Posljednja izmjena 25/02/21 by Ivan Palijan

Naslov „Ubiti pticu rugalicu“ je objašnjen u jednoj rečenici knjige koja kaže kako je ubiti pticu rugalicu grijeh, jer ona ne čini nikome ništa nažao, ne uništava vrtove i usjeve, nego samo pjeva. Tako priča, ispričana pogledom djevojčice Scout koja opisuje svoju fascinaciju susjedom Boo Radleyem koji živi u vlastitom svijetu i borbu njenog oca odvjetnika Atticusa Fincha (finch = ptica zeba) da oslobodi nepravedno za silovanje bjelkinje optuženog Crnca Toma Robinsona (robin = ptica crvendać). Tridesete su godine 20. stoljeća na američkom jugu, klasne i rasne predrasude i mržnja su ono što cijeli taj društveni poredak drži na okupu.

Average Rating:

4,3 rating based on 6.245.531 ratings (all editions)

ISBN-10: 1439550417
ISBN-13: 9781439550410
Goodreads: 37449

Author(s):Publisher: Warner Books
Published: 12//1982

See alternate cover edition here .

The unforgettable novel of a childhood in a sleepy Southern town and the crisis of conscience that rocked it, To Kill A Mockingbird became both an instant bestseller and a critical success when it was first published in 1960. It went on to win the Pulitzer Prize in 1961 and was later made into an Academy Award-winning film, also a classic.

Compassionate, dramatic, and deeply moving, To Kill A Mockingbird takes readers to the roots of human behavior - to innocence and experience, kindness and cruelty, love and hatred, humor and pathos.
 


To Kill a Mockingbird / Ubiti pticu rugalicu (Harper Lee, 1960.)

Roman Harper Lee je vapaj za toleranciju, vrlo jasno osvjetljava moralno i ljudski ispravne stavove koje niti jedno razumno i dobronamjerno biće ne može osporiti. Društvene okolnosti i poredak stvari su ono što pojedince tjera da mrze, lažu, ubijaju, prosuđuju i osuđuju one koji su drugačiji od njih. Rješenje je jedino u promjeni društvenih okolnosti, ravnopravnosti ljudi svih rasa i klasa koje jedino može izroditi toleranciju. Harper Lee nije nikada napisala drugi roman osim ovog koji je objavljen 1960. Jest joj izašao 2015., godinu dana prije smrti još jedan, ali to je bio samo rani nacrt „Ubiti pticu rugalicu“. Svejedno, ovim snažnim stavom je ušla u obaveznu literaturu američke, ali i svjetske književnosti.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.