Posljednja izmjena 26/08/21 by Ivan Palijan

Harry Potter i odaja tajni“ je nastavak koji je najavio ono što sada znamo, da je serijal knjiga o Harry Potteru najuspješniji serijal knjiga ikada, niz knjiga koji je stvorio način na koji doživljavamo književnost početka 21. stoljeća. Harryjeva druga godina na Hogwartsu otkriva još neke njegove tajne dok se suprotstavlja čudovištu puštenom iz naslovne odaje tajni. Nitko niti ne zna što je to čudovište, jer svi koji su ga vidjeli završe mrtvi ili okamenjeni.


Average Rating:

4,4 rating based on 4.011.785 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13:
Goodreads: 61209481

Author(s):Publisher: Pottermore Publishing
Published: 12/8/2015

"'There is a plot, Harry Potter. A plot to make most terrible things happen at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry this year.'"

Harry Potter's summer has included the worst birthday ever, doomy warnings from a house-elf called Dobby, and rescue from the Dursleys by his friend Ron Weasley in a magical flying car! Back at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry for his second year, Harry hears strange whispers echo through empty corridors - and then the attacks start. Students are found as though turned to stone ... Dobby's sinister predictions seem to be coming true.
 

Harry Potter i odaja tajni / Harry Potter and the Chamber of Secrets (J.K. Rowling, 1998.)

Nedostatak morala i krnja inteligencija predstavnika vlasti se u ovoj knjizi uspostavila kao trajni motiv književnog serijala. U Ministarstvu magije su uglavnom zabavljeni održavanjem svoga autoriteta i beskrajnim birokratskim postupcima. Harry i njegovi kolege su ostavljeni na milost i nemilost opasnim bićima i zlonamjernim čarobnjacima u svijetu koji više cijeni porijeklo i status nego osobno postignuće. Upravo će vlastitim naporima i odabirima Harry Potter biti u stanju riješiti misterij i svladati čudovište, ali će to od njega stvoriti još veću opasnost za sustav čiji je jedan od stupova očito zlonamjerni Draco Malfoy. Njegovi postupci dovedu do cijele krize koja pokreće zaplet, ali na kraju, unatoč dokazima u njegovu upletenost, on ne snosi, zbog svog porijekla i statusa, posljedice za njih. Oni ne skrivaju činjenicu da je on zlikovac. Ti postupci koji od osobe čine ono što ona jest su nastavak teme iz prvog romana. Harry je, recimo, rođen i odrastao kao nešto drugo od onoga što sada jest i što će postati. Činjenica da može govoriti i razumjeti govor zmija ga stavlja na stranu Voldemortovih suradnika, jer s njim dijeli tu sposobnost, zbog čega je trebao i biti član Slytherina, ali on odabire Gryffindore i suprotstavljanje Voldemortu.„Harry Potter i odaja tajni“ je dovoljno jak nastavak koji je od doživljaja Harry Pottera učinio serijal i najavio sva ona mračna mjesta na koje će nas odvesti. Možda je najslabiji od svih naslova u serijalu, ali je važan u postavljanju tema i motiva koje će knjige obrađivati.

Rating: 3.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.