Posljednja izmjena 09/01/23 by Ivan Palijan

Najbolji stripovi 2022. pokazuju da je ovo bila sjajna godina za stripove. S popularnih web stranica i aplikacija naslovi dolaze u tisak, a obraćaju se uglavnom tinejdžerima kojima čudovišta i super-heroji nisu na umu kada misle o stripovima. Nije da njih manjka, ipak su pričamo o stripovima. No, stvarni život, bez obzira je li to rad na naftnim poljima u Kanadi („Ducks“) ili druženje s prijateljicama u Bronxu („Wash Day Diaries“) je velika inspiracija za popularne stripove. Da ne govorimo o pandemiji koja je dobila svoju obradu u „The Nice House on the Lake“ kako bi nam bilo jasno da nemamo zašto izmišljati jer je stvarnost luđa od fikcije.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koji su najvažniji stripovi 2022. Uzeli smo u obzir prodaju stripa (Amazon), njegovu popularnost (Goodreads), ocjene u recenzijama, broj osvojenih nagrada i mjesta na listama najboljih stripova.


1. Lore Olympus: Volume Two

(Rachel Smythe, 2022, SAD, mitološka romansa)

Tiskana kolekcija serije koja je na Webtoonu u 2022. bila najpopularniji strip, s preko 6 milijuna pretplatnika i preko milijardu pregleda. Ovaj komplet sadrži epizode 26-49 u kojima  nastavljamo pratiti ljupke početke ovog suvremenog, živopisnog pogleda na romantičnu priču iz grčke mitologije, o Perzefoni i Hadu. I dalje je to je prekrasan serijal koji mami na daljnje okretanje stranica.


2. Ducks: Two Years in the Oil Sands

(Kate Beaton, 2022., Kanada, crni memoari)

Žestoki, dobro promišljeni i posve razotkrivajući memoari o naftnoj industriji u Kanadi, koja stavlja novac u džepove radnika (autorica ga je koristila za otplatu studentskog kredita) i gorivo u spremnike automobila, ali ostavlja velike ožiljke i na krajoliku sjeverne Kanade i na ljudima koji opravljaju divovskim strojevima i opremom.


3. Fangirl, Vol. 2: The Manga

(Sam Maggs, Rainbow Rowell, Gabi Nam, 2022., SAD, manga, prije svega)

Strip je adaptacija romana Rainbow Rowell, a crteži prije svega služe da vjerno prenesu osjećaje likova koji tinejdžeri i stoga imaju kolebljive reakcije na dramatične trenutke u svojim životima. Crteži naglašavaju ove emocionalne reakcije (ipak je ovo manga) i ne moramo se iznova pitati kako se naši likovi osjećaju. Možemo vidjeti jesu li jako ljuti, uzrujani ili tjeskobni.


4. Killing Stalking: Deluxe Edition Vol. 1

(Koogi, 2022, Južna Koreja, duboko poremećeni strip)

Nema ovdje romantike, da budemo jasni. „Killing Stalking“ je manhwa koju je stvorio korejski autor Koogi. Ne može se romansom nazvati priča o dvojici duboko problematičnih pojedinaca, jednim s teškim opsesivnim tendencijama, a drugim koji je sadistički serijski ubojica. Nije ovo niti psihološki horor, nego vrtoglavo poniranje u samo središte izvora svih noćnih mora. Prvi put u tiskanom izdanju na engleskom, do sada smo ga imali prilike pratiti na webu.


5. Saga, Volume 10

(Brian K. Vaughan, Fiona Staples, 2022., SAD, budućnost svemirske opere u stripu)

Nastavci „Sage“ #55-60, izašli tijekom 2022., nakon gotovo četverogodišnje pauze su skupljeni u desetoj kolekciji. „Saga“ se vratila s vremenski pomaknutom pričom u kojoj je Hazel konačno preuzela svoju pravu ulogu stvarne protagonistice, a također je uvela divne nove likove poput Bombazinea. Budućnost najbolje svemirske opere u stripu izgleda svjetlije nego ikada.


6. Wash Day Diaries

(Jamila Rowser, Robyn Smith, 2022., SAD, strip divno njegovane kose)

Jedno od najsnažnijih, najljepših i najljepše ilustriranih štiva u 2022., ovaj gotovo stvarni grafički roman prati četiri crne žene i najbolje prijateljice u Bronxu — Kim, Tanisha, Davene i Cookie — dok doživljavaju život, ljubav i posao kroz leću rituala za njegu kose.


7. The Nice House on the Lake

(James Tynion IV, Álvaro Martínez Bueno, 2022, SAD, post-COVID strip)

Ova priča o skupini ljudi koje je njihov zajednički prijatelj pozvao u naslovnu kuću na jezeru, samo da bi na kraju saznali da u svijetu bjesni apokalipsa dok oni uživaju u hrani s roštilja i zabavnim filmovima, savršeno dočarava nadrealno iskustvo 2020. godine i sve što se dogodilo od tada.


8. Chef’s Kiss

(Jarrett Melendez, Danica Brine, 2022., SAD, post-fakultetski strip)

„Chef’s Kiss“ savršeno sažima iskustvo neposrednog napuštanja fakulteta. Benovo putovanje, dok  traži post-diplomski posao, a nije siguran što zapravo želi raditi, ono je koje će sada odjeknuti kod mnogih mladih ljudi.


9. Squire

(Sara Alfageeh, Nadia Shammas, 2022., SAD, strip o snovima o junaštvu i grotesknosti rata)

„Squire“ je avantura mlade imigrantice pune nade koja se prijavljuje i postaje vitez za svoju zemlju što joj omogućuj ispunjenje snova o junaštvu. Ovo Iznijansirano djelo ima namjeru da vidi kroz površinu ove klasične ambicije i istakne grotesknost rata dok se šire granični sukobi oko teritorija i krvlju natopljeni oblak ratnog nasilja uvijek nadvija svijet. Također, u stvarnosti.


10. Crumbs

(Danie Stirling, 2022., SAD, strip o nesigurnosti života)

Za razliku od tradicionalnih vidovnjaka, Ray može vidjeti samo sadašnjost osobe, ne i budućnost. Posjećuje Marigoldovu pekaru, gdje kolači posjeduju čarolije koje pomažu manifestirati željene emocije ili ishode; Ray uvijek bira “romantiku”. Tamo upoznaje baristu Laurieja, vlasnikovog nećaka i ambicioznog glazbenika. Zanimljivo je vidjeti kako Ray i Laurie zajedno kroče kroz nesigurni život.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.