Posljednja izmjena 24/02/21 by SuperExtraZona

U svojoj mračnoj sprdačini na račun suvremenog stanja u društvu, ekonomiji i međuljudskim odnosima Gillian Flynn pušta dva savršeno nepouzdana pripovjedača da nas na vode kroz svoje mutne vode i da se na svakoj stranici pitamo što se, do vraga, događa. K vragu je otišlo sve, suvremeni svijet već davno, onda ekonomija, a nakon toga i tiskani mediji koji su ovisili o oglašivačima i publici koja je u stanju držati pažnju na tekstu dužem od twitter feeda. Nick Dunne je bio autor u jednom od takvih magazina pa se nakon otkaza iz New Yorka vraća u zabit Missourija kako bi se brinuo o bolesnoj majci i sa sestrom vodio birc. Na ruševinama njegovog života stoji njegova voljena supruga Amy koja na dan njihove petogodišnjice braka nestaje.


Average Rating:

4,1 rating based on 2.946.518 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13:
Goodreads: 19288043

Author(s): Publisher: Broadway Books
Published: 4/22/2014

This is an alternate cover edition for ISBN 9780307588371

Who are you?
What have we done to each other?

These are the questions Nick Dunne finds himself asking on the morning of his fifth wedding anniversary when his wife Amy suddenly disappears. The police suspect Nick. Amy's friends reveal that she was afraid of him, that she kept secrets from him. He swears it isn't true. A police examination of his computer shows strange searches. He says they weren't made by him. And then there are the persistent calls on his mobile phone.

So what did happen to Nick's beautiful wife?
 

Gone Girl / Nestala (Gillian Flynn, 2012.)

Cura rođena u New Yorku koja se bavila pisanjem za ženske magazine zapravo nikada nije morala brinuti o ničemu, jer su joj roditelji još kao maloj složili financijski fond kako bi je nagradili za inspiraciju za dječje knjige o maloj Amy koje su izgradile njihovu cijelu egzistenciju. Zadnja lova iz tog fonda (kriza umanjila prihode, a troškovi ostali) je otišla Nickov birc. Amy je po svemu bila idealna i požrtvovna supruga. Prema svemu onome što je policija našla u njenom dnevniku, Nick je taj koji se počeo mijenjati i koji uzrokuje probleme. Na Nicka se usmjerava jasna sumnja da je on odgovoran za njezin nestanak. Jedino, on nema pojma da je Amy pisala dnevnik, niti otkud toliko troškova za muške igračke na njegovoj kartici. Oboje skrivaju puno toga, što postaje jasno sa svakim poglavljem pisanim u prvom licu čije se perspektive izmjenjuju. Malo imamo Amyne stranice dnevnika, a malo Nickovu ispovijed pa prema kraju, kako stvari postaju jasnije, cijela ta pažljivo satkana igra laži i skrivanja se urušava u patetičnu kaljužu u kojoj  dvoje ljudi koje se nije u stanju suočiti sa stvarnošću valja i savršeno nadopunjuje u svojoj poremećenosti. Roman „Nestala“ je ekranizirao koju godinu poslije David Fincher s Bena Affleckom i sjajnom Rosamund Pike u glavnim ulogama, a prethodni, drugi roman Gillian Flynn „Oštri predmeti“ je pretvoren u jednako dojmljivo opaku mini-seriju sa redovito očaravajućom Amy Adams.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.