Posljednja izmjena 17/05/22 by Ivan Palijan

Serija „The Wheel of Time“ nije dostojna svoga književnog predloška, iako je prilično solidan komad fantasyja na ekranu. Stvar je u tome da je „Game of Thrones“ postavio ljestvicu televizijske produkcije nemoguće visoko, a Peter Jackson je sa svojom filmskom trilogijom već napravio najbolju ekranizaciju najboljeg književnog fantasy serijala ikada. Amazonova produkcija u tome okruženju izgleda kao nešto što nas treba zadovoljiti dok čekamo njihovu novu ekranizaciju događaja u Tolkienovom svijetu.

The Wheel of Time Action, Adventure, Drama, Fantasy | November 19, 2021 (United States) 7.1
Writer: Rafe JudkinsStars: Rosamund Pike, Daniel Henney, Madeleine MaddenSummary: Set in a high fantasy world where magic exists, but only some can access it, a woman named Moiraine crosses paths with five young men and women. This sparks a dangerous, world-spanning journey. Based on the book series by Robert Jordan.

Photos


See all photos >>Robert Jordan je svoju high fantasy epsku sagu smjestio u svijet u kojem se vrijeme ciklički odvija, a ljudi i ostala bića igraju svoje uloge u sukobu između Tvorca, koji je svijet stvorio i Mračnog, onoga koji ga uništava. Ono što je ispočetka trebala biti trilogija postao je serijal od 14 knjiga prosječne duljine od 850 stranica. Prva sezona serije „The Wheel of Time“ otprilike prati radnju „The Eye of the World“, prvog romana serijala. Četvero među glavnim likovima su u romanu tinejdžeri, ovdje su ih postarali kako bi objasnili njihovu seksualnu zrelost. Uglavnom, njihov idilični život u zabačenom seocetu bude naprasno prekinut kada uslijed invazije čudovišta saznaju da je netko od njih reinkarnacija Mračnog, kako im barem govori Moiraine. Ona je Aes Sedai, članica reda čarobnica koje barataju Jednom Moći. služe dobrobiti svijeta i jedine, čini se, imaju ovdje pogled na širu sliku stvari. S njom je i Lan, njezin tjelohranitelj, možda i ljubavnik, a možemo reći i suprug, doživotno vezan za nju u jednom platonskom braku, koji to nije ili vezi jačoj od njega, kako to već kod Aes Sedaija biva. Seljanima i seljančicama se pridružuje i Nyaneve, koja se zna služiti Jednom Moći, izvorom sve čarobne moći, koja je zabranjena muškarcima i zbog koje neizbježno polude. Ona je služila kao seoski Mudrac (ili Mudrica), ograničenih vještina, ali je spremna i dalje štititi svoje, te naučiti više o Jednoj Moći.Serija „the Wheel of Time“ je dovoljno dramatična da nas tjera da ju dalje gledamo. Možda nećemo navijati za likove, jer nekako ne znamo koji će od njih poludjeti i/li preći na mračnu stranu, ali je svijet kojim se oni kreću dovoljno intrigantan da ga nastavimo istraživati.

Rating: 4 out of 5.

Originalni naslov: The Wheel of Time

Autor: Rafe Judkins

Uloge: Rosamund Pike, Daniel Henney, Zoë Robins, Madeleine Madden, Josha Stradowski, Marcus Rutherford, Barney Harris

Godine emitiranja: 2021,.

Zemlja porijekla: SAD Žanr: fantasy


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.