Posljednja izmjena 12/09/19 by Ivan Palijan

U krajoliku Weezerovih albuma „Pinkerton“, njihov drugi album, strši poput prekrasnog začaranog dvorca. Ili napuštene ruine, ovisno iz koje perspektive mu prilazimo.

Weezer: Pinkerton; 1996.; DGC; Alternative rock, power pop, emo, pop punk

Nakon zvjezdanog statusa koji im je donio istoimeni (plavi) prvijenac, Rivers Cuomo, kreativna snaga benda se osjetio slomljenim pod svim tim teretom slave i odlučio napraviti potpuno osoban album. Sve njegove misli, emocije i frustracije vezane za seks i odnose (kojih nema) iz tog doba je pokušao sažeti u 10 pjesama koje je bend producirao sam. Sirov zvuk i ogoljene muške emocije bile su ispred svog vremena, kritičari i publika ga nisu voljeli, ali su dovele do cijelog emo žanra. I vrijeme je kasnije nadoknadilo propušteno pa je album postao bendov omiljen među većinom fanova i kritičara, te se nastavio prodavati i godinama nakon.

Emo na stranu

Dugo se River Cuomo sramio onoga što je napravio na „Pinkertonu“. Isto kao što bi se sramio svatko tko se jednom pretjerano napio na tulumu pa se pred svima skinuo gol nakon što ga je ostavila cura pa da svi mogu vidjeti sve mlohave dijelove njegovog tijela, jer ga više za ništa nije briga. A onda to još pofotkao i podijelio na Instagramu. No, svatko nije Rivers Cuomo i nema ostatak Weezera uz sebe pa je to obnaživanje vlastitih emocija napravljeno uz krasne melodije i ubitačnu ritam sekciju. Količina emocija sa cijelog spektra čini ovaj album savršenim soundtrackom za emocionalni outing svake vrste, od spoznaje vlastitih emocija, do spoznaje njihove neprihvaćenosti od ostalih. Svi oni emo klinci koji su se stidljivo skrivali po podrumima mogli su izaći na vidjelo dana da pokažu svijetu što imaju i što mogu. Na sav užas ili zadovoljstvo svijeta.

Emo na stranu, „Pinkerton“ je sirov i brutalan pop album, snimljen i produciran bez kontrole i vidljivih kompromisa, iskren i bez želje da se ikome svidi, nego da bude ono što jest. I, jesmo li rekli, da pršti od emocija?

I.P.

 

5 WEEZER albuma koje morate poslušati:

Pinkerton (1996.)

Weezer (Blue Album) (1994.)

Weezer (Green Album) (2001.)

Maladroit (2002.)

Weezer (White Album) (2016.)

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.