The Invisibles book one cover

Posljednja izmjena 13/07/21 by SuperExtraZona

The Invisibles“ je magnum opus Granta Morrisona, njegova veličanstvena božanska/ljudska komedija koja objedinjuje ono najviše i ono najniže što čini svijet ovakvim kakav jest, ono najbolje od čovječanstva i ono najgore, ono opjevano u remek-djelima umjetnosti i ono neizrecivo čak i u znanosti. Jednak je fokus na egzistencijalističkim pitanjima, konceptima slobode i anarhije, te na tantričkom seksu, meditaciji i upotrebi droga za širenje svijesti dok se naši junaci bore protiv moćne rase međudimenzionalnih vanzemaljaca koji su već porobili većinu čovječanstva bez da je ona svjesna toga.


Average Rating:

4,4 rating based on 1.692 ratings (all editions)

ISBN-10: 1401234593
ISBN-13: 9781401234591
Goodreads: 13227839

Author(s): Publisher: Vertigo (DC Comics)
Published: //

A #1 New York Times Best Seller!

Collecting for the first time ever all three volumes of controversial and fan-loved series THE INVISIBLES by Eisner Award winning writer Grant Morrison (ALL-STAR SUPERMAN, BATMAN)! Follow the adventures of The Invisibles, a secret organization out to battle against physical and psychic oppression brought upon humanity by the interdemsional alien gods of the Archons of Outer Church! This onmibus collects Invisibles Volume 1 #1-25 (1994-96), Invisibles Volume 2 #1-22 (1997-99), and Invisibles Volume 3 #12-1 (1999-2000).
 

The Invisibles book one cover
The Invisibles (Grant Morrison, 1996.-2000.)

Ukoliko već na prvu rečenicu ovo djeluje kao destilat svih većih teorija zavjere, to je samo zato što „The Invisibles“ to i jest. Morrisonova namjera je bila okrenuti cijelu tu priču o zavjerama u pozitivnom smjeru. Za to je stvorio jednu legendu o tome kako je ideju za naraciju dobio od vanzemaljaca koji su ga oteli prilikom jednog njegovog posjeta Katmanduu. Što se sigurno nije dogodilo, ali vjerno opisuje stanje svijesti iz koje su nastali, te ono koje stvara čitanje „The Invisibles“. Tijekom priče pratimo pripadnike jedne ćelije The Invisible Collegea, organizacije koja s astralne razine vodi revolucionarni međudimenzionalni temporalni rat protiv vanzemaljskih bića koja nesvjesno čovječanstvo koriste za svoje mračne ciljeve. Sredstva za borbu su magija, fizičko nasilje, putovanje kroz vrijeme, tantrički seks, meditacija i halucinogene droge, među ostalima. Bitke će se voditi na materijalnoj razini, astralnoj, te u prošlosti i budućnosti bez jasne linije fronte, kako bi se danas to reklo, asimetrično. Dok pokušavaju namamiti vanzemaljce iz njihovih dimenzija, pripadnicima Invisible Collegea će mete biti njihovi zemaljski sluge, političari, javne ličnosti, vjerski vođe, krupni kapitalisti i okrunjene glave koji mračnim, jezivim i gnjusnim ritualima dobivaju svoju moć na Zemlji. Morrisonova poruka je jasna i upakirana u dovoljno spektakla i uzbuđenja s pop i sup-kulturniim referencama, a svakom sljedećim zapletom razvaljuje mozak.„The Invisibles“ nemaju premca u pop kulturi. Nitko nije s ovakvim rezultatom pomiješao visoku i nisku kulturu, filozofiju, magiju, spiritualnost, znanost i umjetnost. „The Matrix“ je izrazito inspiriran ovim djelom, ali uz sav svoj spektakl, nije pohvatao sve koncepte. Njih je nemoguće uhvatiti na jedno čitanje, a „The Invisibles“ nagrađuje svako novo, jer uvijek imamo priliku otkriti nešto novo.

Rating: 5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.