Posljednja izmjena 24/02/21 by Ivan Palijan

Super-pouzdani pripovjedač Christopher John Francis Boone u romanu „Neobičan događaj sa psom u noći“ primjećuje, poput svog idola Sherlocka Holmesa, svaki detalj. Ima 15 godina i jedan oblik autizma koji se nikada ne objašnjava. Stvar je u tome da nije u stanju razlučiti važnosti tih detalja. Na dan kada mu otac priopći da mu je majka umrla on u svoj dnevnik bilježi i koji je rezultat postigao u Scarabbleu i da je za večeru imamo špagete s umakom od rajčice. Činjenice, poput svih glavnih gradova svih zemalja na svijetu i sve proste brojeve do 7507, on pamti s lakoćom, ali emocije nije u stanju probaviti. Svijet odraslih oko sebe promatra kao potpuni autsajder s nevinošću malog djeteta kakvo jest.


Average Rating:

3,9 rating based on 1.497.437 ratings (all editions)

ISBN-10: 1400032717
ISBN-13: 9781400032716
Goodreads: 1618

Author(s):Publisher: Vintage
Published: //

Christopher John Francis Boone knows all the countries of the world and their capitals and every prime number up to 7,057. He relates well to animals but has no understanding of human emotions. He cannot stand to be touched. And he detests the color yellow. This improbable story of Christopher’s quest to investigate the suspicious death of a neighborhood dog makes for one of the most captivating, unusual, and widely heralded novels in recent years.
 

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time / Neobičan događaj sa psom u noći (Mark Haddon, 2003.)

Njegova avantura počinje nakon što otkrije da je susjedov pas ubijen, a njega nepravedno optuže za to. Tragajući za odgovorima, nalazi neke druge odgovore, o tome što se, zapravo, dogodilo s njegovom majkom koja mu cijelo ovo vrijeme dok je navodno mrtva piše pisma i zašto je njegov otac ubio psa da se osveti susjedu s kojim je majko pobjegla. Iako nikada nije sam išao dalje od kraja ulice u kojoj živi, odlazi u London kako bi pronašao majku s adrese iz pisama. Očaravajući je, dirljiv i tužan Christopherov doživljaj svijeta. Ultimativno je izoliran bez mogućnosti da stupi u dodri s vlastitim emocijama koje mu izazivaju paralizirajući strah. Opet, svijet odraslih u kojem se nalazi niti ne djeluje kao nešto s čime bi vrijedilo uspostaviti emocionalnu vezu. Oni imaju svoje sebične ciljeve, skrivaju istinu od njega i tjeraju da se osjeća nesigurnim i da pati. Majka se ipak na kraju odriče svih muškaraca u svom životu osim njega, a on se na kraju osjeća dobro jer je sam putovao u London, dovršio pisanje ove knjige, riješio misterij s psom, pronašao majku i dobio peticu iz završnog ispita iz matematike.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.