The Beatles: Revolver; 1966.; Parlophone; Rock, psychedelic rock


Posljednja izmjena 05/09/19 by Ivan Palijan

Beatlesima je trebalo da se maknu od ludila Beatlemanije i turneja da im se razvije samopouzdanje i da dosegnu vrh kreativnog izražavanja.

The Beatles: Revolver; 1966.; Parlophone; Rock, psychedelic rock

Nakon što je u prosincu 1965. izašao „Rubber Soul“ i oduševio svijet mogućnostima koje koncept potpunog albuma nudi, Beatlesi su malo stali da razmisle. Odbili su snimanje novog filma koji bi pratio album i nova turneja, ritam koji su imali zadnjih par godina karijere, pa su dobili 3 mjeseca pauze da se posvete sebi. Ono što je iz toga izašlo je ponovo promijenilo svijet i dovelo do kreativnog vrhunca beda koji je trajao do 1967. godine i u kojem je snimljen i „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“. Bilo je to vrijeme u kojem su John Lennon počelo žestoko tragati za iskustvima koje nudi LSD, u kojem je Paul McCartney s oduševljenjem počeo pratiti sve što se oko njega zbiva u svijetu kulture i umjetnosti,a George Harrison kombinirao na specifičan način droge i indijsku duhovnost. Svaki od autora je našao svoj izvor inspiracije

Stilski raznolik album ispred svog vremena

Stilski je to, stoga, raznolik album u kojem se osim glazbenih isprepliću uspješno i raznovrsne intelektualne ideje toga doba. Koristeći studijsku tehniku svoje su kompozicije, obogaćene puhaćim, žičanim i indijskim instrumentima, učinili naprednima manipulirajući brzinom snimki, puštaju ih da se ponavljaju., itd… Teme su od političkih u prvom „Taxmanu“ do ekspanzije svijesti uzadnjoj  „Tomorrow Never Knows“. Bio je to znak da su se stvarno odmaknuli od imidža i glazbe koje su furali prije, a ako javnost i fanovi to ne mogu pratiti, tim gore za njih. No, javnost je to uspjela pratiti, bila je, vjerojatno, i željna toga. Bila je to i dalje pop glazba, ali i pop glazba koja može biti u budućnosti. „Revolver“ je otkrio da se i u pop glazbi može napraviti što god se zamisli, a da se to može napraviti dobro i da to ljudi žele slušati. čak i preko pet desetljeća nakon toga.

I.P.

5 The Beatles albuma koje morate poslušati:

The Beatles (1968.)

Revolver (1966.)

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967.)

Abbey Road (1969.)

Rubber Soul (1965.)

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.