Posljednja izmjena 23/06/22 by Ivan Palijan

Najbolji filmovi 2000-ih su obilježeni trilogijom „Gospodar prstenova“. I dalje su najambiciozniji filmski pothvat 21. stoljeća. Tri filma koja su snimana u komadu, stvorila su jedna novi filmski studio i giganta u proizvodnji specijalnih efekata. Marvel je kasnije izgradio svoj MCU i time najveću franšizu u povijesti kinematografije, ali tek se ovdje vidjelo da se može razmišljati ambicioznije u pričanju jedne priče. Ne bi sigurno bilo niti grandioznosti „Igre prijestolja“, koja ipak, bez obzira na Marvel ostaje najambicioznija priča ikada ispričana na ekranu. Da su superheroji vruća roba i da nisu šund je pokazao Christopher Nolan sa svojom trilogijom o Batmanu, posebno njenim centralnim dijelom „Vitezom tame“ za koji je Heath Ledger dobio Oscara za ulogu Jokera. Taj novi koncept šunda koji nije šund, nego će ga voljeti mlada i stara publika, te kritičari je preuzeo i Pixar s „WALL-E-jem“. Dok je Michel Gondry napravio jedino što je Michel Gondry mogao učiniti  sa scenarijem Charlieja Kaufmana – nadrealnu romantičnu priču.

Posebno veseli činjenica da je pet filmova koji nisu na engleskom jeziku na listi – „Božji grad“, „Amelie“, „Spirited Away“, „Panov labirint“ i „Oldboy“, a nizu možemo dodati i „Milijunaša s ulice“ koji, iako je britansko-američka produkcija, je film na hindiju, te „Pijanista“ koji je na engleskom, ali je europska koprodukcija. Čak je i dobar dio Tarantinovih „Nemilosrdnih gadova“ na njemačkom, a jedan mali dio na pogrešnom talijanskom.  Ulaskom u novo tisućljeće smo dobili internacionalizaciju filmske scene, te univerzalne teme i motive. „Avatar“ nas je tom prilikom čak lansirao na daleku planetu kako bi nam pričao priču o ekologiji i održivom razvoju, iako na pomalo rasistički način. Surovost i neljudskost kapitalizma je pokazao „Bit će krvi“ s nikad boljim Daniel Day-Lewisom. Dodajmo tome i imperijalistički rat u kojem sudjeluje ovisnik o ratu kojeg igra Jeremy Renner i imamo pravi odraz anti-globalističkog pokreta koji se počeo rađati krajem prethodnog desetljeća.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koji su najvažniji filmovi 2000-ih. Uzeli smo u obzir rezultate na box officeu, popularnost filma, broj nagrada za koje je nominiran i koje je dobio, ocjene kritičara i mjesta na listama najboljih filmova godine.


1. The Lord of the Rings: The Return of the King / Gospodar prstenova: Povratak kralja

(2003., Peter Jackson)

Klimaks „Gospodara prstenova“ morao je donijeti katarzu Peteru Jacksonu. Projekt je počeo 1997. da bi završio sa dodjelom Oscara pri kojoj ih je osvojio 11 od isto toliko nominacija, uključujući najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, scenografiju, kostime, montažu, šminku i vizualne efekte. Tolkien je već majstorski doveo do kraja glavnu priču o Ratu za prsten, te sve pojedinačne priče glavnih i sporednih likova.

The Lord of the Rings: The Return of the King / Gospodar prstenova: Povratak kralja

Rating: 4.5 out of 5.

2. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring / Gospodar prstenova: Prstenova družina

(2001., Peter Jackson)

Peter Jackson je postavio standard za stvaranje svjetova i epsko pripovijedanje na ekranima 21. stoljeća. Bez njegove trilogije „Gospodar prstenova“ ne bi bilo niti Marvel Cinematic Universe, niti serije „Igra prijestolja“. Kažemo da je to njegova trilogija, jer iako se temelji na još jednom temeljnom djelu, Tolkienovoj trilogiji „Gospodar prstenova“ kojim se počeo razvijati žanr mača i magije, napravio je svijet i priču koju mogu razumjeti i oni koji nisu čitali knjige.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring / Gospodar prstenova: Prstenova družina

Rating: 4.5 out of 5.

3. WALL-E

(2008., Andrew Stanton)

Nakon senzacionalnog uspjeha kod publike i kritike već sa „Pričom o igračkama“ (1995.), njihovim prvim dugometražnim animiranim filmom, su kreativnoj ekipi u Pixaru dovoljno narasla muda da se nikada ne smanje na veličinu na kojoj bi im nedostajalo ambicije i težnje za genijalnošću. Legenda kaže da su Andrew Stanton („WALL-E“, „Potraga za Nemom“, „Potraga za Dory“), John Lasseter („Priča o igračkama“, „Život buba“, „Auti“),  Pete Docter („Čudovišta iz ormara“, „Nebesa“, „Izvrnuto obrnuto“) i scenarist Joe Ranft na jednom ručku 1994. godine.

WALL-E

Rating: 5 out of 5.

4. No Country for Old Men / Nema zemlje za starce

(2007., Ethan Coen, Joel Coen)

Adaptacija braće Coen romana Cormaca McCarthya je napeti film koji juri Texasom 1980-ih, koji također zamišljeno razmatra pitanje: kako se dobri ljudi uopće mogu nositi sa posranim svijetom? Također je otkrio da Javier Bardem čini sjajnog negativca; otkad je glumio hladnokrvnog ubojicu Antona Chigurha, Hollywood ga ne može prestati činiti lošim momkom.

Rating: 4.5 out of 5.

5. Eternal Sunshine of the Spotless Mind / Vječni sjaj nepobjedivog uma

(2004., Michel Gondry)

Beckova obrada „Everyody’s Got to Learn Sometime“ koja svira na početku ina kraju filma daje mu emocionalni ton. Beza obzira na nadrealnu radnju, ovo je nježna, topla i optimistična romantična priča. Joel (Jim Carrey) je introvertirani tip, Clementine (Kate Winslett) je ekstorvertirani komad koji u svakoj sceni ima drugu neprirodnu boju kose. Upoznaju se, privuku jedno drugo, a onda si počnu ići na živce. Clementine unajmi tvrtku Lacuna, Inc. (nikakva sličnost sa hrvatskom tvrtkom koja distribuira zaštitnu odjeću) da joj izbriše sva sjećanja na Joela.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind / Vječni sjaj nepobjedivog uma

Rating: 4.5 out of 5.

6. The Dark Knight / Vitez tame

(2008., Christopher Nolan)

Da, Batmanu jedan, zašto si tako ozbiljan? S temama koje u stripovima o Batmanu svojom vedrinom i lakoćom variraju uglavnom od sumračnog do potpunog mraka, stvaratelj nasilja i kaosa Joker se nameće kao ultimativni negativac. Dok je Batmanov razlog postojanja uspostavljanje pravde i osvete u nefunkcionalnim svijetu u kojem ta pravda nije moguća, kod Jokera je razlog postojanja stvaranje kaosa i osveta nefunkcionalnom svijetu koji je ionako otišao kvragu.

The Dark Knight / Vitez tame

Rating: 4.5 out of 5.

7. The Departed / Pokojni

(2006., Martin Scorsese)

Svaka rasprava o tome mogu li američki remakei ikada biti bolji od izvornika na stranom jeziku trebao bi dobiti argument spominjanjem ovog filma. Ponovna Film “Pokojni“ je dao priliku Mattu Damonu i Marku Wahlbergu da odigraju svoje najbolje uloge, a Leonardu Dicapriju i Jacku Nicholsonu da tek odigraju samo neke od svojih najboljih uloga. Redatelj Martin Scorsese je konačno ovim filmom dobio Oscara za režiju, nešto što je davno trebao osvojiti. Ovdje, kao da je snimio izbor iz najboljih stvari iz svoje karijere – grubi likovi s obje strane zakona koji se nimalo ne suzdržavaju kada je nasilje u pitanju, vrlo nejasne granice morala i kriminala, te naši višestruki osjećaji kada je u pitanju ono što gledamo. Za što je priča o kriminalcu koji postaje policajac da bi špijunirao za svog bossa i policajcu na tajnom zadatku koji se uvlači organizaciju tog istog bossa savršena.

Pokojni

Rating: 4.5 out of 5.

8. Gladiator / Gladijator

(2000., Ridley Scott)

„Zar se ne zabavljate?“ je pitanje koje zapanjenoj publici postavlja gnjevni Maximus (Russell Crowe) nakon što brutalnom brzinom smakne skupinu gladijatora u jednoj maloj areni na sjeveru Afrike. Nakon toga puštamo da nas „Gladijator“ zabavi svim onim povijesno neutemeljenim stranputicama koje čine ovu veličanstvenu priču o sudbini, časti i osveti. Paradoksalno, njegova zastranjivanja su stvorila interes za stari vijek koji traje i danas.

Rating: 4.5 out of 5.

9. Avatar

(2009., James Cameron)

“Avatar” je mogao nastati samo zato što je Cameron već snimio film s najvećom zaradom u povijesti svijeta. Međutim, kad je počeo raditi na tome, otkrio je da tadašnji posebni efekti nisu bili dovoljno dobri. “Avatar” je, dakle, proizvod opsesivnog laserskog fokusa i umjetničke megalomanije jednog čovjeka. Nije dopustio da njegova ideja propadne.

Rating: 4.5 out of 5.

10. Cidade de Deus / Božji grad

(2002., Fernando Meirelles)

Slam u Rio de Janeiru poznat kao Cidade de Deus mogao bi biti negdje na Marsu, toliko udaljen duhom od ugodnih plaža na kojima bogataši rade na svom tenu i razvijaju tehnike zavođenja. U gradu se aktivnosti svode na borbu za život ili smrt, uglavnom smrt, a nemilosrdni tipovi koji upravljaju mjestom su dječaci, neki još nisu adolescenti. Dječaci njihovih godina drugdje se igraju plastičnim oružjem; ova djeca ispaljuju prave metke, ubijaju ljude, zbog ljubavi ili tek tako. Bang, mrtav si, ha ha,

Rating: 4.5 out of 5.

11. The Pianist / Pijanist

(2002., Roman Polanski)

On je posljednji čovjek kojeg možete zamisliti kako preživljava petogodišnji užas varšavskog geta u Drugom svjetskom ratu – štrkljav, nepraktičan, antiherojski umjetnik. No brižnost, budnost i strpljenje Adriena Brodyja u naslovnoj ulozi film Romana Polanskog pretvara u jednu od velikih epskih priča o preživljavanju.

Rating: 4.5 out of 5.

Inglourious Basterds poster

12. Inglourious Basterds / Nemilosrdni gadovi 

(2009., Quentin Tarantino)

Nemilosrdni gadovi“ rade ono što saveznički napori nisu uspjeli u 2. svjetskom ratu i završavaju rat prije Božića 1944. ubojstvom Hitlera i nacističke vrhuške u spektakularnom vatrenom i eksplozivnom klimaksu. S obzirom da je to Tarantinov film, katalizator te mogućnosti je, kao i uvijek, film. Nacisti se okupljaju u pariškom kinu na premijeri novog uratka iz Goebelsove tvornice noćnih mora, nazvanog „Ponos nacije“. Fredrick Zoller, nacistički vojnik koji je u jednoj bitci snajperom ubio 250 savezničkih vojnika glumi sam sebe, a po procjeni okupljenih, riječ je o remek djelu. No, dojam o tome neće s nikime moći podijeliti, jer gadovi iz naslova su jedinica američkih Židova na osvetničkom pohodu koji će eksplozivom dignuti kino u zrak. Usporedni plan ima i mlada vlasnica kina, francuska Židovka koja je obitelj izgubila u Holokaustu. Ona će kino zapaliti.

Inglourious Basterds / Nemilosrdni gadovi

Rating: 4.5 out of 5.

13. Slumdog Millionaire / Milijunaš s ulice 

(2008., Danny Boyle)

“Milijunaš s ulice“ je film koji se zbiva u krajnostima već od samog njegovog naslova („Slumdog Millionaire“). Jamal, neobrazovani klinac iz sluma Mumbaija nastupa u indijskoj verziji „Tko želi biti milijunaš?“ i ima šansu osvojiti glavnu nagradu. Bez formalnog i bilo kojeg drugo obrazovanja je, ali svako pitanje pogađa u jedan dio njegovog života kada je, na većinom tragičan način, morao proživjeti nešto vezano za njega. Majku mu, primjerice, ubiju u protumuslimanskim neredima pa zna što hindsko božanstvo Rama drži u ruci. Zna autora devocijske pjesme, jer su brat i on kao siročad prosili za svog gazdu, a one koji su znali pjevati je gazda oslijepio, jer su donosili više novaca. Ovo je i romantična priča puna zlostavljanja i fizičke boli, bajka puna brutalnog nasilja u kojoj se eksplozija boja odvija nad tamom iz koje glavni likovi žele pobjeći.

Milijunaš s ulice

Rating: 4.5 out of 5.

14. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain / Amélie

(2001., Jean-Pierre Jeunet)

Prekrasno ćudljivi pariški rom-com Jean-Pierrea Jeuneta uspio je ne samo zato što je u Audrey Tautou pronašao savršenu dobricu i slatkicu, već i zato što su njegovi brojni nadrealni dodiri uistinu dali osjećaj da u svijetu uvijek postoji čarolija oko nas – ako samo znamo kako to tražiti.

Rating: 4.5 out of 5.

15. Sen to Chihiro no kamikakushi / Avanture male Chihiro

(2001., Hayao Miyazaki)

Čudesna animacija Hayaoa Miyazakija je najveći uspjeh spektakularne serije japanskog studija Ghibli. Nježna, tajanstvena bajka o 10-godišnjoj djevojčici čija je obitelj naišla na ukleto kupalište. Nakon što su njezini roditelji pretvoreni u svinje, ona radi na uklanjanju kletve, susrećući se s raznim bićima iz svijeta duhova.

Rating: 4.5 out of 5.

16. El laberinto del fauno / Panov labirint

(2006., Guillermo Del Toro)

Hrabra jukstapozicija stvarnog i nestvarnog svijeta u središtu je vizualno inventivne fantazije Guillerma del Tora o frankističkoj Španjolskoj. Toliko je odvažna i tako tehnički dorađena, a okićena je s toliko sjajnih superlativa. Politička dimenzija filma nikada nije ostvarena tako raskošno ili s toliko entuzijazma kao njegov fantazijski, Površinski svijet povijesti se ne rastvara tako lagano u usporedbi s čistom energijom njegovog podzemnog pejzaža snova. Jasno je koji dio autor preferira.

Rating: 4.5 out of 5.

Gospodar prstenova - Dvije kule filmski poster

17. The Lord of the Rings: The Two Towers / Gospodar prstenova: Dvije kule

(2002., Peter Jackson)

Film „Dvije kule“ ima isti izazov kao i roman prema kojem je nastao. Kako držati priču napetom i zanimljivom kada je ovo njen središnji dio, smješten između čarobnog početka u kojem nam se otkriva očaravajući svijet Međuzemlja sa svojom poviješću i geografijom i klimaktičkog kraja u kojem zlo konačno biva svladano, čini se, zauvijek. Stvari su već počele, ali još ne smiju završiti. Kuda poći, što učiniti? Niti knjiga, niti film se, zapravo, nisu trebali pojaviti samostalno. Šest Tolkienovih knjiga jedne kontinuirane priče se uslijed obujma, nestašice papira nakon II. svjetskog rata i troškova tiskalo u tri toma. Jackson i produkcijska kuća New Line Cinema su isprva planirali dva filma, upravo zbog tog središnjeg dijela u kojem nema drame niti puno dinamike.

The Lord of the Rings: The Two Towers / Gospodar prstenova: Dvije kule

Rating: 4.5 out of 5.

18. The Hurt Locker / Narednik James

(2009., Kathryn Bigelow)

Film se bavi s posljednjih 38 dana službene dužnosti pješačke satnije u kojoj se pitaju tko će stići do kraja. I ima za cilj, uglavnom uspješno, pokazati nam i natjerati nas da osjetimo kako je to biti u ratu u kojem bilo tko oko tebe, muškarac ili žena, star ili mlad, može planirati tvoju smrt i svaki tvoj korak na prašnjavoj cesti ili svaki rubnik koji vaše vozilo dotakne može pokrenuti uređaj koji će vam odnijeti noge, a možda i glavu.

Rating: 4.5 out of 5.

19. There Will Be Blood / Bit će krvi

(2007., Paul Thomas Anderson)

Neobično remek-djelo Paula Thomasa Andersona, koje je on slobodno adaptirao iz romana Uptona Sinclaira iz 1927. “Nafta!”, ima mračan naslov koji prijeti katastrofom koja je danas vidljiva na horizontu: uništenje same Zemlje. I sve je to upisano u priču o glavnom liku filma, čovjeku grandioznog imena Daniel Plainview. Daniel Day-Lewis daje možda najveću, zasigurno najegzotičniju izvedbu u svojoj karijeri kao tragač za naftom početkom 20. stoljeća, nagrađen kolosalnim bogatstvom koje mu nikada ne pričinjava ni najmanje zadovoljstvo.

Rating: 4.5 out of 5.

20. Oldeuboi / Oldboy

(2003., Chan-wook Park)

Choi Min-sik glumi Dae-sua, bezobraznog, pijanog tipa koji jedne noći otkriva da ima neprijatelja – koji će se užasno osvetiti za nešto čega se Dae-su ne može sjetiti i zbog čega će se i on njemu osvetiti zauzvrat. Mučenje koje Dae-su doživi je zatvor, vrlo dugi boravak u zatvoru. Kad konačno izađe, on nije katatonični trag duha čovjeka kakvog bismo mogli očekivati: on gori i evoluirao je u stroj za osvetu, sposoban za sve (uključujući pojesti živu hobotnicu tek tako, jedan od velikih crno-komičnih trenutaka korejske kinematografije). Ovo je šetnja najluđim divljim stranama.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.