Michael Jackson Thriller album cover

Posljednja izmjena 12/04/21 by Ivan Palijan

Thriller“ Michael Jacksona je najprodavaniji album svih vremena s potvrđenih 66 milijuna prodanih primjeraka. Na vrhuncu prodaje i popularnosti, nakon što su početkom 1983. izašli singlovi i prateći video spotovi za „Billie Jean“ i „Beat It“ prodavao se u milijun primjeraka tjedno. No, sa kratkim filmom naslovne pjesme je album postao više od komercijalnog fenomena, postao je kulturnim i civilizacijskim standardom, nešto što je trebalo imati doma, poput kućanskog aparata ili automobila. Michael Jackson se prikazao kao ultimativni zabavljač, onaj koji vlada pisanjem i izvođenjem glazbe, live nastupom, koreografijom, multimedijskom promocijom i biznisom, jer je prvi koji je isposlovao tadašnjih 2 dolara od prodaje svakog albuma.Nemoguće nam je odvojiti pjesme „Thriller“ i „Beat It“ od pripadajućih video spotova. Prije njih su glazbeni videi bili ponekad korištena promotivna dosjetka koje je u  stalnoj rotaciji koristila tek mlada televizijska stanica nazvana MTV. Sa spotom za „Thriller“ postavljen je produkcijski i kreativni standard kojem i danas autori teže, a MTV je počeo svoj komercijalni rast. Konačno su i crni izvođači dobili svoje mjesto u mainstreamu, jer se nakon Michaela Jacksona probio i Prince. Album je prvi koji je dobio osam Grammyja na jednoj dodjeli, kasnije je to ponovio samo bend Santana.Michael Jackson Thriller album cover
Michael Jackson – Thriller (1982., SAD)

Michael Jacksonu je želja bila napraviti album na kojem će biti samo hitovi. Ponovo je radio s producentom Quincy Jonesom kao na prethodnom izrazito uspješnom „Off the Wall“. Sudjelovao je u pisanju vlastitih pjesama, u kojima se počinju uvlačiti crni tonovi koji nemaju veze s rasom. Paranoja i usamljenost pojavljuju se kao motivi u pjesmama, nešto s čime se Jackson borio ostatak života i što je vjerojatno doprinijelo problemima koje je stvarao kasnije u životu.

„Thriller“ je i danas prštav album koji spaja pop, rock i funk u jedinstveni zvuk za koji su zaslužni Michael Jackson i producent Quincy Jones. Bio je to trijumf individualnog talenta nad glazbenom industrijom koji je, paradoksalno, doveo do oporavka iste te glazbene industrije nedostižnim financijskim uspjehom.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.