Posljednja izmjena 24/02/21 by Ivan Palijan

Podzemna željeznica iz naslova romana Colsona Whiteheada je povijesni pojam za organiziranu mrežu koja je pomagala u bjekstvu robovima s američkog juga prije ukidanja ropstva i uvođenja segregacije. No, kod Colsona Whiteheada je to steampunk mreža tunela koje presijecaju američko podzemlje i kojim se bjegunci prevoze s jedne stanice na drugu, te onda čekaju prijevoz za dalje. Jer, zašto ne. Priča o robovlasničkom sustavu, o tome što su sve ljudi spremni učinit jedni drugima za profit i načini na koje sebe uvjeravaju da na to imaju biblijsko pravo je toliko nestvarna da se steampunk podzemlje prilično dobro uklapa u nju. Ova priča počinje na plantaži Randall, jednom prilično opakom mjestu na kojem svi robovi sanjaju o bijegu, ali se rijetko tko usuđuje na stvarni bijeg. Upoznajemo Ajarry koja je oteta iz svog sela u Zapadnoj Africi i dovedena u Ameriku, njenu kćer Mabel i onda unuku Coru.


Average Rating:

4,1 rating based on 407.373 ratings (all editions)

ISBN-10: 0385542364
ISBN-13: 9780385542364
Goodreads: 30555488

Author(s):Publisher:
Published: //

Cora is a slave on a cotton plantation in Georgia. Life is hell for all the slaves, but especially bad for Cora; an outcast even among her fellow Africans, she is coming into womanhood--where even greater pain awaits. When Caesar, a recent arrival from Virginia, tells her about the Underground Railroad, they decide to take a terrifying risk and escape. Matters do not go as planned--Cora kills a young white boy who tries to capture her. Though they manage to find a station and head north, they are being hunted.

In Whitehead's ingenious conception, the Underground Railroad is no mere metaphor--engineers and conductors operate a secret network of tracks and tunnels beneath the Southern soil. Cora and Caesar's first stop is South Carolina, in a city that initially seems like a haven. But the city's placid surface masks an insidious scheme designed for its black denizens. And even worse: Ridgeway, the relentless slave catcher, is close on their heels. Forced to flee again, Cora embarks on a harrowing flight, state by state, seeking true freedom.

Like the protagonist of Gulliver's Travels, Cora encounters different worlds at each stage of her journey--hers is an odyssey through time as well as space. As Whitehead brilliantly re-creates the unique terrors for black people in the pre-Civil War era, his narrative seamlessly weaves the saga of America from the brutal importation of Africans to the unfulfilled promises of the present day. The Underground Railroad is at once a kinetic adventure tale of one woman's ferocious will to escape the horrors of bondage and a shattering, powerful meditation on the history we all share.
 

The Underground Railroad / Podzemna željeznica (Colson Whitehead, 2016.)

Corina tragedija je još veća, jer je, čini se, Mabel uspjela pobjeći bez da je nju povela. Cora upoznaje pridošlicu Caesara s kojim onda uranja u svijet podzemne željeznice. Na svakoj njihovoj stanici upoznajemo jedan oblik nasilja i nepravde koja je počinjena nad Afrikancima. U Južnoj Karolini država otkupljuje robove i nalazi im smještaj i posao. Ispod toga se provode medicinski pokusi, puštaju da se populacija zarazi sifilisom da bi proučili načina koji se on širi i djeluje. U Sjevernoj Karolini su jednostavno odlučili sve Afrikance protjerati, a prestale razjarena gomila lovi i vješa na cesti prigodno nazvanoj Put slobode. Tu se Cora skriva na tavanu poput Ane Frank i kroz rupu na vanjskom zidu gleda svečanosti kojima je centralan događaj vješanje Crnaca. Kada dolazi u Tennessee, u njemu vlada epidemije žute groznice nakon što je poharan požarom. U tim apokaliptičnim prizorima. Na kraju se prisjeća i genocida nad domorocima koji se dogodio pri dolasku Europljana. Zaključuje kako je cijela Amerika zabluda u koju bijela rasa vjeruje svim srcem, da ima pravo uzeti zemlju, ubiti Indijance, ratovati i porobiti Crnce. Da ta nacija ne bi smjela postojati  da je pravde u ovom svijetu, jer je utemeljena na krađi, ubojstvu i okrutnosti. Dodat ćemo tome da je u manjem ili većem obliku ovakvih zločina utemeljena svaka nacija.

Rating: 4 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.