Posljednja izmjena 24/02/21 by Ivan Palijan

Nikada me ne ostavljaj“ će vaše srce uzeti u ruku i onda ga polako mrviti u sitnu prašinu i na kraju vas ostaviti da se u njoj valjate loveći zrak i pitajući se što se dogodilo. A dogodilo se to da u paralelnom svijetu ljude kloniraju kako bi iz njih vadili organe za doniranje pa tko preživi pričat će. Većina ih, kako saznajemo preživi 2-3 donacije, a neki i četiri. Preživi i Kathy koja priča ovu priču, o tome kako su kao siročad živjeli u školi Hailsham i tamo je počelo prijateljstvo i ljubavni trokut između nje, Ruth i Tommyja. Njihovo odrastanje (uzgajanje?) u zatvorenom i štićenom svijetu u kojem nisu učili ništa važno o vanjskom svijetu, nego je naglasak bio na održavanju zdravlja i razvijanju kreativnih vještina je imalo namjenu samo održati ih zdravim i zadovoljnim, spremnim na neminovnu sudbinu. I oni su spremni, jer ništa drugo ne poznaju. Vanjski svijet je neobičan, u njemu su poput autistične djece, nesposobni da uspostave bilo kakvu konekciju.


Average Rating:

3,9 rating based on 707.465 ratings (all editions)

ISBN-10: 1400078776
ISBN-13: 9781400078776
Goodreads: 59913716

Author(s):Publisher: Vintage Books
Published: 12//2021

From the winner of the Nobel Prize in Literature and author of the Booker Prize–winning novel The Remains of the Day comes a devastating novel of innocence, knowledge, and loss.

As children, Kathy, Ruth, and Tommy were students at Hailsham, an exclusive boarding school secluded in the English countryside. It was a place of mercurial cliques and mysterious rules where teachers were constantly reminding their charges of how special they were.

Now, years later, Kathy is a young woman. Ruth and Tommy have reentered her life. And for the first time she is beginning to look back at their shared past and understand just what it is that makes them special—and how that gift will shape the rest of their time together. Suspenseful, moving, beautifully atmospheric, Never Let Me Go is modern classic.
 

Never Let Me Go / Nikada me ne ostavljaj (Kazuo Ishiguro, 2005.)

Tragedija i užas njihovog stanja i njihove sudbine je time veća što oni nisu niti svjesni užasa i tragedije u kojoj se nalaze. Vrištali bismo na stranice romana da bježe, kada bi likovi imali gdje pobjeći sa tih stranica. Čak i kada njihova naivna i malo čime izazvana nada, da će ih „oni“, kada vide veliki talent za umjetnost ili kada vide da među dvoje klonova postoji iskrena ljubav (a ovdje duboko postoji), poštedjeti sudbine i poštedjeti im život, bude brutalnom realnošću uništena klonovi i dalje smireno prihvaćaju što im se događa. Ispod te mirne površine to jesu svjesna bića, koja imaju svoje strasti i želje, ali u svijetu koji nudi samo bol i smrt, nada je ta koja od njih stvara patnju. Dok Kathy pripovijeda kako Tommyja voli cijeli život i sada kada je konačno s njim i gleda kako polako kopni nakon svojih donacija, nema u njenom glasu žaljenja. Da je negdje u njenom programiranju postojala iskra pobune i nade da može biti drugačije i bolje, ona bi žalila. Žaljenje je samo za one koji se nadaju.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.