Posljednja izmjena 10/12/21 by Ivan Palijan

Y: The Last Man“ daje odgovor na pitanje koje si je svaki muškarac postavio barem jednom – što bi se točno u njegovom životu promijenilo da ostane posljednji muškarac na svijetu? A odgovor je na većinu stranica ove priče zastrašujući. Kada nije komičan. Yorick ostane taj posljednji muškarac, točnije on i njegov majmunčić ostanu zadnji. Civilizacija je u raspadu, za njegov život se bore različite pre- ili post-apokaliptične ženske organizacije. Neke ga žele smaknuti kao zadnji preostali primjerak muške opresije i zapadnog imperijalizma, dok druge u njemu vide posljednju šansu za nekakav nastavak vrste i izgradnju nove civilizacije.


Average Rating:

4,1 rating based on 116.484 ratings (all editions)

ISBN-10: 1563899809
ISBN-13: 9781563899805
Goodreads: 156534

Author(s):Publisher:
Published: //

"Y" is none other than unemployed escape artist Yorick Brown (his father was a Shakespeare buff), and he's seemingly the only male human left alive after a mysterious plague kills all Y-chromosome carriers on earth.

But why are he and his faithful companion, the often testy male monkey Ampersand, still alive? He sets out to find the answer (and his girlfriend), while running from angry female Republicans (now running the government), Amazon wannabes that include his own sister (seemingly brainwashed), and other threats.
 

Y: The Last Man / Y, posljednji muškarac na svijetu (Brian K. Vaughan, Pia Guerra, 2002-2008.)

Autor stripa Brian K. Vaughn je rekao kao je želio napraviti strip koji bi mogla čitati njegova cura koja baš nije neki ljubitelj stripova. Sa samo jednim muškim likom, puno je prostora dano ženskim likovima i njihovim glasovima. No, dojam je kako ovo nije strip o ratu i razlikama među spolovima. Riječ je post-apokaliptičnoj situaciji koja je samo u ovom slučaju androcidna. Vaughn jednostavno jako dobro piše likove, bilo da su muški ili ženski, u vrlo neobičnim situacijama i okruženjima, kao što je poslije pokazao i u „Sagi“. Na njoj je pokazao i da odlično surađuje s ilustratoricama. Pia Guerra je „Y: The Last Man“ nacrtala hrabro se noseći s gomilom dijaloga koji možda više pokreće radnju nego akcija kakvu i očekujemo od ovog podžanra. Učinila je zanimljivim sukobe i mirenja, privlačnosti i odbojnosti koje Yorrick ima sa svim ženama, uz majku i sestru, koje sada čine dio njegovog svijeta. Uz to, tu je i majmun koji će se pojaviti na tabli kada stvari postanu preozbiljne, kada svi oni sitni detalji društva koje se više ne može nositi samo sa sobom postanu preteški za likove da se nose s njima i za radnju da se nastavi bez puno zamornih objašnjavanja.„Y: The Last Man“ kreće od jednostavne premise o posljednjem muškarcu na svijetu, a daje zamršene i višeznačne odgovore o sudbini civilizacije kakvu poznajemo, te stvarima koje se kriju u ljudskim srcima. Čak nećemo dobiti niti jednostavno objašnjenje zbog čega i kako je došlo do smrti svih sisavaca s Y kromosomom. Postoji nekoliko verzija u priči, ovisno o tome tko u što vjeruje i tko objašnjava. Drugačije ne bi niti išlo, jer, živimo u muškom svijetu, muškarci će dovesti do njegovog kraja i zatim pomrijeti bez da ih itko stigne pozvati na odgovornost.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.