Posljednja izmjena 09/11/21 by Ivan Palijan

Redatelj David Lowery je u filmu „The Green Knight“ uposlio Dev Patela kako bi prepričao arturijansku legendu o vitezu Sir Gawainu i suočio nas s važnim pitanjima o moralu i potrazi za slavom. Vizualno raskošan, značenjima slojevit i narativno kompleksan, film uzima predložak i elemente legende pa postaje djelo koje nas baca licem u lice s dualnostima ovoga svijeta. Dev Patel je savršen u ulozi, jer je sposoban u isto vrijeme prikazati slabost i snagu, slabost karaktera i uzvišenost, te želju za zemaljskim užicima i nebeskom slavom.


The Green Knight Adventure, Drama, Fantasy | July 30, 2021 (United States) 6.6
Director: David LoweryWriter: David LoweryStars: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel EdgertonSummary: An epic fantasy adventure based on the timeless Arthurian legend, "The Green Knight" tells the story of Sir Gawain (Dev Patel), King Arthur's reckless and headstrong nephew, who embarks on a daring quest to confront the eponymous Green Knight, a gigantic emerald-skinned stranger and tester of men. Gawain contends with ghosts, giants, thieves, and schemers in what becomes a deeper journey to define his character and prove his worth in the eyes of his family and kingdom by facing the ultimate challenger. From visionary filmmaker David Lowery comes a fresh and bold spin on a classic tale from the knights of the round table.

Photos


See all photos >>


(The Green Knight (David Lowery, 2021.)

Slava i čast su ono za čime su Vitezovim okruglog stola žudili i po čemu ih znamo. No, Gawain, koji još nije vitez, nego tek mladac, kraljev nećak, koji se tamo pojavio mamuran ravno iz bordela, na Božić na dvoru Kralja Artura prihvati izazov misterioznog Zelenog Viteza iz naslova u igri u kojoj borci razmjenjuju udarac za udarac pa koji više izdrži. Gawain se dosjeti lukavstvu pa prvim udarcem sjekirom Zelenom Vitezu odrubi glavu. Zeleni Vitez pokupi svoju glavu i polako se udalji s dvora uz poziv da ga Gawain sljedeći Božić posjeti u njegovoj Zelenoj Kapelici gdje će mu uzvratiti udarac. Sljedećih godina Sir Gawain uživa u svojoj slavi prepričavajući za besplatno piće kako je nadmudrio Zelenog Viteza. Kada za to dođe čas, čast mu nalaže da se uputi prema Zelenoj Kapelici. Točnu lokaciju joj ne zna, a susreti putem otkrivaju slabosti njegovog karaktera pa na odredište stiže kao sjena od čovjeka. Postoji li čast u žrtvi i podnošenju sudbine ili je ona samo u pobjedi? Treba li Gawain poput Krista podnijeti svoju žrtvu ili silom i lukavstvom svladati svog protivnika bez obzira na obećanje?„The Green Knight“ je djelo vizualne umjetnosti sabijenog emocionalnog žara, grandioznih ideja i oslobađajućeg razrješenja. Nema veze s pustolovnim viteškim filmovima, ovo je djelo koje kopa u dubinama kolektivne psihe kako bi tragalo za odgovorima na pitanja što nas pokreće i što je ispravno?

Rating: 4.5 out of 5.

https://www.superextrazona.eu/filmovi-2021/

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.