Posljednja izmjena 13/08/21 by Ivan Palijan

Životinjska farma“ George Orwella je satira na račun Oktobarske revolucije i Staljinovog SSSR-a do kojeg je u tom trenutku dovela, studija o izazovima i problemima samoupravljanja i upozorenje o koruptivnoj snazi politike i moći. Svemu tome je Orwell imao prilike svjedočiti kao pripadnik milicije POUM-a, trockističko-marksističke stranke koja je bila žrtva staljinističkih čistki koju je usred Španjolskog građanskog rata u Barceloni i Kataloniji provodila Komunistička partija Španjolske. Razjedinjena fronta je doprinijela padu Republike, a Orwell je svoje razočaranje prvo opisao u memoarima „Kataloniji u čast“.


Average Rating:

4,0 rating based on 3.972.202 ratings (all editions)

ISBN-10: 0451526341
ISBN-13: 9780451526342
Goodreads: 170448

Author(s):Publisher: Signet Classics
Published: 4//1996

Librarian's note: There is an Alternate Cover Edition for this edition of this book here.

A farm is taken over by its overworked, mistreated animals. With flaming idealism and stirring slogans, they set out to create a paradise of progress, justice, and equality. Thus the stage is set for one of the most telling satiric fables ever penned –a razor-edged fairy tale for grown-ups that records the evolution from revolution against tyranny to a totalitarianism just as terrible.
When Animal Farm was first published, Stalinist Russia was seen as its target. Today it is devastatingly clear that wherever and whenever freedom is attacked, under whatever banner, the cutting clarity and savage comedy of George Orwell’s masterpiece have a meaning and message still ferociously fresh.
 

Životinjska farma / Animal Farm (George Orwell, 1945.)

Ta knjiga nije polučila neko veliko zanimanje publike, a Orwell je zaključio kako je političke ideje bolje zamotati u fikciju, ako želi doći do publike. „Životinjska farma“ je bila hit, kada je konačno nakon 2. svjetskog rata bila objavljena. Tijekom rata je nitko nije želio objaviti zbog osjećaja kako bi to bila uvreda za tadašnjeg britanskog saveznika, Staljinov SSSR. Orwell je opisao samo ono što se već događa, nije pisao o budućnosti. „Životinjska farma“ je bajka, alegorija i satira. Životinje na farmi se pobune protiv svojih ljudskih gospodara i odluče farmom upravljati same. Svinje su zauzele uloge predvodnika revolucije, a glavna među njima, Napoleon, putem izdaje sve ideale, progoni i ubija svoje protivnike, da bi se na kraju otvoreno spetljao s ljudskim vlasnicima drugih farmi u zajedničkom eksploatiranju drugih životinja. Na kraju ostaje samo parola koja kaže „Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih.“„Životinjska farma“ je zabavna satira u svojem mračnom prikazu ljudsko-životinjskog društva, te psihologije koja je pokretač odnosa u njemu. Svi smo željni slobode i pravde, svatko u društvu ima pravo na svoje mjesto i na siguran i dostojanstven život. Kratki spoj nastaje kada ideje i ideali postaju važniji od realnosti. Revolucija u jednom trenutku neizbježno postaje zamjena jedne nepravedne diktature drugom kada moć postane koruptivna. Na kraju se sve svodi na to tko je upisan kao vlasnik nad onim što osigurava stvarnu moć.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.