Harry Potter and the Prisoner of Azkaban book cover

Posljednja izmjena 29/04/21 by Ivan Palijan

Treća knjiga u serijalu o Harry Potteru je uvela jedan od najfascinantnijih likova, zatočenika iz naslova, Harryjevog krsnog kuma, Siriusa Blacka. „Harry Potter i zatočenik Azkabana“ je i najomiljenija knjiga iz serijala. J.K. Rowling je pišući je već bila milijunašica i mogla se opušteno prepustiti likovima i priči za koju je bila sigurna kako će se razvijati. Stoga, iako korača po poznatim i sigurnim stazama koje su joj osigurale uspjeh ipak uvodi teme iluzije i našeg nepoznavanja stvarne prirode stvari. Ništa nije onako kako se čini je centralna tema knjige. Nešto što će se obilato koristiti za obrate do kraja serijala. Svijet oko Harry Pottera će do kraja tonuti sve više u tamu.


Average Rating:

4,6 rating based on 4.250.089 ratings (all editions)

ISBN-10: 043965548X
ISBN-13: 9780439655484
Goodreads: 5

Author(s):Publisher: Scholastic Inc.
Published: 5/1/2004

Harry Potter, along with his best friends, Ron and Hermione, is about to start his third year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Harry can't wait to get back to school after the summer holidays. (Who wouldn't if they lived with the horrible Dursleys?) But when Harry gets to Hogwarts, the atmosphere is tense. There's an escaped mass murderer on the loose, and the sinister prison guards of Azkaban have been called in to guard the school...
 

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Harry Potter i zatočenik Azkabana (J.K. Rowling, 1999.)

Sirius Black je prvi put spomenut u prvoj knjizi u nejasnom opisu događaja koji su prethodili i slijedili pogibiji Harryjevih roditelja, Voldemortovom porazu i izgnanstvu, te Harryjevom nastavku života sve do spoznaje da je rođen da bude čarobnjak. Dvanaest godina je proveo osuđen prema krivoj optužbi služenja Voldemortu i višestrukog ubojstva u Azkabanu, najstrašnijem i najbolje čuvanom mjestu u čarobnjačkom svijetu. Njegov bijeg iz Azkabana pokazuje zadivljujuću vještinu, odlučnost, istrajnost i sposobnost preživljavanja. Dementori, tamošnji zatvorski čuvari, su opisani kao stvorenja bez duše koje svojim dodirom izvlače iz ljudi svaki pozitivan osjećaj i zdrav razum. Širom čarobnjačkog svijeta je Sirius Black opisan kao najopasniji mogući kriminalac pa je u Hogwartsu opsadno stanje, jer se smatra da je pobjegao kako bi dovršio posao i ubio Harryja. Međutim, priča je puno zlokobnija, Harry doznaje pravu istinu o Siriusu Blacku koji je žrtvovao sve da mu pomogne, te zavjeri i Voldmortovim pomagačima koji i dalje bivaju slobodni i zauzimaju važna mjesta u svijetu čarobnjaka.„Harry Potter i zatočenik Azkabana“ je roman kojim serijal o Harry Potteru više nije bio samo dječja literatura koju su mogli čitati i odrasli. Postao je serijal koji govori o ozbiljnim odraslim temama smrti, moralnosti, lažima u centrima moći i pravednosti, a samo su mu glavni protagonisti djeca i tinejdžeri.

Rating: 4 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.