Posljednja izmjena 27/12/22 by Ivan Palijan

Najbolji albumi 2022. nam donose novo remek-djelo Kendricka Lamara, te zrelije i sofisticiranije albume Harry Stylesa i The Weeknda. Veseli nas što imamo i dva albuma na španjolskom. Novi je album izdao Bad Bunny, vjerojatno najpopularniji izvođač trenutno na svijetu, a i Rosalía, dovoljno puna samopouzdanja da napravi album koji će se slobodno kretati među žanrovima. Da je to trend, pokazuje i Beyoncé sa svojim novim albumom. A onda je i Taylor Swift pokazala tko gospodari scenom i situacijom.

Pročitajte ovdje kako smo izračunali koji su najvažniji albumi 2022. Uzeli smo u obzir rezultate prodaje albuma, popularnost albuma (glasovi i ocjene na Allmusic, te na Discogsu) i ocjene kritičara (MetaCritic).


1. Midnights

(Taylor Swift, 2022., SAD, glazba za najljepše doba noći)

„Midnights“ su više slatki snovi nego noćne more. Riječi Taylor Swift djeluju kao zaštita oko njezina života i najintimnijih odnosa. Uzela je ono najbolje iz svih svojih prethodnih albuma i napravila ono najbolje što može – oborila rekorde prodaje i slušanosti koje je prije toga držala – Taylor Swift. Nakon što je ponovno snimila svoje prethodne albume, jasno je ovdje da je vraćanje u prošlost otključalo nešto briljantno i svježe u njezinom pisanju pjesama.

Rating: 4.5 out of 5.

2. Dawn FM

(The Weeknd, 2022., Kanada, ranojutarnji pop)

„Dawn FM“ je neodoljivi prikaz moći kojom The Weeknd radi to što radi da izgleda lako i bez napora. To je i poanta s pop glazbom kada je savršena je neodoljiva i uvuče nam se u sve pore života poput vode. Nađe i najmanje rupe koje će ispuniti svojom prisutnošću. Lakoća u izvedbi ne znači da iza nje nije bilo truda, jer je The Weeknd uronio opet duboko u ono što ga čini osobom i umjetnikom i isčupao neke prilično sjebane stvari.

Rating: 4 out of 5.

3. Mr. Morale & The Big Steppers

(Kendrick Lamar, 2022., SAD, hip hop vrlo svjestan svega)

Kendrick Lamar udara na vlastiti imidž i zadire u tamnije strane svoje psihe na albumu koji smo dugo čekali. Na „Mr. Morale & The Big Steppers“ repa “Ja nisam tvoj spasitelj”, dok kompulzivno otkriva svoj seksualni život, spisateljsku blokadu, probleme u vezi i još mnogo toga. Brutalna iskrenost i često namjerna zbrkanost albuma čine ga jednim od najfascinantnijih izdanja godine.

Rating: 5 out of 5.

4. Harry’s House

(Harry Styles, 2022., Velika Britanija, skoro sofisticirani pop)

Sa svojim trećim albumom, „Harry’s House“, Harry Styles je izveo lukav trik kojim svoju glazbu čini elegantnijom i profinjenijom, ali i toplijom i intimnijom. „Harry’s House“ obiluje sintisajzerima i trubama, često prožetim glatkim, ljepljivim synth-popom i R&B-om.

Rating: 4.5 out of 5.

5. Renaissance

(Beyoncé, 2022, SAD, živahni ambiciozni pop)

„Renaissance“ je živahna kolekcija hitova, dubokih rezova koji proširuju granice žanra i plesnih standarda, čija želja za neobičnim i velikim, djeluje svježe. I veselo sugerira da novi val za Beyoncé  znači ostati stara škola. Ono što na prvo slušanje u pada u uho je koliko želi zvučati opušteno i nauho bez velikih ambicija.

Rating: 4.5 out of 5.

6. Motomami

(Rosalía, 2022., Španjolska, španjolski barok)

Rosalía je svoj treći album „Motomami“, snimila kao djelo koje lomi buku koja ju je okruživala posljednjih nekoliko godina, prilagodila je svojoj volji i poslala je natrag u eter. Ono što ona nudi je vrtoglav, kaleidoskopski autoportret — drzak i razvratan u nekim dijelovima, užasno ranjiv u drugim točkama, i potpuno smiješan kada to želi biti.

Rating: 4 out of 5.

7. Un Verano Sin Ti

(Bad Bunny, 2022., Portoriko, uglavnom reggaeton koji zvuči vrlo indie)

Bad Bunny je 2020. i 2021. bio najsviraniji izvođač na Spotifyu s nekih ukupno 17,4 milijardi sviranja njegovih pjesama. Ne možemo dugo diskutirati o tome kako je trenutno najveći svjetski glazbeni izvođač, a to je postigao izvodeći sve na španjolskom jeziku. Četvrti mu album, „Un verano sin ti“ („Ljeto bez tebe“), je zamislio kao mixtape koji slušamo dok se izležavamo kraj mora ili nekog drugog komada vode dok sunce piči.

Rating: 4.5 out of 5.

8. Wet Leg

(Wet Leg, 2022., Velika Britanija, ironijski post-post-punk)

Sad kad smo preko streamanja zasićeni sadržajem, nije loš početak karijere jedan ovako novi pristup glazbi i žanru. Wet Leg je svakako natjerao ljude da ih slušaju, a usmjerivši svoj smisao za humor i nastup u niz pjesama koje su nijansirane i trodimenzionalne ih je natjerao da do učine opet. Pun milenijske tjeskobe i zafrkancije, album ove dvije mlade žene o kriznoj četvrtini života ima širok opseg.

Rating: 4.5 out of 5.

9. Impera

(Ghost, 2022., Švedska, ne toliko težak metal)

Shvativši da nema smisla prizivati nekog srednjovjekovnog vraga, jer su ovi naši zdravi i živi, te drmaju planetom, Ghost je napravio rock album kojim bi mogao osvojiti svijet da ga već nisu osvojili spomenuti vragovi. Smekšao je svoj crni metal svjestan kako ne može biti crn kao takozvana vremena u kojim živimo.

Rating: 4.5 out of 5.

10. Ants From Up There

(Black Country, New Road, 2022., Velika Britanija, intimni post-rock)

Glazba nije samo zabava, može stvarati izvanredne zvučne svjetove baroknih pop fantazija, a ovaj je bend u tome izvanredan. No, treba reći da su razigranost i humor benda Black Country, New Road nepravedno zanemareni, ne primjećujemo ga od intenziteta onoga što rade, a on je, čini se, neprijateljski nastrojen prema svakom spominjanju zabave.

Rating: 4.5 out of 5.


11. A Light For Attracting Attention

(The Smile, 2022., Velika Britanija, koji god je žanr Radiohead)

„A Light for Atracting Attention“ zvuči baš kao što bi Radiohead zvučao. Možda zato su Thom Yorke i Johnny Greenwood s uglavnom jazza bubnjarom Tom Skinnerom snimili album pod imenom The Smile. Naime, Radiohead album koji bi zvučao kao Radiohead album nitko više ne očekuje da bude snimljen.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.