Posljednja izmjena 09/01/23 by Ivan Palijan

“Lolita“ je čista fantazija, naracija satkana od riječi i slika, ispričana glasom ultimativnog nepouzdanog pripovjedača. Sofisticirani obrazovani um Humberta Humberta se ne može odvojiti od ultimativne poslastice, slasnije od francuske književnosti i bogatije od akademskog svijeta Nove Engleske – 12 godišnje djevojčice. On je monstrum koji ne zna da je monstrum, ganja i stalo mu je samo da preživi i da konzumira predmet svojih želja, koji, s obzirom da nije predmet, nego živo biće, možda ima, a možda i nema, vlastite ciljeve koje želi ostvariti u ovoj igri mačke i mačora. Lolita je iz svake perspektive žrtva, ali oslikana jezikom svog nepouzdanog zlotvora vidimo je i kao manipulatoricu koja uvidjevši da nad njim ima moć, ostaje trajno gladna te moći, te materijalnih prednosti koje ona donosi.


Average Rating:

3,9 rating based on 859.055 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13:
Goodreads: 146845789

Author(s):Publisher:
Published: //

Humbert Humbert - scholar, aesthete and romantic - has fallen completely and utterly in love with Dolores Haze, his landlady's gum-snapping, silky skinned twelve-year-old daughter. Reluctantly agreeing to marry Mrs Haze just to be close to Lolita, Humbert suffers greatly in the pursuit of romance; but when Lo herself starts looking for attention elsewhere, he will carry her off on a desperate cross-country misadventure, all in the name of Love. Hilarious, flamboyant, heart-breaking and full of ingenious word play, Lolita is an immaculate, unforgettable masterpiece of obsession, delusion and lust.
 

Lolita (Vladimir Nabokov, 1955.)

Nad Humbertom se nećemo sažaliti, koliko god nas od svojim cviljenjem molio, Vladimir Nabokov je ovdje majstor ironije. No, nad Lolitom ćemo se sažaliti, nije ona samo Humbertova žrtva, žrtva je svoje majke, svojih muškaraca, te na kraju, i ona je žrtva svog karaktera, uklapa se popu slagalice s Humbertovim. Tema je mučna i monstruozna, ali Nabokova ne zanima kriminal, njemu je ovo prilika da briljira u tkanju izmišljenog svijeta igrama riječi, aluzijama, citatima, skrivenim značenjima, premetaljkama i izvedenicama. Dok njegov Humbert ovo pripovijeda, smješten je u psihijatrijsku ustanovu i čeka suđenje. Tijek svijesti ovog uma nema kočnica, to je Nabokovljev signal da je sve moguće i da je sve dopušteno. Istražit će koje su sve mogućnosti njegovog drugog jezika (svoj ruski je preferirao engleskome), te koje su granice društveno i zakonski nedopustivog ponašanja njegovog glavnog junaka.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.