Posljednja izmjena 17/02/22 by Ivan Palijan

Sedam je knjiga koje čine serijal o Harry Potteru, što čini 4.224 stranice koje smo pročitali kao bismo došli do kraja njegove avanture i borbe protiv Voldemorta. Harry Potter knjige su vjerojatno najpopularniji serijal knjiga koji je do sada napisan i tiskan. S opsesijom fanova i pomamom za novim naslovima s kojom se mogla mjeriti samo ona za novim iPhoneom. Osim što je prilično dobro napisan s očitom publikom na umu, serijal dodiruje neke univerzalne teme i motive koje će nam uvijek pobuditi interes. To je priča o odrastanju, ali u vrlo neobičnim okolnostima u kojima smrti i ništavilo vrebaju na svakom koraku. To je priča o školskim danima, ali u školi u kojoj se djeca obučavaju za čarobnjake i vještice dok je očigledno da ih većina pogrešaka na školskom satu može stajati života ili barem nekog od ekstremiteta. Priča je to o mladenačkim ljubavima koje cvatu u vrlo stresnim okolnostima, dok se svijet nastanjen moćnim magovima i čarobnim bićima uglavnom oko njih ruši uz spektakularne eksplozije.


1. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter #1) / Harry Potter i kamen mudraca (Harry Potter #1)

(J.K. Rowling, 1997.)

Zahvaljujući knjigama o Harry Potteru koje su se opsesivno pratile i Amazonu zbog kojeg su knjige postale dostupnije (iako ne financijski) nego ikada, počeli smo čitati više nego ikada. Prvi roman, „Harry Potter i kamen mudraca“ je izašao 1997. i bio je, poput sljedeća 2 nastavka zabavan, dobro strukturiran i napisan, roman za djecu i mlade u dobi do 20 godina. Kasniji romani su postali opsežna gotička istraživanja straha od smrti i smrti same, ali ovdje na početku smo imali svježu dječju avanturu.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter and the Philosopher’s Stone / Harry Potter i kamen mudraca
 • Rating: 4 out of 5.

  2. Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter #7) / Harry Potter i darovi smrti (Harry Potter #7)

  (J.K. Rowling, 2007.)

  „Harry Potter i darovi smrti“, kako je pomalo zavaravajuće preveden originalni naslov „Harry Potter and the Deathly Hallows“, zadnja je knjiga u sagi o borbi dobra i zla nevinog mladog čarobnjaka i onog koji je utjelovljenje zla, Lorda Voldemorta. Njime se zaokružuje centralna preokupacija serijala, suočavanje sa i pobjeda nad smrću. Odiseja Harry Pottera počinje time što postaje Onaj-koji-je-preživio napad ubilačkom kletvom najvećeg od crnih magova, a završava Harryjevom konačnom pobjedom i doslovnim uskrsnućem, odnosno vraćanjem iz mrtvih. Voldemort nije imao šanse od samog početka.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter i darovi smrti
 • Rating: 4 out of 5.

  3. Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter #4) / Harry Potter i plameni pehar (Harry Potter #4)

   (J,K. Rowling, 2000.)

  „Harry Potter i plameni pehar“ se događa na četvrtoj Harryjevoj godini u Hogwartsu. Škola čarobnjaštva te godine je domaćin Tromagijskom turniru na kojem se osim Hogwartsa natječu bugarska i francuska škola čarobnjaštva. Plameni pehar je taj koji odabire natjecatelje koji će predstavljati školu i, iako je odabrao sva tri, pehar natjecateljima dodaje i Harry Pottera, jer je očito netko ubacio i njegovo ime.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter i plameni pehar / Harry Potter and the Goblet of Fire
 • Rating: 4 out of 5.

  4. Harry Potter and the Order of the Phoenix (Harry Potter #5) / Harry Potter i Red feniksa (Harry Potter #5)

  (J.K. Rowling, 2003.)

  Stvari postaju doista ozbiljne u „Harry Potter i Red feniksa“, petoj i najdužoj knjizi serijala. Iako je prethodna knjiga, „ Harry Potter i plameni pehar“ završila Voldemortovim povratkom i smrću Cedrica Diggoryja, sva van Harryjevog uskog kruga ljudi imaju problema suočiti se sa realnošću povratka Gospodara Tame. Stoga se pojavljuje Red feniksa, Dumbledoreova tajna organizacija dobrih i moćnih čarobnjaka koji se bore protiv Voldemorta i sve većeg broja Smrtonoša.

  Rating: 4 out of 5.

  5. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Harry Potter i zatočenik Azkabana

  (J.K. Rowling, 1999,)

  Treća knjiga u serijalu o Harry Potteru je uvela jedan od najfascinantnijih likova, zatočenika iz naslova, Harryjevog krsnog kuma, Siriusa Blacka. „Harry Potter i zatočenik Azkabana“ je i najomiljenija knjiga iz serijala. J.K. Rowling je pišući je već bila milijunašica i mogla se opušteno prepustiti likovima i priči za koju je bila sigurna kako će se razvijati. Stoga, iako korača po poznatim i sigurnim stazama koje su joj osigurale uspjeh ipak uvodi teme iluzije i našeg nepoznavanja stvarne prirode stvari. Ništa nije onako kako se čini je centralna tema knjige. Nešto što će se obilato koristiti za obrate do kraja serijala. Svijet oko Harry Pottera će do kraja tonuti sve više u tamu.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Harry Potter i zatočenik Azkabana
 • Rating: 4 out of 5.

  6. Harry Potter and the Chamber of Secrets (Harry Potter #2) / Harry Potter i odaja tajni (Harry Potter #2)

  (J.K. Rowling, 1998.)

  “Harry Potter i odaja tajni“ je nastavak koji je najavio ono što sada znamo, da je serijal knjiga o Harry Potteru najuspješniji serijal knjiga ikada, niz knjiga koji je stvorio način na koji doživljavamo književnost početka 21. stoljeća. Harryjeva druga godina na Hogwartsu otkriva još neke njegove tajne dok se suprotstavlja čudovištu puštenom iz naslovne odaje tajni. Nitko niti ne zna što je to čudovište, jer svi koji su ga vidjeli završe mrtvi ili okamenjeni.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter i odaja tajni
 • Rating: 3.5 out of 5.

  7. Harry Potter and the Half-Blood Prince (Harry Potter #6) / Harry Potter i princ miješane krvi (Harry Potter #6)

  (J.K. Rowling, 2005.)

  „Harry Potter i Princ miješane krvi“ opisuje proces u kojem svijet klizi u mrak, kada se vraća Gospodar tame, s potpunim dnom u trenutku na kraju knjige kada Snape ubije Dumbledorea. S Voldemortovim povratkom među žive saznajemo sve detalje koji su bili potrebni da se upotpuni njegova pozadinska priča. Način na koji je rascijepio svoju dušu ne bi li se učinio besmrtnim. Usporedo s time mali čarobnjaci postaju mladi čarobnjaci, iz djece se pretvaraju u mlade tinejdžere sa svim dodatnim opterećenjima koje to razdoblje u životu predstavlja.

 • Pročitaj cijelu recenziju Harry Potter i Princ miješane krvi
 • Rating: 4 out of 5.

  Napiši prvi komantar

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.