Posljednja izmjena 10/02/22 by SuperExtraZona

Svaka stranica stripa  „Superman: Red Son“ je napravljena kao bi nam razvalila mozak. Ne samo da je premisom „Što bi bilo da je Superman sletio u Sovjetski Savez?“ potpuno promijenjen odnos snaga velikih sila u hladnom ratu, nego je i na zadnjoj od nekih 160 stranica jasno pokazano kako je Kal-El na Zemlju u 20. stoljeće došao iz Zemlje budućnosti daleke nekih milijardu godina i potomak je Lex Luthora i Lois Lane koja je u nedostatku Clark Kenta odabrala jedino što je mogla.


Average Rating:

4,2 rating based on 56.836 ratings (all editions)

ISBN-10: 1401201911
ISBN-13: 9781401201913
Goodreads: 154798

Author(s): Publisher:
Published: 5/5/2004

Strange visitor from another world who can change the course of mighty rivers, bend steel in his bare hands ... and who, as the champion of the common worker, fights a never-ending battle for Stalin, Socialism, and the international expansion of the Warsaw Pact.

In this Elseworlds tale, a familiar rocketship crash-lands on Earth carrying an infant who will one day become the most powerful being on the planet. But his ship doesn't land in America. He is not raised in Smallville, Kansas. Instead, he makes his new home on a collective in the Soviet Union!

Collecting SUPERMAN: RED SON #1-3.
 

Jer, mali Kal-El se u 20 stoljeću pojavio na kolhozu u Ukrajini 1938. godine. Kada su njegove moći postale vidljive stavljen je, kao dobro odgojeni mali komunist, u službu države i Velikog Vođe Staljina. Panika se odmah proširi Sjedinjenim Američkim Državama, utrka u naoružanju postaje ona u superherojima. Tu nastupa Lex Luthor, čija je misija poraziti Supermana. Dok on to neuspješno pokušava, Sovjetski Savez, kojemu je Superman, nakon Staljinove smrti, na čelu se razvija u jedinu globalnu supersilu kojoj sve ostale države dragovoljno pristupaju. Proleterska revolucija je izvedena bez ispaljenog metka, u novom svijetu nema kriminala, nema gladi, bolesti i siromaštva. Superman rješava sve probleme, a oni koji se pobune budu pretvoreni u poslušne robote. Lex Luthor postaje predsjednik SAD-a koje su u tom trenutku u potpunom rasulu, dio država se odvojio, posvuda su glad, neimaština i nasilje. No, njegova superiorna inteligencija rješava sve probleme. I dalje mu je glavni cilj poraziti Supermana, kojeg on i njegovi istomišljenici vide kao vanzemaljca koji se nema prava petljati u poslove ljudi na Zemlji. To na kraju uviđa i Superman, te dopušta Luthoru da ga porazi, Svi misle da je mrtav, ali on će samo provesti ostatke svojih dana ne petljajući se u ono što se događa na planeti.„Superman: Red Son“ stavlja Supermana u kontekst hladnoratovske paranoje zamijenivši njegov dom onim u SSSR-u, ali zadržavši njegovu lojalnost prema cijelom čovječanstvu. Superman i dalje ostaje ono što jest, ali čovječanstvo ima priliku na njega drugačije reagirati. Tek mnogo godina kasnije, uspjet će pod njegovim budnim okom promatrača i pripovjedača ipak dosegnuti njegove standarde.

Naslov: Superman: Red Son

Autor: Mark Millar

Godina izdanja: 2003.

Izdavač: DC Comics

Žanr: superheroji

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.