Posljednja izmjena 13/12/22 by SuperExtraZona


1. Miles Davis: Kind of Blue

(1959., SAD)

Najprodavaniji jazz album svih vremena, ako nas pitate i najvažniji jazz album svih vremena je ujedno dubok i pristupačan pa nije čudo da se smatra i savršenim albumom ako nekome želite približiti i naviknuti ga da sluša jazz. Nijedan se jazz album nije približio ovom remek-djelu po popularnosti jednostavno zato što je, za razliku od ostalih, popularan i među onima koji ne slušaju jazz.

Miles Davis: Kind of Blue

Rating: 5 out of 5.

2. John Coltrane: A Love Supreme

(1965., SAD)

Ako nas je “Kind of Blue” naviknuo na jazz, onda nas je “A Love Supreme” navukao na njega. Coltrane je prije njega bio alkoholičar i narkoman kojeg su ovisnosti sprječavale da nešto napravi sa svojim talentom. Onda je doživio otkrivenje, doživio je, prema svojim riječima Boga i pretočio svoje iskustvo u savršeni album. Iza svakog zvuka je ovdje emocija i intenzitet.

John Coltrane: A Love Supreme

Rating: 5 out of 5.

3. Miles Davis: Birth of the Cool

(1957., SAD)

Različita izdanja kompilacije se pojavljuju još od 1954., ali im je zajedničko što koriste snimke iz tri studijske svirke koje je Miles Davis s devetočlanim bendom snimio 1949. i 1950. godine. U tom procesu, stisnut nemogućnošću i nezainteresiranošću da drži moderni brzi nekontrolirani bop zvuk, izumio je nešto novo. U aranžmanima i idejama je sudjelovao cijeli band, šest puhačkih instrumenata, bubanj, bas i klavir. Melodičan, zreo, harmoničan i polagan zvuk je postao poznat i popularan kao cool jazz.

Rating: 5 out of 5.

4. The Dave Brubeck Quartet: Time Out

(1959., SAD)

Eksperiment koji je postao cool (jazz), ovaj album je čak dosegnuo drugo mjesto Billboardove ljestvice albuma, a bio je idejom toliko čudan da se jedva pojavio. Članovi benda su putovali Europom i Azijom i odlučili koristiti sve te čudne ritmove koje su čuli, prije svega, po Bliskom Istoku i Balkanu. Oni se isprepliću sa standardnim zapadnim ritmovima i jazz igrom instrumenata u zaigrani album koji je postao klasik popularne glazbe.

Rating: 4.5 out of 5.

5. Charles Mingus: Mingus Ah Um

(1959., SAD)

Album je Mingusova posveta glazbi i glazbenicima, tema koja ga zanima u njegovoj glazbi je glazba sama. Njegov ritam, harmonija i melodija postoje u svijetu koji postoji sam za sebe. Iako djeluje na momente grubo i neispeglano, njegova glazba nema puno prostora za improvizacije. On je kompozitor, autor glazbe, a tek onda muzičar i aranžer. Glazba mu je puna osobnosti, kao i on sam.

Rating: 4.5 out of 5.