Posljednja izmjena 24/02/21 by Ivan Palijan

Okajanje“ je roman o moći iluzije. One koja će nas natjerati na djelovanje s tragičnim i katastrofalnim posljedicama za nas i za ostale. I one koja će nam možda donijeti iskupljenje. Saznamo na kraju da je cijeli ovaj roman jedno okajanje nečega tragičnoga što se dogodilo prije puno puno desetljeća, što se ne može promijeniti, ali kroz umjetnost, kroz književnost se možda može ispraviti i glavnim junacima dati novi život ili jednostavno – život. Nešto kao što je Quentin Tarantino napravio sa stvarnim svijetom u „Bilo jednom u… Hollywoodu“ gdje je spasio Sharon Tate brutalne smrti ili u „Nemilosrdnim gadovima“ u kojem je ubio Hitlera i spasio milijune brutalne smrti.


Average Rating:

3,9 rating based on 523.634 ratings (all editions)

ISBN-10: 038572179X
ISBN-13: 9780385721790
Goodreads: 6867

Author(s):Publisher: Anchor Books
Published: 3//2003

Ian McEwan’s symphonic novel of love and war, childhood and class, guilt and forgiveness provides all the satisfaction of a brilliant narrative and the provocation we have come to expect from this master of English prose.

On a hot summer day in 1935, thirteen-year-old Briony Tallis witnesses the flirtation between her older sister, Cecilia, and Robbie Turner, the son of a servant. But Briony’s incomplete grasp of adult motives and her precocious imagination bring about a crime that will change all their lives, a crime whose repercussions Atonement follows through the chaos and carnage of World War II and into the close of the twentieth century.
 

Atonement / Okajanje (Ian McEwan, 2001.)

Na kraju „Okajanja“ saznamo kako cijelu priču zapravo vidimo iz perspektive glavne junakinje koje je jedina preživjela iz trokuta povezanog tragedijom, ali ne i ljubavlju. Dok je Briony bila djevojčica njeno lažno svjedočenje o seksualnom napadu dovelo je do razdvajanja mladih ljubavnika, njene sestre Cecilie i njenog dragog Robbijea. On je morao u zatvor, a nakon toga je slijedio početak Drugog svjetskog rata, katastrofa u Dunkirku u kojoj je sudjelovao, te poniženje, tragedija i bol nakon što su se svi ti preživjeli vojnici vratili kući. Ian McEwan strpljivo i detaljno gradi emocionalan svijet koji likovi nastanjuju. Suočava nas s njihovom tragedijom i gubitkom, tjera nas da navijamo za njih, da vjerujemo da će naći iskupljenje i da će naći sreću u pomirenju i sjedinjenju. No, ovaj je roman okajanje i sve je u naslovu. Zločin, za koji nema dovoljno velike kazne u kaznenom sustavu, jer on ne mjeri osobne posljedice nečega njemu tako banalnog kao što je lažno svjedočenje, je počinjen. Postoji samo način da se Briony nosi s što je učinila, a to je da napiše verziju za koju bi voljela da se na kraju dogodila. Kada to saznamo tragedija postaje potpuna, cijeli svijet koji je pripovjedač gradio se rastvara poput oblaka i poput glavnih junaka ostajemo sami i slomljena srca.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.