.

Rating: 4 out of 5.

32. Godzilla vs. Kong

(Adam Wingard, 2021.)

Dva titana se međusobno susreću u glupoj akcijskoj avanturi koja donosi velika glupa uzbuđenja za kojima mnogi od nas žude. Samo postojanje “Godzila vs. Kong” nas je pripremilo za punchline, a ne za stvarni film, nešto na čiji račun bismo se šalili, a ne čime bismo se zabavljali gledajući. Nije to bilo samo zbog svoje inherentne gluposti vezane uz ideju koje je došla ravno iz marketinškog odjela velike filmske kompanije, već i zbog svijesti o onome što je bilo prije, mladom filmskom svemiru Warner Brothersa nesigurno izgrađenom na lošim temeljima. Sjetimo se samo par prethodnih filmova o Godzilli i King Kongu.

Rating: 3 out of 5.

Pogledaj na:


33. Jungle Cruise / Krstarenje džunglom

(Jaume Collet-Serra, 2021.)

Angažirajući Emily Blunt i Dwaynea Johnsona, dvoje glumaca rijetkog osobnog šarma, ova Disneyeva avantura trebala je uspjeti nadmašiti svoje pomalo neperspektivno podrijetlo (bila je, poput “Pirata s Kariba”, zasnovana na atrakciji u tematskom parku). No, iz nekog razloga, iako su oboje međusobno savršeno simpatični (osobito je Blunt spektakl karaktera kao znanstvenica Lily Houghton), ne uspijevaju naći kemiju na ekranu. Njihov nedostatak nije fatalan za film – redatelj Jaume Collet-Serra niže avanturističke filmske klišeje (tajne kletve, zmije, zli Nijemci) koji, iako bi se obožavateljima Indiane Jonesa mogli činiti poznatima, još uvijek čine pristojan obiteljski film.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


34. Titane

(Julia Ducournau, 2021., Francuska -Belgija, perverzna bajka za odrasle)

„Titane“ je bajka za odrasle ( kao, samo za odrasle zbog “izrazitog nasilja, užasa i seksa) o ljubavi, bijesu i usamljenosti, koja djeluje na visceralnoj razini, koristeći neobične fizičke metafore za opisivanje prizemnih emocionalnih istina.

Rating: 4 out of 5.

35. King Richard (Kralj Richard)

(Reinaldo Marcus Green, 2021., SAD, inspirirajuća sportska drama)

Will Smith i Aunjanue Ellis glume roditelje Venus i Serene Williams u toploj, bujnoj, staromodnoj sportskoj drami. U najboljoj holivudskoj tradiciji, “Kralj Richard” izaziva mnogo emocija, a pritom ostaje živahan i privlačan. Ozbiljan je, ali rijetko težak. Richardov savjet svojim kćerima kada izađu na teren je da se zabavljaju.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


36. The Tomorrow War

(Chris McKay, 2021.)

Chris Pratt glumi vojnika koji se prijavio za rat 30 godina u budućnosti. Film počinje kada se skupina putnika kroz vrijeme iz 2051. vrati u sadašnjost i zatraži pomoć u borbi u globalnom ratu protiv opakog vanzemaljskog neprijatelja. Kako bi povećali svoje redove i pobijedili u ratu, ljudima je potrebno više vojnika iz prošlosti koji bi putovali u budućnost i pridružili se borbi.

Rating: 3 out of 5.

Pogledaj na:


37. Luca

(Enrico Casarosa, 2021., SAD, zadovoljavajući animirani film)

„Luca“ je zadovoljavajući animirani film o prijateljstvu i o tome kada se baš ne uklapate u svoju okolinu. Luca je morsko stvorenje koje čezne za istraživanjem svijeta izvan grebena. On zna da će jednom na kopnu poprimiti ljudski oblik (njegova vrsta mijenja oblik na kopnu), ali dobra djeca poput Luce ne krše pravila.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


38. Wrath of Man / Dani gnjeva

(Guy Ritchie, 2021., SAD – Velika Britanija, pouzdani triler)

„Wrath of Man“ je film s Jasonom Stathamom u režiji Guya Ritchieja. To je triler o osveti koji se isprva čini da je triler o pljački. Film je više-manje remake francuskog filma „Pratilac“ („Le Convoyeur“) iz 2004., a njegova glumačka ekipa je kombinacija pouzdano privlačnih likova. Što bismo više trebali u ova vremena?

Rating: 3.5 out of 5.

39. Ghostbusters: Afterlife / Istjerivači duhova: nasljeđe

(Jason Reitman, 2021., SAD, film koji uznemiruje duhove)

“Ghostbusters: Afterlife” režirao je Jason Reitman, čiji je otac, Ivan Reitman, režirao prva dva filma u 1980-ima. A njihov DNK nije jedini zajednički između ovog filma i originala. Razni nadnaravni entiteti i znatan dio zapleta se štuju ili pljačkaju, ovisno o tome kave smo volje kada nam netko kaže da ovako nešto postoji.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


40. The Last Duel / Posljednji dvoboj

(Ridley Scott, 2021., Velika Britanija – SAD, tupi malj od filma)

„The Last Duel“ ima tendenciju da se složenim problemima pozabavi tupim maljem. Nadahnut zapisima o posljednjem službeno priznatom pravosudnom dvoboju u Francuskoj, u kojem se vjerovalo Bogu da će izabrati pravednog pobjednika, to je srednjovjekovna drama o silovanju i osveti ispričana u tri poglavlja iz tri različite perspektive, a sva vode do jedne krvlju natopljene bitke.

Pogledaj na:41. Judas and the Black Messiah

(Shaka King, 2021.)

Lakeith Stanfield glumi sitnog kradljivca automobila Williama O’Neala kojeg FBI prisili na špijuniranje istaknutog vođe Crnih pantera Freda Hamptona, kojeg karizmatično tumači dobitnik Oscara Daniel Kaluuya. Bez prepoznatljivih političkih uvjerenja osim samoodržanja, O’Neal se čini savršenim oruđem da se probije u stranku i izvijesti o njezinom unutarnjem djelovanju. Dok se uzdiže u redovima, postaje šef osiguranja lokalnog odjela u Illinoisu i tjelohranitelj u Hamptonu, pa ga FBI želi koristiti “kreativnije”.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


42. Army of the Dead

(Zack Snyder, 2021.)

Tek što je objavio svoju dugo očekivanu, četverosatnu redateljsku verziju “Lige pravde”, Zack Snyder se vratio s onim za što se nada da će biti njegova sljedeća velika blockbuster franšiza. Bandu preživjelih unajmi misteriozni dobročinitelj koji želi iskoristiti mnoge prednosti zombi apokalipse i iz napuštenog kasina Las Vegasu uzeti stotine milijuna dolara. Međutim, kao što možete zamisliti, tisuće mrtvoživih gladnih ljudskog mesa će upropastiti čak i najbolje planiranu pljačku.

Rating: 3.5 out of 5.

Pogledaj na:


Raya and the Last Dragon poster

43. Raya and the Last Dragon / Raya i posljednji zmaj

(Don Hall, Carlos López Estrada, Paul Briggs, John Ripa, 2021.)

„Raya i posljednji zmaj“ je još jedan Disneyev proizvod kojim pokazuje kako je u pitanju hladna kapitalistička korporacija kojoj nije stalo do ničega nego do profita. Opet, ta hladna kapitalistička korporacija radi to što radi bolje od bilo koga drugoga pa ćemo rado konzumirati sve što nam ponude. Raya pripada seriji Disneyevih princeza koje se desetljećima pokazuju kao niz izrazito profitabilnih proizvoda. Za nju su napravili potpuno novi svijet inspiriran drevnim kulturama Jugoistočne Azije u koju su ubacili i zmajeve.

Rating: 4 out of 5.

Pogledaj na:


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.