South Park poster

Posljednja izmjena 01/04/21 by SuperExtraZona

South Park“ je urnebesan, bitan i razarajući i u svojim dvadesetima. Njegova satira je i dalje brutalna, Trey Parker i Matt Stone pokazuju da im je i dalje stalo ili jednostavno nisu u stanju prestati. Njihova satira je ubojita prema konzervativcima i njihovim vrijednostima, ali još više prema liberalima i onome što oni smatraju svetim. Vjerojatno je to razlog što se i dalje doimaju svježima, opiru se svrstavanjem u kalupe, a njihova je pozicija je izvan percipiranog društvenog sustava. Stoga im je pogled širok i mogu raspaliti po svemu što im se čini da nema smisla. To je Amerika danas, svi pratimo vijesti i vidimo da puno toga nema smisla.


South Park  Animation, Comedy | 1320min | TV Series (1997– ) 8.7
Writer: Trey Parker, Matt Stone, Brian GradenStars: Trey Parker, Matt Stone, Isaac HayesSummary: The curious, adventure-seeking, fourth grade group of 10 year old boys, Stan, Kyle, Cartman, and Kenny, all join in in buffoonish adventures that sometimes evolve nothing. Sometimes something that was simple at the start, turns out to get out of control. Everything is odd in the small mountain town, South Park, and the boys always find something to do with it.

Photos


See all photos >>


South Park poster
South Park (Trey Parker, Matt Stone; 1997.-)

Parker i Stone su se izjasnili libertarijancima u političkom smislu. To je skup uvjerenja koji obuhvaća u velikom dijelu socijalni liberalizam, ali fiskalni konzervativizam. U praktičkom smislu znači da oduzima pravo svakome da se petlja u život pojedinca, kako vlasti, tako i drugim pojedincima. Od anarhije se razlikuje po tome što privatno vlasništvo smatra svetim. Idealistički je to, nezreo i nerazuman pogled na svijet, kao što nam je to svojim primjerom pokazao Ron Swanson. No, savršen je kao točka gledišta za satiru, jer da bi nešto bilo smješno, mora biti suvišno ili pretjerano. Svako nametanje vrijednosti i mišljenja je u libertarijanizmu opasno i suvišno. Opet, satira, da bi bila uspješna, mora imati uporište u humanizmu, inače je samo brutalno pljuvanje i vrijeđanje onih koji se ne mogu braniti. Parker i Stone su uspjeli spojiti egoistični libertarijanski pogled na svijet s humanističkim univerzalizmom. Za njih su sve religije, sve političke stranke, sve medijske kuće, sva industrija zabave i sve institucije suvišne ukoliko ne služe osobnom oslobođenju. Stan, Kyle, Cartman i Kenny su mali divljaci koji velikim očima gledaju što se događa oko njih i reagiraju onako kako bi nezreli klinci reagirali. Odrasli su to koji rade nered i gluposti, oni usred toga vrište, psuju i pokušavaju si život učiniti podnošljivim.„South Park“ je barometar, alarm ili detektor stvari koje nemaju smisla u svijetu u kojem rijetko što ima. Uz to je i dalje pravo zabavan i smiješan. Čak i ako se sprdaju s nečim do čega nam je možda stalo, rade to na vrlo argumentiran način. Sav neukus i brutalnost su ovdje kako bi nam promijenili perspektivu stvari. Što je danas rijetkost, kada ostatak industrije svojoj publici samo želi potvrditi njihove vrijednosti i omalovažiti one koje im se suprotstavljaju.

Rating: 4.5 out of 5.


Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.