Posljednja izmjena 04/03/21 by Ivan Palijan

Besprijekornu narativnu strukturu „The Queen’s Gambit“ upotpunjuje besprijekorno izvedenim šahovskim partijama i glavnom junakinjom punom mana koja nas prisiljava na suosjećanje, jer je njena borba nadljudska. Bori se protiv društvenog neprihvaćana uspješnih žena početkom 60-ih godina prošlog stoljeća u Americi. Suočava se s vlastitim demonima i roditeljima koji je nisu željeli pa je nakon što je je majka njihov auto zabila u kamion i poginula završila u sirotištu.


The Queen's Gambit  Drama | TV Mini-Series (2020) 8.9
Writer: Scott Frank, Allan ScottStars: Anya Taylor-Joy, Chloe Pirrie, Bill CampSummary: Nine year-old orphan Beth Harmon is quiet, sullen, and by all appearances unremarkable. That is, until she plays her first game of chess. Her senses grow sharper, her thinking clearer, and for the first time in her life she feels herself fully in control. By the age of sixteen, she's competing for the U.S. Open championship. But as Beth hones her skills on the professional circuit, the stakes get higher, her isolation grows more frightening, and the thought of escape becomes all the more tempting. Based on the book by Walter Tevis.

Photos


See all photos >>


Bori se s vlastitom ovisnošću o tabletama i alkoholu. Bori se s psihičkim tegobama, osjećajem neprihvaćanja i nepripadnosti. Beth Harmon je super-heroj, a njen je talent šah. Vrlo je misaona osoba, šah je misaona igra. No, razlog zbog kojeg navijamo za nju je čisto emocionalne prirode. Unatoč svojoj superiornosti ona prikazuje puno karakteristika s kojom se možemo poistovjetiti. Vlastiti nedostaci su joj najveća prepreka za uspjeh. Nakon što pobjedi njih, pobijedit će i svoje suparnike na tabli, te uspostaviti ravnotežu u svijetu šaha kojim dominiraju muškarci koji su većinom Rusi.The Queen's Gambit series poster
The Queen’s Gambit / Damin gambit (Scott Frank, 2020.)

Lice Anye Taylor-Joy koja glumi Beth Harmon je ono što je u fokusu svake scene kada kamera nije na šahovskoj ploči. Njene neobično velike oči koje kao da prekrivaju trećinu lica otkrivaju svaki misaoni proces i svaku emociju. Možda ne znamo puno o šahu i ne znamo kakvu majstoriju se sprema izvesti, ali znamo što se zbiva u njoj i je li spremna pobijediti. Umotana je u kostime ili odjeću iz tog perioda u paket koji je dizajniran kako bi je muškarci i žene smatrali neodoljivom. Jer svatko bi htio biti ili biti s genijalnom ranjivom seksi promiskuitetnom biseksualnom  partijanericom. Može nam biti najbolja prijateljica ili cura, bez obzira na naš spol ili seksualnu orijentaciju. Stvarno, nestvarna raskoš tog  karaktera nije lagana za održavati i nije ju lagano učiniti uvjerljivom. To što je učinjena uspješnom samo je potvrđeno Zlatnim globusima za najbolju mini-seriju i najbolju glavnu žensku ulogu u mini-seriji.

Rating: 4.5 out of 5.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.