Posljednja izmjena 10/11/21 by Ivan Palijan

Da saznamo da sada i ovdje u takozvanom stvarnom svijetu postoji nešto nalik na natjecanje u „Squid Game“ ne bismo se nimalo iznenadili. U takvim vremenima živimo i u tome leži tajna privlačnosti serije. Koliko god serija izgleda bizarno, pomisao da ljudi pritisnuti financijskim dugom pristaju na natjecanje u kojoj mogu osvojiti milijune novaca ako pobjede, a ako izgube će sigurno umrijeti, zvuči prilično realno. Ne pristajemo li svi na djelomične smrti, radeći još malo više, odričući se još malo više, zatvarajući oči nad ovim ili onim, samo kako bismo zaradili još malo, imali još malo više stvari koje nas neće učiniti sretnima?


Squid Game Action, Drama, Mystery, Thriller | September 17, 2021 (United States) 8.1
Stars: Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Wi Ha-JoonSummary: A story of people who fail at life for various reasons, but suddenly receive a mysterious invitation to participate in a survival game to win more than 38 million US dollars. The game takes place at an isolated island and the participants are locked up until there is a final winner. The story will incorporate popular children's games from the 1970s and 1980s of Korea, such as squid game, literal translation of its Korean name, which is a type of tag where offense and defense use a squid-shaped board drawn in the dirt.

Photos


See all photos >>


Squid Game (Dong-hyuk Hwang, 2021.)

Kraj svijeta se već osjeća, ne kao apokaliptični događaj u kojem će klimatske promjene ili virus poharati svijet, što se također događa. Gotovi smo stoga što ne možemo van iz ropskog odnosa na koje je čovječanstvo pristalo. Novac, danas sigurno fiktivne, proizvoljne, vrijednosti, čini okvire našeg svijeta, određuje što smijemo, a što ne smijemo činiti. Oni koji ga imaju previše određuju pod kojim će uvjetima oni koji ga nemaju dovoljno živjeti i umirati. „Squid Game“ prve dvije epizode iskorištava kako bismo se detaljno upoznali s likovima, simpatičnim luzerom koji je upao u kockarske dugove, arogantnim financijskim stručnjakom koji je pronevjerio novce svojih klijenata, prebjegom iz Sjeverne Koreje koja se želi pobrinuti za svoga brata koji mora biti u sirotištu, imigrantom iz Pakistana kojemu šef ne isplaćuje plaću, a mora se brinuti o svojoj mladoj obitelji, sitnim prijestupnicima i patološkim gangsterima. Nakon toga ubrzano i nesmiljeno kreće u brutalni pokolj koji orkestriraju nepoznate osobe, a provode maskirani čuvari. Na kraju saznajemo identitet organizatora, njegovu motivaciju, a prije toga ono što još više ima smisla. U trenutku neviđene banalnosti, svečana loža je otvorena skupini ultrabogataša koji uživo promatraju kako se natjecatelji obračunavaju jedni s drugima. Prateći pokolj, oni uživaju u najskupljoj hrani i pićima, dok im sluge (koje ih poslužuju, ali služe i kao nasloni za glavu, noge, stolovi i stolice) po želji seksualno udovoljavaju.„Squid Game“ na svoj bizaran način prikazuje odnos snaga u društvu, gospodare i sluge, oni koji žive i umiru na zadovoljstvo drugih. Likovi koji igraju igru su prisiljeni na okrutnost, jer u toj igri drugačije bivaju žrtve. Jedini izlaz je ne igrati, ali to donosi neizvjesnost i isključenost.

Rating: 4.5 out of 5.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.