Posljednja izmjena 25/02/21 by SuperExtraZona

Harry Potter i plameni pehar“ se događa na četvrtoj Harryjevoj godini u Hogwartsu. Škola čarobnjaštva te godine je domaćin Tromagijskom turniru na kojem se osim Hogwartsa natječu bugarska i francuska škola čarobnjaštva. Plameni pehar je taj koji odabire natjecatelje koji će predstavljati školu i, iako je odabrao sva tri, pehar natjecateljima dodaje i Harry Pottera, jer je očito netko ubacio i njegovo ime. Pakleni i komplicirani plan koji se odvija iza ovih događaja ostaje nam misterij do samoga kraja. Da se čudimo što se kvragu ovdje događa, to smo i navikli u romanima o malom čarobnjaku. A navikli smo i da strepimo nad njegovim životom, jer se on suočava s daleko više situacija opasnima po život od svojih vršnjaka. Pa makar to bili i drugi mali čarobnjaci.


Average Rating:

4,6 rating based on 3.498.478 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13:
Goodreads: 6

Author(s): Publisher: Scholastic
Published: 9/28/2002

It is the summer holidays and soon Harry Potter will be starting his fourth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry is counting the days: there are new spells to be learnt, more Quidditch to be played, and Hogwarts castle to continue exploring. But Harry needs to be careful - there are unexpected dangers lurking...
 

Harry Potter i plameni pehar / Harry Potter and the Goblet of Fire (J,K. Rowling, 2000.)

Novost je socijalistička revolucija koju Hermiona želi provesti među kućnim vilenjacima kada sazna da oni održavaju i rad sve kućne poslove u Hogwartsu bez ikakve naknade. Međutim, postoji klasna podjela i tom izdvojenom svijetu čarobnjaka i vještica kako naglašava “Harry Potter i plameni pehar”. Vilenjaci su navikli na prisilni rad i rade ga toliko dugo da ne pomišljaju na ništa drugo. Osim toga, ugodan život gornjih klasa ovisi o teškom radu onih nižih pa nikome ne pada na pamet podržati klasnu borbu. Mržnja i prezir koju Voldemort i njegovi sljedbenici iskazuju prema običnim ljudima, ali i svim čarobnjacima i vješticama koji se suprotstavljaju njihovom planu globalne dominacije dolazi u prvi plan. Naznačena je već u uvodu u kojem napadaju kamp u kojem su se smjestili posjetitelji Svjetskog prvenstva u metloboju. Jasno je da predstavljaju slijepu, agresivnu i rušilačku silu koja želi razoriti sve što ne odgovara njihovoj ideji čistoće i ispravnosti bez obzira na posljedica na strukturu koja održava svijet kojim želi vladati. To je klasični fašizam kojem se u svijetu čarobnjaštva, saznat ćemo, osim nekih u Hogwartsu i Ministarstvu magije suprotstavlja i tajna organizacija pod imenom Red feniksa.

Rating: 4 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.