Posljednja izmjena 20/01/22 by Ivan Palijan

U „The League Of Extraordinary Gentlemen“ Alan Moore na najbolji mogući način koristi samo (računajući i detalje) elemente alternativne stvarnosti ispričane kroz književnost kako bi pričao avanturističku priču koja počinje u Viktorijanskoj Engleskoj s Minom Harker („Drakula“), kapetanom Nemom („20.000 milja po morem), Allanom Quatermainom („Rudnici Kralja Solomona“), Dr. Jekyylom / Gospodinom Hydeom i Nevidljivim Čovjekom u ulozi naslovne gospode.


Average Rating:

4,0 rating based on 54.631 ratings (all editions)

ISBN-10: 1563898586
ISBN-13: 9781563898587
Goodreads: 297627

Author(s):Publisher: America's Best Comics
Published: //

London, 1898. The Victorian Era draws to a close and the twentieth century approaches. It is a time of great change and an age of stagnation, a period of chaste order and ignoble chaos. It is an era in need of champions.

In this amazingly imaginative tale, literary figures from throughout time and various bodies of work are brought together to face any and all threats to Britain. Allan Quatermain, Mina Murray, Captain Nemo, Dr. Henry Jekyll and Edward Hyde and Hawley Griffin, the Invisible Man, form a remarkable legion of intellectual aptitude and physical prowess: The League of Extraordinary Gentlemen.
 

Moore, kako sam kaže, s „The League Of Extraordinary Gentlemen“ pretpostavlja kako je fikcija jednako važna kao i realnost, jer ne bi nas pratila kroz cijelu našu povijest. Čim je čovječanstvo počelo baratati nekim simbolima, zvučnim ili vizualnim, počelo ih je koristiti za pričanje priča. Količina ispisane i ispričane fikcije nadmašuje količinu ispisane i ispričane „stvarne“ povijesti. Stoga, možda nam je i važnija. U književnosti i fikciji tražimo objašnjenje svijeta koji nas okružuje, jer nam je njihov jezik poznatiji, lakši za razumjeti, jer se bazira na formulama i simbolima koji su usađeni u našu svijest, istu onu u kojoj fikcija nastaje. Za nas je fikcija stvarna. To dobro zna Alan Moore i zato je toliko sjajan u onome što radi. Njegove su priče visokog koncepta, ali lagane za razumjeti u trenutku kada se probijemo kroz sve njihove reference. A „The League Of Extraordinary Gentlemen“ je jedan veliki niz referenci i posveta. Gospodu, koje vodi jedna žena, će okupiti u ime Britanske krune Profesor Moriarty kako bi se borili protiv Fu Manchua. Kada se riješe i jednog i drugog negativca, unajmit će ih u isto ime Mycroft Holmes. Zatim će se boriti protiv invazije Marsovaca koje će poraziti biološkim oružjem Dr. Moreaua. U 20. stoljeću će druga postava, nakon pada diktature iz „1984“ bježati od Jamesa Bonda, a u drugim nastavcima se boriti protiv dolaska antikrista, među ostalima.„The League Of Extraordinary Gentlemen“ je intenzivno čitalačko iskustvo koje, osim čitanja stripa, zahtjeva i praćenje popratnih priča koje stvaraju kontekst. Sav uložen trud za njegovo razumijevanje se vraća zadovoljstvom i rađanjem nadahnuća

The League Of Extraordinary Gentlemen (Družba iznimne gospode), s: Alan Moore, c: Kevin O’Neill, 1999-2019.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.