Posljednja izmjena 20/02/21 by Ivan Palijan

Zgrtanje bogatstva i društveni položaj kao preduvjet ima različite boje i okuse nemorala, za Fitzgeralda u to nema sumnje. Pisac koji je opjevao i dao ime „dobu jazza“ u svome najpoznatijem i klasičnom romanu nedvojbeno je zgađen svojim svijetom i vremenom. Sam je bio rastrgnut između želje da se „dokaže“ i pruži uzbudljiv ženi svog života (Zeldi koju je i oženio) pišući dobro plaćene priče za pomodne magazine i svojih umjetničkih ideala i aspiracija koje se za njegovog života nisu pokazale toliko uspješnima. Život ga je naučio da bude majstor ironije, da poput svoga Gatsbyja kaže, gledajte me kako sam uspješan, a da zna kako iznutra nosi beskrajno razočaranje.


Average Rating:

3,9 rating based on 5.298.834 ratings (all editions)

ISBN-10:
ISBN-13:
Goodreads: 4671

Author(s):Publisher: Scribner
Published: //1925

The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald's third book, stands as the supreme achievement of his career. This exemplary novel of the Jazz Age has been acclaimed by generations of readers. The story of the fabulously wealthy Jay Gatsby and his love for the beautiful Daisy Buchanan, of lavish parties on Long Island at a time when The New York Times noted "gin was the national drink and sex the national obsession," it is an exquisitely crafted tale of America in the 1920s.

The Great Gatsby is one of the great classics of twentieth-century literature.

(from the back cover)

 

The Great Gatsby / Veliki Gatsby (Francis Scott Fittzgerald, 1925)

To je i naličje američkoga sna, ideala pogonjenog kapitalizmom pri kojem u zemlji beskrajnih mogućnosti svatko može ostvariti svoje ambicije, bile one materijalne, umjetničke, znanstvene, političke ili društvene. Stvari u stvarnosti nisu baš takve. Kao i svako društvo i Amerika, što je danas jasnije nego ikada, je duboko klasno podijeljena. Cijeli je sustav tako namješten da bogati i moćni uvijek budu u prednosti. Čak će i novi bogataši, poput ovdje Gatsbyja, biti prezreni među elitom, jer je njihov novac tek nedavno stečen. Kriminalom i pljačkom, kao što je stečen i onaj elite, ali novac i posao elite je u međuvremenu institucionaliziran i legaliziran. „Veliki Gatsby“ je i danas popularan roman, više nego u vrijeme kada je izašao. Lako nam je razumjeti o čemu govori i poznat nam je svijet koji opisuje. Jasno je ocrtana tragedija bezvremenog lika i društva koje ga okružuje i trči za fatamorganama u svijetu sazdanom od laži i opsjena.

Rating: 5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.