Posljednja izmjena 24/02/21 by Ivan Palijan

Svakome tko voli stripove zbog akcije i uzbuđenja „V kao vendetta“ bi moglo biti teško štivo. Ovdje je naglasak na priči i na liku o kojem ne saznajemo puno. Ne saznajemo niti identitet osobe koja se nalazi ispod maske koja je danas postalo simbol Occupy pokreta. O njemu znamo jedino da je u eksperimentima s LSD-om koje je nad zatočenicima konc-logora predvodila fašistička vlast velike Britanije doživio nešto što je oslobodilo njegov um i njegovo tijelo. Godinama poslije on provodi u djelo svoj plan koji će srušiti tu vlast kroz stvaranje kaosa i uspostaviti vladavinu slobode, odnosno anarhiju.


Average Rating:

4,3 rating based on 309.711 ratings (all editions)

ISBN-10: 1401207928
ISBN-13: 9781401207922
Goodreads: 5805

Author(s): Publisher:
Published: //

"Remember, remember the fifth of November..."

A frightening and powerful tale of the loss of freedom and identity in a chillingly believable totalitarian world, V for Vendetta stands as one of the highest achievements of the comics medium and a defining work for creators Alan Moore and David Lloyd.

Set in an imagined future England that has given itself over to fascism, this groundbreaking story captures both the suffocating nature of life in an authoritarian police state and the redemptive power of the human spirit which rebels against it. Crafted with sterling clarity and intelligence, V for Vendetta brings an unequaled depth of characterization and verisimilitude to its unflinching account of oppression and resistance.
 

V for Vendetta / V kao vendetta (Alan Moore & David Lloyd, 1982.)

On sebe naziva idejom, a ovo je grafički roman o jednoj ideji. O tome kako smo slobodni od svakog brutalnog stiska onih sa vrha hijerarhije samo ako ne pristanemo igrati njihovu igru i oslobodimo svoj um. V prikazuje vladanje tehnologijom i ima skrovište poput Batmana, a svijet koji nastanjuje ima više sličnosti s Orwellovom „1984“ nego s Gothamom. Djelo traži intelektualni angažman i bogato je literarnim referencama tipičnim za Alana Moorea, te društvenim i političkim komentarima toliko aktualnima i danas. Njegov junak koji se bori za pravdu i za oslobođene svih nas je možda najveći superjunak od svih njih. Na kraju, kako nije otkriven njegov identitet, njegovu masku može preuzeti bilo tko i postati V.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.