Sonic Youth: Daydream Nation; 1988.; Blast First; Avant-rock, alternative rock, indie rock, art punk


Posljednja izmjena 12/04/19 by Ivan Palijan

Stavljanjem petog albuma Sonic Youtha u kontekst mora nam biti još draži, ljubitelji ploča moraju voljeti album koji su napravili ljubitelji ploča.

Sonic Youth: Daydream Nation; 1988.; Blast First; Avant-rock, alternative rock, indie rock, art punk

Sonic Youth je jedan od onih bendova za koji smo sigurni da je jedino ograničenje u onome što mogu napraviti stvarno samo u onome što mogu napraviti. Bio je ovo zadnji njihov album prije prelaska na major label, ali niti nakon toga nisu usporili, postali su još veće ikone onoga što predstavljaju. A oni sami predstavljaju američku underground glazbu 80-ih, u to nema sumnje. Kao i cijela scena, izrasli na punku, ali otišli puno dalje, u svim smjerovima odjednom, samo da vide što se tamo nalazi. Osjećaj slobode i lakoće s kojom oni slažu slojeve buke i melodije mora fascinirati.

Talent i vještina kojim barataju svojim instrumentima kako bi od njih napravili nešto više od pukog instrumenta iz kojeg izlaze prepoznatljivi zvukovi omogućuju im da stvaraj zvučni krajolik u kojem će se miješati njihove ideje o glazbi s utjecajima iz filma, književnosti i umjetnosti uopće. Jer, punk rječnikom govoreći, oni su art nerdovi, nisu rock zvijezde. Ekipa koja konzumira art i pop kulturu i, kako je to postalo jasno, dosta razmišlja o njima i skroz je uronjena u njih. Ono, stvarno dosta. Stoga su možda tada predstavljali nekima strano tijelo u čistom tijelu američkog undergrounda (pogotovo nakon njihovog, tada skandaloznog, prelaska u redove majora), ali ti neki su propustili poantu onoga što znači underground, indie ili alternativa. Znači da radiš po svome i ostaneš dosljedan sebi bez diktata scene, publike ili izdavača. Sonic Youth su cijelu karijeru to i ostali.

Stoga je ovaj album monumentalan primjer onoga što nesputani grupni genij može proizvesti kada se poklope uvjeti za to. Bogato umjetničko zaleđe, inteligencija talenata u pitanju, scena željna avanture i izazova, te golema američka prostranstva su proizvela ovu ploču.

Napiši prvi komantar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.